Pomoc se zapojením

grooveshark

8. 2. 2010, 12:55

S největší pravděpodobností mám zapojené špatně motory. Když měřím multimetrem svorky s drátama, tak tam mám skoro nula. Když dráty vyndám tak tam mám 34,4V.

Tady jsem našel ještě jedno schema, které přišlo s motory.
Přílohy
00IMG_0001.jpg
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 1:21

Podle té fotky a toho schématu cos postoval, máš otočené cívky. Při paralellním zapojení se spojují plné barvy s plnými a pruhované s pruhovanými. Zapoj to podle toho schematu a zkus to s tím paralelním řazením cívek. Ale doporučil bych ti vzhledem k použitému driveru použít sériové. V paralelním zapojení mají tyhle motory 4 A a to je na TB6560AHQ vysoko nad povolenou hodnotou..
SABLE-2015
grooveshark

8. 2. 2010, 1:39

Jak bych to měl teda konkrétně zapojit?
Paralelní zapojení zkoušet nebudu, to mě výrobce upozornil, že bych to mohl zkratovat.
ledvinap

8. 2. 2010, 1:43

Urcite to chce otocit jedny draty, aby byly vzdy spojeny plne a pruhovane barvy.
Paralelni/seriove zapojeni to chce vyzkouset, ale az to v jednom bude fungovat. TB6560AHQ proud reguluje (na 3A), takze nehrozi poskozeni driveru, jen motor nebude vyuzit na 100%, pokud palalelne snese vic. Spis to chce zkontrolovat a nastavit podle toho, co snese motor, pripadne na desce budice omezit proud(jsou tam na to jumpery)

Nakonec zapojeni zvolit podle toho, co se lip chova. Paralelni pojede do vyssich otacek, seriove mozna bude mit pri nizkych otachack vyssi kroutak, pokud budic paralelni zapojeni nezvlada. Hlavne podle zapojeni budou umistene vibrace motoru.

Napeti budice bez pripojenem motoru nemusi nic vypovidat, muzou tam byt nejake parazitni odpory, takze na vystupu muze byt napeti i kdyz budic neni povoleny(ale zadny proud)
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 1:51

grooveshark píše:Jak bych to měl teda konkrétně zapojit?
No přesně podle toho obrázku co jsi sem postoval předtím, než jsem ti poprvé odpověděl. Jestli nezvládneš němčinu, tak Serienschaltung je sériové zapojení a Parallelschaltung je paralelní zapojení. A těch 5 barev ti přeloží jakýkoliv onlien slovník :wink:
grooveshark píše:Paralelní zapojení zkoušet nebudu, to mě výrobce upozornil, že bych to mohl zkratovat.
To už jsi zkusil. Ta fotka je důkazem. Takže pokud to mělo shořet, tak už to odešlo. Ale TB6560 má nadproudovou ochranu celkem slušnou, takže bych se toho nebál (teda pokud výrobce nešetřil na ochranných diodách a nemá tam 3A typy). Tomu, že ta ochrana zafungovala napovídá i to, žes naměřil skoro nulové napětí na připojených motorech.
SABLE-2015
grooveshark

8. 2. 2010, 2:42

Abych to shrnul, původní zapojení jsem měl na svorkách:
1. Modro-bílá/červená
2. Modrá/červeno-bílá
3. Zeleno-bílá/černá
4. Zelená/černo-bílá

Pak jem zkoušel prohodit dvojice z první a druhé svorky (nic)
dále dvojice první s druhou a třetí se čtvrtou (také nic)

Paralelně to teď zapojím takto (kdyžtak mě zastavte
:D )
1. Modrobílá/červenobílá
2. Modrá/červená
3. Zelenobílá/černobílá
4. Zelená/černá
grooveshark

8. 2. 2010, 3:56

Už to jedéééééé, už to maká :D :D :D :lol:

Díky všem za rady...
pájač

8. 2. 2010, 4:55

grooveshark píše:Jak bych to měl teda konkrétně zapojit?
Paralelní zapojení zkoušet nebudu, to mě výrobce upozornil, že bych to mohl zkratovat.
Povedz výrobcovi , nech netrepe nezmysly . Paralelné spojenie vinutí je celkom normálna vec . Pokiaľ zapojíš paralelne dve a dve vinutia správne , motorom ide točiť volne prstami , ako keby boli všetky vodiče s vinutí nezapojené - t.j. 8 vývodov . Keď to zapojíš zle , tak indukované napätie v jednom vinutí pôsobí proti indukovanému napätiu v druhom vinutí a motor ide ťažko otočiť prstami . Takto ide jednoducho zistiť aj začiatky a konce jednotlivých vinutí . 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 5:04

grooveshark píše:Už to jedéééééé, už to maká :D :D :D :lol:
Díky všem za rady...
No vidíš, ani to nebolelo :D Gratuluju.

Jo a pokud máš zdroj co dává kolem 30 V při zátěži, zkus ještě to sériové zapojení. Při tom paralelním narážíš na proudovém omezení driveru a nedostáváš z motorů max. krouťák co umějí.
pájač píše:Povedz výrobcovi , nech netrepe nezmysly ...
On měl spíš na mysli výrobce driveru, kde je to upozornění namístě. Ten motor bere katalogově při paralelním zapojení 4 A a ten driver umí jen 3 A.
SABLE-2015
grooveshark

8. 2. 2010, 5:48

Aby to nebylo na výrobci, nepsal přímo o paralelním připojení, ale abych dal pozor, že bych mohl zkratovat driver.

gnat: nechci provokovat :), ale sériové zapojení jsem si myslel že jsem měl předtím...
Dokud mě to nenapíšete tahle barva k týhle barvě tak mě to nedojde.

Jinak jsem fakt rád, že už jsem to zprovoznil :)
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 6:33

Vždyť ti to tu visí na začátku stránky přímo ve tvém postu. Myslím, že lépe a přehledněji, než je to na tom německém obrázku, to už udělat nejde.
SABLE-2015
pájač

8. 2. 2010, 6:34

gnat píše: On měl spíš na mysli výrobce driveru, kde je to upozornění namístě. Ten motor bere katalogově při paralelním zapojení 4 A a ten driver umí jen 3 A.
3A driver neodpáliš , keď naň pripojíš motor , ktorý má paralelne 4A. Driver má PVM a obmedzenie prúdu na 3A, viac nedodá , tudíž pripojený motor nebude mať max. krútiaci moment .
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
ledvinap

8. 2. 2010, 6:52

Spis bych mel strach z toho serioveho zapojeni. Motor je delanej na 2A, budic (pokud je naswitchovanej na max) bude davat 3A. Bylo by treba prehodit nastaveni driveru na nejaky mensi proud ...
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“