Vřetenový enkodér (trocha teorie)

zz912

2. 5. 2025, 3:39

Tak pak dej vědět cos vybral. Ty 10-ti bitové jsou daleko levnější.
Otázka, zda Ti stačí přesnost 360°/2^10=0.351°

Vylučovacím způsobem zůstává:
Encoder.png
No a jelikož LCNC nepodporuje u BISS oboustranou komunikaci, tak bych možná zůstal u SSI.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Dawe

2. 5. 2025, 9:38

Meki píše: 1. 5. 2025, 5:32 ...Nevím jak mám chápat přesnost ±0.025° a opakovatelnost ±0.05°, z jakého principu? Mám to chápat tak že tyto čísla u optického nejsou protože 1pulz = 1ryska na cloně a tak je to jasně dané, ale u těch magnetů žádný pevný bod není, magnetické pole se mění "po sinusoidě" a ta hranice mezi pulzy se dopočítává ale tady už může vzniknout ta nepřesnost?

Zatím to vidím tak že zkusím ten iC-NV v kombinaci s původním 1Vpp SIN/COS na frézku která mě momentálně čeká a soustruh budu testovat s tím magnetickým briterem ale až na něj přijde

Jinak krásná vymazlená laboratoř, to je sen :)
Diky, ale je tam zrovna teda poradny "pracovni bordel".
S tou specifikaci presnosti je to osidne, kazdy druhy cinan to specifikuje jinak a je to prave potreba s nima vyjasnit. Plus jejich anglictina neni obvykle dobra, takze misto jednoho terminu pouzivaji druhy atd. Obecne me vzdycky zajima "total accuracy" pri konstantni teplote a pak v nejakem rozsahu teplot. Protoze s teplotou muzu skoro vzdycky neco delat.

Obecne total accuracy bude zahrnovat komponenty :
- limit rozliseni (+/- 1 LSB, u inkrementalnich uhlel z PPR)
-inearitu pres otacku (nesymetrie magn. pole magnetu a nesymetrie ci chyby a hlucha mista HALu). Muze mit i subkomponent - mikrolinearitu coz je linearita nejakeho maleho vybraneho rozsahu.
- opakovatelnost (mechanikce vule a elektricka variabilita prevodniku). Opakovatelnost muze byt jeste rozdelena na mechanickou (ja se stejna pozice hridele pri opakovanem pozicovani projevi na relativni poloze magnetu vuci HALu) a elektrickou zavislou na teplote.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
venca.black

3. 5. 2025, 11:02

Meki píše: 1. 5. 2025, 5:32
venca.black píše: 28. 4. 2025, 8:22 Ahoj ,
a co zkusit třeba něco takového : třeba Heidenhain EQN1125..........
Výstup je EnDat 2.2 .......

Můj pokus na videu byl 80mikrosekund pro kompletní přečtení té celé absolutní polohy , takže by se stačilo kdekoliv vřetenem zastavit a pak jenom dotočit .
Mechanická odolnost se uvádí 12 000 ot/min.

Heidenhain_ABS_moje.mp4

( Možná bych našel i ten protokol s poznámkama ).

Jinak dobrá apka na komunikaci, je tam ještě nějaká deska jako STM32 nebo to vyhodnocuješ přímo počítačem?
Ovládal jsem se to přes LPT port v EPP režimu přes nějaký integráč s převodem RS485 ( 422) / TTL a vyhodnocení Grayova kódu přes program ještě v TurboPascalu ( v CRT režimu pro rychlejší zobrazení na obrazovku ). Těch absolutních jsem krotil víc a protože jsem na chalupě , tak se můžu kouknout až v pondělí ,.....
Meki

13. 5. 2025, 11:59

Koupil jsem na test ten iC-NV převodník sin/cos na ttl a k němu iC-HD7 z single-ended na differential signál.

Ten iC-NV funguje geniálně, opravdu dokáže 1pulz rozdělit až 16x :shock: :) a to krásně souměrně

Není to teda řešení Plug-and-play, musel jsem si pohrát s offsetem vstupních sin/cos signálů a taky s vzdálenosti senzoru, bez osciloskopu by to nešlo.
Ještě to budu testovat s měničem tak jsem zvědavý
Přílohy
schema_prevodnik.PNG
P_20250512_142324.jpg
P_20250512_144259_1.jpg
interpolace 16x
interpolace 16x
interpolace 8x
interpolace 8x
diferenciální výstup
diferenciální výstup
vše se vejde pod víko senzoru motoru
vše se vejde pod víko senzoru motoru
Dawe

13. 5. 2025, 5:30

Meki> super. Trochu se bojim, ze se ti to uplne rozsype kvuli EMI, ale treba to zmaknes osetrit :)
Tak good luck.
Thomeeque

14. 5. 2025, 8:30

To jsi si docela vyhrál 👏

Musím říct, že je pro mne trochu záhada, proč mají ty optické enkodéry tak nízký limit, optika plus pár základních součástek by na tom oproti tomuto měla být tak nějak selsky lépe, ne hůře 🤔

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 5. 2025, 11:21

Podle me tam je primarne problem to ulozeni hridele v tom encoderu. Ty rychly veci se casto spolehaji na samotne ulozeni toho pohonu a tudiz to neresi.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dawe

14. 5. 2025, 7:26

Myslim ze mechanicky bude limit to foliove kolecko (stencil).
Protoze loziska tam jsou malicka, 686Z apod. ktera maji limit 40000rpm+ a jejich radialni vule nemuze mit zasadni vliv.

Imho u Omronu je ten limit elektricky vystup, tam je myslim puvodne stary "schmitak" a v kombinaci s marginy jako je teplota, p2p variace apod. to muze limitovat. Realne ale muzou byt rychlejsi. Tuplem pro ty klony, navrhovane daleko pozdeji s rychlejsimi IO.
Meki

14. 5. 2025, 8:33

Na jedné stránce jsem našel zajímavou tabulku srovnání rychlosti
spinaci_frekvence.PNG
Když jsem kdysi dělal pokusy s optickou závorou a rotační clonou tak mě překvapilo že náběžná a úběžná strana napětí není relativně kolmá (tak jak třeba u signálu TTL) ale byly to spíše strmé rampy, napadá mě jestli při vysokém rozlišení a vysokých otáčkách se tyto rampy nenatáhnou tak moc že napětí splyne v nějakou střední konstantní hodnotu :?: Někde v článku o optických kabelech jsem se dočetl že není problém rychlý signál diodou vyslat, po optice přenést ale limit je vždy na technologii přijímače. Ale toť jen moje laická úvaha.

Nad tou vůlí v ložiskách jsem taky přemýšlel. Ne teda z hlediska rychlosti ale přesnosti. Zhruba od 12bit a výše to začíná být zajímavé. Např. rysky optické clony od sebe můžou být už cca jen 0,02mm, to už klasické radiální ložiska nemůžou zmáknout.

Dawe píše: 13. 5. 2025, 5:30 Meki> super. Trochu se bojim, ze se ti to uplne rozsype kvuli EMI, ale treba to zmaknes osetrit :)
Tak good luck.
Nad tím jsem přemýšlel ale bohužel to není úplně můj obor. Já to většinou řeším tak že cvakám na dráty ferity a pájím keramické kondenzátory kde to jde, zde to ale asi bude chtít sofistikovanější řešení.
Nejdříve jsem si říkal, bude to vše pod plechovým deklem a ven už leze signál diferenciálně ale pak mi došlo že hned vedle je vinutí motoru které je navíc živené frekvenčním měničem, takže asi ideální kurvítko :lol:

V schématu k tomu diferenciálnímu švábu iC-HD7 doporučují 1nF kond vůči zemi na každou větev výstupu, tím bych začal. Měl by jsi ještě nějaké doporučení?
Dawe

19. 5. 2025, 8:28

Meki> zatim nemam :)
Napis jak ti to frci. Kdyby byly problemy, muzem na to pripadne mrknout a vylepsit.
Dawe

5. 6. 2025, 10:04

Meki> cau, pokrocil jsi? :)
Jake realne rozliseni z toho iC-NV dokazes ziskat? Funguje ti na tech plnych 10bitu? Nejake trable.
Meki

6. 6. 2025, 9:33

Bohužel zatím to leží na stole a nemůžu se k tomu dostat. Měl jsem v plánů že dosoustružím zakázku a budu tam ten motor nahazovat a ladit ale jak už to bývá na zakázku navázala další zakázka a další.... Chtěl jsem to stihnout mezi zakázkama ale měl jsem strach že týdenní odstávka by se zkomplikovala, protáhla a dostal bych se do skluzu. Zatím vyčkávám až nebude na ten soustruh taková fronta práce a pustím se do toho.
Teď pendluju mezi mými .projekty a obráběním abych se uživil. V lednu mi odešla zaměstnankyně soustružnice a tak jsem zůstal na vše na dílně sám :( . Nahromadilo se mi teď soustružení a taky jsem se soustředil na frézku Hartford VMC850 (chystám panel a plechy pro lak)

Ale objednal jsem ten magnetický SSI 17bit briter enkodér. Sice né pro vřeteno ale pro ATC, ale jsem zvědav jak bude chodit s LinuxCNC
Dawe

6. 6. 2025, 12:01

Meki> chapu. Tak pripadne pak napis jak jsi dopadl :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“