Otroci bez cíle
Moderátor: sysel
Boom CNCček se rozběhl pěkně, ale začínají se projevovat chyby rozhodnutí. Kopa lidí má CNC a to stojí. Už tu 1000x bylo napsáno, že je třeba stavět CNC s jasným cílem k čemu jej potřebuji a ne s cílem "pak se budu koukat jak se to hejbe" I když pravda, i to může být cíle, ale Bohu žel, ten nesmí být zaměněn za cíl budu na tom hejbacim obrábět ocel a když ne tak aspoň dural..
Pokud jste si postavili CNC s tím, že na tom naberete zkušenosti aby se aspoň rozhejbalo, pak se k tomu i tak stavte - cena odpovídá nabitým zkušenostem a smiřte se s tím.
Pokud se s tím nechcete smířit, pokračujte dál upgradem stroje za předpokladu, že pro něj máte práci a brzo se Vám zaplatí.
Pokud práci nemáte, nejdříve shánějte a práci a pak až draze upgradujte.
Nemít práci a draze upgradnout, znamená mít oči pro pláč.. Jsou lidi, kteří si dali "poradit" postavili nebo koupili dělo a teď není maso do kterého zakousnout tak, aby se to po vyndání ze svěráku hned prodalo.
Bez perspektivy, lépe řečeno jistoty prodeje, do mašiny necpěte další peníze.
Vyrábět na CNC ve slepě nebo garáži, vyžaduje být nejdříve obchodníkem a pak dlouho nic a pak až výrobcem..........
Zkuste to pochopit dřív, než se dostanete do problémůůůůůůů
Používejte LOGIKU - to stačí... - čím dál víc lidí se dává cestou ukázat co doma má. To je ale cesta do pekla, protože na foru pár lidí pokýve hlavou a uzná OK, je to dělo ale co s ním dál?? Za uznání a pokývání hlavou si ale koupíte leda hovn*****o , už vůbec nepostavíte dalšího otroka a po půl roce zjistíte, že stavba primárního stojku byla zbytečná investice jen s cílem namastit si vlastní EGO.
Pokud jste si postavili CNC s tím, že na tom naberete zkušenosti aby se aspoň rozhejbalo, pak se k tomu i tak stavte - cena odpovídá nabitým zkušenostem a smiřte se s tím.
Pokud se s tím nechcete smířit, pokračujte dál upgradem stroje za předpokladu, že pro něj máte práci a brzo se Vám zaplatí.
Pokud práci nemáte, nejdříve shánějte a práci a pak až draze upgradujte.
Nemít práci a draze upgradnout, znamená mít oči pro pláč.. Jsou lidi, kteří si dali "poradit" postavili nebo koupili dělo a teď není maso do kterého zakousnout tak, aby se to po vyndání ze svěráku hned prodalo.
Bez perspektivy, lépe řečeno jistoty prodeje, do mašiny necpěte další peníze.
Vyrábět na CNC ve slepě nebo garáži, vyžaduje být nejdříve obchodníkem a pak dlouho nic a pak až výrobcem..........
Zkuste to pochopit dřív, než se dostanete do problémůůůůůůů
Používejte LOGIKU - to stačí... - čím dál víc lidí se dává cestou ukázat co doma má. To je ale cesta do pekla, protože na foru pár lidí pokýve hlavou a uzná OK, je to dělo ale co s ním dál?? Za uznání a pokývání hlavou si ale koupíte leda hovn*****o , už vůbec nepostavíte dalšího otroka a po půl roce zjistíte, že stavba primárního stojku byla zbytečná investice jen s cílem namastit si vlastní EGO.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
I když já stavím (velmi pomalu) CNC jednoznačně za účelem výdělku, chápu i lidi, kteří to pak pustí na 2 hodiny týdně. Nemusí přece každému jít o kšeft. Spousta kluků tady má dobré zaměstnání, a obrábění a CNC mašinky mají jenom jako hobby na večery nebo víkendy.
Taky si myslím, že je dost problém shánět práci na mašinku, která ještě neexistuje. Přece sám nejlíp víš, že dneska žádný odběratel není zvědavý na to, že nejdřív budeš x měsíců stavět stroj, pak ho x měsíců ladit a pak pro něj budete vyrábět. Dneska potřebuje každý všechno rychle, jinak ho konkurence převálcuje.
Já třeba neberu zakázky, které nejdou udělat na klasice, ale tuším, že ten potenciál tam asi je, tak stavím CNC, a až to bude fungovat, zkusím pro to získat práci.
Taky si myslím, že je dost problém shánět práci na mašinku, která ještě neexistuje. Přece sám nejlíp víš, že dneska žádný odběratel není zvědavý na to, že nejdřív budeš x měsíců stavět stroj, pak ho x měsíců ladit a pak pro něj budete vyrábět. Dneska potřebuje každý všechno rychle, jinak ho konkurence převálcuje.
Já třeba neberu zakázky, které nejdou udělat na klasice, ale tuším, že ten potenciál tam asi je, tak stavím CNC, a až to bude fungovat, zkusím pro to získat práci.
Ještě 2-3 roky a je z tebe druhej M.Porkristl mladšíAeroomni píše:Boom CNCček se rozběhl pěkně, ale začínají se projevovat chyby rozhodnutí.

tak zle to tu hadam nebude... nechceme daslie forum, kam ludia prestanu chodit kvoli niektorym 'individuam' co sa radi 'pocuvaju'VW píše:Ještě 2-3 roky a je z tebe druhej M.Porkristl mladšíAeroomni píše:Boom CNCček se rozběhl pěkně, ale začínají se projevovat chyby rozhodnutí.![]()
![]()

Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Ideální stavTak to já jsem přesně opačný případ. Pokud své CNC postavím, tak pro něj budu mít vytížení min. na 12 hod. denně - mě to pomůže zvýšit jednoznačně produktivitu.

To není uplně pravda, je stále více nevyužitých strojků a vůbec není problém si namalovat věc a nechat ji udělat někomu komu mašina stojí a pak ji prodat. Nevidím důvod proč nepřijmout zakázku, nenamalovat, sehnat materiál a s někým se tady domluvit aby mi to vystrouhal. Vždyť to je přeci ideální a logická cesta k vlastnímu CNC. Ona se zažila cesta proti koštěti - postavit strojek a pak až teprve zjišťovat co je to vlastně ten CAM a CAD. Šel jsem tudy také a z logického hlediska je to nesmysl.. Nápad na výrobek co se umí prodat je základ a ten by měl být vždy na začátku.. Hledat ho na konci často nezafunguje. To je také pointa primárního příspěvku.. Hnacím motorem tu musí být, byli a budou lidi s nápadama. Když je dobrej nápad, už se to vždy nějak vyrobí. A když má někdo v ruce už i výkres a kod tak tu stačí pípnout a je to hotová věc...Taky si myslím, že je dost problém shánět práci na mašinku, která ještě neexistuje. Přece sám nejlíp víš, že dneska žádný odběratel není zvědavý na to, že nejdřív budeš x měsíců stavět stroj, pak ho x měsíců ladit a pak pro něj budete vyrábět. Dneska potřebuje každý všechno rychle, jinak ho konkurence převálcuje.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
znam i lidi co si koupili "dospele CNC" a teprve pak zjistovali jak funguje a co na nem budou delat
ocividne je prekvapilo mnoho skutecnosti
jako ze museji znat g-kod
ze existuji urcita pravidla jak obrabet ze to neni jako laserova tiskarna: soubor, tisk
atd...
takovy lide jsou pak ze stroje nestastni a nevedi jak si pocita aby to zaclo vydelavat
ocividne je prekvapilo mnoho skutecnosti
jako ze museji znat g-kod
ze existuji urcita pravidla jak obrabet ze to neni jako laserova tiskarna: soubor, tisk
atd...
takovy lide jsou pak ze stroje nestastni a nevedi jak si pocita aby to zaclo vydelavat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jo přesně o tom je řeč, mluvíme o tom samém - v podstatě tu chybi pionýrskej kroužek CNC dětí. Dovedu si lehce představit 15 letýho kluka který si na svoje CNC vydělá kopou nápadů na jednoduché věci. Mám jednoho takového v Polsku. Posílá si rovnou kody na směrovky vrtulníků a pak to prodává na letišti. Jsou to jeho nápady a posbírané požadavky od okolních pilotů. Spolupráce funguje na otočku, do týdne má výrobek v ruce a většina lidí na letišti si myslí že má doma CNC strojek a vždy to přes týden strouhne a v sobotu donese na letiště:) Umět rozjet výrobu a prodej a až pak uvažovat o vlastním stroji je logická cesta a musí to dopadnout jen dobře. Opak jak píšeš Bohu žel vidíme často....takovy lide jsou pak ze stroje nestastni a nevedi jak si pocita aby to zaclo vydelavat
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 19. 6. 2009, 12:42, celkem upraveno 1 x.
Jo, ale nebylo tím řečeno vraž do toho dalších 100 tisíc, ale jen wole dej to prkno z druhý strany ať je to pevnějšíŽe to říká zrovna ten, který mně uvrtal do toho: "Když něco stavíš, tak to stav pořádně"

Fuj, nestraš bubákama, nechť si spokojeně kyše tam kde se přejmenoval na Lodygina a je mu dobře mezi "svýma".VW píše:Ještě 2-3 roky a je z tebe druhej M.Porkristl mladší![]()
![]()
Tam to jinej uko-ješita co jej udělali vládcem nade všemi obyčejnými hrne očividně hlava-nehlava do tzv. Žumpy i s ním ..

Priznam se,ze mi pointa prvotniho prispevku unika. At ma kdokoli jakykoli duvod stavet CNC,je to jen jeho vec a dusledky jeho problem.
Predikovat nejake zavery predem mi prijde dost zbytecne.Podobnych rozhodnuti dela clovek za zivot stovky.
Ta formulace je na muj vkus az prilis vseznalkovska.
Predikovat nejake zavery predem mi prijde dost zbytecne.Podobnych rozhodnuti dela clovek za zivot stovky.
Ta formulace je na muj vkus az prilis vseznalkovska.
2Aeroomni - no nevim do ceho ty lidi nutis ... na "kseft" ? myslim ze prevazna cast lidi, co se pustila do hobby CNC, to nedela s cilem nejakeho "kseftu", ale pro to, aby ziskali jakehosi pomocnika, ktery jim pomuze v nejakem jejich hobby zamereni
kdo se tim zivi, ten si koupi normalni strojni vybaveni s danymi parametry - ktere mu bude ihned dobre slouzit a vydelavat penize
'kdyz se nad tim zamyslim, tak jedna vec je postavit hobby CNC, ale vyrabet na nem neco pro kseft, to znamena perfektne zvladnout technologii jeji obsluhy (a to jiste neni hned) + clovek musi slusne zvladat dalsi profese :obchodnik,technolog, konstrukter,obsluha stroje,uklizecka,ucetni ... a kdo vi co jeste - rek bych ze na masli je toho az dost ...
kdo se tim zivi, ten si koupi normalni strojni vybaveni s danymi parametry - ktere mu bude ihned dobre slouzit a vydelavat penize
'kdyz se nad tim zamyslim, tak jedna vec je postavit hobby CNC, ale vyrabet na nem neco pro kseft, to znamena perfektne zvladnout technologii jeji obsluhy (a to jiste neni hned) + clovek musi slusne zvladat dalsi profese :obchodnik,technolog, konstrukter,obsluha stroje,uklizecka,ucetni ... a kdo vi co jeste - rek bych ze na masli je toho az dost ...