3f KM 863S42
Tak jsem dneska nainstaloval nový systém, zakázal jsem všechny nepotřebné služby, nainstaloval mach a nedostanu se přes 400 ot/min. Zkusil jsem to s dalším počítačem a to samý. Po dvaceti minutách se motor ohřál na 40°C.
- Gulliver64
já tam mám zdroj z cncschopu PS1000/70 – 70V/14A, co tam máš ty?
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
To je ta čínská kvalita. Mému vlastnímu driveru nedělá s dvoufázovým KM žádný problém jej roztočit na 9 tisíc ot./min. při zapojení na stole a s napájením 50V z běžného spínaného zdroje bez výstupní kapacity. To s nastaveným mikrokrokováním :64 a cca 2MHz kmitočten na vstupu STEP. A taky se motor nijak zázračně neohřeje.
Tomáš
Tomáš
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
9000 to je trosku moc ne?
to ale nesmi foukat vitr
hadam ze motor je bez zateze a mas vyladenou kombinaci motor driver zdroj
tj. kdyz k tomu das jinej motor s jinou indukcnosti bude vse horsi
kdyz to das na masinu bude vsechno naprosto uplne jinak
to ale nesmi foukat vitr
hadam ze motor je bez zateze a mas vyladenou kombinaci motor driver zdroj
tj. kdyz k tomu das jinej motor s jinou indukcnosti bude vse horsi
kdyz to das na masinu bude vsechno naprosto uplne jinak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
V laboratorních podmínkách funguje skoro všechno. Když už jsi to nakousnul, tak se nám pochlub s driverem a zdrojem pulzů pro driver.tomashal píše:To je ta čínská kvalita. Mému vlastnímu driveru nedělá s dvoufázovým KM žádný problém jej roztočit na 9 tisíc ot./min. při zapojení na stole a s napájením 50V z běžného spínaného zdroje bez výstupní kapacity. To s nastaveným mikrokrokováním :64 a cca 2MHz kmitočten na vstupu STEP. A taky se motor nijak zázračně neohřeje.
Tomáš
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
presne tak, v laboratornich podminkach a teoreticky muze fungovat kde co
ale ja si dnes netroufam tvrdit ze "prejdu tuhle silnici po prechodu" protoze co kdyz me srazi opilej ridic
praxe me naucila....
ale ja si dnes netroufam tvrdit ze "prejdu tuhle silnici po prechodu" protoze co kdyz me srazi opilej ridic
praxe me naucila....
9000 je na KM fakt moc a troufám si odhadovat, že při vyladěné kombinaci by šel i na 15000, pokud by to ten motor přežil. Motor byl bez zátěže, ale vyladěné to nebylo a za zdrojem jsem neměl ani žádné kondenzátory (jen těch 600uF co je onboard). S jiným motorem to může být i horší, ale i lepší a mašinu nemám kontrukčně takovou, abych mohl točit motory dostatečně rychle abych zjistil kdy zastaví. Mechanika je prostě slabšího kalibru než pohony.
Zdroj pulzů byl 7400 se dvěma trimry na nepájivém kontaktním poli. Dělal jsem to zhruba před rokem, takže jsem ho dávno rozebral (ten generátor), abych vyzkoušel jakou maximální frekvenci na vstupu STEP driver zvládne.
Zdroj pulzů byl 7400 se dvěma trimry na nepájivém kontaktním poli. Dělal jsem to zhruba před rokem, takže jsem ho dávno rozebral (ten generátor), abych vyzkoušel jakou maximální frekvenci na vstupu STEP driver zvládne.
Vždyť já mluvím o laboratorních podmínkách kvůli srovnání s bobíkem - ten taky zatím zkouší roztáčet motor v laboratorních podmínkách.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nojo ale mach uz dost dobre neni laboratorni alespon vykazuje spoustu nestabilit oproti laboratornimu zdroji kmitoctu nebo generatoru z integracu
jinak nezatizenej krokac tj. moment 0.00nic logicky muze podle charakteristiky hodne vysoko ale ten udaj je myslim hodne nesmyslnej uz podle strmosti te charakteristiky, hadam ze dva stejne motory mohou pri tomto mereni mit velike odchylky
k tomu machu, to je proste, kdyz ty pulzy chodi takto:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=24&t=5837" onclick="window.open(this.href);return false;
tak se neni cemu divit ze ten motor vypadne uz pri nizkych otackach, v tomhle rezimu mu ani nic jineho nezbyva
jinak nezatizenej krokac tj. moment 0.00nic logicky muze podle charakteristiky hodne vysoko ale ten udaj je myslim hodne nesmyslnej uz podle strmosti te charakteristiky, hadam ze dva stejne motory mohou pri tomto mereni mit velike odchylky
k tomu machu, to je proste, kdyz ty pulzy chodi takto:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=24&t=5837" onclick="window.open(this.href);return false;
tak se neni cemu divit ze ten motor vypadne uz pri nizkych otackach, v tomhle rezimu mu ani nic jineho nezbyva
O parametrech v reálných podmínkách se raději ani zmiňovat nebudu, protože by to tu všichni chtěli vidět a já nemám čas běhat a natáčet videa 
Možná za nějaký rok, 2, 3... se k tomu dostanu a pochlubím se tu. Ten driver už jsem vyvíjel taky před nějakými roky...

Možná za nějaký rok, 2, 3... se k tomu dostanu a pochlubím se tu. Ten driver už jsem vyvíjel taky před nějakými roky...
Jak to děláš, že dokážeš tak dlouhý příspěvek napsat rychleji než já ten krátkej? 

Co ten driver teda vlastně umí? Zmiňuješ se o 50V, co proud? Kolik proudu jsi schopen dodat na jednu fázi a jak jsi schopen ho omezovat? Mikrokroky volíš jak a v jakém rozmezí? V Posledním bodu, kolik by stála případná stavebnice toho tvého driveru? Měl bych zájem o odzkoušení a to jak náročnosti složení stavebnice, tak i parametrů driveru po složení.
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
Tak čítam toto vlákno, lebo sa tiež zaujímam o 3F motory a stiahol som si manuál k Bobikom použitému driveru. Síce asi neporadím, ale zaujala ma tam zmienka na strane 3 o skrytom „jupery“ a príklad na strane 4, konkrétne obrázok a) a b)
Môže mi prosím niekto vysvetliť rozdiel a hlavne aký to má vplyv na riadenie?
Dík.
Môže mi prosím niekto vysvetliť rozdiel a hlavne aký to má vplyv na riadenie?
Dík.
- Přílohy
-
- 3ND883.pdf
- (426.52 KiB) Staženo 358 x
Tak motor už mám na mašině, už jsem s ním hodinu frézoval. Ohřál se tak, že na něm mám problém udržet ruku. V podstatě je to stejný jak volně na stole, tak zapojený na pohybovej šroub. Více než 2m/min si nemohu dovolit provozovat. Když jsem koupil ten SmoothStepper, tak jsem mohl motory provozovat na 5m/min a více. Teď jakoby ztratil dech, kromě krátké chvíle, kdy jsem ten motor dostal do 2000ot/min. A to ječel jako turbína. Neumím si představit ten hukot při 9000ot/min. Jinak jsem přesvědčen, že ložiska KM nejsou stavěný na nějakej dlouhodobější provoz nad 3000ot/min. Závěrem mohu říci, že jsem vyhodil 7000Kč za motor kterej mi nic nového nepřinesl. Měl jsem ty prachy dát raději do té mesy karty. Jenže ať hledám na netu jak hledám, tak nějaký příklad, jak je 5i20+7i43-U-4 spolu prodrátovaný jsem nenašel.