Otroci bez cíle

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

TimeCop

20. 6. 2009, 9:02

Aeroomni píše: .. zda to skončí cestou ubírání atomů z bloku nebo plynulým navařováním atomů na sebe až do dosažení podoby a kot výrobku na výkresu:)))))))))
Mám Tě nas...t ???
Když jsem kdysi nabrousil a doleštil optiku-zrcadla, tak jsem na ně nechal napařit vrstvu o tloušťce několika málo atomů
( 1 - 2 ? , už se nepamatuju, upřesní Robokop :) ) hliníku odpařením na sklo ve vakuové napařovačce.
Běžná praxe i při výrobě zrcátek, reflektorů, čiže nic nového pod Sluníčkem - fakticky se jedná o vrstvu o síle atomů .. :wink: 8)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2009, 9:36

Až pšenka nepokvete, zase postavím jinou .. mám už za sebou taky pár pádů a recyklací v několika oborech a už se nikam neštvu, neboj ..
Kéž by si co nejvíc lidí vzalo z Tvé zkušenosti ponaučení... Bohu žel je to většinou tak, že člověk se probere až potom, co si sám nabije čumec :lol:
TimeCop

22. 6. 2009, 12:04

Ale prdlačky, určitě se nepovažuju za vzor kudy jít, jen mi něco uvnitř říkalo: "Nezadlužuj se, nebuď nenažranej, ono to přijde stejně, vydrž až postavíš svoji mašinu".
V tomto jsem zajedno s Krutorem Ukrutným, který potichu "zbrojí", i s Engineerem, který už má podobnou zkušenost a nikam se zase neštve.
Je víc lidiček, kterým to zapálí a dojde, dokud není úplně pozdě a neslouží jenom zlatýmu teleti .. :wink:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 3:09

Jako ve všem je základem systém - bezpečná cesta k cíli.
K započetí CNC výroby rozhodně není potřeba mít nejdříve CNC mašinu
Těch je až dost. To, co v tuto chvíli chybí, je umění malovat ty správné věci. Ty správné věci pocházejí z nápadů. Nápad, to je to nejdůležitější, co se záhy promění buď v radost a zisk nebo ztrátu a pláč.. Tak jako všechno ve Světě, má i tento server 3 aspekty - materiální duševní a duchovní.

Z hlediska materiálního jsme na tom lépe než dobře. Strojků a čím dál lepších je už dost a postavit další není také problém.

Z hlediska duševního také není problém, informací je kopa, stačí jen číst, není třeba ani moc hledat.

Duchovní hledisko pokulhává. Umět si představit výrobek, zjistit zda by byl o něj zájem, podržet myšlenku tak dlouho než ji stihnu namalovat, je základem k výrobě, jinými slovy dobrý nápad. Dopředu a z vzhůru může jít jen ten, kdo má dobré nápady, popřípadě skupina lidí, kterou vede člověk s dobrými nápady.

Současná krize jen lidem co mají dobrou představivost umí pohnout mozkem jen nahrává. Mám kamaráda, který vyrábí autoskla. Před krizí dělal 2dva miliony skel na sérii, dnes jich dělá jen 200 tisíc na jednu sérii aut. Z toho plyne, že s boomem velké výroby je konec, výroba posouvá směrem k malým strojkům. Velké a drahé stroje už niko chtít nebude, protože malá obrátkovost je nezaplatí a na druhé straně je navíc šikmáč, který vyrábí v nelidských podmínkách.

Takže nápady, nápady, nápady to je to, co je teď potřeba a to, na co musí člověk myslet jako první, když chce začít stavět nebo koupit mašinku a není si 100% jist, že jsi staví pro vitrinu a občasné říznutí pro sebe. . Postavit strojek a pak žebrat o zakázky protože výrobky neumím sám vymyslet a namalovat, je docela trápení a ne zábavná hobby práce.

Susmsámurm na základě výše uvedeného, bezpečná cesta, systém, k CNC produkci je jednoduchý. Nejdříve mít vlastní nápady, umět je namalovat a udělat kod, pak to odnést někomu říznout a zkusit co nejlépe prodat. Opakovat a zdokonalovat se v tomto kolečku tak dlouho, dokud to nepřináší pravidelný zisk a tím logicky i prostředky na stavbu vlastního strojku.. Pokud se někdo dá cestou závěsu, to znamená vyrábět pro někoho komu to myslí, musí mít neustále otevřená zadní vrátka do sklepa, kam stroj odloží když nebude zakázka a sám také dokáže dělat něco jiného.

Pronajmout si prostory a vzít si půjčku v iluzi že snadno seženu zakázku je nejlepší cesta k oprátce..
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 5:26

Tak v tomto s Tebou musím na 100% souhlasit, dobrý nápad je základ.

Dle mé krátké (5 let) zkušenosti se vyplatí mít ve svém podnikání vždy aspoň dvě odnože, pokud možno co nejméně provázané. Když se v jednom dočasně nedaří, nepadám na hubu úplně, ale částečně mě podrží druhý obor. Já dělám převážně na zakázku (dle Aeroomniho tedy v roli otroka), ale mám i vlastní výrobní program. Doplňuje se to tak, že výrobu na zakázku je problém sehnat, ale není problém udělat. U vlastních produktů není problém to vyrobit, ale může být problém sehnat odbyt.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 6:38

dle Aeroomniho tedy v roli otroka
woleeeeee myslel sem to na stroje ne lidi :lol: :lol: Otrok strojní neodmlouvá, nekrade, neplatíš mu sociálku, nekouří, když neni zakázka strčíš ho do sklepa a deš dělat sám otroka do mekáče :lol: Už jsme takto zavřel brány 3x a nikdo mi to nevěří, protože na trh pořád cpu další nové výrobky. Jenže nikdo si neuvědomuje, že ten čas práce jinde mi v podstatě dává plnou páru pro nové věci na které bych zůstat v prostředí vůbec nepřišel..
motorovy

22. 6. 2009, 6:54

No moja skusenost je celkom ina. Chcel som si postavit cnc masinku, nemam vsak stroje vhodne k vyrobe. Nic to, ved ved je kriza, ludia nemaju co robit, prachy mam, nebude problem. Ha. A bol. Jedna firma bola v krachu, prepustala ludi takze to tam nemal kto urobit, druha zas bola vytazena tak ze som mal cakat 4 mesiace...ked som konecne niekoho nasiel, skoncilo to znicenym materialom co som im dodal...

Na nieco to bolo dobre. Zistil som ze mam okolo seba ludi co ponukaju siroke spektrum sluzieb a pritom postradaju dodavatela polotovarov, ci roznych casti ich vyrobkov. Ako extrem mozem uviest cloveka - zlatnika co si objednava formy z francuzka pretoze u nas nenasiel vhodneho dodavatela za normalnu cenu v pozadovanej kvalite. Alebo kamosov z firmy co stavaju custom motorky. Diely na motor a kolesa si dali na mieru vyrobit na cnc v USA, pretoze 4 ks u nas nik nechcel robit az na firmu ktorej cenova ponuka bola vyssia ako ked si to dali urobit za oceanom.

Takze vidim prilezitost, mam jasnu predstavu co by som vyrabal a tak kupujem hotove profi cnccko. Nemam ziadnu skusenost s obrabanim, ani necakam ze hned budem v tucnom zisku, ale ak popri robote za rok zvladnem vsetko okolo toho a zacnem vyrabat zisk, budem spokojny. Masinka bude tak za 3 mesiace, zatial sa ucim modelovat. Rhinoceros na zlozite vecicky a Artcam na reliefy sa mi celkom pozdavaju. Napr. dnes som sa pohral s Artcamom, cca 30 min...
Přílohy
dragon2.jpg
dragon1.jpg
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 7:15

U každeho to je trošku jinak samože, ale princip musí být vždy stejný. Zatím se zdá že si v pohodě, vlastní prostor, vlastní peníze, učíš se s programem. Jen bacha na ty zázkazníky - dokud nebudeš mít nosnou výrobu to znamená jistý odbyt - jistý základní flow, nekupuj mašinu, jen posbírej zakázky, zpracuj podklady a domluv se tu s někým kdo to udělá.
Už tu někdo psal, že nemá smysl být naivní a věřit že první dotaz a požadavek už je hotová zakázka... Zákazník někdy cukne v poslední chvíli takovým způsobem, že se nestačíš divit :lol: Jinak jestli ta mašina bude fakt profi a pevná, pak to učení bude drahý. Z vlastní zkušenosti říkám, že učit se na profi stroji, už je dávno a několikrát po mě :lol: S dřevákem nabouráš, motory zakňučí, spindl se zastaví a vrčí. Vypneš, ani se nezničí nástroj a jedeš dál.. Z profi mašiny lítaj při bouračce projektily :lol:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 7:45

Zacinas tu lehce vystupovat jako DEDECEK HRIBECEK :D . Jeste par takovych prispevku a dokaze to naprosou nesmyslnost teto rozvahy protoze zivot je daleko barevnejsi a slozitejsi nez se zda.
Kdyz sme mali a ucime se chodit padame na zadek(v tom lepsim pripade)
Kdyz sme vetsi a ucime se zit tak padame na hubu(v tom lepsim pripade).
Toto se opakuje a bude se opakovat co nam nekdo dal moznost volby a trva to vetsinou az do smrti :D .
Ovlivnit se vetsinou nedame a cerpame zasadne ze svych nabytych skusenosti.

A stema sikmacema to to taky nebude tak horke porad, vemte si jak se podepisuje krize na nas co jsme zvykli mit rekneme prikladem 100 procentni zisk.
Vite jak se to musi podepsat na nich a na jejich 10 procentnim zisku ??
Vydelavali prd(relativne) a maji ho ted nekolikrat vetsi. Take si uz zacali zvykat na urcitou vyssi zivotni uroven.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 8:22

Jeste par takovych prispevku a dokaze to naprosou nesmyslnost teto rozvahy protoze zivot je daleko barevnejsi a slozitejsi nez se zda.
Jo souhlas, lidi dokážou v životě cesty tak zesložitět, že když se jim to sesype na hormádku jako domeček z karet, čuměj jak Alenky v říši divů :lol:
Dědeček Hřebíček se jim pak tlemí :lol:
Jak by to teda mělo být podle Tvojí rozvahy Šup sem s ní :wink:
Šikmáčum krize jen pomůže - samozřejmě na chvilku, než to padne na tlamu celej dnešní nesmyslnej systém založenej na dle potřeby natištěnym nekrytym americkym dolaru. Asi tak jako v známém filmu: Dávám bolševikovi rok, maximálně dva :lol:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2009, 10:32

motorovy píše:....................
Takze vidim prilezitost, mam jasnu predstavu co by som vyrabal a tak kupujem hotove profi cnccko. Nemam ziadnu skusenost s obrabanim, ani necakam ze hned budem v tucnom zisku, ale ak popri robote za rok zvladnem vsetko okolo toho a zacnem vyrabat zisk, budem spokojny. Masinka bude tak za 3 mesiace, zatial sa ucim modelovat. Rhinoceros na zlozite vecicky a Artcam na reliefy sa mi celkom pozdavaju. Napr. dnes som sa pohral s Artcamom, cca 30 min...
Řekl bych že nejdeš úplně nejlepší cestou. Bohužel až příliš často vidím kolem sebe že se začíná u PC, u softu. Namalovat něco ve 3D je relativně sranda, naučit se nějaký Cam vpodstatě taky, ale převést tenhle virtuální svět do podoby reálné není o tom, že si koupíš tzv. profi CNC. Počítače, grafika, soft, CNc....to vše je k ničemu když nemáš základ. Když nevíš jak si připravit nástroje, jak je vybrat, jaké volit řezné podmínky, když nemáš čím pořádně měřit a kontrolovat to co vyrobíš a tak bych mohl pokračovat. Není nad to si pár měsíců či let točit klikama, naučit se ostřit nástroje, naučit se ustavit přesně obrobek na stroji, změřit to co vyrobíš....
Jen tohle je cesta k tomu efektivně CNC využít. Vím, je dlouhá, nákladná, ale je to správný postup.
Zmínil jsi se o dost speciálních věcech a tak odahduju že takové asi budeš chtít na tom CNC dělat. Řekni mi jak změříš třeba přesný díl do těch motorků??? Co uděláš když budeš potřebovat na nějakou operaci speciální nástroj???
Pak totiž možná zjistíš, že to proč nejsou v Tvém okolí dodavatelé na takové věci není až tak divné....
Nemluvě o tom že představa nákladů = CNC, krabička fréz, svěrák, digitální posuvka je silně naivní (tím Tě nechci urazit, ale často se s tímhle názorem setkávám).
Dělám speciální věci, malé přesné i v malých sériích, mám vpodstatě profi CNC a k němu mraky konvenčních strojů a všechno potřebné kolem toho a přesto, když jsem před rokem to CNC spustil, okamžitě jsem musel investovat dobře třetinu ceny mašiny do upínačů, nástrojů, trnů dalších měřících přístrojů a měřidel atd....abych mohl dělat to co jsem od stroje očekával a to pro co jsem jej pořídil.
Abych byl upřímný tentokrát bez výhrad souhlasím s Aeromnim, o tom že učit se obrábět od nuly na profi CNC je sakra drahý obzvláště když chceš dělat profi výrobky o jakých se zmiňuješ. (formy, díly malých motorů atd...)
Jestli to není tajný jaký profi CNC máš objednaný? :wink:
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 12:02

A jen dodám, že když jsem nedávnou skoušel vyrobit fan, že jsem naboural třikrát. Plnou parou do duralu F1200 Z-19 - motory pištěly, spindl vrčel zakouslej do matroše že to ani nešlo vyndat.

První rána byla na program kdy jsem si udal směr správně ale CAM si ho napsal po svém takže jsem zjistil, že musím dělat "přijíždění ocásky" abych měl jistotu, že do matroše to zejede ze správné strany.
Ale to sem měl vědět, takže moje chyba. Teď už vím..

Druhá rána byla na Mach, kdy jsem myší přidával plusem a mínusem F - rychlost posuvu a pak sem kliknul reset a Mach to vrátil místo na F30 na F1200.
Třetí rána byla opět moje chyba, přejezd plnou rychlostí v malé výšce přes imbus v úchytu - lítaly jiskry... - moje chyba..

Jak vidíš, dělám na tom stroji dva roky, ale stačí novej výrobek a je to skoro jako když na něm člověk dělá poprvé v životě, protože každej výrobek vyžaduje trochu jinej postup. Postupem času to tam pak člověk cpe i poslepu s prstem v nose dosahuje přesných opakování. Ale první výrobek je většinou problém a spekulace tak dlouho, dokud nelze použít zkušenosti z nějakého předcházejícího podobného výrobku. A než se kolečko uzavře, dovolím si říci, že to trvá hezkých pár let a to je to, co člověku nikdo nevezme a co Tumlíkovi Ingenierovi a dalším upřímně závidím.. Stroj je fakt to poslední....... Podívej se znovu do stromu o výrobě fanu, kolik lidí říkalo jak to pude, také jsem si mysle svoje, a nakonec to dělám zas trochu jinak..

Popravdě říkám, že už jsem Bohu poděkoval 100x za to že mám slabýho dřeváka a ne tuhej profi stroj... - děkoval sem za to že jsem celej a že to nic nestálo..

CNC Soustruh který je jen o málo tužší a silnější než fréza, k profi stroji má také daleko, ale už před ním mám mnohem větší respekt jak před frézkou, protože 5 kilová univerzála roztočená na 1500 otáček se jen tak lehce nezastaví a nabourat jí stolem nebo silnějším radekem by byl asi dlouho doznívající rachot :lol: :lol:

Fakt si nákup strojku rozmysli a vyzkoušej si několik koleček od prvního čmárnutí po inkasování peněz tak, že jen výrobu zadáš jinde a třeba se jen budeš dívat jak se to dělá a co vše k tomu je potřeba.... Lidi tu určitě najdeš to si buď jist......
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 6:07

Ano, tenhle postup je prostě dogma: Začneš lupenkovou pilkou a pilníkem, pak máš malý čínský soustruh a frézku, pak větší starý TOSky a pak už snad profi CNC. Mezitím není špatný mít ještě hobby CNC, protože jak výstižně popisuje Aeroomni, ty rány tak nebolej a kapsu netrhaj.

Dále se připojuji k názoru (nebo spíš pravdě parvdoucí), že k ceně mašiny je třeba přičíst cenu příslušenství, nástrojů, svěráku, upínačů atd ... To může dělat od 20% až po několikanásobek.

Můžete se podívat na strojní vybavení mé dílny - viz. http://www.krutor.cz/manufacturing/machines/

Stroje přišly dohromady tak na 200 tisíc, ale přitom v dílně mám prokazatelně narváno už přes půl milionu. A to mám 70% obráběcího náčiní ze Zlevněnky!
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 8:13

Krutor píše:....... A to mám 70% obráběcího náčiní ze Zlevněnky!
:lol: Tak už vím kdo mě to v Brně vyfukuje před nosem :lol: někdy ale dojdu asi dřív jak ty :lol: protože se mi občas podaří uzmout parádní kousky skoro za déčko
..ale už to není co dřív,dělňasi z fabrik si pořizují do práce čím dál menší kabele :lol:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2009, 10:17

Spis uz prestava byt co odnaset. A nove vercajky na klasikach moc neuplatnis.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“