Fanyho zacatek stavby...

Fany

4. 10. 2010, 7:36

Chtel jsem jen ukazat ze to zvladne vic nez 0,1mm jak psal rawen. ;-) A timpadem by se s tim nechalo asi neco i "frezovat"...tohle nebylo ani zadnou frezou, az nejakou budu mit, tak zkusim...ale na to je cas ;-)
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2010, 8:48

Zdravím tě, věř zkušenějším tohle je opravdu pro zlost, tu žlutou frézku jsem kdysi zkoušel a zastavil jsem jí dvěma prsty jak nic. Kup si minimálně Kresse a aspoň ho použiješ na další cnc. Tyhle vřetýnka budeš měnit jak baterky do budíku.
Fany

5. 10. 2010, 7:43

Pavelono píše:Zdravím tě, věř zkušenějším tohle je opravdu pro zlost, tu žlutou frézku jsem kdysi zkoušel a zastavil jsem jí dvěma prsty jak nic. Kup si minimálně Kresse a aspoň ho použiješ na další cnc. Tyhle vřetýnka budeš měnit jak baterky do budíku.
Ja verim zkusenejsim...ale...Pokud jsi ji zastavoval z plny rychlosti cca 30 000 ot. tak si frajer a jestli ti to nesedrelo aspon kuzi do krve, tak si borec...nebo mas tvrdou kuzi...ano v rozebehu se to drzet da...ale pochybuju ze nejdriv zajedes do materialu a pak to pustis ;-) Neboj, ja to nemam do zadnyho kovu nebo neceho tvrdyho a na zadny brutalni brani trisky ;-) nevim naco bych ted kupoval neco za 5k kdyz pro moje ucely tohle bohate staci ;-) az budu stavet "poradnou" ano, pak koupim poradny vreteno ;-) ale na tuhle "hracku" mi to staci ;-)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

5. 10. 2010, 8:02

Fany , patris urcite k lidem co si vsim musi projit sami a v podstate v tom mas naprosto jasno.
Rekni tedy ,co vlastne po tech lidech chces za rady ? S tim pristupem coz zaujal ?? Nevim nevim.

(jo a taky mam tvrdou kuzi :D , krev nebyla, kdyz se to podrzi dyl tak se vyhreji pruzinky co drzi uhliky. )

Ale taky se urcite nechame prekvapit, tak sem zvedav jak to dopadne a az predvedes nejaky ten vyrobek.

R
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Gulliver64

5. 10. 2010, 10:32

Fany, se stavbou CNCčka (ale v podstatě se všemi stroji) je to asi takto, jsou tři podmínky a z nichž se dají splnit současně jen dvě.

1. bude to levné
2. bude to správně pracovat
3. bude to mít dlouhou životnost

z čehož plyne:

A. bude to za pár peněz, bude to dobře pracovat, ale jen chvíli
B. bude to správně pracovat a taky to dlouho vydrží, ale nebude to levné
C. bude to levné a bude to skoro na pořád, ale nic se na tom nebude dat udělat pořádně

takže si stačí vybrat var. A, B nebo C a podřídit jí stavbu!

no, snad jsem ti pomohl.
Fany

5. 10. 2010, 10:48

Radek-B:
Chtel jsem se vas tu jen optat na nazory a tak no...ale vidim ze vetsina z vas stavi za vic financi a "poradny" masiny, takze je jasny ze na tohle moje pohlizite hodne shora ale to ja zase chapu ;-) je mi jasny ze sem proto taky mezi vama neoslnil, ale treba se to zmeni...chtel bych aby se to zmenilo...no uvidime...

1. Potrebuju hlavne nejak zjistit informace o tech trech motorkach?
2. Potrebuju vybrat k tomu driver z e-bay (pripadne i vyrobit, ale zatim se toho taknejak vyrabeni driveru "bojim")
3. bude k tomu stacit napajeni 2 PC zdrojů treba paralelne zapojenejch (asi se na to neda presne odpovedet kdyz nemate parametry, to ja vim, budu teprve resit, nemam je jeste v ruce...)?

to je asi ted pro me nejhlavnejsi...

Gulliver64:
Napsal jsi to naprosto vystizne ;-) moje stavba je zamerena na variantu A
>>>A. bude to za pár peněz, bude to dobře pracovat, ale jen chvíli

Pocitam s tim ze to nebude dlouho pracovat extra presne, ale taky pocitam s tim ze opravy a pripadny budouci vylepsovani budou tu "kvalitu" bud jen udrzovat nebo zlepsovat...co to zvladne a co ne teprv uvidim az to NEJAK bude fungovat...kdyz se clovek do neceho takovyho pusti (pokud to flikuje jako ja z vseho moznyho) tak je jasny ze to bude mit nejasnej vysledek...ale clovek doufa ze to aspon trochu bude fungovat tak jak chce ;-)
RaS

5. 10. 2010, 11:26

nezlob se na me ale pokud nazacatku napises ze mas rozpocet 500-1000kc tak co si o tom ma clovek myslet, kdyz spocitas jen hloupej spojovaci material a kabely tak ta castka nebude zdaleka stacit a kde je zbytek? i kdybys to poshanel po srotakach nekdo to musi obrobit a prizpusobit coz jsou dalsi penize..
a k motorum co radit vem prvni co mas a neres to nebot na reseni cehokoliv nemas proste rozpocet.. stejne kdyz ti nekdo poradi jinak tak si to udelas posvem nebot si uz proste presvedcenej..
ja osobne bych ti radil jeste tomu tady nejaky ten mesic venuj cteni a pokud te to prvotni nadseni hned neopadne tak si aspon udelas predstavu o cenach.. a pokud nebudes mit zakladni castku ktera bude uplne nekde jinde tak se do toho ani nepoustej..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2010, 6:19

ja uz se nad takovejma prispevkama nevzrusuju
rozpocet 500-1000 je absolutni nesmysl kdyz zato ze ti ucviknou 5metru kabelu chtej cenu kabelu +500,- za to ze to nekdo sel do skladu ucvaknut (tusim helukabel)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2010, 8:19

Ahoj Fany máš odvahu a nadšení ,to se cení :wink: Ještě uveď kolik ti je vlastně let ? Asi jsi ještě nevýdělečně činej, ja jen proto že máš na to omezené možnosti. Jinak ti přeji ať ti ta tvá stavba dopadne podle tvých možností.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2010, 8:57

Odvaha a nadšení se cení velmi. Trošku mi to připomíná mě samotného kdysi. V 7mé třídě ZŠ jsem si umanul postavit hydraulický nakladač něco na způsob UN053. Nápravy a řízení jsem použil z vraku Opel Record, který stál na dvoře. Šasi bylo z 10tek Uček, pohon pojezdu byl z vybrakované převodovky jakéhosi dopravníku. Pojezd i hydraulika byly na elektromotory, pojezd měl 3rychlostní motor ovládaný stykačovou kombinací. (nechápu jak jsem to tenkrát ve 13letech mohl dokázat zapojit). Hydraulika byla něco z výfukové řezačky, neco z jakéhosi rozmetadla, z bramborového kombajnu, diskeru atd atd. Celé tohle monstrum za sebou tahalo 100m dlouhý kabel a skutečně jezdilo a i jaksi trošku nakládalo. Problém na který jsem tenkrát narazil byl, kde vzít komponenty na hydrauliku (vše ostatní jsme měli doma). Navštěvoval jsem tenkrát po nocích různé okolní JZD a na nosiči svého favoritu svážel hadice, čerpadla, pístince, rozvaděč atd. Jaký jsem z toho měl pak průser, to tady ani radši nebudu pitvat. Okolnosti které mě tekrát vedly k zlým činům ale byly chuť něco postavit a dokázat, nikoliv něco rozbít nebo zničit. Další těžko překonatelný problém byl můj otec, který se ke stavbě stavěl silně negativně. Vlastní stavba začala jednoho květnového dne, kdy otec odjel na 14ti denní služební cestu kamsi dopryč. Až pak přijel a na dvoře stálo monstrum o půdorysu menšího auta, už nad tím mávl rukou protože viděl že odpor je bezpředmětný.

Fandím ti velmi, ale ten rozpočet bude skutečně problém.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Fany

6. 10. 2010, 10:10

no reknu to rychle a jednoduse, kdyz bych vam rekl rozpocet 5000Kč, tak mi reknete stejne zase ze je to malo a po vasich radach se to vysplha nejmin na dvojnasobek ;-) ale to zas ja chapu... tim rozpoctem je mysleno ze to chci udelat z toho co poschanim zadaco nebo pripadne za par korun...uz ted jsem couvnul a holt bych tech 1000-1500 na ten ovladac obetoval...protoze to je jediny co opravdu nikde za par korun nesezenu ;-) ale furt rikam ze je to opravdu jen jako "hracka"...i kdyby to melo kreslit tuzkou, tak to pro me bude uspech, protoze se chci taky seznamit s ovladacim programem na to a tak ;-)

treba za pul roku sem prijdu a hodim sem rozpocet treba 20 prasatek, ale kdo vi co bude za pul roku ;-) treba budu jeste za pul roku stavet toto :)

jinak uz jsem toho tady procetl dost a samozrejme procitam dale, protoze nikdy neni napadu dost ;-) (ale taky nerikam ze jsem zkuseny jako vy, to ne, taky ste si urcite temi zacatky prosli stejne tak jako ja jimi ted prochazim)...

robokop: btw: kabely snad nebudou problem...nekde nejaky vystracham nebo sezenu ;-)

Pavelono: Jinak je mi 24, ale jsem tak napolo student, je to hodne zamotany a opravdu na hooodne dlouhy povidani, tim vas radeji nebudu zatezovat ;-) A uplne vydelecne cinnej nejsem, proto ten omezenej rozpocet, takze tak ;-) jinak kazdej ma svoje finance na svoje ucely co jsou opravdu nutny a tohle neni moje prvorady co ceho chci cpat tolika penez, takze snad chapete...

magi: to mi neco pripomina ;-) kdyby si nekde objevil nejaky plany na mini bagr (hlavne na "mini hydrauliku")tak dej vedet :D (btw mini tim se rozumi velikostne okolo 50cm velkej :D ) ale to uz je fakt OT...sry...

otazecka: kdyby jezdilo kluzne silonovy pouzdro po tyci jak dlouho by to vydrzelo? Nebo teda jestli by to aspon neco vydrzelo :?:
Pavka

6. 10. 2010, 10:41

Zatím je pán víc spisovatel než konstruktér.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2010, 10:50

Pro tento účel vyhoví téměř cokoliv :-). Kluzná vedení ocel-plast fungují ke spokojenosti v tiskárnách a leckde jinde, jenom ta tyč by měla mít opravdu kvalitní povrch (jemně broušená nebo raději lapovaná). Jen ten rozpočet nevím nevím, v dobách kdy tisícovku stojí jeden vrták...
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2010, 11:28

no a to je treba to ze je kabel a kabel
unehda jsem k nejakymu ovladaci do ruky poridil obyc kabel a do tydne jsem mel od zakaznika reklamaci
i kdyz to melo takovej ten pryzovej vybeh z krabicky tak se v tom miste pretrhali dratky a byl v haji
na stroji se ti budou ruzne kabely pohybovat a nepreju ti hledat kde kde je chyba pote co se ti prerusi kabel
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Fany

6. 10. 2010, 7:01

prochaska: diky ;-) sezenu na to neco a poudra udelam ;-) (akorat matros na to bude asi za vic nez tejden, uvidime...)

robojop: jj to mas pravdu...ale u tohle si myslim ze nejaky prelamani tolik snad nehrozi ne? Kdyz to bude jezdit asi cca 200x200mm nebo 200x280mm a udela se to nejak sikovne, tak snad by to mohlo bejt vpoho ;-)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“