Frézka FN20

Vasek

20. 7. 2009, 8:44

Chci se optat zda je pro přestavbu na cnc vhodná nástojařská frézka FN20 a nebo jestli někdo nemáte zkušenosti s přestavbou této frézky, případně jak silné by jste použily servopohony a jaký motor pro vřeteno. Chci to pro gravírování a obrábění oceli.
Frézku ještě nemám, ale tento typ by mi parametricky vyhovoval, tak se ptám na vaše názory a co by to obnášelo.
Předem díky za názory a připomínky.

Vašek
Přílohy
24401.jpg
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2009, 9:03

No tak to by samozřejmě byla mašinka jako víno, ale myslím že předělat něco takového na CNC už je pro velmi zkušené borce. Jestli jsi ještě žádné CNC nedělal, tak bych byl poměrně skeptický. Většina lidí tady začíná malými stroji s krokovými motory.

Za kolik to chceš koupit? A jaké máš dílenské možnosti pro přestavbu?
Vasek

20. 7. 2009, 10:18

Zkušenosti boužel s přestavbou nemám, ale možnosti mám pro upravu a výrobu potřebných dílů poměrně slušné(cnc soustruh, brus na kulato, na plocho, horizontku, cnc frézku, vrtačku, protatahovačku na drážky a kameníček). Samozřejmě, že je to všchno v rachotě kde makám :lol: , možnost využití po prac. době mám. Doma mám akorát soustruh SV18RA po střední generálce.
Pro větší stroj jsem se rozhodl, protože chci stabilní mašinu na ocel a ty stolní frézky, které se zde po většinou přestavují mi nějak nesedí výkonem a stabilitou, nehledě na to že i použitá litina nebývá vždy kvalitní.
Asi jsem moc zhýčkaný profi mašinama :lol: , ale chci mít kvalitní stroj a také se už chci o něco pokusit a nejenom sledovat jak to jde jiným i když to bude u mě na delší dobu jak z časových tak i finnančních duvodů :(
Jen doufám, že jsem nikoho svým (skromným) nápadem neurazil.

Vašek
Monteg

20. 7. 2009, 10:32

Na přestavbu je téhle škoda :D Kupte si nějakou starou vyběhanou stejně skoro všechno vyměníte za - lineáry - kuličkáče - serva atd. zbyde vám jen skelet a možná vřeteno a ušetřené peníze dejte do přestavby :lol:
Hardmesr

21. 7. 2009, 11:47

Pokud si ještě pamatuji, tak stroje větší (FN32) se vyráběly i v NC provedení. Byl vybaven velkým množstvím příslušenství a pokud tu FN20-tku koupíš, vyžaduj i příslušenství, aby ti jej pak nechtěl nějaký chytrý domácí draze prodávat. Je to už profesionální stroj a přestavba bude asi dost náročná (a to i na Kč), jak se píše výše. To bych ale pak chtěl mít doma.
Ještě sem si vzpoměl, že FN32 byla náchylná na míchání řezné kapaliny do oleje. Tak potom doma bacha.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Vasek

21. 7. 2009, 7:00

S těma lineárama je to zajímavá možnost, ale nevím jaký typ lineáru použít aby to mělo dostačující tuhost a jak by měla být silná serva aby utáhla stůl a frézování oceli?
Vím, že podle fotky se to špatně odhaduje, ale frézku jsem viděl na živo jen krátce abych mohl prozkoumat jak silné má pohony, akorát na vřetenu jsem si všimnul že motor má 2.2kw.
Josef
Sponzor fora

21. 7. 2009, 9:39

Pokud by ta mašinka byla v plné palbě příslušenství, je škoda konverze.
Pokud by jsi to chtěl, mermo mocí, předělat na lineáry, doporučil bych kolejničky 35 mm.
Monteg

22. 7. 2009, 3:20

Koleje 35 se mi zdá trochu moc na FN20 klidně bych se nebál použít 25 střední předepnutí a serva 1 až 1,5kW. Je to přeci jen nástrojová frézka nikdo snad nepředpokládá že tam dáte kačenu 125mm a budeš brát 5mm šponu :lol:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2009, 6:59

jestli stroj jeste nemas
urcite se zkus poohlidnout po masine ktera byla jako NCcko

mas tim padem okamzite pripravenou mechaniku a jde o to osadit pohony atd...

takovych stroju je na trhu celkem dost aby jsi bez problemu uspel v hledani

ja ted udelal druhou FKH80

to jsou stare kopirky
byval k tomu analogovy system na kopirovani s dotykovou sondou

je to jako zaklad vyborne i kdyz pro tebe asi velikosti uplne jina kategorie

ale jsou i mensi stroje
napr. ted mam nabidku na soustruh SPT16
vcelku dobry stav bez systemu
je to vyborny polotovar na to z toho udelat poradne CNC

jako polotovar to vyjde levne a ma to vsecko
dve nastrojove hlavy hydraulicky ovladane
hydraulicke upinani do univerzalky
a mnoho dalsiho
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Gustavson

22. 7. 2009, 12:49

Taky shánim FN20 ale nechci ji předělávat.Ty frézky jsou pořád dost v ceně a pod 100 000 slušnou neseženeš.Jinak je to ideální mašinka domu do stodoly nebo garáže.
Vasek

22. 7. 2009, 2:36

Mašinu ještě nemám, tu na fotce jsem viděl náhodou, ale hlavně mě zaujala její velikost, protože místa také moc nemám a tato by byla akorát.
Tu frézku chci hlavně pro mé vyblbnutí a na fušky, kterými jsem bohatě zasoben od modelářů a dalších portřebných lidí. Dělám to hlavně sobě pro radost a zábavu, protože mě ta práce baví.
Máte asi pravdu, bude lepší se poohlédnout po nějaké mašince vhodnější k předělání a nebo požít jako základ nějakou vyběhanou mašinu.
Ptám se protože také nechci udělat nějakou zbrklost, ale do těch stolních mašinek se mi moc nechce.

Díký za názory a připomínky a jdu se ještě po nějaké vhodné mašině poohlédnout.

Vašek
Vasek

26. 7. 2009, 7:44

Tak jsem hledal vhodnější typ frézky ke konverzi a docela mě zaujala frézka FNGJ 20. Co vy na to, tohle by už mohlo jít snáz, podle toho co psal Robokop. Na netu je v nabídce těchto mašin poměrně dost, ale nevím kde se poptat, abych to nebral přes nějakého překupníka, který si jenom přirazí na ceně.
Přílohy
frezarka nástrojářská FNGJ 20,1991.jpg
bobik

26. 7. 2009, 11:25

Na takovou frézku počítej 3x3m místa. Neni to žádný drobek.
Vasek

26. 7. 2009, 11:45

3x3 m, to by ještě šlo :)
Ferda

27. 7. 2009, 7:26

Ahoj,
To co tady ukazuješ na obrázkách jsou "SUPR stroje" a podle fota jsou i v dobrém stavu. Je tu jeden problém i v SEKÁČI jsou v ceně. Můj odhad je že ji neseženeš pod 100.000 a myslím aby jsi si připravil tak150 litrů a . Když budeš mít kliku a chytneš to z první ruky tak by byla pod 100 ale v jakém stavu :?:
Taky jak píšeš na co to potřebuješ tak to dobře zvaž :!: . Stroje FN..... z "bývaleho TOSU Žebrák" jsou nástrojařský a vhodný na kusovou výrobu. Jestliže budeš dělat serie 1-3 kusy tak nemá cenu nic předělávat na CNC. Tvorba a odladění programu (myslím tím frézování 2 D) je tak dlouhá doba jako výroba 1 kusu. Mimo vrtání děr na nějakém rastru.
Když to předěláš na CNC tak nevím jak by jsi řešil kusovou výrobu.
Správný CNC stroj má více módu:
Jog- strojem jezdíš a ovládádáš ho přímo z panelu
MDI- stroj vykonává jednotlivé programové příkazyz panelu
Automat- výroba podle odladěného CNC programu
Jestli to znáš tak se omlouvám za obšírné vysvětlování :lol:
Občas brouzdám po internetu a tak jsem viděl toto:
http://www.kstroje.cz/cz/detail/262/frezka/ Toto je málé a mělo by to splňovat tvé nároky. Vzhledem co jsi tady dával za obrázky tak máš možná připraveny větší investiční prostředky. A třeba se sem vejdeš. Toto by se mohlo pohybovat někde kolem 200 litrů, ale bacha je to sekáč, tak se o ceně musí tvrdě jednat a taky nutno počítatat s dalšími náklady oživením a jak to bude s ND a servis když si ho neuděláš sám nebo zá pomoci kamarádů a nadšenců tak se nedoplatíš. Taky tě někdo musí naučit to ovládat jestli to neznáš-a pozor vše se teď platí. Ale případná přestavba na nějaký jiný ŘS by nebyl tak velký problém vše je připraveno .
Vše dobře zvaž nerad bych tě do něčeho uvrtal :lol: Máš svůj rozum :!:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“