Propojení servomotoru a LinuxCNC

jaro.va

3. 11. 2025, 11:35

nakreslil som iba to, co je vidiet na obrazku, mylit sa samozrejme mozem

suciastky su bez oznacenia, alebo prelakovane

trojnohe diody su mozno kvoli osadzovacej hlave, alebo proste vo vyrobe linka nevyrobi tranzistor,ale jeden prechod vynecha a urobi diodu. ja som stara skola, takze to mi uniklo

aby som sa pohol dalej, zaradim 2 symetricke odpory 150 Ohm na linku a vyskusam- vacsinou byvaju 2x75 , alebo 2x 120 , alebo 1x 330 Ohm

vystup STEp/DIR sa chova ako prudovy budic, optoclenu zalezi na prude ( dostane svojich 14 mA a nie 50) a jedine co sa zmeni su parazitne kapacity,cize nejako sa zmenia limity frekvencie budenia linky
logika FPGA pracuje s 0-3.3 V (LVTTL) , preto mozno som nameral 3.95V,lebo bohvie cim je napajany cip ISL...

oscar: nepozeral si ten tvoj driver ? mozno by sa nieco vyjasnilo
Pipik

3. 11. 2025, 12:14

jaro.va píše: 3. 11. 2025, 11:35 vystup STEp/DIR sa chova ako prudovy budic, optoclenu zalezi na prude ( dostane svojich 14 mA a nie 50) a jedine co sa zmeni su parazitne kapacity,
No, jestli se výstup na mese chová jako proudový budič, tak tam můžeš strkat kolik odporů chceš, furt by to - jako správný proudový budič - budilo na těch 50mA cos naměřil :wink:
A určitě bych nededukoval že je to proudový budič, protože to vede do optočlenu kde je LED. To totiž vůbec nemusí být pravda, nikde není napsáno že na výstupu mesy musí být LED dioda. I v manuálu máš napsáno že tam je +5V - to jen pak pro úplnost doplnili že zvládne utopit max 24mA/výstup, aby se tam někdo nesnažil připojit třeba žárovku.

Jinými slovy si nejsem úplně jistej jestli se skutečně chová jako proudový budič - symetrická datová linka jakožto proudová? To snad ne. Log1 se od log0 určuje velikostí napětí, ne proudu.

Takže spíš si myslím že přidám odporů do série jen srazíš to napětí na té LEDce. A ano, tím dosáhneš i snížení proudu.
Čili klidně do toho, nic tím nezkazíš. Maximálně přestane krokovat.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
jaro.va

3. 11. 2025, 2:04

dal som 2x150 , plus tych 2x24 = 348 Ohm
cize teoreticky 14 mA by malo tiect (bez optoclena)
v reali dava bez budenia serva 10 mA(je tam 5V) a pri spusteni serva poklesne na 5mA ,merane na jednosmernom rozsahu(obdzlnikovy signal)
veselo toci
inak je zvlastne ze pri single budeni 24 V je tam odpor 4k7 = prud 5 mA (oprava : 2k2= 11mA)
a pre 5 V je 48 j
napatie priblizne 5 -x vacsie , odpor takmer 100-x (oprava:46x- vacsi )
aj pri inych servach je to 75 alebo 120 ,co je stale nepomer

uvazujem nad zvysenim odporov, aby tiieklo 5 mA- to mi pride ako dobra hodnota
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“