Proxxon FF230

jirkal
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2010, 4:17

Nazdar chlapi,

protoze nekde se zacit/pokracovat musi, tak touto dobou uz snad ke me miri Proxxon FF230 (http://proxxon.com/eng/html/24108.html). Hojne pouzivany MF70 mi prisel az moc maly/slaby a FF500 bych doma asi nevysvetlil. Frezovat (ne gravirovat) se bude hlavne hlinik.

V pripade prestavby na CNC, ke ktere urcite drive ci pozdeji dojde (az se na to doma zapomene), od vas potrebuju poradit ohledne motoru (kam/kolik Nm?) a driveru (nejaky osvedceny typ?), napriklad z techto stranek (http://www.cncshop.cz/krokove-motory-drivery-3f_c), abych potom mohl porovnavat. Preferuju zivotnost a kvalitu nad cenou, ktera je jak tak koukam stejne vysoka :roll:

Za kazdou radu dekuji :!: :idea:
rawen
Sponzor fora

14. 10. 2010, 7:54

A můžeš nám tu cenu/prodejce odtajnit? Na Proxxonech mě odrazuje právě ta cena, za kterou mohu mít mnohem větší stroj.
A taky u MF70ky nějaké nedokonalosti (neustálé dolaďování vůlí) vcelku skousnu, ale u většího stroje by mě to iritovalo.
No a cena originál příslušenství je kapitola sama pro sebe...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
jirkal
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2010, 8:21

Ebay Nemecko, jak jinak. Cena cca 19300 Kc vs. 28700 Kc u nas, na Aukru jsem ted objevil nekoho co za 33 Kc prodava 17% slevovy kupon nebo tak nejak (do vyhledavani staci zadat Proxxon).

Co se ceny tyka, je vysoka o tom zadna, ale kdyz to clovek bere jako investici do vyrobniho nastroje, ktery de facto neztrati na hodnote ...

Jinak vetsi stroj vzhledem k tomu, ze bydlim v byte a nevim jestli me to neprestane casem bavit, by byl zbytecny.

Co se original prislusenstvi tyka, tak je to cca 2x levnejsi nez Dremel, vcera jsem na to koukal v Bauhasu. Samozrejme nemam profi ambice.
Naposledy upravil(a) jirkal dne 14. 10. 2010, 10:23, celkem upraveno 1 x.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2010, 9:33

jirkal píše:Ebay Nemecko, jak jinak. Cena cca 19300 Kc vs. 28700 Kc u nas, na Aukru jsem ted objevil nekoho co za 33 Kc prodava 17% slevovy kupon nebo tak nejak (do vyhledavani staci zadat Proxxon).

Co se ceny tyka, je vysoka o tom zadna, ale kdyz to clovek bere jako investici do vyrobniho nastroje, ktery de facto neztrati na hodnote ...

Jinak vetsi stroj vzhledem k tomu, ze bydlim v byte a nevim jestli me to neprestane casem bavit, by byl zbytecny.

Co se original prislusenstvi tyka, tak je to cca 2x lepsi nez Dremel, vcera jsem na to koukal v Bauhasu. Samozrejme nemam profi ambice.
Nechci ti brát iluze.... ale Proxon jako výrobní nástroj ???? To nemyslíš vážně? Hodnota těhlech věcí ja podobná jako u novýho auta, jak to koupíš už to letí jen dolů. Na to aby se ti v tom penízky časem neztratily bys musel koupit trochu něco jiného ale patrně taky za jiné peníze....
Pochopitelně pokud na to máš nějakou výrobu, která ti to zaplatí, tak pak je to O.k.
Ale Proxon je u mne Hobby hračka, ne výrobní prostředek na seriozní práce. A konverze na CNC mi přijde tak trochu škoda peněz, ale proti gustu žádný dišputát. :lol: :wink:
jirkal
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2010, 10:21

Jak jsem jiz rekl, nemam vubec profi ambice, Proxxon je pro me super hobby hracka.

Ano, myslel jsem to vazne. Kdyz si zitra koupim sroubovak, tak i za 50 let to porad bude sroubovak. Zkratka koupe jakehokoliv dobreho/kvalitniho nastroje je pro me osobne dobra investice.

No, ponekud jsme odbocili od tematu, fakt bych byl rad, kdyby mi radeji nekdo poradil ohledne tech 3F krokovych motoru, driveru atd. O FF230 + CNC jsem toho moc nenasel.

Diky :!:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2010, 1:56

No já bych Ti radil než začneš vyhazovat peníze za CNC konverzi, tak si s tím strojem pohraj manuálně.

Viděl jsem foto toho stroje, je to prachobyčejná frézkovrtačka. Třífázový krokáče a drivery jsou pro tohle fakt vyhozený prachy. Pokud chceš mermomocí do týhle hračky cpát CNC tak pořiď něco bazarovýho klidně běžný dvoufázový krokáče z nějakejch tiskáren, něco kolem 1Nm (dají se občas např. na Aukru pořídit cca od 250,- za kus) a k tomu nějakej lacinej driver. Nevím kolik do toho chceš nasypat peněz, ale Vážně i když bys do toho dal drahý značkový serva, tak to pořád bude jen obyčejná frézkovrtačka a sebelepší elektronika tomu nepomůže.
Jezdit budeš stejně jen tak rychle abys nezadřel vedení a nebo abys rozkmitáním stroje nelámal jeden nástroj za druhým. :wink:
Avenger

15. 10. 2010, 7:26

Řešil jsem podobný problém jen jsem se nakonec přiklonil k Sherline (kvůli variabilitě a bohatosti příslušenství), ale Proxxon jsem též zvažoval. Většina místních diskutérů žije v trochu jiných dimenzích než my :D Čemu oni říkají mini soustruh či minifrézka, tak je pro nás půltunová kráva co nám zabere 50% vyhrazeného prostoru pro práci a s trochou štěstí nepropadne patrem k sousedovi pod námi :lol:
No na tenhle stroj bych asi použil něco od 1 do 2Nm možná toto http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm jestli trváš na 3f. Já zvolil http://www.cncshop.cz/57sth76s-krokovy- ... otor-1-9nm + http://www.cncnet.info/view.php?nazevcl ... 2008030001 + zdroj 48V (vyšší napětí prospívá k dosažení vyšších ot. motorů)

Krokové motory jsem vybíral též s přihlédnutím k tomu, že mají oboustrannou hřídel, abych mohl stroj ovládat nadále i kličkama (kvůli každé prkotině nehodlám používat CNC, na to jsem jednak línej a stejně se musím naučit nejdříve od ručního obrábění).

Na těch Nm jsem zase nechtěl šetřit, protože stroj má stoupání šroubu 1mm/ot a aby se to rozumně hýbalo, tak je třeba používat vyšší otáčky motoru. S vyššími otáčkami motoru podstatně klesají Nm, takže aby to mělo ještě rozumnej krouťák při 1800-3000 ot/min což hýbe frézkou 30-50mm/s, tak to chce silnější motory i přesto, že výrobce běžně doporučí něco kolem 1Nm jako dostatečné.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2010, 7:49

Engineer píše:No já bych Ti radil než začneš vyhazovat peníze za CNC konverzi, tak si s tím strojem pohraj manuálně.
Tak to zcela urcite :-)
Engineer píše:Viděl jsem foto toho stroje, je to prachobyčejná frézkovrtačka.
Zas to tak nehan :cry: MF70 je na tom jeste "hure" a spousta lidi s tim "bzuci" o 106. Co se tyka rychlosti, tak o tu mi vubec nejde. Taky vzhledem k velikosti/hmotnosti je jasne, ze to nebude super profi stroj, ktery stoji 10x vic.
Engineer píše:Třífázový krokáče a drivery jsou pro tohle fakt vyhozený prachy.
No rad bych nekdy v budoucnosti postavil neco sam, tak by bylo dobre mit nejaky zaklad/vybaveni. Takze pokud dobre chapu neco okolo 1-2 Nm dostacuje.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2010, 8:08

2 AVENGER:

No nezbyva nez souhlasit, zejmena ohledne definice pultunove "minifrezky" :D
2F tedy budou muset stacit, 3F by byl asi precejen zbytecny luxus. Diky za upozorneni na tu oboustrannou hridel. No snad se soudruzi v DDR pochlapili a Proxxon dneska dorazi. Doufam, ze se najde nejaka hlinikova lzice :D :D :D Mlada me zabije.

Jeste dotaz, proc si zvolil drazsi
http://www.cncnet.info/view.php?nazevcl ... 2008030001 misto http://www.cncshop.cz/m542-driver-pro-k ... y-50v-4-2a

Resp. sestava 3x 57STH76 - krokový 2-fázový motor 1,9Nm + 3x M542 - driver pro 2-fázové krokové motory, 50V, 4.2A + PS100-500 napájecí zdroje 100-500W je tedy vhodna (vse cncshop) :?: :?: :?:

Dale jak jsem pochopil, tak pro MACH bude treba SmoothStepper - USB HW interpolátor 4 MHz pro MACH3 (ci snad vi nekdo o necem levnejsim nez za 5k)???
rawen
Sponzor fora

15. 10. 2010, 10:28

SmoothSteper a podobná zařízení nutná nejsou - obě moje CNCečka fungovala i bez nich. Ale na druhou stranu, možná by s nimi fungovala rychleji a bez cukání. (MF70ka asi těžko. :))

Každopádně to zkus nejprve BEZ, dokoupit můžeš kdykoliv.

Radek
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2010, 10:56

...Resp. sestava 3x 57STH76 - krokový 2-fázový motor 1,9Nm + 3x M542 - driver pro 2-fázové krokové motory, 50V, 4.2A + PS100-500 napájecí zdroje 100-500W je tedy vhodna (vse cncshop)
Myslím, že tohle bude bohatě dostačovat a ani Tě možná doma nezabijou že jsi zaříznul rodiný prasátko.... :lol:

Smoothstepper nepotřebuješ, jen si dobře pročti diskusi o tom jaká PC sestava a za jakých podmínek chodí spolehlivě s Machem. Tedy pokud to budeš řídit Machem.
Avenger

15. 10. 2010, 11:31

Původně jsem chtěl stavět PicStep a měl jsem na něj klíčové součástky do kterých jsem investoval. No a pak se mi nabídla příležitost výměnou za tyto součástky + doplatek v rozdílu ceny pořídit tyto drivery. Později jsem je ještě upravil na vyšší napájecí napětí a jsem s nimi maximálně spokojen. Navíc CNC shop tehdá myslím ještě nebyl, nebo neměl takový sortiment jako dnes.

K řízení používám Linux + EMC2 a kartu MESA 5I20. Zdroj spínaný Mean Well SP-750-48; 48V; 15.7A; 753.6W (dimenzováno pro současný provoz až 5 KM i s rezervou :-))
jirkal
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2010, 12:28

No tak super, DIKY vsem, uz jsem o neco chytrejsi :idea:

Myslim, ze jsem si spletl ten smoothstepper s breakout boardem ehm ehm :D Jelikoz posta nic neprinesla, tak se pres vikend misto hliniku budu venovat oprave "hovnovedeni" na chalupe, ktere nam prokopl mistni Tooona Hluchonemec - mimochodem taky fajnova prace :-D
jirkal
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2010, 7:18

Nazdar chlapi, tak ac je tomu uz 14 dnu, Proxxon jeste nedorazil.
Presto jsem se rozhodl, ze nakoupim motorky, drivery M542, desku, zdroj atd. a prijdu vsemu trochu na kloub. Tak jsem to cele zapojil (podle navodu :D), diody sviti, nic nesmrdi a ani nehori, motor stoji/drzi (seriove zapojeny).

Kdyz vsak pripojim LPT kabel do PCMCIA adapteru (Axago CBA20 s Moschipem, ktery by mel fungovat), rele procvakne a drivery se "vypnou" /LED prestanou svitit, motorem lze volne tocit. Proto se ptam, jestli je to normalni, pripadne co muze byt spatne :?: Zkousel jsem to na dvou laptopech, vysledek stejny. Kdyz PCMCIA vypojim, drivery "naskoci"
rawen
Sponzor fora

23. 10. 2010, 7:37

Tipoval bych to na 99% na ENABLE - které po připojení kabelu "shodíš", takže elektronika se dostane do stavu jako např. při zmáčknutí Nouzového zastavení.
Nainstaluj si třeba Mach nebo EMC, nakonfiguruj piny a zkus jimi cvakat. Takhle naprázdno těžko říct, co na kterém pinu leze a kde zrovna je to ENABLE.

Radek
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“