Proxxon FF230
Asi před 4 měsíci jsem neudržel na uzdě touhu a váhal jsem jako ty. Dopadlo to tak že mám na stole, který jsem si spíchl sám za cca 1200, zbrusu novou a kvalitní BF20Vario (30K Kč bez DPH) (krátkou - dle mě je L na h....(nic)) z důvodů tuhosti a stability. Na domácí frézování vč. oceli stačí dokonale. Ten další ranec jsou nástroje ale nástroje - poslední dárek k vánocům otočný stůl prům 150 bez vůle a s přesností 5 min za 3000 vč dopravy z anglie. Sumárně do větší či menší mašiny bych dnes nešel. Nyní předělávám na motorový pohon s možným pozdějším upgrade na CNC. to až se naučím frézovat - nejsem strojař.Luboš123 píše:Ty ceny u nás, to je maličko masakr, zdá se.
Koukal jsem na Opti BF 20 L Vario, super, dospělé zařízení, ale má to metrák a to znamená k tomu dát i podstůl atd. a z toho kouká jedna celá místnost, protože logicky, k tomu příště přidám i soustruh, tak nevím co by mi na to doma řekli.![]()
![]()
No a právě to příslušenství bude trošku zakopaný hafan, myslím že tam vykulit další dvacku nebude moc velký problém.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Hm, ani já nejsem strojař, jen modelář, co potřebuje čas od času něco doma klohnit a nechodit pořád za někým, že něco potřebuju.
Takže suma sumárum, buď dám 14 KKč za Proxxona, co ho za půl rok prodám, nebo vykulím 30-40 KKč za stroj, co chvilku vydrží, pochopil jsem to správně?

Takže suma sumárum, buď dám 14 KKč za Proxxona, co ho za půl rok prodám, nebo vykulím 30-40 KKč za stroj, co chvilku vydrží, pochopil jsem to správně?

Zcela správně ale ty peníze za proxxona jsou z půlky vyhozený za víc ho neprodáš. BF20prodáš s minimální ztrátou za opotřebení - šílenci jako my stále rostou noví a bohužel i hynou.
Na BOW nic je to předražené!
Já mám dva univerzální trny MK2/M10 jeden prům. 16 a jeden 22 vč podložek a klínků (cca 800Kč/kus) sadu kleštin ER25 s držákem (MK2/M10 jako všechno) cca 2500, vyvrtávací hlavu s noži 2,500Kč i s poštou, a s frézkou koupenou vrtací hlavu na trnu do vrtáku 13 bez kličky. Nějaké upínky jsou u frézky a nějaké složené z T matice ap. To nejhorší byl přesný svěrák (určený pro CNC) 100mm čelisti , který je ale nejpoužívanější za cca 3,500kč. No a pak ten zmíněný stůl jako perlička. Na aukru koupíš i slušné frézy (peníze i stav) ale musíš mít trpělivost.
Pak podle toho co máš si plníš přání. Jinak odkud jsi ? - přijeď se podívat.
Já mám dva univerzální trny MK2/M10 jeden prům. 16 a jeden 22 vč podložek a klínků (cca 800Kč/kus) sadu kleštin ER25 s držákem (MK2/M10 jako všechno) cca 2500, vyvrtávací hlavu s noži 2,500Kč i s poštou, a s frézkou koupenou vrtací hlavu na trnu do vrtáku 13 bez kličky. Nějaké upínky jsou u frézky a nějaké složené z T matice ap. To nejhorší byl přesný svěrák (určený pro CNC) 100mm čelisti , který je ale nejpoužívanější za cca 3,500kč. No a pak ten zmíněný stůl jako perlička. Na aukru koupíš i slušné frézy (peníze i stav) ale musíš mít trpělivost.
Pak podle toho co máš si plníš přání. Jinak odkud jsi ? - přijeď se podívat.
Máš pravdu, to je dost špatné, mě se ale ten původní design líbí více. Dle mě je i logičtější, nejdřív se podívám s kým mám tu čest a pak čtu. Bez urážky, některé uživatele není vhodné ani číst, např. proto jak dávají tomu češtinovi (ale i slovenčinovi) zabrat.
Takže začnu číst odzadu jako v dobré Arábii. Dík za upozornění.

Takže začnu číst odzadu jako v dobré Arábii. Dík za upozornění.
Dneska /ted uz vlastne vcera/ dosly priruby od Krutora, radost pohledet, az byla skoda to tam namontovat. Zitra uz jen propojit s driverama, nainstalovat nacisto Winy na Atomovy komp a snad se mi podari v Machu vyfrezovat alespon rovnou caru
Na pokusy mam nakoupene dva bukove prahy. Krokace jsem k zavitovym tycim nesrouboval, protoze sebou trochu melou (holt je to Proxxon, nevim jak to 100pro vycentrovat), snad to nebude mit az moc velky vliv "na presnost" a 1,3 Nm to utahnou. Cele je to ted vetsi a vypada to lip/dospeleji. V Hornbachu meli za stovku zbytky desek /neni na fotce/ ke kuchynskym linkam, tak jsem jeden poridil aby to cele bylo stabilnejsi.

Podle mě jsi to měl udělat opačně - motory na distančky přišroubovat samojistícími matkami za cca 20Kč a místo ultra spojek použít palivovou hadičku naraženou přes hřídele + stahovací pásky za dalších pár korun. Ušetřil bys několik set a výsledný efekt by byl stejný.
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Zajimave Radku, kdyby moje reseni selhalo, tak zkusim. Ty spojky jsem koupil "do budouna", stejne jako drivery, ktere jsou trosku naddimenzovane, motory jsou jen? 1,3 Nm.
Btw. palivova hadicka s paskama veskere to krouceni udrzi? Moc si to nedokazu predstavit, aby se to neprotacelo atd.
Btw. palivova hadicka s paskama veskere to krouceni udrzi? Moc si to nedokazu predstavit, aby se to neprotacelo atd.