Monteg píše:Šnekové kolo krásné ale plastu moc nevěřím
Kdyby se povedlo bronzové tak bych měl zájem
Kolik vychází průměr šneku? Abych mohl odhadnout průměr šnekového kola a tím i počet zubů?
Hold šneka budu muset spáchat sám a nechat ho v původním stavu bez zušlechtění a broušení
Já bych ti i řekl co je to za plast, ale nemůžu

ale myslím kdyby sis pak přečetl ty jeho charakteristiky tak by ti padla brada

, no nic toto je na dvouchodej šnek a to ty určo nechceš, teda ten nástroj co dělal Ferda je jen na plasty a jen na konkrétní převod bronz s ním řezat nebudu

.
Že seš to ty tak ti klidně prozradím výrobu šnekových kol made in Tumlík a ty si to potom můžeš spočtnout sám. Nebo mám zas poslat audinávod od pana Wericha
Místo odvalovací frézy prostě upnu trapézový závitník a tím odvalím suprové a velice přesné šnekové kolo, do kterého zapadne jakýkoli trapézový závit toho daného stoupání tak, že bude táhnout to šnekové kolo po celé ploše zubu.
Není to teda jen tak nějakej pitomej bodovej styk, ale plnohodnotný šnekový převod s pořádným záběrem
Jo a ať si nikdo nemyslí, že si ten závitník to kolo bude koulet sám dokola

pohyb je samože spřažený
Závitovou tyč si potom můžeš koupit a ty šneky nemusíš řezat jak péro, ale jen si upravíš konce dle libosti, nebo kdybys to potřeboval jó moc přesný tak samozřejmě řezat a v hrotech

, pak cementovat, kalit a brousit

nebo napsat Ferdovi
Jenom snížíš na tom šneku hlavu aby to nedřelo o dno a je to PIPI
Z bronzu to klidně krouhnu nic na tom není, ale ne tyto dvouchodé, ale klasiku na trapézáky co mám doma 16x4 (pravý), 18x4(pravý), 18x4( levý), 20x4 (levý) 14x3 jsem teďka zlomil ale v soustruhu

jiný bych musel sehnat.
A pozor, neplatí tady, že když bych chtěl dva, tři nebo čtyři chody tak bych prostě použil jen vícechodý šnek, ten nástroj nijak neskláním jak u odvalovací frézy, ale zařezávám radiálně tzn. na vícechodý šnek musí být i vícechodý nástroj aby mě nekolidoval úhel šroubovice toho šneku z úhlem vyřezaných zubů. I když je to hodně lidem jasné, najdou se i tací, kteří to dodnes nepochopili

tím nemyslím nikoho z tohoto fóra
Prostě a jednoduše, při výpočtu průměru toho šnekového kola opustíš svět modulů a představíš si svět metrický a je to. Jediný rozdíl je potom ten, že nedosahuješ průměrů číselně celých, ale kolo bude mít místo 54 třeba 52,34

to je tak asi všechno a popravdě řečeno při nějakém návrhu šnekové převodovky ti to může být úplně jedno.
Úhel trapézového závitu je 30st. úhel modulového šneku, který by podle všech zvyklostí měl úhel záběru 20st. je teda 40st.
Pokud se teda vrátím o padesát a více let zpátky do doby kdy úhel záběru 15st.( tedy šnek, náš 30st. trapézák

) se běžně používal zjistím, že jediná nevýhoda je ta, že aby byl ten šnekový převod ještě jakž takž účinný a ta tvořící přímka je těch 15st. nechodí se s počtem zubů obvykle pod 36

pokud potřebujeme ještě míň tak snížit ještě víc hlavu zubu a nebo použít tvořící přímku(úhel záběru) větší tedy oněch dneska používaných 20st.
Popravdě řečeno, tomu odvalu je úplně jedno co pochroupe, kdybych měl čas, tak bych zkusil klidně třeba dvanáct zubů

chodilo by to myslím si stejně jen by to vypadalo blbě

a takový převod by se steně mohl řešit jinačím způsobem.
Tož toliko malá přednáška o výrobě Tumlíkových šnekových kol odvalováním trapézovými závitníky. Důvod proč zrovna takto, je především ten, že aby byl záběr ideální musí prostě šnek a nástroj který vyrábí šnekové kolo mít stejný průměr a profil zubu. Pokud nemá a snažil bych se vyrábět šnekové kolo odvalovací frézou jen tak že bych radiálně zapíchl, tak jakýkoli šnek menší než je průměr oné výrobní frézy bude mít styk bodový
A rejpalové můžou počítat účinnosti a nevýhody a fůru dalších nepodstatných ptákovin.

Mě to takhle chodí a šlape a o tom to všechno je