malý PLOTER A4/A3 s jednočipy a krok. motory

RaS

9. 12. 2011, 7:45

s programováním ti neporadím já vůbec.. to je pro mě španělská vesnice..ještě tak s mechanikou.. spíš to vidím jak kolega vzal jsi si velké sousto a z tvých dotazů vyplývá , že v podstatě nevíš o co jde.. podle mě dnes nemá smysl ztrácet čas nad něčím co jde koupit za pár korun již hotové a hlavně funkční ujednoť si jednu cestu a tou se dej takhle zeširoka se v tom akorád zamotáš a zprotiví se ti to..ale já už se k tomu nebudu vyjadřovat, počkám si až co tady předvedeš za 10000 a nebo pokud to dotáhneš do konce tak jaký byl skutečný reálný rozpočet..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

9. 12. 2011, 7:46

pro zacatek:

http://fab.cba.mit.edu/classes/MIT/961. ... rofile.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Atmel

9. 12. 2011, 8:14

ras:
problém je v tom, že mluvíš o obráběcím stroji jako uživatel, který posílá pulsy a směr, a já mluvím o plotteru jako návrhář, který posílá driverů ovládací signály na jednotlivé fáze, to je na té nejnižší úrovni.. pak následuj kreslení čáry z bodu X1,Y1 do X2,Y2 a když je čára zmáknutá, pak je možné psát písmena, které budou definovány čarami... jednočip pak bude naslouchat PCčku, které bude posílat ascii znaky.. tolik na vysvětlenou

to, že mám hloupé otázky neznamená, že nevím co chci..

počkej si pěkně v teple
QNX
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2011, 8:55

Atmel: Co takhle koupit třeba tohle:
http://aukro.cz/plotr-schlumberger-1062 ... 97262.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To by byl dobrej základ. Cena podobnejch plotterů většinou moc nevyskočí, protože k nim nejsou drivery a nikdo je nechce.
To by tobě nemuselo vadit. Elektroniku vyhodíš a dáš si vlastní .........to je sám o sobě dost náročnej úkol.
pavel-gravos

10. 12. 2011, 2:54

Hola interpolace, vyzkousej si, uprav podle sveho procesoru a prekladace.
Casy kroku, rychlosti, zrychleni, bufferovani, uz sam, to nemohu publikovat.

Myslim, ze je dobry napad koupit plotter hotovy a usetrit si penize a starosti s mechanikou, a venovat se spis tomu prgani.
To jen s vrtackou nedas. (Kolejnice i srouby jsou povrchove kalene.)

Zarovnalo to tu radky, tak ze souboru.
P.

#include <LPC213x.H>
typedef signed int int32;
typedef unsigned char byte;

void Interpolace (int32 x, int32 y) {
int32 ax, ay; // absolutni hodnoty os
byte dir = 0; // smery
byte step = 0; // kroky
int32 i;
int32 p;

//prevest na kladna cisla, znamenka zaznamenat
if (x>=0) ax=x; else {ax=-x; dir |= 1; };
if (y>=0) ay=y; else {ay=-y; dir |= 2; };

IOPIN1 = dir; // poslat smery na port

if (ax>=ay) //ktera osa je vetsi?
{
p=-ax; // x je vetsi
for (i=0; i<ax; i++) {
step=1; // krok v ose x bude vzdy
p += 2*ay;
if (p>=0) { p -= 2*ax; step |= 2; };
IOPIN0 = step;
//Delay
IOPIN0=0;
}
}
else
{
p=-ay; // y je vetsi
for (i=0; i<ay; i++) {
step=2; // krok v ose x bude vzdy
p += 2*ax;
if (p>=0) { p -= 2*ay; step |= 1; };
IOPIN0 = step;
//Delay
IOPIN0=0;
};
};
};

void main(void) {
IODIR0=0xFFFFFFFF;
IODIR1=0xFFFFFFFF;

while (1) {
Interpolace(5,2); // testy
Interpolace(2,5);
Interpolace(-5,-2);
Interpolace(-2,-5);
};
};
Přílohy
Ipol.c
(1.21 KiB) Staženo 291 x
Atmel

10. 12. 2011, 11:51

pavel-gravos:
ahoj Pavle,
mnohokráte, díky za informace!
takže výhodou tohoto algoritmu je, že si vystačí s počítáním celých čísel.. :-)
až budu mít nějaké výsledky, tak dám vědět, případně bych si dovolil Tě ještě otravovat, kdyby se mi nedařilo

QNX:
to je výborný nápad,
plotr řešit plotrem :-)
díky
Atmel

11. 12. 2011, 12:12

oscare:
co si z toho mám vzít pro začátek? zabývat se rychlostmi?
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 12. 2011, 12:19

Chlape pořád jsi ještě neřekl jestli jde o školní projekt s omezeným časem, nebo o co ti primárně jde. Jestli chceš něco koumat jen tak. Mně osobně je sympatická koncepce, kdy jsou oddělené koncové stupně od řízení, protože to dovoluje větší variabilitu a možnosti kombinace řízení a softvéru než all in one řešení jako je H1 a pod. Ale podle literatury B. Kainka Využití rozhraní pc, lze ovládat z pc přes lpt port motory přímo přes ten ULN 2803. To by pro ten plotr stačilo, ale asi to není to co chceš dělat. Po mechanické stránce pokud je pravda co říkáš, na plotr se vybodni na kuličkové šrouby a vozíky a pod. Stačí ti tyčky z hlazenky, silonová pouzdra, řemínky nebo lanka z bicyklu, pár kladek atd. Většina vecí se dá vytěžit na sběrných dvorech, nebo ve firmách kde servisují tuhle techniku. Dost by pomohlo jít se podívat k někomu kdo provozuje nějakou stavěnou mašinku, jenže bez znalosti tvé lokace, tě těžko někdo pozve na exkurz.
Selic

11. 12. 2011, 2:57

Doporučil bych pozornosti následující stránky:

http://xy41xx.stcomp.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=HyTIAENnFkk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=vXMxe1qe ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Atmel

11. 12. 2011, 8:27

selic:
úžasný! :-)

ben ash:
..jen pro domácí studium a zábavu, měl jsem kdysi alfi a zx spectrum a tak chci proniknout do vykreslování čar a pak písmen. Stačí mi pro začátek, když budu kreslit písmena a na konci řádku bude návrat vozíku na novou řádku,potom měnit velikost písma. Abych udělal taková chytrá zařízení, jako někteří borci umí udělat s implementací HPGL na to nemám schopnosti ani vytrvalost. mohl bych použít stavebnici ALFI, ale tam se mi nelíbí posun papíru, který není dokonalý, papír se všelijak deformuje a ujíždí a tak bude lepší, když bude papír napevno a pero se bude pohybovat ve dvou osách..

ULNko jsem zavrhl, raději koupim speciální obvod. Domnívám se, že pak budu moci jezdit vyšší rychlostí. Když chceš generovat jednotlivé kroky motoru a časovat je počítačem PC na LPT portu, nejspíš to řízení nebude úplně optimální kvůli všelijakým těm PC interuptům, které budou pulsy posouvat, což by při větších rychlostech mohlo být znát.. nevím, jak jsou na tom dnešní PC, ale kdysi jsem používal LPT port pro D/A převodník, který generoval různé průběhy a tam mi interupty dělaly neplechu a byly znát ve výsledném signálu.. a s časovačem v PC byl taky problém.

obrábění je rozsáhlá problematika, plotání je přeci jenom snazší
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 12. 2011, 10:13

Úplně to vidím před sebou.. deska lamina na jejím jednom okraji šuplíkový (kuličkový zátěžový) pojezd naležato jako osa Y, na něm kolmo prkénko s dalším pojezdem jako X. Na opačném konci prkna než je pojezd bude kluzák, nebo kolečko z hračky jako podpěra. Na tom X bude plechový úhelník s fixou, pružinou a elektromagnetem. Řemínky z kopírek nebo inkoustových tiskáren, kladky a pastorky tamtéž. Dala by se použít ta vodící dráha jako celá na na X..... 3x jednočip na každou osu jeden + koncový můstek jako budiče krokáčů a k tomu nějaké ty pokusy s interpolací jak ti radil Pavel z Gravosu na nějakém armu a pod. Ta jejich nejjednoduší interpolační karta má k dispozici popis instrukcí takže pokud yhoříš na interpolaci, ale programování ti jde, můžeš si k tomu na straně PC napsat vlastní aplikaci, pokud by ti nevyhovoval jejich Armote.
Taky si můžez zkusit pro obveselení napsat vlastní servodriver pro DC serva. Je zajímavé, že tohle řešení se moc neprosazuje v amatérských pokusech, přitom v drtivé většině současných inkoustů od HP již nic jiného není (tedy žádné KM). Jednoduchá serva reprezentovaná DC motorem mabuchi 600 s enkodérem jsou tedy snadno dostupná, ale to řízení asi není úplně triviální. Při součaných nárocích na rychlost a rozlišení tisku, to asi je nejvýhodnější řešení.
Apropo na aukru je pěkný plotr (ploter) HP zatím za korunu :wink:
Přidej si do profilu bydliště to je fakt užitečné. Mám slušnou zásobu různých součástí, které se na CNC nehodí, ale na plotr by stačily a jsem ochoten i něco podarovat, ale na poštu mne nikdo dobrovolně nedostane :mrgreen:
ledvinap

11. 12. 2011, 10:31

Ben Ash píše:Úplně to vidím před sebou.. deska lamina na jejím jednom okraji šuplíkový (kuličkový zátěžový) pojezd naležato jako osa Y, na něm kolmo prkénko s dalším pojezdem jako X. Na opačném konci prkna než je pojezd bude kluzák, nebo kolečko z hračky jako podpěra. Na tom X bude plechový úhelník s fixou, pružinou a elektromagnetem. Řemínky z kopírek nebo inkoustových tiskáren, kladky a pastorky tamtéž. Dala by se použít ta vodící dráha jako celá na na X.....
Pod tento prispevek se muzu jen podepsat.
Kdyz to nebude vyhovovat, staci vyhodit a se ziskanymi zkusenostmi se pustit do neceho lepsiho ...

Jeste bych mozna uvazoval o pouziti oceloveho lanka, lozisek z inlinu a nejakeho netradicniho ovladaciho mechanizmu tak, aby oba motory byly napevno na zakladni desce ...
Atmel

12. 12. 2011, 8:02

ben ash, ledvinap:
jo a ještě mám hřebíky a kladivo :D :wink:
proč dělat něco na koleně, když je možné koupit starý plotr, který je na plotání stavěný,
zajímavější je elektronika a programování, železo už mám - starý ploter z roku 89, nemá ale krokový motory, má pevnou kostru z hliníku, pojezdy jsou na dvou osách s ocelovými lanky

ben ash:
tvé řešení se třemi jenočipy: výkon by byl jistě skvělý, mohl bys začít hned plotat nebo obrábět, ale to už mě tolik nebere jako vývojová stránka na jednočipu,
jsem zvědavej jak rychle to pojede, kdyby pomalu, buď zvolím rychlejší jednočip (mám 8052 na 24MHz) nebo koupím od Pavla ten jeho interpolátor, je to jistě podařený a cenově dostupný výrobek
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2011, 8:16

Ten A3 plotter z aukra nikdo nekoupil .........byla to perfektní mechanika za 1300Kč ........na lamino bych se vy.... a raději bych ten plotter koupil (kontaktoval prodejce). Asi tam budou ještě krokáče a když zbastlíš jednoduchou elektroniku (nebo na správném místě napíchneš tu původní desku) tak během jediného dne už můžeš kreslit první čáry. Dělat plotter z lamina? to fakt nee. To by přapadalo v úvahu snad jedině při snaze o postavení deskového plotteru A0 ......třeba z rýsovacího prkna Robotron REISS, které se dá koupit za 500Kč a jsou tam docela pěkné posuvy v hliníkových profilech a poctivá "lamino" deska se stojanem.
Atmel

12. 12. 2011, 9:52

QNX:
už ho mám, mechanika má pevnou hlavní desku z hliníku, pojezdy jsou kluzně na vodících tyčích tahané ocelovými lanky, krokové motory tam nejsou, je to postavené na procesoru Zilog Z80 a nabušené integrovanými obvody DIL, poloha je odvozena opticky přes pásek s proužky, má to dvouřádkový LCD display značky epson :lol: vyrobeno asi v Rakousku
no zdá se - na tu dobu - docela zázrak
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“