Odlévaná matice GS- super fluid

mechanika k motorům
Odpovědět
Thomeeque

29. 3. 2012, 11:30

packa píše:opravdu se ten závitník dobře osvědčil , na různé brusné pasty bych si dal pozor zadřou se do toho plastu a i při dobrém vymytí se tam udrží , vydírá se pak šroub i plast a tření je taky větší
Aha, no jo. Fajn, zkusím ten závitník, v podstatě je to v mých podmínkách i jednodušší - škoda, že už mám po objednávce, moh jsem si na to koupit speciálních 10cm trapézu (poradím si i tak, to je jasný, ale mohl vzniknout samostatný nástroj i pro příště).
packa píše:ty tři cm by asi seděly , vůle _??? když ji uděláš dobře tak téměř nula , nic
To zní báječně :)
packa píše:tyhle materialy mají perfektní kluzné vlastnosti takže moc vůle nepotřebují k dobrému chodu ,
další věc je ta že je pár lidí v dobré vůli namazaly a efekt byl opačný , to mazivo může vytěsnit ty minimální vůle a jde to nakonec tíž ,
další věc je ta že i s volnější maticí můžeš dosáhnout menších rychlostí , již sem to tu s někím řešil a bylo to u kul šroubu , díky hladkému volnému chodu to chitlo nějakou rezonanci a dělalo to divné pazvuky , nakonec se to vyřešilo lehkým podložením na jedné straně aby se matice lehce křížila a byl klid ,
To jsou cenný postřehy, moc díky!
packa píše:ty metrickké šrouby bych opravdu nedoporučoval je to děs , můj první pokus o cnc byl taky s nimi a jen trápení
trapézy bych tak uplně neodsuzoval dá se snimi dosáhnout uspokojivých výsledků zvláště s odlévanými maticemi z dobře kluzných materialů
kul šroub samozřejmě nejlepší volba
Jj, metrika nic, taky to už mám vyzkoušený - mám hotový Z-ko, tam jsem si to vyzkoušel /M8/, pro začátek to tam nechám (jen tam dám nerezový závit, aspoň na pohled vypadá trochu líp co se zvlnění týče), ale X a Y už dám rovnou trapéz. Šlo mi o vlastnosti trapézu a o tu "řeč čísel", kdyby třeba někdo věděl.. Ale takhle taky dobrý, brzy si to vyzkouším sám a žádný číslo by mě pro nákup kuličkových šroubů (vzhledem k číslům s jednotkou "Kč") do mojí prvotiny stejně nepřesvědčilo :)

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 29. 3. 2012, 8:00, celkem upraveno 3 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

29. 3. 2012, 11:39

QNX píše:Když chcete udělat vůli na odlévané matici ............ já bych vyzkoušel nastříkat šroub roztokem polyvinylalkoholu a aby se omezilo smrštění, tak bych to ještě vytvrzoval při nízké teplotě. Po vytvrzení a rozpuštění zbytků PVA by to mělo běhat rovnou bez nějakého uvolňování.
Také díky moc za tip, jak ten roztok PVA pořídím, to se někde prodává, v jaké formě (sorry, jsem fakt lama)? Vidím to teda v rybářských potřebách, to by šlo? T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
zami

29. 3. 2012, 12:44

Musíš hledat separátor PVA. Třeba tady:
http://www.havel-composites.com/shop/30 ... html?pls=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš
Thomeeque

29. 3. 2012, 1:03

zami píše:Musíš hledat separátor PVA. Třeba tady:
http://www.havel-composites.com/shop/30 ... html?pls=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš
Jo takhle, aha, další speciální půlkilovka za tři kila plus poštovný, tak do toho už při vší úctě (vzhledem k existujícím alternativám) nejdu. Nicméně dík.

Btw. nevíte, nemohl bych náhodou jako separátor (případně i mezeronátor) použít teflon ve spreji, ten už tu mám, něco o separování se tam taky píše (akorát zatim nevim, jak bych to pak dostal dolu)..?

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 29. 3. 2012, 2:00, celkem upraveno 1 x.
packa

29. 3. 2012, 1:52

teflonový sprej ti moc mezeru neudělá ale jako separátor je dobrý
Thomeeque

29. 3. 2012, 1:59

packa píše:teflonový sprej ti moc mezeru neudělá ale jako separátor je dobrý
Tak aspoň něco, nebudu tu muset smrdět s benzínem (jsem pokojový kutil bez dílny), minimálně v této fázi :)
packa

29. 3. 2012, 2:04

jo a zbytky klidně nasucho otři hadrem , ten teflon tam ničemu vadit nebude
Thomeeque

29. 3. 2012, 4:52

To by bylo fajn, ještě jednou díky.

Tak bych řekl, že teoreticky jsem vyzbrojen dostatečně :), teď budu muset chvíli počkat, než bude možno přistupit k praktické části (budu to odlévat přímo na sestaveném stroji a to hned tak nebude, trapézy jsou teprv na cestě z Holasovic atd.), pak se pochlubím.

T.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2012, 8:32

Thomeeque píše:
Pavelono píše:Upnout do vrtacky ?
Netušim, proto se ptám. Digisonic i Aceman píšou, že to šlo hodně ztuha, takže osobně si dovedu představit, že by to na klasickou vrtačku mohlo být příliš. Ty to máš vyzkoušený?
Ahoj jo matku jsem osadil do stroje a misto KM motoru jsem upnul vrtacku. Ale jak pisou kolegove poradne ten sroub naseparovat jinak ti nepomuze ani soustruch :D naschval jsem sroub nenatrel roztokem z vosku a odlil jsem to na zkousku , po vytvrzeni jsem trapezak upnul do sveraku chytl jsem matku do syk a trapezak jsem ohnul matka se ani nepohla. Takze poradne natrit nejakym roztokem ja mel treba rozpustenou svicku v benzinu a pak to povolis i rukou
Thomeeque

30. 3. 2012, 2:34

Pane jo, tak to dám teda bacha, nový pracně zmanageovaný* a vycentrovaný trapéz bych si teda ohnout nechtěl :) Díky, T.

* nákup + ukecání souseda se soustruhem
lubos
Sponzor fora

30. 3. 2012, 9:20

já pva mám tak až se stavíš tak ti kousek odleju :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Thomeeque

1. 4. 2012, 4:27

Tak to je paráda, díky :) T.
Thomeeque

15. 6. 2012, 2:52

Ahoj,

mohu se zeptat, jak moc je vlastně ten GS-SUPER FLUID po "aktivaci" tekutý, k čemu byste to přirovnali (voda, med, lepidlo Herkules.. :))? Šlo by to dávkovat velkou injekční stříkačkou (v té by se to i dobře rozdělávalo)?

PVA mi Luboš odlil, je to zlatej člověk :)

Dík, T.
risa

15. 6. 2012, 4:27

tak ten GS-SUPER FLUID má hustou konzistenci -dle teploty
,ale dá se hmota předehřát na cca 50-60°C ve vodní lázni,pak přidat tvrdidlo,a je to medově ok
pozor na mísící poměr,dobře promíchat samotnou hmotu,je trochu usazená, a i celek s tvrdidlem,

origoš separátor dělá tenkou vrstvičku,páč jsem to musel upnout do svěráku a hasákem matku vytočit

ve formě udělat výtoky,a počítej s tím že se trochu smrkne(udělá v tokovém otvoru důlek)
po vytvrzení je taková křehká,není jako w300 od igusu

odlévání zdar
QNX
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2012, 8:44

aplikovat to z injekční stříkačky půjde, tekuté je to dostatečně. Zahřívání není potřeba za pokojové teploty to teče a zatéká dost dobře.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“