Troška konzultace před stavbou
Mrkni na ty duté tyče sem: http://www.teatechnik.cz/produkty/tyce-pouzdra/vodici/
Neznám ceny, ale pr.20 má vrtanou díru 14 mm. Pokud chceš, tak si od nich stáhni v pdf katalog na vodící tyče, na konci mají vzorce na výpočet zatížení i průhybu. Duté tyče byly myšleny většího průměru, ale menší váhy a mnohem lepších vlastností než plná tyč.
Neznám ceny, ale pr.20 má vrtanou díru 14 mm. Pokud chceš, tak si od nich stáhni v pdf katalog na vodící tyče, na konci mají vzorce na výpočet zatížení i průhybu. Duté tyče byly myšleny většího průměru, ale menší váhy a mnohem lepších vlastností než plná tyč.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že nemá cenu jít do dutých nepodepřených tyčí. Ta dutost má jedinou výhodu - výrazné snížení hmotnosti při minimálním snížení tuhosti. Ale kdo by chtěl snižovat hmotnost? Ta je u obráběcích strojů zpravidla výhodou. Obzvláště u osy X, kde s těmi tyčemi není třeba hýbat, takže Tě hmotnost netrápí z hlediska dynamiky.
Ty duté tyče mají všichni jen na poptávku, a myslím že budou i poměrně drahé.
Zkrátka a dobře - extrémně laciné a přitom extrémně tuhé a hladce chodící řešení neexistuje. Tento problém se vine jako ona pověstná nitka většinou témat na tomto fóru, až si někdy říkám, že by to admini měli nastavit tak, aby horní polovinu obrazovky zabíral červený blikající nápis "z hovna bič neupleteš"
Ty duté tyče mají všichni jen na poptávku, a myslím že budou i poměrně drahé.
Zkrátka a dobře - extrémně laciné a přitom extrémně tuhé a hladce chodící řešení neexistuje. Tento problém se vine jako ona pověstná nitka většinou témat na tomto fóru, až si někdy říkám, že by to admini měli nastavit tak, aby horní polovinu obrazovky zabíral červený blikající nápis "z hovna bič neupleteš"

Petr Spáčil
Ano máš pravdu, ale pokud si někdo nedá říct na lineáry, pak jsou duté tyče na osu Y docela dobrá rada, není potřeba sebou vláčet moc hmoty, ale málo hmoty zase neudrží patřičně v klidu nástroj s větší šponou. Dnešní mašinky se ale umějí celkem hbitě pohybovat a s vysokorychlostními vřeteny v podstatě za minutu ubereš podobné nebo někdy i větší množství materiálu. Tohle si ale musí každý patřičně rozmyslet před konstrukcí stroje. Malý lehký stroj musí být zároveň rychlý, mohutný těžký a tuhý stroj nikdy za rozumnou cenu nepřinutíš hýbat se hbitě.
Krutore, máš pravdu. Ale protože do toho nechci vrážet zas takové peníze a nepotřebuju obrábět kovy, snažím se nalézt nějakou vhodnou alternativu, a k tomu je musím prozkoumat
. Duté tyče nicméně mojí alternativou nebudou.
Zatím jsem skoro rozhodnutý osu X udělat z podepřených tyčí (tam se to krásně opře o stůl), Y z nepodepřených a Z taktéž. Ještě přemýšlím, jestli nemá cenu udělat osu Z z něčeho tenčího (16mm). Bylo by to o chloupek lehčí a nebude to tolik namáhané. Když jsme u toho, vyplatí se to vůbec mít lehký vozík? Asi by to lépe sedělo, kdyby to bylo těžší, ale těch pár gramů je asi stejně jedno (takže to spíš udělám všechno stejné, ať je to jednotné když už nic).
Nakonec se přikláním k variantě s pohyblivým portálem (asi kvůli místu a kvůli tomu, že ta konstrukce není tak strašná jako se zdála) a uskromním se na Y ose (něco jako 600mm použitelné dráhy, celkově max 800mm). To už ty tyče snesou, pokud na tom nebudu mít nějaký opravdu těžký vozík.
Co mi ještě zbývá jsou ty spropadená ložiska vs. silony. Přikláním se asi k ložiskům,.. Myslím, že do začátku to bude jistější cesta. Navíc určitě jedna ložiska budou na X.
Pokud budu mít čas, tak něco rozkreslím a pokud se za to nebudu moc stydět, tak to sem hodím

Zatím jsem skoro rozhodnutý osu X udělat z podepřených tyčí (tam se to krásně opře o stůl), Y z nepodepřených a Z taktéž. Ještě přemýšlím, jestli nemá cenu udělat osu Z z něčeho tenčího (16mm). Bylo by to o chloupek lehčí a nebude to tolik namáhané. Když jsme u toho, vyplatí se to vůbec mít lehký vozík? Asi by to lépe sedělo, kdyby to bylo těžší, ale těch pár gramů je asi stejně jedno (takže to spíš udělám všechno stejné, ať je to jednotné když už nic).
Nakonec se přikláním k variantě s pohyblivým portálem (asi kvůli místu a kvůli tomu, že ta konstrukce není tak strašná jako se zdála) a uskromním se na Y ose (něco jako 600mm použitelné dráhy, celkově max 800mm). To už ty tyče snesou, pokud na tom nebudu mít nějaký opravdu těžký vozík.
Co mi ještě zbývá jsou ty spropadená ložiska vs. silony. Přikláním se asi k ložiskům,.. Myslím, že do začátku to bude jistější cesta. Navíc určitě jedna ložiska budou na X.
Pokud budu mít čas, tak něco rozkreslím a pokud se za to nebudu moc stydět, tak to sem hodím

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dle mého názoru je toto dobrá volba.Krakonos píše:Zatím jsem skoro rozhodnutý osu X udělat z podepřených tyčí (tam se to krásně opře o stůl), Y z nepodepřených a Z taktéž.
Co jsem tak viděl, tak vedení Z se často dělá slabší. Myslím, že je to logické a správné. Zvlášť když osa Y jsou nepodepřené tyče, tak je lepší je zatěžovat co nejmíň.Krakonos píše:Ještě přemýšlím, jestli nemá cenu udělat osu Z z něčeho tenčího (16mm).
Kuličková pouzdra či lineáry mají obrovskou výhodu, že nemusíš řešit drhnutí, když třeba obě vedení nejsou stoprocentně rovnoběžná. Nevýhodou je kromě vyšší ceny také větší náchylnost k vibracím, pokud má posuvový šroub axiální vůli. Proto se při použití lineárů doporučují předepnuté kuličkové matice. Není to nutné, ale je to lepší.Krakonos píše:Nakonec se přikláním k variantě s pohyblivým portálem ... Co mi ještě zbývá jsou ty spropadená ložiska vs. silony. Přikláním se asi k ložiskům
Pohyblivý portál bude něco vážit, proto bych jej dal radši na kuličky, protože na kluzném vedení už by to mohlo klást zvýšené nároku na kroutící moment pohonu.
Petr Spáčil
Zlobte se nebo ne, ale mě toto celé vlákno, přijde jako mlácení prázdné slámy. Clapec je student, bydlí na kolejích, frézku bude mít tamtež. Nezná to, nezná ono, možnosti jeho vlastní výroby se blíží O, všechno je pro něho drahé. O strojařině ví asi prdlačku. Takových vláken už tady bylo hafo,a vždy to vyšumělo do ztracena, zájem mět frézku je jedna věc, realizace je úplně o něčem jiném. Myslím, že třeba CZ_ Pascal by mohl povědět, na kolik taková hobby frézka přijde peněz.... pokud si musíš nechávat hodně věcí - neříkám vše, někde nechat dělat. Já sám se přiznám, že po 40 000Kč už jsem ty finance přestal počitat a to mám nesrovnatelně jiné možnosti než hromada nadšenců, mám doma soustruh, atd....Takže jak se píše z hovna bič neupleteš, tak je to pravda. Pokud i hobby frézka má obstojně chodit, tak se musíme při její výrobě bavit o přesnosti v řádu setin, dvě stovky už můžou být kilometr, a to už je pro hafo lidí nepřekonatelná překážka - dokonce ani nevědí co to je. A dělat si iluze, že za kafé, nebo flašku, ti někdo něco vyrobí v setinových toletancích, a ty to v pohodě doma poskládáš, a už frézuješ jako divý tak to by sice byla pěkná pohádka, ale bohužel velmi naivní, realita je je úplně někde jinde....... Ten, kdo si i hobby frézku postavil, tak ví o čem je řeč, kdo ne, tak si bude o mě myslet, že já mu tu frézku nepřeji, ale přeji
, ale musí být trochu soudný a posoudit svoje možnosti, a o tom se dá psát do nekonečna......

ja s tebou naprosto souhlasím, ale ukažte mě někdo hobby mašinu tady která je dělaná na setiny? vždyť tady věčně čtu, hliníkový domky ložisek tam se ty setiny stejně podaj, předpětí ložisek se dělá utažením na krev, používají se běžná ložiska u kterých setina milimetru nic neznamená atd.. a když někdo káže o tom jak je to precizní a přesné tak je tomu ve skutečnosti úplně jinak..Bob píše:Pokud i hobby frézka má obstojně chodit, tak se musíme při její výrobě bavit o přesnosti v řádu setin, dvě stovky už můžou být kilometr, a to už je pro hafo lidí nepřekonatelná překážka - dokonce ani nevědí co to je. A dělat si iluze, že za kafé, nebo flašku, ti někdo něco vyrobí v setinových toletancích, a ty to v pohodě doma poskládáš, a už frézuješ jako divý tak to by sice byla pěkná pohádka, ale bohužel velmi naivní, realita je je úplně někde jinde....... Ten, kdo si i hobby frézku postavil, tak ví o čem je řeč, kdo ne, tak si bude o mě myslet, že já mu tu frézku nepřeji, ale přeji, ale musí být trochu soudný a posoudit svoje možnosti, a o tom se dá psát do nekonečna......
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU

Pro RaS, pokud chceš vidět hobby frézku, která má součásti dělané v setinách, tak se podívej na frézku CZ_Pascala, většina dílů co jsem pro něho dělal, domečky pro ložiska, konce trapézů pro ložiska atd, tak jsme v tolerancích někde od 0 do -0,005 zakončení trapézů pro ložiska, -0,015 do -0,02 otvory pro ložiska v domečkách, a třeba ještě -0,035 do -0,04 pro otvory pro kuličková pouzdra aby u nich při lisování za tepla nastalo stáhnutí toho kuličkového pouzdra na nulovou vůli při jeho posuvu na kalené tyči, podívej se pokud se někdo netrápí s nějakými setinami, souosostí, kolmostí, při výrobě frézky tak to je jeho válka, ne moje. Taky se mu může stát, že potom bude v lepším případě frézovat vzduch
Rosťa

souhlasím, já dělám pro sebe vše podobným stylem,(alespoň dnes když už jsem se jedním umělcem který dělá rovněž na setinyBob píše:Pro RaS, pokud chceš vidět hobby frézku, která má součásti dělané v setinách, tak se podívej na frézku CZ_Pascala, většina dílů co jsem pro něho dělal, domečky pro ložiska, konce trapézů pro ložiska atd, tak jsme v tolerancích někde od 0 do -0,005 zakončení trapézů pro ložiska, -0,015 do -0,02 otvory pro ložiska v domečkách, a třeba ještě -0,035 do -0,04 pro otvory pro kuličková pouzdra aby u nich při lisování za tepla nastalo stáhnutí toho kuličkového pouzdra na nulovou vůli při jeho posuvu na kalené tyči, podívej se pokud se někdo netrápí s nějakými setinami, souosostí, kolmostí, při výrobě frézky tak to je jeho válka, ne moje. Taky se mu může stát, že potom bude v lepším případě frézovat vzduchRosťa

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Bobe, já sice chápu, že máš na to jiný pohled a v mnoha věcech máš pravdu, ale přijdu si trošku uražen.
Máš pravdu, že o strojařině vím prd. Já to přiznávám a vím, že to není dobře, ale na druhou stranu jsem ochoten se učit. Navíc to, že jsem student a že bydlím na kolejích neimplikuje, že jsem chudý. Nyní mám spočítáno, že mě všechno vyjde na něco málo přes 20kKč, což je pro mě otázkou tří měsíčních výplat (běžné výdaje již odečteny) s tím, ty peníze na účtě mám a nemusím na ně čekat. Evidentně jsi nepochopil, že nechci prostě utrácet peníze za něco, co nevyužiju. K čemu by mi byla frézka za 50, 100k, když, jak sám říkáš a já přiznávám, o strojařině vím prd?
Já osobně jsem všem co mi poradili (i těm jejichž radu jsem neuposlechl a na které budu nejspíš vpozmínat až se mi to vymstí) vděčný.
Takže prosím, komentáře že to nemá perspektivu si prosím nech, až sem napíšu něco "a dneska jsem se naštval, frézku polil benzínem a zapálil. nemám na to". Ostatní snad potěším někdy výsledkem, který jsem vyplodil.
Máš pravdu, že o strojařině vím prd. Já to přiznávám a vím, že to není dobře, ale na druhou stranu jsem ochoten se učit. Navíc to, že jsem student a že bydlím na kolejích neimplikuje, že jsem chudý. Nyní mám spočítáno, že mě všechno vyjde na něco málo přes 20kKč, což je pro mě otázkou tří měsíčních výplat (běžné výdaje již odečteny) s tím, ty peníze na účtě mám a nemusím na ně čekat. Evidentně jsi nepochopil, že nechci prostě utrácet peníze za něco, co nevyužiju. K čemu by mi byla frézka za 50, 100k, když, jak sám říkáš a já přiznávám, o strojařině vím prd?
Já osobně jsem všem co mi poradili (i těm jejichž radu jsem neuposlechl a na které budu nejspíš vpozmínat až se mi to vymstí) vděčný.
Takže prosím, komentáře že to nemá perspektivu si prosím nech, až sem napíšu něco "a dneska jsem se naštval, frézku polil benzínem a zapálil. nemám na to". Ostatní snad potěším někdy výsledkem, který jsem vyplodil.
Hele Krakonoš, nepodsouvej mě svoje smyšlenky, že já jsem napsal něco o té tvoji imaginární frézce, že to nemá pespektivu tj, za 1. za 2 ty píšeš že ty věci na frézku jsou drahé a že potřebuješ levnější, ne já, za 3 jestli se cítíš uražen tak to je mě docela jedno. Pokud nechceš přijmout pravdu ověřenou dlouholetými skušenostmi, tak to je zase jenom tvůj problém nikoho jiného. Teoretické rady nad frézkou jejiž plány tady nejsou, jsou k ničemu, a klepkání po rameni ti tu frézku nepostaví. A pokud chceš, aby ti ta hobby frézka dobře sloužila třeba desítky let, tak musí být zhotovená, ne na koleně ale na obráběcích strojích v setinových tolerancích a z kvalitných komponentů. Měl jsem třeba v ruce kuličková pouzdra, byla levná, pravda, ale měla vůli cca 0,2mm takže šetřílek byl spokojený jak levně nakoupil, protože ta vůle mu nic neříkala. A jak se sečetli ty vůle na všech osách, tak pak se ten dotyčný divil, jakto že ta fréza při najetí do materiálu píše osmičky než se ulomí
Ale tobě nemá smysl něco říkat ty máš svoji pravdu, tak si ji měj. Já jsem sice už něco postavil , pár lidem jsem tu frézku taky pomohl postavit, ale jinak o tom nic nevím pouze tu strojařinu dělám 40let, ano 40let. 

Tak prvně, k tvému bodu 3: uražen se cítím tím, že o mě soudíš z pár příspěvků, které jsi přečetl a divil bych se, kdyby jsi přečetl důkladně všechny. Mysli si co chceš, než něco řekneš, radši si to dobře zvaž jestli to je nutně pravda.
Ad 2: ano, lineární vedení je skutečně drahé, to mi nepřijde jako ekonomické abych si to kupoval na kolej a občas na tom něco udělal. Několikrát jsem to tady zmiňoval. Nicméně kdyby jsi si všiml, tak jsem se snažil najít cenově i kvalitativně přijatelnou variantu.
Ad 1: Tak promiň, jestli jsem to špatně pochopil, ale pochopil jsem to tak. Třeba tvé tvrzení " Takových vláken už tady bylo hafo,a vždy to vyšumělo do ztracena,...", nemyslíš?
... Já ti samozřejmě tvoje 40ti leté zkušenosti neberu, určitě jsou lepší, než moje. Předpokládám, že "tak si ji měj" znamená, že je ti to jedno a tak pokud nemáš nějaké další konstruktivní rady, tak se prosím můžeš odmlčet, protože podle mého názoru znehodnocují toto vlákno. Pokud máš tedy potřebu dále vyjadřovat svou nechuť ke kutilství, prosím, udělej to přes PM nebo založ nové vlákno. Díky.
Ad 2: ano, lineární vedení je skutečně drahé, to mi nepřijde jako ekonomické abych si to kupoval na kolej a občas na tom něco udělal. Několikrát jsem to tady zmiňoval. Nicméně kdyby jsi si všiml, tak jsem se snažil najít cenově i kvalitativně přijatelnou variantu.
Ad 1: Tak promiň, jestli jsem to špatně pochopil, ale pochopil jsem to tak. Třeba tvé tvrzení " Takových vláken už tady bylo hafo,a vždy to vyšumělo do ztracena,...", nemyslíš?
... Já ti samozřejmě tvoje 40ti leté zkušenosti neberu, určitě jsou lepší, než moje. Předpokládám, že "tak si ji měj" znamená, že je ti to jedno a tak pokud nemáš nějaké další konstruktivní rady, tak se prosím můžeš odmlčet, protože podle mého názoru znehodnocují toto vlákno. Pokud máš tedy potřebu dále vyjadřovat svou nechuť ke kutilství, prosím, udělej to přes PM nebo založ nové vlákno. Díky.
Abych se vrátil k věci.
Pravda pravdoucí. Ještě mrknu, kolik to dá váhově, ale i kdyby to bylo jenom trošku, tak to asi stojí za to.Krutor píše: Co jsem tak viděl, tak vedení Z se často dělá slabší. Myslím, že je to logické a správné. Zvlášť když osa Y jsou nepodepřené tyče, tak je lepší je zatěžovat co nejmíň.
Jasně, na X určitě půjdou kuličky. Konec konců na všechno dám kuličky. O tolik víc to nestojí a budu s tím mít jednodušší práci, stále se bojím, i kdyby mi ty silony někdo udělal, jak bych je zarovnával.Krutor píše: Kuličková pouzdra či lineáry mají obrovskou výhodu, že nemusíš řešit drhnutí, když třeba obě vedení nejsou stoprocentně rovnoběžná. Nevýhodou je kromě vyšší ceny také větší náchylnost k vibracím, pokud má posuvový šroub axiální vůli. Proto se při použití lineárů doporučují předepnuté kuličkové matice. Není to nutné, ale je to lepší. Pohyblivý portál bude něco vážit, proto bych jej dal radši na kuličky, protože na kluzném vedení už by to mohlo klást zvýšené nároku na kroutící moment pohonu.
Nijak bys je nezarovnával, prostě by jsi si nechal vyrobit celek, který by jsi si jen namontoval. Kus hliníku prošpikovanej křížem dírama pro tyče a prostředkem větší díry pro montáž matic, případně bych si to nechal udělat u krutora celý, jistě umí zalisovat silony pro tyče a zároveň zalisovat silonovou matici pro šrouby. Smontovat už takový polotovar by nemělo být těžké.Krakonos píše: Jasně, na X určitě půjdou kuličky. Konec konců na všechno dám kuličky. O tolik víc to nestojí a budu s tím mít jednodušší práci, stále se bojím, i kdyby mi ty silony někdo udělal, jak bych je zarovnával.
P.S.: Aby se pánové necítili tolik dotčeni, tak nemusíš nechat dělat všechno krutora, respektive u tebe by mělo jít hlavně o jeden jediný díl, který ti může kdokoli šikovný s patřičným vybavením stvořit.