Vnitřní závit M8
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Téma jak nastavit Morse na mašině už tu bylo probráno X krát. Viz např:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=311 ... ght=#31125
Jinak co se týče té hlavičky z akuvrtačky bych to neviděl až tak optimisticky, pokud hlavička drží na závitu. Levné hlavičky se závitem sundané z čínských akuvrtaček v naprosté většině případů hází jak prase. Měl jsem několikrát možnost to pozorovat na vlastní oči. Kamoš chtel vyrobit jakousi redukci na tuto hlavičku, řezal jsem nožem závit a pochopitelně jej kalibroval přímo na hlavičku. Tím chci říct, že mi závit v mašině na tuty běžel, protože byl i s půměrem udělán na jedno upnutí. Po našroubování hlavičky je jasně vidět jak hlavička šmajdá cca 0,8mm. Při upnutí závitníku do hlavičky je tento vyložen kupříkladu 60mm z čelistí hlavičky. Každý si jistě dovede představit, kam jeho konec čumí, do osy to jistě není. Jak si můžete všimnout na mém vratidle je klasická stará komunistická hlavička MAS a navíc s kuželem. Kupovat rychlohlavičku SOLID u které je jistá záruka, mi přišlo líto. Solidky mám dvě značkové, ale obě pouze na Morse trnu. Nicméně jako hodně dobrý nápad mi přijde ta malinka 4paknová univerzálečka jak tu psal Procházka. To je nápad za milion a uvažuju že to mé vratidlo takto předělám.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=311 ... ght=#31125
Jinak co se týče té hlavičky z akuvrtačky bych to neviděl až tak optimisticky, pokud hlavička drží na závitu. Levné hlavičky se závitem sundané z čínských akuvrtaček v naprosté většině případů hází jak prase. Měl jsem několikrát možnost to pozorovat na vlastní oči. Kamoš chtel vyrobit jakousi redukci na tuto hlavičku, řezal jsem nožem závit a pochopitelně jej kalibroval přímo na hlavičku. Tím chci říct, že mi závit v mašině na tuty běžel, protože byl i s půměrem udělán na jedno upnutí. Po našroubování hlavičky je jasně vidět jak hlavička šmajdá cca 0,8mm. Při upnutí závitníku do hlavičky je tento vyložen kupříkladu 60mm z čelistí hlavičky. Každý si jistě dovede představit, kam jeho konec čumí, do osy to jistě není. Jak si můžete všimnout na mém vratidle je klasická stará komunistická hlavička MAS a navíc s kuželem. Kupovat rychlohlavičku SOLID u které je jistá záruka, mi přišlo líto. Solidky mám dvě značkové, ale obě pouze na Morse trnu. Nicméně jako hodně dobrý nápad mi přijde ta malinka 4paknová univerzálečka jak tu psal Procházka. To je nápad za milion a uvažuju že to mé vratidlo takto předělám.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Sklucovadlo je na zavite a samozrejme ze to hadzalo, uz nepamatam kolko ale myslim ze az 0,8mm nie.magi píše:... Jinak co se týče té hlavičky z akuvrtačky bych to neviděl až tak optimisticky, pokud hlavička drží na závitu. Levné hlavičky se závitem sundané z čínských akuvrtaček v naprosté většině případů hází jak prase...
Z vrtacky som pouzil aj hriadel so zavitom, po zoskrutkovani s pouzitim Loctite som ten celok osustruzil tak, ze som to upol tym vrtackovym sklucovadlom pomocou okruhleho radeca (jeden kus mam celkom presny) do sklucovadla sustruhu a z druhej strany som oprel konik.
Takze je to dost presne (aspon pri tom jednom priemere

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sak jasne, tvou konstrukci neshazuju, jen upozornuju na mozny zadrhel. Jinak je to samosebou napad velice dobry, kdyby znackova rychlohlavicka nestala balik, neni co resit.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Mas pravdu, tuto hlavicku treba poriadne utahovat aby drzala zavitnik. Ked robim viac zavitov tak ich robim po jednom, ked robim 10 zavitov tak je to 30 vymen zavitnikov a to uz aj pali dlan od toho plastu na hlavckemagi píše:... kdyby znackova rychlohlavicka nestala balik, neni co resit.

Bezklucove sklucovadlo nie je az take drahe, na ebayi ho kupis aj za cca 20EUR (1-13mm, mensie a so zavitom aj lacnejsie). Len to treba prihodit do balika z k niecomu lebo je draha doprava.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasne, dneska uz jsou ceny a moznosti zase jinde. Pred 12ti lety, kdyz jsem zacinal ve strojarine podnikat jsem kupoval 2ks rychlohlavicek zn. SOLID za 1000,- bez DPH kus. Kdyz si vzpomenu, ze mi jednu hned kolega na vyvrtavacce rychloposuvem naboural, tak me jeste dneska berou certi. Ale fakt musim rict ze znackove hlavicky maji hodne do sebe. Mam tu mini sloupovou vrtacku ktera ma tutez hlavicku, cela vrt. stala i s hlavickou 2000,-, ale vecne se to v ni protaci a musi se to dotahovat fakt na krev. Pak jak rikas ty jsou odrene ruce. V te Solidce se ty celisti zakousnou a drzi. Neexistuje aby se nastroj protocil. Pokud nastane nejakej pruser a nastroj (vrtak) se kousne, tak se zpravidla ukrouti a hlavicku musis povolit hasakem. Pro uplnost nasleduje foto.
Ja svoje jedine samosvorne vrtackove sklucovadlo nemam sice znackove ale funguje tak ako pises, staci vlozit vrtak jemne pritiahnut aby vrtak nevypadol a nemoze sa stat aby sa vrtak pretocil - to je fantazia. Este pred polrokom som si myslel ze to funguje ako tie bezklucove sklucovadla na akumulatorovych vrtackach ale to len podobne vyzeraju.magi píše:Jasne, dneska uz jsou ceny a moznosti zase jinde. Pred 12ti lety, kdyz jsem zacinal ve strojarine podnikat jsem kupoval 2ks rychlohlavicek zn. SOLID za 1000,- bez DPH kus. Kdyz si vzpomenu, ze mi jednu hned kolega na vyvrtavacce rychloposuvem naboural, tak me jeste dneska berou certi. Ale fakt musim rict ze znackove hlavicky maji hodne do sebe. Mam tu mini sloupovou vrtacku ktera ma tutez hlavicku, cela vrt. stala i s hlavickou 2000,-, ale vecne se to v ni protaci a musi se to dotahovat fakt na krev. Pak jak rikas ty jsou odrene ruce. V te Solidce se ty celisti zakousnou a drzi. Neexistuje aby se nastroj protocil. Pokud nastane nejakej pruser a nastroj (vrtak) se kousne, tak se zpravidla ukrouti a hlavicku musis povolit hasakem. Pro uplnost nasleduje foto.
-
Týýý brďo fakt suprrrr
a hlavně ta klička fakt supr práce 

Tak se to blíží k finiši. Jen jeden problém, chtěl jsem udělat na noniusu rysky (dílky) 60ks při stoupání záv.tyče 1,5mm by dílek vycházel na 0,025mm. Zjistil jsem, že stoupání záv.tyče není 1,5mm, ale 1,449mm. Nevěřil jsem tomu a při 10 závitech jsem fakt naměřil 14,49mm. Zapnul jsem aut.posun, ručně točil záv.tyčí a výsledek při 10ti otáčkách fakt 14,49mm. Kde je tedy chyba, je to snad nějaká strojní tolerance, nebo chyba záv.tyče. Tyč je tovární výroby. Měřeno vícero měřítky.
- Zdenek Valter
Pokud by Ti to sedělo pak je možná dobré si ty noniové kroužky koupit. Bylo to tu ve fóru - odkaz na prodejce.potraviny píše:Tak se to blíží k finiši. Jen jeden problém, chtěl jsem udělat na noniusu rysky (dílky) 60ks při stoupání záv.tyče 1,5mm by dílek vycházel na 0,025mm. Zjistil jsem, že stoupání záv.tyče není 1,5mm, ale 1,449mm. Nevěřil jsem tomu a při 10 závitech jsem fakt naměřil 14,49mm. Zapnul jsem aut.posun, ručně točil záv.tyčí a výsledek při 10ti otáčkách fakt 14,49mm. Kde je tedy chyba, je to snad nějaká strojní tolerance, nebo chyba záv.tyče. Tyč je tovární výroby. Měřeno vícero měřítky.
To co píšeš mne donutí až přijedu domů změřit tu závitovku na Asistu taky.
U UniMaxu seděla. - 100 otáček 150 mm.
Možná by bylo dobré ji proměřit ve více místech
Dnes ji zkusím proměřit celou, nebo se pokusím změřit co nejdelší část co bude možné a uvidím výsledel na co nejdelší části jak to vyjde. Je to ale divný.
Tak jsem dnes měřil znovu tu záv.tyč a na 100 otáčkách mi vychází 144,90mm. Jak jste na to vy ostatní. Jedná se o ASIST.
Pár závitů jsem dělal, nastavil kola a horá do toho. Vždy mi to sedělo s orig.šroubem a tak jsem to nějak neřešil. Nikdy jsem nepřeměřoval závit o délce např. 100mm, protože matka mi seděla. Pokud mi matka šla ztuha, závit jsem víc projel a dílo bylo hotovo.