motorovy píše:....................
Takze vidim prilezitost, mam jasnu predstavu co by som vyrabal a tak kupujem hotove profi cnccko. Nemam ziadnu skusenost s obrabanim, ani necakam ze hned budem v tucnom zisku, ale ak popri robote za rok zvladnem vsetko okolo toho a zacnem vyrabat zisk, budem spokojny. Masinka bude tak za 3 mesiace, zatial sa ucim modelovat. Rhinoceros na zlozite vecicky a Artcam na reliefy sa mi celkom pozdavaju. Napr. dnes som sa pohral s Artcamom, cca 30 min...
Řekl bych že nejdeš úplně nejlepší cestou. Bohužel až příliš často vidím kolem sebe že se začíná u PC, u softu. Namalovat něco ve 3D je relativně sranda, naučit se nějaký Cam vpodstatě taky, ale převést tenhle virtuální svět do podoby reálné není o tom, že si koupíš tzv. profi CNC. Počítače, grafika, soft, CNc....to vše je k ničemu když nemáš základ. Když nevíš jak si připravit nástroje, jak je vybrat, jaké volit řezné podmínky, když nemáš čím pořádně měřit a kontrolovat to co vyrobíš a tak bych mohl pokračovat. Není nad to si pár měsíců či let točit klikama, naučit se ostřit nástroje, naučit se ustavit přesně obrobek na stroji, změřit to co vyrobíš....
Jen tohle je cesta k tomu efektivně CNC využít. Vím, je dlouhá, nákladná, ale je to správný postup.
Zmínil jsi se o dost speciálních věcech a tak odahduju že takové asi budeš chtít na tom CNC dělat. Řekni mi jak změříš třeba přesný díl do těch motorků??? Co uděláš když budeš potřebovat na nějakou operaci speciální nástroj???
Pak totiž možná zjistíš, že to proč nejsou v Tvém okolí dodavatelé na takové věci není až tak divné....
Nemluvě o tom že představa nákladů = CNC, krabička fréz, svěrák, digitální posuvka je silně naivní (tím Tě nechci urazit, ale často se s tímhle názorem setkávám).
Dělám speciální věci, malé přesné i v malých sériích, mám vpodstatě profi CNC a k němu mraky konvenčních strojů a všechno potřebné kolem toho a přesto, když jsem před rokem to CNC spustil, okamžitě jsem musel investovat dobře třetinu ceny mašiny do upínačů, nástrojů, trnů dalších měřících přístrojů a měřidel atd....abych mohl dělat to co jsem od stroje očekával a to pro co jsem jej pořídil.
Abych byl upřímný tentokrát bez výhrad souhlasím s Aeromnim, o tom že učit se obrábět od nuly na profi CNC je sakra drahý obzvláště když chceš dělat profi výrobky o jakých se zmiňuješ. (formy, díly malých motorů atd...)
Jestli to není tajný jaký profi CNC máš objednaný?