Například můj oblíbený optický inkrementální rotační enkodér Omron E6B2-CWZ3E zmákne 100kHz, to je při otáčkách 8000ot max. 750pr, nejbližší nižší vyráběná verze je 600pr, x4= rozlišení 2400 za otáčku. To už je ale odchylka 0.15° a při frézování 4hranu (na soustruhu) to může udělat rozdíl protilehlých ploch i o 0,079mm, navíc omron uvádí max. 6000ot takže smůla
Co mám motory od Mitsubishi a Fanucu tak tam se to řeší "ozubeným kolečkem a snímačem" netuším co to je za snímač, tipuju indukční ale nechce se mi věřit že by to indukce stíhala? Každopádně výstup takového enkodéru je 1Vpp SIN/COS. Přikládám foto snímače a výstupu. Tento signál lze v systému ještě interpolovat ADC převodem, takže jestli to správně chápu tak např. 8bit převodník dokáže půlvlnu enkoderu rozdělit na 256poloh, celou pak na 512, při 256z kolečku enkodéru by to dělalo 131072poloh/ot, to je 0,00275....° čili 0,0014mm v případě předchozího příkladu s čtyřhranem
Zdá se mi to jako geniální řešení pro přestavby, nevím jak se dají sehnat ty snímače (alespoň jako náhradní díly si myslím že by šly splašit) ale kolečko si mohu teoreticky vyfrézovat a namontovat jej přímo na hřídel vřetena a nemusím řešit řemenice na enkodér bokem atd.
Asi největší problém je jak pracovat s tím signálem 1Vpp, když pominu předražené Heidenhain převodníky 1Vpp / TTL, netuším jestli by to stíhal nějaký mikroprocesor třeba typu STM32? popřípadě sestavit konkrétní IC? Našel jsem na EN foru jeden konkrétní šváb určený pro tuto aplikaci, třeba by to byla cesta:
https://cz.rs-online.com/web/p/analogov ... ky/2837513 A pak to jen poslat mesou do LinuxCNC
Snad počítám a uvažuju správně, prosím o opravu jestli se mýlím. Živí mě kovoobrábění, elektro se stále učím a přijde mi že čím víc elektroniku prozkoumávám, tak tím zjišťuju že méně a méně toho o ní vím