Nové CNC z Rokycan
- Martinhora
Tak jsem i přes nepříjemnou nemoc skoro dodělal svoje CNC. Už čekám jen na kabely do energ. řetězů. Taky musím vyřešit vřeteno. Jen tak cvičně jsem zkusil tuhost. Při plně vysunutém z-ku jsem za něj zkusil zabrat vší silou. Odchylky byly cca 0,05 mm. Já vim je to primitivní zkouška, ale nedalo mi to
Tak snad to bude použitelný .....

- Martinhora
Mach jsem samozřejmě zkoušel (stáhl jsem si demo na 500 řádků g-kodu). Ale musim říct, že se mi jeví jako hodně přeplácanej a nepřehlednej. Nakonec jsem to rozchodil, ale dělo se mi to, že si mach najednou přidal rychlost (třeba při F600 si najednou cuknul na F3000 atp.). Protože nemám čas ani nervy nato laborovat přešel jsem na EMC. Tam to běhalo na první pokus a spolehlivě (nechal jsem to puštěný cca 1 hodinu(bez frézování - jen pohyb) a jelo to bez chybyčky). Jen se mi občas ukáže nějaký problém s latency ale i přes to to běží)robokop píše:peekna prace, doufam ze to nehodlas zabit machem
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
podobne jsem skoncil i ja, jeste jsm si potvrdil
digitalnim osciloskopem ze to fakt nejde
az te omrzi i to, tak zkus treba tohle:
http://www.gravos.cz/gve64.htm
digitalnim osciloskopem ze to fakt nejde
az te omrzi i to, tak zkus treba tohle:
http://www.gravos.cz/gve64.htm
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Moc hezka prace.Pripomnelo mi to leta na ucnaku,kdy jsem stromeckoval rozvadece.Fakt moc pekny.
... dovolim si tvrdit, (ackoliv jsou pouzity vodici tyce), tak je to z konstrukcniho hlediska jedno z nejlepe propracovanych CNC zde na foru !
ps. nejaky udaj o pouzitem vretenu a jeho ovladani by nebyl ?
(taky tet laboruju s EMC + PWM, tak me to zajima)
ps2. chtelo by to nejake video v zaberu+jak ti to jezdi ...
ps. nejaky udaj o pouzitem vretenu a jeho ovladani by nebyl ?
(taky tet laboruju s EMC + PWM, tak me to zajima)
ps2. chtelo by to nejake video v zaberu+jak ti to jezdi ...
- Martinhora
Předem všem díky za kladné reakce, je to pro mě (obzvlášť v současné době) velmi povzbuzující. Mašina už jezdila - ale na provizorních drátech. Až dorazí kabely tak sem dám nějaký video. Při testech to spolehlivě jezdilo 8m/min. Dá se jít i na 9, ale to už je nahraně a asi to ani nemá cenu. Jak už jsem psal vřeteno teprve řešim. Nějak se mi nechce do kressu atp. Asi zvolim opět svojí vlastní cestu a o něco se pokusim (vlastně už se pokoušim). "Zachránil" jsem před likvidací vzduchovou brusku NAREX, takže to asi použiju. Je na kleštiny 1495 - těch mám spoustu.Pohon bude modelářskej inrunner 1800 ot/v. Chlazení motoru vodní - to už mam hotový a funkční. Zdroj spínaný 24v/25A. AC regulátor s funkcí pro udržení konstatních otáček. Zatím jsem to zkoušel sestavené jan tak halabala narychlo a docela dobrý. Letecká překližka 4mm frézkou 1,5 mm na jeden průchod. Při 25 tis ot. byl proud cca 3A - takže příkon nějakých 70W. Až to dokončim tak všechno určitě tady zveřejnim. Možný je i to, že to všechno vyhodim a dám tam kresse

Myslím že kress by takovouhle parádní mašinu docela zabil
To už je vyšší level, tak podle toho i vřeteno. Přece jenom když už sis s tím dal tu práci, byla by škoda tam plácnout nějakou točičku, která je primárně určená na něco jinýho...

www.tc-pipa.wz.cz
- Martinhora
Tak páchám to vřeteno. Základ je z pneu brusky NAREX. Motor je modelářský střídavý. Udělal jsem na něj vodní chlazení - to funguje bezvadně. Celý to běží poměrně klidně i odběr je supr (na max. 24v 26000 ot 5A). Je tam ale jeden velkej problém. Přední ložisko se hodně hřeje a pomalu ohřívá celé vřetýnko. Je tam NSK 6202. Je to jenom pokus a vim, že to není to pravé ořechové, ale na to zkušební šmrdlání balsy,překližky a polystirenu to musí stačit. Nemáte s tím ohřevem nějakou zkušenost? Jak je to řešeno u normálních vřeten. Například ložiska u přímých brusek se taky zahřívají? Poradí někdo ?
Peníze na stroj došly a kupovat teknomotor s měničem je zatím mimo moje možnosti ...

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že ta ložiska jsou standardně dodávána s vazelínou, která výrazně přispívá k tomu zahřívání. Zkusil bych to vypláchnout tech. benzínem a nahradit co nejřidším olejem. Ale nevím jakým, v mazivech se nevyznám. Zdejší modeláři mě ale určitě rádi doplní. Když jsem před lety jezdil RC elektro-auta, motory tam točily až 50 tisíc a olej v ložiskách byla zásadní věc (pro mě zas tak ne, já jsem neměl tolik peněz, tak mně to točilo jen kolem 25 tisíc)
- Martinhora
O tom jsem už taky přemýšlel, ale zatim jsem nepřišel na to jak to udělat (ideální by to bylo blízko u ložiska, ale tam je ten čtyřhranný držák). Jinak ložisko je uzavřené z obou stran, zkusim ho z horní strany otevřít a přimazat olejem. Mám olej Aeroshell turbine oil 560 - používam ho do model.turbín na mazání ložisek ......xxx. píše:tak protahni to vodni chlazeni az dolu k lozisku ...
- Martinhora
Tak jsem ze všech sil dodělal stojan pod stroj. Vřeteno jsem nakonec rozchodil. Vyrobil jsem ještě na něj chlazení u spodního ložiska a teď to běhá docela slušně. Stále stejná toplota apoměrně nízká hlučnost - teď se ještě uvidí jak to dlouho vydrží
. Ještě dodělám nějakou elektriku a příští víkend by snad už mohlo bejt nějaký video. Musim ale říct, že ty dodělávky už mě lezou nanervy. Elektrika a všechny rozvody trvají udělat mnohem dýl než mechanická část stroje - ale konec už je nadohled- pak jen vychytávat mouchy