Frézka FN20

Vasek

31. 7. 2009, 4:01

Ještě se zeptám, jaký software by jste použily na řízení profi stroje jako je FNGJ 20 a kolik takový soft stojí? Po ostatních komponentech jsem se už díval jako co stojí motory, fekvenční měniče, kuličkové šrouby, drivery pro řízení os, ale jaký ŘS použít to jsem ještě nevypátral. MACH pro tohle asi moc vhodný nebude?

Vašek
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2009, 5:09

No, tak si vem žes dal 125 tisíc za klasický soustruh, i když věřím že pěkný. A teď máš 80 tisíc a chceš profi CNC frézu. Nevím kolik jsi schopen za jak dlouhou dobu přišetřit, případně splácet, ale pokud by ses chtěl pohybovat kolem těch 100 tisíc, tak počáteční stroj musí stát maximálně půlku, spíš míň. Zbytek nastrkáš do opravy a takových ranců jako jsou serva, kuličkáče atd. A soft. Myslím, že Machem (nebo jiným systémem s PC) by to řídit šlo, ale vždycky tam bude omezení dané softwarovým generováním pulsů. Takže buď to nebude moc rychlé, nebo to nebude moc přesné.

Heslo "z ho..a bič neupleteš" prostě platí stále. A dalo by se dodat "i když upleteš, tak nezapráskáš" :D

Jo a taky bych si zde vzpomněl na Aeroomniho téma k čemu ty stroje vlastně máme. Profi stroj je drahý, a proto si na sebe musí umět vydělat. Takže musíš mít jasno v tom, co na tom chceš dělat, a mít trošku představu jaký to bude mít odbyt. Pořídit si drahý stroj jen na provozování svého koníčka, to chce mít hodně dobré příjmy. Pokud je máš, tak směle do toho, a už mlčím :-)
Vasek

31. 7. 2009, 5:56

Původně jsem přeci uvažoval o přestavbě z klasické frézky a také jsem psal, že když to budu chtít udělat ze stroje jako je FNGJ 20, tak ještě chvilku, budu muset na takový stroj šetřit. Takže si uvědomuji, že jsem zase úplně někde jinde a dám tomu raději ještě nějaký čas.
S tím využitím počítám nejen pro mé hobby, i když alespoň u mě je obrábění pořád více o zábavě a něco přestavět na pořádný stroj, mě láká už dlouho.
Využít ten stroj bych měl i pro normální práci, neb mám dva známé, kteří mají každý doma svou dílnu, ale pouze s klasickými mašinamy a o cnc nevědí zhola nic. Už musely dost dílů na výrobu odmítnou, protože na klasice by se z náročnějších prací asi pomynuli. Jeden mi nabízel, že i nějaký ten cnc sroj koupí, když mu na něm budu dělat, ale tomu se zatím bráním, protože pak by mě k té mašině uvázal a já chci mýt trochu volnosti a budu raději, když mi nějakou práci jako doposud přenechá nebo dá vydělat, ale mořit se od rána do večera nechci, to už mám za sebou. Teď chci spojit příjemné z užitečným v nějaké rozumné míře pokud to půjde :lol:

Vašek
Engineer
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2009, 7:35

Vím, že chci profi stroj a to není zadarmo, ale z nároků se mi zatím slevovat nechce. Nějaký vercajk jsem ukořisti, když se rušila stará výrobní hala v našem podniku a bývalý majitel o něj moc zájmu nejevil.
Musím tedy ještě nějaký čas vydržet a doufat, že se mi vyhnou neočekávaná vydaní a nějakou tu mašinku seženu. V to, že se mi investice vrátí také trochu doufám, se soustruhem SV18RA se mi to povedlo, ten jsem sehnal ve velmi dobrém stavu, takže stačila pouze střední generálka (přebroušení lože, kuželů ve vřeteni, v pinole, zaškrábání příčného suportu, výměna šoubu, matice a ještě jsem nechal vyměnit hřebeny a pastorek) za 125000Kč v četně nákupu stroje a jelikož se ho snažím nehuntovat, tak i po pěti letech drží míry v setině.
Vím, že s tou frézkou a to co z ní chci udělat jsem už někde jinde, ale chci aby ta mašina k něčemu byla, tak nechci kupovat uplný šrot, raději počkám a budu se po nějaké rozhlížet.
Jo, jo to je rozumná úvaha obzvášť když máš jasno co chceš. Chce to fakt hledat a pak jednat. Já se vloni zařekl, že už nekoupím žádný stroje, že už mám skoro vše co potřebuju, no a stejně v tom zase lítám. Ale jak se říká nároky rostou, tak už dost vybírám a po letošní nákupní akci už si říkám že to je vážně konečná... :lol: Jak říká s oblibou jeden kámoš, "do smrti ty mašiny nespotřebujem" :lol:
Vasek

31. 7. 2009, 9:00

Do smrti je potřebovat určitě nebudem, ale co naplat, když má člověk porád blbější nápady a navíc chuť je ještě ustečňovat :lol:
Když té práce bylo moc, tak jsem uvažoval o tom, že si domu pořídím cnc soustruh a zadlužímse. Loni touto dobou jsem do toho málem šel, ale pánbůh mě měl rád a nedopadlo to. V dnešní době bych asi měl problem se spláceím a nebo bych sháněl práci na mašinu kde se dá aby nestála. Tou přestavbou můžu mít co chci a nezadlužit se až po uši.
Prostě chci si dělat svým tempem a dělat více sobě pro radost a dobrý pocit, než být servaný prací a starostmi co bude dál.

Zastávám názor, že na práci musí být hlavně klid a také musím mít dobrý pocit z toho co dělám, ostatní nějak příjde samo :lol:

Vašek
Ferda

31. 7. 2009, 10:04

Ahoj, já to mám dnes nějaký kritický :lol: .
:idea: Mám ty budíčky (CNC stroje) opravdu taky moc rád :lol: , ale je nutno dobře vědět na co a kdy je použít. Pak taky jde o to jestli si chce člověk vyzkoušet, že zvládne přestavbu případnou opravu nebo chce zakázkově obrábět i pro známe třeba po odpolednech- každý kšeft je kšeft. Pak je lepší koupit i stařší použitý stroj může být klidně i CNC když si člověk troufá a hned vyrábět. Z koupí stroje si myslím je dobré vydržet co nejdéle, je doba že ceny půjdou asi dolů. Na hranici života a smrti je mnoho strojírenských podniků a bude OB strojů dostatek. Já si myslím že přestavovat klasiku na CNC např. to FN.... je dost záhul, to je stroj který potřebuje již výkony na vřeteno i posuvy!!! Když už něco přestavovat tak něco co již mělo nějaký náběh na jednoduché CN řízení konverze je daleko snažší. Někdy to má již kuličkáče a je vyřešeno i jejich uložení, to je ůspora.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2009, 2:36

tak som bol pozriet tu frezku, vyssie v prispevku je aj foto, a vyzera v dobrom stave, mala sikovna frezka ale nieje tam moznost odskusat pod prudom, a je tam par veci ktore mi niesu jasne, hore na vretene bol povodne namontovany taky valec, vyzera to ako tacho alebo nejaky motor ( neviem ) , dalej upinanie iso kuzela je na rychlu vymenu pretoze na kazdom nastroji bola ta stopka ako byva na CNC, a nepodarilo sa mi vybrat nastroj co bol priamo nahodeny na stroji...
dalej, je k stroju velka elektro skrina, s velkym trafakom a nato ze by to bola klasika je tam dost vela kablov, skoro mi to prijde ako styl SV18RD, s regulaciou otacok ale neviem...
inak idu vsetky pohyby stola lahucko, s naozaj malymi volami...
capumpor

5. 8. 2009, 4:09

To není dobře, že nejde vyzkoušet. Abys nekoupil zajíce v pytli. Já takhle koupil před třemi lety soustruh. Byl v hale bez proudu a dodneška stojí v dílně a ještě nedělal. Musel bych nechat udělat komplet generálku vřeteníku a převodovky.
Jestli chtějí prodat, tak ať jí připojí k síťi. Nebo sleva, smlouvat se musí :D
To nahoře byl asi vzduchový válec na vtahování nástrojů, když říkáš, že mají stopku jako do CNC.
Sběratel strojů :-)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2009, 7:42

inak ten stav vyzera naozaj zachovalo, poslednych 5 rokov vsetky stroje stali, zavreli to tam zo dna na den,este bolo na stole vidiet spony a vo vretene upnuty drazkovac...
vraj maju este jedneho zaujemcu, takze ak ju nezoberie on tak to budem riesit dalej...
na vrchu ten valec nieje pneumaticky, bolo to elektro, nejakych 110V a 3600 ot. bol demontovany a polozeny na stroji, ale zrejme nefungoval a pouzivali to len s klasickou skrutkou, to uz neviem, nebolo casu to skumat blizsie,siel som len okolo....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2009, 9:19

kiko01 píše:inak ten stav vyzera naozaj zachovalo, poslednych 5 rokov vsetky stroje stali, zavreli to tam zo dna na den,este bolo na stole vidiet spony a vo vretene upnuty drazkovac...
vraj maju este jedneho zaujemcu, takze ak ju nezoberie on tak to budem riesit dalej...
na vrchu ten valec nieje pneumaticky, bolo to elektro, nejakych 110V a 3600 ot. bol demontovany a polozeny na stroji, ale zrejme nefungoval a pouzivali to len s klasickou skrutkou, to uz neviem, nebolo casu to skumat blizsie,siel som len okolo....
No nevím....celé to je poněkud podezřelé. 110V přeci na Slovensku v síti nemáte???

Jinak při takovémhle nákupu by Ti měl prodejce dát dost času na prohlídku a prozkoumání stroje. Přeci jen to není za pár stovek. No a o připojení na síť a spuštění ani nemluvě. To by měla být samozřejmost a nebo se má rovnou říci v čem je jaký problém a proto je to tak a tak a tak.... :!:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2009, 9:55

no v tej elektro skrini ku stroju bolo trafo takze to ma vysvetlenie, ale podobne tacho na priblizne rovnake napetie som mal aj na jednosmernom motore na SV18... inak za tie peniaze by mi nevadilo tam pohon prerobit ak by bola inak v slusnom stave, len clovek fakt nevie,ci tam niesu rozsypane prevody,pokial som to nevidel zapojene....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2009, 9:59

kiko01 píše:no v tej elektro skrini ku stroju bolo trafo takze to ma vysvetlenie, ale podobne tacho na priblizne rovnake napetie som mal aj na jednosmernom motore na SV18... inak za tie peniaze by mi nevadilo tam pohon prerobit ak by bola inak v slusnom stave, len clovek fakt nevie,ci tam niesu rozsypane prevody,pokial som to nevidel zapojene....
Naprostý souhlas....motor a pohon předěláš, vysypaný převody už je u takovýho stroje vesměs malér. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“