Rotační osa

Monteg

10. 3. 2011, 4:39

Tak jsem poptal cenu u Spinea :D
Reduktor velikosti 170 až 200 serie H cena 3150 euro :oops: :oops: :oops:
Tak snad abych začal vyrábět ten duplexní šnek
RaS

10. 3. 2011, 7:09

vždyť jsem ti to říkal, že budeš z ceny nadšenej.. mě když řekli za ten jeden jednoduchej díl 12000 tak jsem byl taky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 9:48

Monteg píše:Když už bych měl použít šnek tak použiju duplexní a nebudu to komplikovat dvěma :D možná že by ho tumlík uměl vytvořit za rozum
Ale děkuji za poznatky
Duplexní šnek myslíš jako dvouchodej?
pokud ano tak mrkni tady na toto http://www.tumlikovo.cz/projektysnekove ... ho-zavitu/" onclick="window.open(this.href);return false; to bylo dělaný jako prototyp z delrinu a nástroj na tuto srandu byl docela mastnej. Každopádně v průběhu výroby jsme s tím zákazníkem zjistili, že delrin je docela šit a tak si sehnal fakt suprovej matroš, který má údajně několikanásobně vyšší mez kluzu, nemůžu z jistých důvodů říct co to je za materiál :wink: ale fakt dobrej, tady jsou fotky vzorků z poslední výroby pak už to bude jen padat kus za kusem :D .

Ten plast má podobné vlastnosti jako bronz, myslím, že pokud by to běželo v olejové lázni tak pohoda nafurt :wink:
P1060536.jpg
P1060534.jpg
Samozřejmě aby to bylo pipi fajn je třeba mít jak nástroj tak konkrétní šnek v tom samém provedení tzn, dvouchodý nástroj na dvouchodý šnek, není možný udělat s jednochodým nástrojem dvouchodé šnekové kolo :lol: to je ale víceméně jasné
Takže proč to píšu, pokud to někdo bude chtít tak aby měl představu jaká je reál cena, toto co je na fotkách je 36 zubů ale jde udělat samozřejmě jakékoli jiné množství zubů. Takové kolečko vyjde na 50 :D koňur z delrinu v poču 50ks i s obražením drážky, delrin mám doma, šnek dodá ferda nebo se můžu domluvit s tím zákazníkem jestli by metr tyče na šnek neprodal zbytek by sis musel vykoumat sám.
Pokud by to někdo chtěl z jiného matrošu tak si ho musí dodat, ale jenom plast, nebo počká a časem bude nástroj i na kov :wink: ale to nemůžu zaručit protože ten plast je fakt dobrej a zřejmě bude sloužit k plné spokojenosti, kdyžtak poreferuju :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Monteg

10. 3. 2011, 10:33

Doplexní šnek
http://www.strojtos.cz/dokumenty/stoly_komplet.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Monteg

17. 3. 2011, 11:31

Šnekové kolo krásné ale plastu moc nevěřím :x
Kdyby se povedlo bronzové tak bych měl zájem
Kolik vychází průměr šneku? Abych mohl odhadnout průměr šnekového kola a tím i počet zubů?
Hold šneka budu muset spáchat sám a nechat ho v původním stavu bez zušlechtění a broušení
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2011, 7:22

Monteg píše:Šnekové kolo krásné ale plastu moc nevěřím :x
Kdyby se povedlo bronzové tak bych měl zájem
Kolik vychází průměr šneku? Abych mohl odhadnout průměr šnekového kola a tím i počet zubů?
Hold šneka budu muset spáchat sám a nechat ho v původním stavu bez zušlechtění a broušení
Já bych ti i řekl co je to za plast, ale nemůžu :wink: ale myslím kdyby sis pak přečetl ty jeho charakteristiky tak by ti padla brada :lol: , no nic toto je na dvouchodej šnek a to ty určo nechceš, teda ten nástroj co dělal Ferda je jen na plasty a jen na konkrétní převod bronz s ním řezat nebudu :D .

Že seš to ty tak ti klidně prozradím výrobu šnekových kol made in Tumlík a ty si to potom můžeš spočtnout sám. Nebo mám zas poslat audinávod od pana Wericha :lol: :lol:

Místo odvalovací frézy prostě upnu trapézový závitník a tím odvalím suprové a velice přesné šnekové kolo, do kterého zapadne jakýkoli trapézový závit toho daného stoupání tak, že bude táhnout to šnekové kolo po celé ploše zubu.
Není to teda jen tak nějakej pitomej bodovej styk, ale plnohodnotný šnekový převod s pořádným záběrem :wink:
Jo a ať si nikdo nemyslí, že si ten závitník to kolo bude koulet sám dokola :lol: :lol: pohyb je samože spřažený

Závitovou tyč si potom můžeš koupit a ty šneky nemusíš řezat jak péro, ale jen si upravíš konce dle libosti, nebo kdybys to potřeboval jó moc přesný tak samozřejmě řezat a v hrotech :D , pak cementovat, kalit a brousit :wink: nebo napsat Ferdovi :D
Jenom snížíš na tom šneku hlavu aby to nedřelo o dno a je to PIPI :wink:
Z bronzu to klidně krouhnu nic na tom není, ale ne tyto dvouchodé, ale klasiku na trapézáky co mám doma 16x4 (pravý), 18x4(pravý), 18x4( levý), 20x4 (levý) 14x3 jsem teďka zlomil ale v soustruhu :lol: jiný bych musel sehnat.

A pozor, neplatí tady, že když bych chtěl dva, tři nebo čtyři chody tak bych prostě použil jen vícechodý šnek, ten nástroj nijak neskláním jak u odvalovací frézy, ale zařezávám radiálně tzn. na vícechodý šnek musí být i vícechodý nástroj aby mě nekolidoval úhel šroubovice toho šneku z úhlem vyřezaných zubů. I když je to hodně lidem jasné, najdou se i tací, kteří to dodnes nepochopili :lol: :lol: tím nemyslím nikoho z tohoto fóra :D

Prostě a jednoduše, při výpočtu průměru toho šnekového kola opustíš svět modulů a představíš si svět metrický a je to. Jediný rozdíl je potom ten, že nedosahuješ průměrů číselně celých, ale kolo bude mít místo 54 třeba 52,34 :lol: to je tak asi všechno a popravdě řečeno při nějakém návrhu šnekové převodovky ti to může být úplně jedno.

Úhel trapézového závitu je 30st. úhel modulového šneku, který by podle všech zvyklostí měl úhel záběru 20st. je teda 40st.
Pokud se teda vrátím o padesát a více let zpátky do doby kdy úhel záběru 15st.( tedy šnek, náš 30st. trapézák :wink: ) se běžně používal zjistím, že jediná nevýhoda je ta, že aby byl ten šnekový převod ještě jakž takž účinný a ta tvořící přímka je těch 15st. nechodí se s počtem zubů obvykle pod 36 :wink: pokud potřebujeme ještě míň tak snížit ještě víc hlavu zubu a nebo použít tvořící přímku(úhel záběru) větší tedy oněch dneska používaných 20st. :wink:

Popravdě řečeno, tomu odvalu je úplně jedno co pochroupe, kdybych měl čas, tak bych zkusil klidně třeba dvanáct zubů :lol: chodilo by to myslím si stejně jen by to vypadalo blbě :lol: a takový převod by se steně mohl řešit jinačím způsobem.

Tož toliko malá přednáška o výrobě Tumlíkových šnekových kol odvalováním trapézovými závitníky. Důvod proč zrovna takto, je především ten, že aby byl záběr ideální musí prostě šnek a nástroj který vyrábí šnekové kolo mít stejný průměr a profil zubu. Pokud nemá a snažil bych se vyrábět šnekové kolo odvalovací frézou jen tak že bych radiálně zapíchl, tak jakýkoli šnek menší než je průměr oné výrobní frézy bude mít styk bodový :lol:

A rejpalové můžou počítat účinnosti a nevýhody a fůru dalších nepodstatných ptákovin. :wink: Mě to takhle chodí a šlape a o tom to všechno je :D
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2011, 10:25

:D Něco mi ten postup připomíná. Že by toto?
http://www.volny.cz/jova1/dilna/snekovy ... revod.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 12:06, celkem upraveno 1 x.
Josef
Sponzor fora

17. 3. 2011, 11:02

Nebo se taky dá použít tyč, v ní nůž nastavený na daný průměr a vesele odvalovat (pochopitelně na odvalovce).
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2011, 2:01

Hezká práce Tumlíku a pěkný návod.
S tím materiálem jsi ale tajemný jak hrad v Karpatech.... :lol:
Není to čistě náhodou ZEDEX-100K ??? :wink:
Monteg

18. 3. 2011, 5:39

Hezké ale 20x4 se mi zdá málo předtavoval jsem si něco kolem 40mm :oops:
Průměr kola by měl bejt cca 180mm
Šneka budu muset říznout sám - chci zkusit duplexní :D
Naposledy upravil(a) Monteg dne 16. 5. 2013, 8:25, celkem upraveno 1 x.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2011, 7:38

jova píše::D Něco mi ten postup připomíná. Že by toto?
http://www.volny.cz/jova1/dilna/snekovy ... prevod.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
:D no tak přesně takto jsem to právě nemyslel, ale je vidět, že ti to funguje, takže proč ne, a o to jde :wink:
Josef píše:Nebo se taky dá použít tyč, v ní nůž nastavený na daný průměr a vesele odvalovat (pochopitelně na odvalovce).
Jo ale právě u těch malých šneků je to docela problém kvůli průměru trnu do kterého ten nožík musiš vložit, taky jsem s tím laboroval, pořád jsem hledal nejvhodnější způsob jak upnout kruhové 5mm Radeco tak, aby těma rázama nezajíždělo, nakonec jsem to provrtal, v ose rozřízl a stáhl šroubem, takhle to fungovalo, jenomže je to neskutečně pomalé, musel jsem u toho stát a ručně najíždět do řezu pak jsem zabral moc trn se ohnul, matroš zkurvil tak jsem s tím škrábl do kouta :D U velkých průměrů, např. těch co chce Monteg by to mělo v pohodě fungovat, ale to bych nedělal ani tím nožíkem, moc dobře vím jak dlouho by mě trval jeden kus o průměru 180 mm :lol: :lol:
Engineer píše:Není to čistě náhodou ZEDEX-100K ???
Nevím :lol: :lol:
Monteg píše:Hezké ale 20x4 se mi zdá málo předtavoval jsem si něco kolem 40mm
Průměr kola by měl bejt cca 180mm
Šneka budu muset říznout sám - chci skusit duplexní
Ten duplexní šnek jsem nikdy neviděl, ale je to fajn vyfikundace, jen jsem dlouho přemýšlel, jak by se to dalo konvenčně vyrobit, třeba stoupání 4mm prořezat a pak tu jednu stranu závitu třeba 4,05 :D , protože na soustruzích je odstupňované po 0,25 a to už je hodně. Pak mě ale napadlo, že by se to mohlo v podstatě vyrobit i s tím distancem 0,25mm na otáčku, pokud by právě ten střed šneku byl právě tím ideálním šnekem a to co je nalevo bylo míň a napravo víc :lol: potom by osový posun šneku nemusel být tak velký v případě vymezení vůle jak u malého rozdílu stoupání :wink: a nebo to pak zkusit nějakým palcovým co by se blížil ještě menší hodnotě jak těch 0,25 a v podstatě by bylo jedno jaké
Pochopil jsem to správně? :D
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2011, 7:50

A nedal by se ten duplexní šnek vyrobit tak, že by se vytočil mezi mírně vyosenými hroty soustruhu? Tím vyosením by se dosáhlo toho, že by byl závit u jedné strany hlubší a tím pádem i tloušťka závitu užší.
sidonie

18. 3. 2011, 8:02

Myslím, že nedal. Co jsem pochopil, tak smysl duplexního šneku je ve dvou odlišných stoupání šneku s dělící rovinou v ose šnekového kola. Posunutím šneku jedním nebo druhým směrem vymezuješ vůli.
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2011, 8:36

Já jsem zase pochopil, že ten šnek musí mít po celém obvodě stejný průměr a na jedné straně užší šířku zubu než na druhé. Protože stroj který by to vyrobil nemám, navrhoval jsem ten postup: nejdříve vyrobit klasicky válcový polotovar a pak díky tomu vyosení by se vyrobil ten závit na jedné straně hlubší a tím pádem i šířka zubů rozdílná. Ve výsledku by to mělo být stejné jako ten origo duplexní šnek. Pouze bude mít na jedné straně hlubší závit.
Josef
Sponzor fora

18. 3. 2011, 9:18

Chlapi, nehledejte, jak to vysoustružit. CNC soustruhů je dost. Horší bude najít brusku, co to bude umět nabrousit. Když děláte duplexní šnek, chcete přesnost. No a broušený šnek je předpokladem, nejen kvůli tření a opotřebení kola.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“