Vnitřní závit M8
Zdravím, smažím se udělat vnitřní závit M8 na hřídely. Závit potřebuju o hloubce 12mm a nemůžu se chytit osy. Vždy mi závitník ujede a závit není v ose. Závit dělám ručně a už nevím jak to udělat. Tak malej nůž na vn.závit nemám, koník nemá pojezd a tak ho taky nemůžu použít. Nevíte jak na to? Snažím se spojit dvě hřídele pr.12mm k sobě závitem M8 a po sešroubování potřebuju aby obě hřídele byly naprosto v ose.
Díky za jakoukoli radu
Jirka...
Díky za jakoukoli radu
Jirka...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Máš sraženou hranu? Aspoň na průměr 8.2?
A kdo říká, že to musí být v koníku. Upni ho do nějak suportu a vycentruj. Možná bude stačit si jen pohrát s podložkami. A pak ho tam nažeň závitovým posuvem.
A kdo říká, že to musí být v koníku. Upni ho do nějak suportu a vycentruj. Možná bude stačit si jen pohrát s podložkami. A pak ho tam nažeň závitovým posuvem.
Aleš Procháska
To jsem taky zkoušel, asi jsem špatně vycentroval nebo se nepatrně hnul. Nevím jak ho pevně chytit, alespoň jak chytit přesně kulatinu do nož.hlavy. Ten náběh jsem udělal 8mm.
-
Jestli ty hřídele spojuješ na tupo jen nějakým šteftem, tak ti to nepoběží nikdy. Na jedny hřídelce si udělej krátký osazení a na druhy díru o stejném průměru jako to osazení(možná by bylo lepší aby se to lehoučce lisovalo) a pak teprve ten závit v obou dílech a je to v ose.
Já bych zkusil vyvrtat otvor na závit a od čela zvětšit na průměr 8 do hloubky 2-3 mm pro vedení závitníku.Závit řezat s přiloženým pravítkem na hřídel.Já si ale myslím,že hřídelky nikdy nebudou úplně běžet.Závit má vždy nějaku vůli.
Udělej si pro ten závitník vodící patronu, kterou nasadíš na vnější průměr hřídele.
Ale i tak aby to bylo smontovaný v ose je třeba udělat osazení, ideálně v nule nebo tak stovku přesah aby to do sebe šlo natěsno.
Ale i tak aby to bylo smontovaný v ose je třeba udělat osazení, ideálně v nule nebo tak stovku přesah aby to do sebe šlo natěsno.
Napadlo mě udělat držák pro závitník do nož. hlavy, aby byl v ose a zkusit to project s posuvem se závitníkem 1 a ty další dva dodělat ručně. Nevím totiž, zda bych se po výměně závitníků přesně trefil. Dnes večer to zkusím a případně nafotím a dám vědět.
Jinak všem zatím děkuji za info. Jirka...
Jinak všem zatím děkuji za info. Jirka...
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Závitník chytám do koníka jako vrták, ale koníka neupnu, nýbrž natlačím do závitu ručně. Ono už si ho to pak natáhne samo. Jen je třeba včas vypnout točky, abys nedojel na dno a neukroutil závitník. V podstatě stačí chytit kolmost, zbytek dodělej vratidlem, kde má lepší cit na doraz.
Ale chce to nějaké osazení, jak Ti raděj kluci, závit není určen k centrování.
Ale chce to nějaké osazení, jak Ti raděj kluci, závit není určen k centrování.
Petr Spáčil
na to treba ist obratene .. narezat zavit do vacsieho polotovaru .. potom do kliestiny upnut cca 10-ku , osustruzit na 8mm, narezat vonkajsi zavit M8, a polotovar na neho natoci .. podopriet konikom a dokoncit.
Este lepsie je pouznit namiesto 10-ku aspon 25-ku .. aby ploche celo umoznilo dobre opretie polotovaru.
Este lepsie je pouznit namiesto 10-ku aspon 25-ku .. aby ploche celo umoznilo dobre opretie polotovaru.
No, ze zoufalství jsem to taky dělal. Udělal polotovar se závitem, celou závitovou tyč vymontoval, tyč upnul do sklíčidla i s hřídelí, podepřel a stočil na průměr 12,00mm. To celé jsem montuval zpět (závit.tyč), usadil do ložisek, našrouboval hřídelku a zase mi konec lítal o 0,35mm. Připadá mi to už jako začarovaný.
V ose to potřebuju z důvodu, že tam chci dát domeček s ložiskem, nonius a na konec hřídele kličku.
V ose to potřebuju z důvodu, že tam chci dát domeček s ložiskem, nonius a na konec hřídele kličku.
tak ti poviem este jednu vec
) zavit nie je vonkoncom urceny na to aby nieco vystredil atd ..
ak potrebujem nejaky taku zazrak .. tak volim dieru ktora ma na onci napt 6mm valec, (aspon 6mm dlhy) potom M8 zavit .. ccca 8mm dlhy a potom napr dieru 12mm .. a presne celo. Predlzenie potom spravim tak, abyho viedli tie dieri 6, 12 a zarovnane celo. Vola v zavite je totiz mrcha ..

ak potrebujem nejaky taku zazrak .. tak volim dieru ktora ma na onci napt 6mm valec, (aspon 6mm dlhy) potom M8 zavit .. ccca 8mm dlhy a potom napr dieru 12mm .. a presne celo. Predlzenie potom spravim tak, abyho viedli tie dieri 6, 12 a zarovnane celo. Vola v zavite je totiz mrcha ..
Na tu záv.tyč nechci raději ani moc šahat nožem a nějak ji upravovat. Dokonce už uvažuju udělat novou závit.tyč a konec prodloužit. Je to složité ale bylo by to naprosto přesný, což potřebuju.
Na webe najdes takychto uprav viac (predlzenie + kluka na vodiacej skrutke), pohladaj a nechaj sa inspirovat necim vyskusanym co funguje (napriklad http://www.gizmology.net/leadscrew.htm). Nepamatam sa ci tam okrem zavitu davali aj osadenie ale urcite bol spoj nerozoberatelne zlepeny uz pred osustruzenim na 12mm.potraviny píše:No, ze zoufalství jsem to taky dělal. Udělal polotovar se závitem, celou závitovou tyč vymontoval, tyč upnul do sklíčidla i s hřídelí, podepřel a stočil na průměr 12,00mm. To celé jsem montuval zpět (závit.tyč), usadil do ložisek, našrouboval hřídelku a zase mi konec lítal o 0,35mm. Připadá mi to už jako začarovaný.
Ked to mas pri sustruzeni (samozrejme v sklucovadle s nezavislymi celustami a vystredene uchylkomerom) OK a po montazi uz nie, potom asi bude ohnuta vodiaca skrutka. Nemeraj to s delenou maticou v zabere, ta sa snad ani neda nastavit tak aby tu tenku tyc neohybala.