3. 2. 2019, 6:16
Senzor už nepoužiju, ztratil jsem k tomu důvěru. Odskákaný to bylo, protože to jelo na 4800mm/min a ty šikminy jsou sražení dlouhé 10mm, tedy tam docházelo k prudké změně směru. Řekl bych, že při této rychlosti už vítězí dynamické síly nad tuhostí stroje. Ale jinak třeba kružnice viz výrobky mají povrch pěkný. Když jsem tyhle díly dělal na starém CNC, musel jsem si vyvrtat dirky pro vruty do těch výřezů, dva do díry. Přišroubovat na prkýnko a z boku ještě chytit upínkama. A protože jsem měl o 15mm kratší pracovní prostor než byl díl, musel jsem ho otáčet. Teď jenom položím na stůl, zapnu vývěvu a frézuju obvod a vnitřek. Akorát nesmím to profrézovat durch, ale nechat alespoň půl mm. Zjistil jsem, že ten POM je docela křehký a slabší stěnu než 0,2mm to vytrhává. Měl jsem u jednoho výřezu dirku odhadem tak 3mm velkou, kudy mi vnikal vzduch. Ale stejně to naštěstí zůstalo přicuclý.
Jinak by to lítalo po dílně, jako se mi stalo před týdnem na starém CNC. Dva měsíce jsem nefrézoval, pak jsem dostal zakázku na podobné díly, tak první kus jsem přišrouboval k prkýnku a na upínky z boku jsem zapoměl. Ofrézuji čelo a začnu frézovat díry, první v pohodě tak jsem šel vozit dříví a venku si řikám, sakra že jsem na něco zapoměl? Tak běžím do dílny a jak jsem otevřel dveře, tak slyším ten rachot jak díl se točí kolem frézy a otlouká mi sloupy. Nakonec vyletěl pěkně ožvýkaný. Fréza a frézka to přežila bez úhony. Chybička se vloudila a přitom jsem vloni těch kusů udělal tak 25.
-
Přílohy
-