Úplný začátečník

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
rawen
Sponzor fora

1. 10. 2009, 5:20

Ještě bych se zeptal na jednu věc. Když je u toho Optima napsané, že "podporuje" nože 8x8 nebo 10x10, znamená to, že ty menší podkládám, anebo je to řešené jinak? (A stejná otázka vlastně i pro nože v toolpostu.)

Díky za pomoc, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Zdenek Valter

1. 10. 2009, 7:28

rawen píše:Ještě bych se zeptal na jednu věc. Když je u toho Optima napsané, že "podporuje" nože 8x8 nebo 10x10, znamená to, že ty menší podkládám, anebo je to řešené jinak? (A stejná otázka vlastně i pro nože v toolpostu.)

Díky za pomoc, Radek
Klasický nožový držák je omezený svou výškou (to je u všech soutruhů stejné ;-)
Já jsem si jej orýsoval jehlou upnutou v hlavě takže v případě potřeby do rysky podkládám - u 8x8 určitě ;-)

U toolpostu záleží na jeho konstrukci pokud má stavitelnou výšku upneš nože i větší což může být výhoda - je to tužší soustava.
Přílohy
orysovani_nozove_hlavy.jpg
orysovani_nozove_hlavy01.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 7:31

vyska britu se taky dobre primeruje proti hrotu konika

osobne to ale delam nejradsi podle prejeteho cela obrobku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
audina

1. 10. 2009, 7:36

to orysovanie nie je zle len si neviem predstaviť ako možeš takto nastaviť nôž ved predsa doležita je vyška hrotu noža ,mne sa skôr pozdava nastavenie podla foto:
Obrázek
digisonic
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 7:50

rawen píše:Ještě bych se zeptal na jednu věc. Když je u toho Optima napsané, že "podporuje" nože 8x8 nebo 10x10, znamená to, že ty menší podkládám, anebo je to řešené jinak? (A stejná otázka vlastně i pro nože v toolpostu.)

Díky za pomoc, Radek
Je to presne tak, do original hlavy strcis jen 8x8, ale u tech delanych mam o 2mm nizsi zakladnu - z fotky to neni dobre videt. K
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
potraviny
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 9:37

Tak jsem si pročetl ten výklad .. http://www.bow.cz/produkt/3420301-stoln ... 300-vario/
ca tam píšou a nechápu toto: Koník je možno vychýlit ±2,5 mm pro soustružení kuželů
Nejsem strojař, ale podle mě by například hřídel pro stáčení by ve sklíčidle lítala jako sviňa, kdyby nebyla v ose. Nemluvím o tom kdyby byla hřídel naprosto fet upnuta. Může mi někdo tento pojem vysvětlit?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 9:54

mezi hroty tj. ne ve sklicidle to jde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 9:55

Ještě jeden příspěvek. Měl jsem spoustu RADEKA 12mm a tak jsem si dělal novou nož.hlavu. Takto jsem s ní dopad. Jsou na ni asi obrovský tlaky.
Přílohy
NozHlava.jpg
k

1. 10. 2009, 10:10

potraviny píše:Ještì jeden pøíspìvek. Mìl jsem spoustu RADEKA 12mm a tak jsem si dìlal novou nož.hlavu. Takto jsem s ní dopad. Jsou na ni asi obrovský tlaky.
co to bol za material ? Tazko z tej fotky urcit ale zda sa to krehky lom zrnity ..
audina

1. 10. 2009, 10:11

potraviny píše:Tak jsem si pročetl ten výklad .. http://www.bow.cz/produkt/3420301-stoln ... 300-vario/
ca tam píšou a nechápu toto: Koník je možno vychýlit ±2,5 mm pro soustružení kuželů
Nejsem strojař, ale podle mě by například hřídel pro stáčení by ve sklíčidle lítala jako sviňa, kdyby nebyla v ose. Nemluvím o tom kdyby byla hřídel naprosto fet upnuta. Může mi někdo tento pojem vysvětlit?
ved ona je v ose len os oproti loži je posunuta na strane konika +- 2,5mmdopredu alebo dozadu v sutočnosťi je todosť prace nastaviť na nulu :D aby sustruh nerobil kužele namiesto valcov

Obrázek
Naposledy upravil(a) audina dne 1. 10. 2009, 10:32, celkem upraveno 1 x.
audina

1. 10. 2009, 10:11

potraviny píše:Ještě jeden příspěvek. Měl jsem spoustu RADEKA 12mm a tak jsem si dělal novou nož.hlavu. Takto jsem s ní dopad. Jsou na ni asi obrovský tlaky.
podľa lomu to bolo kalene alebo to bola liatina?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 11:35

Koníka si nastavíš oproti vřeteni na nulu a zajisti ho svrtáním nebo aby jsi s tím nešteloval.Když bodeš chtít točit nějakej ten kužel tak v hrotech.Do vřetena pevný a do koníka prdneš vyvrtávací hlavu která bude mít místo vyvrtávacího nože radeco vybroušený jako pevný hrot.Můžeš to štelovat s 0,02 přesností a uděláš si kužel jakej budeš potřebovat,ovšem při delších věcech to chce větší točnou délku 8) .

Pokud budeš dělat kuželů víc a budeš mít danou délku tak si můžeš jednoduchým výpočtem zjistit o kolik posuneš pomocí nonia vyvrtávací hlavu do boku,tu si předem ovšem srovnáš zase do nuly s hrotem v koníku :wink:

ale toto asi budete znát :lol: tak jsem to napsal kdyby to někdo neznal
nemá smysl pořád hýbat s koníkem,je to zbytečný točky s Mírou a mazat hrot napravo :lol:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 11:47

potraviny píše:Ještě jeden příspěvek. Měl jsem spoustu RADEKA 12mm a tak jsem si dělal novou nož.hlavu. Takto jsem s ní dopad. Jsou na ni asi obrovský tlaky.
přiznej se žes ten nůž tam chtěl dorvat přes páku :lol: :lol:

v předchozích příspěvcích se tady probírala rychloupínací hlava,něco ve smyslu,že je s ní práce rychlejší a pohodlnější.
Ano :!: ovšem jak kdy a jak u čeho,klasická hlava se čtyřmi noži je mnohdy mnohem výhodnější a rychlejší při změně nožů jak kvík čendž
a když už Quick Change Toolpost tak obsazený min. tři strany :wink:
potraviny
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 11:58

Tu nožovou hlavu mi kalily, což byla asi chyba. Požadoval jsem zakalení pouze šlupičku, kvůli závitům ale asi to s tím kalením přehnali a bylo to moc křehký. Myslel jsem že jádro bude pružný a šlupička kalená.
RaS

1. 10. 2009, 12:59

tumlik píše:Koníka si nastavíš oproti vřeteni na nulu a zajisti ho svrtáním nebo aby jsi s tím nešteloval.Když bodeš chtít točit nějakej ten kužel tak v hrotech.Do vřetena pevný a do koníka prdneš vyvrtávací hlavu která bude mít místo vyvrtávacího nože radeco vybroušený jako pevný hrot.Můžeš to štelovat s 0,02 přesností a uděláš si kužel jakej budeš potřebovat,ovšem při delších věcech to chce větší točnou délku 8) .

Pokud budeš dělat kuželů víc a budeš mít danou délku tak si můžeš jednoduchým výpočtem zjistit o kolik posuneš pomocí nonia vyvrtávací hlavu do boku,tu si předem ovšem srovnáš zase do nuly s hrotem v koníku :wink:

ale toto asi budete znát :lol: tak jsem to napsal kdyby to někdo neznal
nemá smysl pořád hýbat s koníkem,je to zbytečný točky s Mírou a mazat hrot napravo :lol:
dělá se vyvrtávací hlava do těhle mikrosoustruhů který mají Morse1 nebo max 2ku? asi jo já jen že jsem vždycky viděl od 3ky vejš.. ale je pravda že jsem po takhle malých nepátral..
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“