Tušírovací pravítko

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
capajev

24. 11. 2025, 10:24

Sancho Panza píše: 23. 11. 2025, 1:36 dost důležitý je co chceš získat - jestli kus něčeho, o čem si budeš myslet, že to má tu geometrií co to má mít a nebo skutečně funkční měřidlo v přesnosti kterou požaduješ.
Pokud si koupíš cokoli, tak v prvé řadě bez změření skutečné geometrie, je to jasná sázka do loterie. Pokud si to koupíš od nějakého "jakovýrobce" s univerzálním předvyplněným papírem z číny, tak jediný rozdíl v tom je, že máš navíc pseudopapír.
Takže odnést kamkoli, kde to seriozně umí změřit a nebo (pokud máš technické zázemí), tak to změřit sám. A pak periodicky kontrolovat a pak po alespoň tak třech kontrolách lze odhadnout, jak to je stabilní a tudíž periodu kontrol (jsi li odvážný) změnit.
Pokud to budeš vyrábět sám od začátku, tak Ti navíc přibudou starosti s tím, jak pravítko a nebo hranol bude v případě že Ti někdo poradí nějaký nesmysl stabilní.
Bezpečně ti můžu prozradit, že když podélně rozřízneš profil z kontilitiny a nedodržíš co bys měl (ohrubovat, vyžíhat, stabilizovat, udělat na čisto, stabilizovat, doškrabat) tak se to bude deformovat s časem nesrovnatelně víc než komerční výrobek - a i ty se deformují - proto se mj. taky pořád kontrolují.
celkem jsi to trefil, potrebuji dostat neco o cem si budu myslet ze je OK pro me hobby podminky a opravy svych stroju. Potrebuju dostat dostatecnou rovinnost, neresim presny uhel, ten spasuji. Pokud koupim pravitko nekde z bazaru, pocitam s preskrabanim na me primerne desce (beru ji jako zaklad, at uz je jakakoli, dale bych nerozebiral). Pokud za X let budu opet potrebovat, tak ho prekontroluju opet na te me desce. Papir od vyrobce ani certifikat z laboratore nepotrebuji.

Ted jsem si poradil svym pul metrovym pravitkem asi 12cm sirokym, ktery jsem puvodne nechtel skrabat (abych ho prave po letech skladovani kdy se deformovalo uved zas jakz takz do OK stavu) jednak ze je pro danou praci docela velke a druhak ze to byla docela plocha na skrabani.
testone
Sponzor fora

24. 11. 2025, 12:56

capajev píše: 24. 11. 2025, 10:24 ...... potrebuji dostat neco o cem si budu myslet ze je OK pro me hobby podminky a opravy svych stroju. Potrebuju dostat dostatecnou rovinnost, neresim presny uhel, ten spasuji. Pokud koupim pravitko nekde z bazaru, pocitam s preskrabanim na me primerne desce (beru ji jako zaklad, at uz je jakakoli, dale bych nerozebiral). Pokud za X let budu opet potrebovat, tak ho prekontroluju opet na te me desce. Papir od vyrobce ani certifikat z laboratore nepotrebuji.
.....
asi tak, není třeba to hrotit pro daný účel
klidně bych si to z té kontilitiny udělal taky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PBr
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2025, 1:28

Dovolim si jeden postreh a jednu otazku ako neprofesional v metrologii.

Postreh by bol, ze mam doma 300mm mostove pravitko, ktore pred X rokmi bolo tusim do 3um podla meraku. Dnes ked dam na farbu na granitovej doske, tak farba chyta tak 5cm na oboch koncoch - uplne rovnomerne. A to pri relativne hrubej vrstve farby. Nechcem vymyslat cisla, ale ten priehyb bude radovo v stovkach. Mame v dielni aj "odstate" 1m mostove, tam ani nechcem vediet ako je to krive :)

Dotaz by bol, ze ako su na tom granitove pravitka co sa tyka tychto neduhov? 1m pravitko stoji asi 1000e v triede 00. aj ony sa nejak pravidelne koriguju? Ak ano, asi nie doma predpokladam.
Dakujem
Modros

24. 11. 2025, 2:10

Granit na tu stabilizaci měl miliony let...takže ne....granit se neohne...problém je pouze opotřebování
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Milan199

24. 11. 2025, 2:16

PBr píše: 24. 11. 2025, 1:28 ...
Dotaz by bol, ze ako su na tom granitove pravitka co sa tyka tychto neduhov? 1m pravitko stoji asi 1000e v triede 00. aj ony sa nejak pravidelne koriguju? Ak ano, asi nie doma predpokladam.
Dakujem
Ono taky bude granit a "granit" ! Kupovali jsme do firmy desky 200/200 v přesnosti 0. Moc se mi to nezdálo a tak jsem to nechal zkontrolovat. Už si to moc nepamatuji, ale pán mi říkal že to má tak parametry desky na hrob a chybí na tom jenom zlatá písmenka.

Granitový úhelník 300/500 který jsem nechával kontrolovat měl po deseti letech odchylku do 0,003. Tak si vyber.
Modros

24. 11. 2025, 2:27

Milan199 píše: 24. 11. 2025, 2:16
Dakujem
Ono taky bude granit a "granit" ! Kupovali jsme do firmy desky 200/200 v přesnosti 0. Moc se mi to nezdálo a tak jsem to nechal zkontrolovat. Už si to moc nepamatuji, ale pán mi říkal že to má tak parametry desky na hrob a chybí na tom jenom zlatá písmenka.

Granitový úhelník 300/500 který jsem nechával kontrolovat měl po deseti letech odchylku do 0,003. Tak si vyber.
Tak ale to bude špatnou výrobou ne? granit se přece nezkroutí...nemá vnitřní pnutí
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
martasg1
Sponzor fora

24. 11. 2025, 2:35

Co víš? nevíš... číňan už třeba umí odlejvat i granit na desky :lol: čína je země neomezených možností, nedávno jsem se díval, když čingischán hlava pomazaná rozhodne tak i řeky tečou jinam a třeba i do kopce ať to stojí co to stojí :lol: to je úplně jinej svět... tam se i granit po letech kroutí, když to vidí :lol:

PS: granit by se asi neměl ani pohnout v řádech desítek let, maximálně obrousit používáním
CNC obrábění :shock:
Milan199

24. 11. 2025, 6:39

Modros píše: 24. 11. 2025, 2:27
Milan199 píše: 24. 11. 2025, 2:16
Dakujem

Tak ale to bude špatnou výrobou ne? granit se přece nezkroutí...nemá vnitřní pnutí
Ty desky byly jednoznačně zprasený. Jestli se granit hne je otázka. Sice vykrystalizoval před miliardou a něco let, ale... Leželo na něm tisíce tun čehosi, pak to vylomili, nějak odřízli, možná nechali odpočinout, možná hned obrousili ... Určitě to chce taky své - nebude to tak že si to nechá líbit cokoliv.
Dawe

24. 11. 2025, 7:07

martasg1 píše: 24. 11. 2025, 2:35 Co víš? nevíš... číňan už třeba umí odlejvat i granit na desky :lol: čína je země neomezených možností, nedávno jsem se díval, když čingischán hlava pomazaná rozhodne tak i řeky tečou jinam a třeba i do kopce ať to stojí co to stojí :lol: to je úplně jinej svět... tam se i granit po letech kroutí, když to vidí :lol:

PS: granit by se asi neměl ani pohnout v řádech desítek let, maximálně obrousit používáním
Ja uz videl, ze na bazosi borec prodaval primernou desku z umeleho kamene co se pouziva na pracovni desky kuchyni. :D Nejaky Technistone, Corian, Hanex, Polystone nebo tak neco. Nektere se lisujou, nektere extrudujou, tak se treba mozna i odlevaji. A ty casem teda pracujou. :)
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2025, 7:18

Ak sa granit nedeformuje, tak prečo majú veľké dosky zo spodu bronzové púzdra so závitmi na doťahovanie?
BalazKovo.sk
testone
Sponzor fora

24. 11. 2025, 7:58

jergus.balaz píše: 24. 11. 2025, 7:18 Ak sa granit nedeformuje, tak prečo majú veľké dosky zo spodu bronzové púzdra so závitmi na doťahovanie?
tipnul bych si na kompenzaci průhybu vlastní vahou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
david.2

3. 1. 2026, 2:10

Ahoj Davide, jsem rád, že se mnou opět komunikuješ, ikdyž se ze mě snažíš udělat blbce. Dříve si toto praktikoval více na jiných členech fóra :)
Ahoj,komunikuju když mám čas,něco o tom vím a když usoudím,že je to vhodné. Neber si to osobně,ale uvědom si,že tohle fórum čtou krom ,,diletantů z musu" ,kterým sice řemeslo něco říká,ale ....(krize řemesel/masochismus/touha udělat něco víc,než jen klikání do počítadla) taky třeba lidi technikou nepolíbení ,ale snažící se něco pochytit, taky odborníci. A před těma bych si rozhodně po Tvém způsobu nechtěl dělat ostudu..Rozhodně nerozumím všemu a o odlévání bych se s Tebou nikdy nehádal.Ale píšeš:
Máš neuvěřitelné zkušenosti z oboru obrábění a mechaniky které ti nikdo nevezme ovšem ty materiálové můžou být krapet neaktuální. Když si přečteš svůj příspěvek znovu, nemůžeš přece popřít, že zní jak z učebnice ze 70.let.
Jasně nic nepopírám.Jen technická poznámka: ty učebnice ze 70. let,jak píšeš čerpaly zkušenosti z let před druhou válkou..Vrtá mi to hlavou,proč..vždyť přece soudruzi ty vykořisťovatele neměli vůbec rádi (citace z katalogu Škodových závodů rok 1937,část: Rýsovačské pomůcky :Materiál: Hustá,ustálená (vypracovaná) stejnorodá jemnozrnná litina.Opracování:provádí se pouze řezným nářadím,ponejvíce hoblováním a škrábáním.Po obrobení jsou odlitky podrobeny přirozenému stárnutí,aby se odstranila všechna vnitřní pnutí).
Za roky ve škole a v zaměstnání jsem v litinách poměrně znalý a nemyslím si, že je moc šancí, kde by si mě mohl doučovat. Pnutí v litině a proces jeho odstranění je na fóru poměrně kontroverzní téma a bohužel je více zamotané do mýtů, polopravd a nebo špatných interpretací.
Teda na to,že Ti ještě ani nezaschnul inkoust na notách jsi docela dost sebevědomej..Já léta neteoretizoval ve škole,ale spíš jsem koukal a poslouchal ty starší a zkušenější (dokud ještě byli) ,protože učitelé umí jen to,co si někde přečtou (to umím taky),ale tyhle lidi naučila dlouhá praxe-a ta se v každé dílně většinou spíš dědila,než četla.....Takže uznávám,že máš pravdu,litina se dneska taví úplně jinak, a taky už není z ruské rudy,takže se nekroutí. Vždyť i vietve vyrábí ty slavný ,,soustruhy "a ,,vrtačkofrézy"z litiny na první dobrou ,žíhání je přežitek a litina dost vystárne za měsíc při cestě přes moře i na kamionu.Navíc se i pěkně proklepe,takže kdyby tam náhodou bylo nějaké pnutí,tak se k nám ani nemůže dostat.
K tomu pravítku, před lety jsem si musel jedno malé taky vyrobit, protože s 750mm dlouhým pravítkem malé suporty prostě dělat nejdou. Ve školní slévárně jsem popadnul kousek neidentifikovatelné litiny a doma z něj na frézce vyhlodal něco, co bylo jako pravítko použitelné. V galerii mobilu jsem dohledal duben 2021. No a světe div se, asi 2 měsíce nazpět jsem ho potřeboval, zkusil na desce a opis vlastně stejný jako před lety. Ten prach na poličce mi ten špalíček litiny nepokroutil.
No to by taky byla hanba,kdyby jo,takovýmu slévači!Ale třeba já,ačkoli už jsem udělal pár (dobře fungujících) závitníků a oček ,nikdy nebudu tvrdit,že je zbytečné dělat je z nástrojovky,ale v pohodě na to stačí cementačka a v nouzi to jde i z drátů do betonu. Ano,jde,ale..
Byl jsem zklamaný, protože jsem si udělal čas i na to, že ho budu muset přeškrabat.
Otázka na tebe, myslíš že je takový problém to pravítko udělat třeba z kontilitiny, zaškrabat a použít ke svému účelu? Uložit do skříně a až ho budu opět potřebovat, tak ho opět přeškrabat (bude-li to třeba)?
Přemýšlet v noci o hoblování je trochu zbytečné. Šedé litiny se denně odlejou jenom v republice stovky nebo tisíce tun a výrobkům to zase tak neschází (byť nepopírám, že z hlediska vnášení dalšího pnutí je to možná někdy nejšetrnější způsob).
[/color]
Vyrábět pravítko z oceli je dost hloupý vtip i na tebe.
zase se budeš divit,ale i z oceli se vyrábí některé tušírovací pomůcky.. A napovím: není to kvůli škrábání.. Ono totiž i to litinové pravítko se dá celkem pohodlně obrousit..[/color]
Víš přece jak snadno se litina obrábí a škrabe oproti i té nejblátivější oceli. Přece jen na něco je ten grafit ve struktuře dobrej. Sníží pevnost a tažnost, zlepší obrobitelbost a ještě mi to odlehčí. Rozhodně by teda po škrábání míň bolely ruce.
Tak čau a zase se někdy ozvi.
[/quote]
zexner

3. 1. 2026, 9:43

Asi tu nebudu dělat tak podrobný rozbor Davide, jako si mi udělal ty ale jedna věc mě vadí. To tvoje automatické mínění, že když jsem mladej a “inkoust na diplomu mi sotva zaschnul”, tak stojím automaticky za hovno. Ty si představuješ, že jsem si 5 let ve škole válel šunky za tvoje peníze z daní a tu školu nějak dodělal a teď tu dělám ramena po slévačsku.
Pravda je taková, že ten obor si mě našel když jsem byl přes léto na neplacené brigádě v místní slévárně proto, abych se naučil maximum od starých mazáků. Od ručního po strojní formování, přes výrobu jader, denních oprav kuplovny s taviči přes laborku s pískem a jiskření vzorků až po technickou přípravu výroby. Ve škole jsem se pak dovzdělával věcem, kteří tě staří dědci nenaučí a nabídne ti je pouze “moderní” věda. Krom toho jsem neustále s kantory diskutoval abych se jen slepě neučil nějaké zásady ale pochopil smysl. Mimochodem, ti co nás učili nejsou ve škole proto, že by o ně průmysl nestál (ba naopak, velmi často řeší projekty na snížení zmetkovitosti apod.) ale protože ve škole se dá dělat mj. i vývoj.
Po odpolednech jsem chodil do školní slévárny vypomáhat se zakázkami, které odbor dělal jako jiná slévárna až na ten rozdíl, že materiálově to bylo téměř vždy mnohem zajímavější.
Jen díky tomu všemu si potom můžu dat jedna a jedna dohromady, a vím jaký blbosti se občas šíří nejen po internetu. Že pnutí bude souviset nejen s tvarem odlitku ale taky se strukturou (morfologií grafitu) nebo že je úplná blbost porovnávat kroucení odlitku z ruské a jiné rudy. Jednou mě to tu asi dožene rozřezat nějaké delší pravítko a mrknout se na strukturu. O co, že v tom “špičkovým” a hlavně letitým kousku vyrobeným největšími mistry najdu při povrchu přechlazený grafit a uvnitř řediny. Snad by to materiálovým teoretikům zavřelo zobáky.
Taky existuje docela jednoduchý argument, proč jde vhodné dělat přiměrné pomůcky z litiny namísto oceli. Tím je modul pružnosti (třeba ten v tahu ale z principu je to jedno). U litiny je násobně menší což má za důsledek násobně menší deformaci při stejné síle (třeba při manipulaci nebo používání). No a o to asi jde, aby byl při používání rozměrově stabilní a nemusel se to dohánět větším rozměrem/průřezem (ergo větší vahou, která opět vyvolá větší deformaci).
Když budeš mít někdy cestu přes Hradec Kr., tak dej vědět a provedu tě fabrikou, kde se můžeme o hodně věcech pohádat, nicméně je tu prakticky vidět spousta “teorie” o kterou se tu vždy v těchle hádkách opírám. A taky je to v areálu bývalého ČKD, kde mě i staří mazáci potvrdili, že speciální stárnutí odlitků venku v kopřivách mělo hned několik důvodů. Plán se musel plnit a fabrika musela vyrábět, odlitky se tak váleli skoro všude. Venku na dešti totiž odlitky stárli neměřitelně odlišně jako uvnitř ve skladu. Před obráběním se to tak jako tak muselo otryskat od rzi, takže si tam pnutí zase vneseš.
martasg1
Sponzor fora

3. 1. 2026, 11:05

:shock: a nechcete se pohádat ještě o tom jak je na tom kontilitina? a navíc když se třeba podélně rozřízne kvádr na dvě trojůhelníkový pravítka? to by bylo moc fajn... prosííííím smutně koukám :D klidně srovnat pěkně šedou 100, 200 a třeba i 400, 500 :wink: :idea:
CNC obrábění :shock:
zexner

4. 1. 2026, 3:07

martasg1 píše: 3. 1. 2026, 11:05:shock: a nechcete se pohádat ještě o tom jak je na tom kontilitina? a navíc když se třeba podélně rozřízne kvádr na dvě trojůhelníkový pravítka? to by bylo moc fajn... prosííííím smutně koukám :D klidně srovnat pěkně šedou 100, 200 a třeba i 400, 500 :wink: :idea:
Uhodls, nechtěli. Teď můžeš věcně přispívat do diskuzí ty.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“