Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
setros

29. 1. 2015, 8:07

Ať je tam to či ono, je úplně jedno. Mě šlo o využití signálu na pinu 12 nebo výstupu přímo z motoru na zobrazení otáček. Pokud to nejde, nebo jde, ale složitě, tak aspoň další informace k celému problému vyřešena a může se pokračovat v dalším zdokonalování regulátoru či motorů z praček všeobecně.
Mex

29. 1. 2015, 10:54

Zdenek Valter píše:Tachodynamo dává stejnosměrné napětí !!!
Pokud z toho leze střídavé napětí pak to není tachodynamo ;-) ale jen tachogenerátor nebo také přesněji tachoalternátor.
Tachogenerátor je obecný výraz a zahrnuje jak tachidynamo tak tachoalternátor.
Tachodynamo není totéž co dynamo.
Viz třeba tady, hned na 1. a 2. stránce:
http://automatizace-issnp.wz.cz/Soubory ... otacek.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Tachodynamo může mít i usměrněný výstup, ale není to moc šikovné. Ten střídavý signál nese víc informace než usměrněný. Ze střídavého ten stejnosměrný lze kdykoli vyrobit (usměrnit), naopak to ale už nejde.

Samozřejmě i ten střídavý signál má amplitudu přímo úměrnou otáčkám, takže prostým měřením střídavého napětí lze zjistit otáčky. Ale kromě toho má i přesnější "skoro digitální" informaci, tedy frekvenci těch generovaných sinusovek.

To TDA využívá právě tu frekvenci, nikoli velikost generovaného napětí. Ale interně si to převádí na napětí, které se pak v regulátoru porovnává s požadovaným napětím tj. s požadovanýma otáčkama (to je základní princip práce toho TDA). Takže kdyby se moc chtělo, dá se informace o otáčkách získat i v té analogové napěťové podobě.
Zdenek Valter

30. 1. 2015, 5:50

Mex píše:
Zdenek Valter píše:Tachodynamo dává stejnosměrné napětí !!!
Pokud z toho leze střídavé napětí pak to není tachodynamo ;-) ale jen tachogenerátor nebo také přesněji tachoalternátor.
Tachogenerátor je obecný výraz a zahrnuje jak tachodynamo tak tachoalternátor.
Tachodynamo není totéž co dynamo.
Viz třeba tady, hned na 1. a 2. stránce:
http://automatizace-issnp.wz.cz/Soubory ... otacek.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
No pak to chápu co říkáš a proč nicméně je to v tom dokumntu špatně. Tachodynamo má mít komutátor.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
mr.fahrad

30. 1. 2015, 8:19

Tak hlavně aby jsi byl s nima spokojen.
Jara

1. 2. 2015, 10:02

Farade ,plošák je moc pěkný....a kdo se do toho už trochu pustí,prosím přijměte pár rad (kdo o to stojí). Doporučuji si dát pod čip pouzdro,či patici DIP 16. Prostě abyste čip do té patice nastrčili. V případě komplikací,kdy vám odejdetoupat IO, je jednodušší tento čip vysunout a nastrčit nový,než vypájet a napájet 16 pin IO...určitě by si někdo tímto ten plošáček zničil. (a bacha na tyto levné IO z Číny,i když jsou funkční, mi připadne mechanicky že jsou dělané velice spoře-nožky měkké,a mnohdy s drobnou kapičkou cínu-nožky se snadno ohýbají-pořádně si to prohlídnout) Po napájení součástek určitě doporučuji proškrabat meziprostory mezi spoji,hlavně u IO mezi piny,a očistit lihem. Většinou se až pak správné oživení podaří. A ke komplikacím-většinou to vyjde,ale některé regulace mne dost potrápily. Vzhledem k tomu že regulátorů jsem dělal víc,určitě už přes deset,počítám,že někdo se s tím taky bude mít potíže. I s mými chabými znalostmi z oblasti elektroniky,vzhledem k tomu počtu,snad mohu trochu poradit. Nejen RC člen k pinu 12 ovlivnuje činnost. (toho bych se neobával Farade,a jiní,že se musí seřizovat na každý motor jinak- když mi začal dobře fachčit na jeden-spolupráce s tachem,tak mi fachčila dobře regulace i na ostatní motory-a určitě jich mám motorů taky kolem deseti,různého výkonu,provedení,i konstrukcí tacha). Vyjíždění do vysokých otáček může mít hodně příčin...nejč.-špatný kontakt na tacho,proražený triak (i nový může být trochu se slabšími parametry,a odejde hned),vadný ovládací poťák 100K (z deseti nových dva jsem vyhodil). A jedna regulace mi blbla hlavu hodně dlouho...fachčila dobře a po nějaké době...2 min...začly ot. pomalu nekontrolovatelně stoupat. Když spoj vychladl,zas chvíli OK,a potom opět mimo regulaci...měření hodnot,cest,pod napětím bez čipu (bacha- když bude někdo měřit bez čipu při napětí-před nasunutím čipu určitě vybít kondenzátory,aspoň ty silnější-nebo můžete měnit čip za čipem,a hned je vyhazovat) vše bylo OK. Elektricky jsem na to nepřišel,ale až opticky,kdy jsem srovnával vizuálně pár těch regul.-měl jsem tam jiný kondenzátor než na ostatních,sice kapacitně správný,ale...až pak jsem si přečetl něco o hodnotě ESR kondenz.,u některých se uvádí. Vyměnil jsem kondík...a jak víno...
Jara

1. 2. 2015, 10:29

Chválím tyto motory s tachem,a chválit je budu. Ale i tak to se mnou vydrbalo nedávno,a to dokonce u dvou. Jednou za čas zajet do kovošrotu je inspirativní vášeň asi jak když mladý kluk jde na rande,nebo bych to přirovnal nyní k houbaření....nemusím dotáhnout nic,a nebo poklady... A tak jsem si spokojený odvážel dva motory s tachem. Na dvorku jsem připojil první-prásk,vyletěl jistič. Mělo mě upozornit ...kolektor zčernalý prachem,i okolo. Prostě motor už měl tak krátké nepřiléhající uhlíky,že na roztočení si vzal sakra proud. Vyměnil jsem uhlíky (stejně by mne zajímalo kde ty uhlíky se ještě hodí-nové uhlíky jsou celkem nákladná záležitost,a někdo je v kovošrotě montuje ven a schraňuje...v těch kontejnerech s těmito motory je plno motorů bez uhlíků),a motor je v pořádku. Akorát i u regulátoru jsem musel vyměnit triak-prorazilo ho to. No a druhý,byl krásný...hned po připojení kolektor začal střílet-známe to už-spálená kotva. Regul. vydržel. Tak jsem ho dal správci Sběr. dvora na měď,a on mi šťastný přislíbil hned nový motor z pračky,jen co se tam objeví. Ale to se mi stalo vlastně poprvé po x motorech....Tak i tak tvrdím že jsou téměř nezničitelné.
mr.fahrad

1. 2. 2015, 10:47

Já osobně bych IO do patice nedával. Kvůli případnému chvění. Už jsem viděl spotřebiče v kterých byl vypadlý integrák z patice(měl blbý dotek). Na drudou stranu nemyslím si že by byl tnto regulátor tak poruchový aby se muselo počítat s častou výměnou tdaček.
Jara

1. 2. 2015, 10:57

A ještě k reverzu motorů. Když se do praček montovaly TDA,mělo to ještě programátor a tím otáčel timer-časový motorek,a vačky programátoru při praní spínaly M. na chvíli na jednu stranu,po chvíli odpočinku,na druhou. U těch modernějších už relata jsou. Reverz člověk potřebuje jen občas na stroji. Řeším to 6kontaktním kolébkovým (páčkovým) přepínačem přímo zabudovaným do bedýnky od řízků s regulátorem...při trochu zapřemýšlení to jde. Popř. mohu tu "malůvku" uveřejnit,když bude zájem. Promiňte že jsem zde tak dlouho opruzoval,a chtěl jsem se optat Admina-Roba zdali mohu zde smazávat své příspěvky. Jak se klukům trochu začne dařit,rád bych po sobě uklidil,a zmizel odsud. Nechtějte znát důvody...
Thomeeque

1. 2. 2015, 11:01

mr.fahrad píše:Já osobně bych IO do patice nedával. Kvůli případnému chvění. Už jsem viděl spotřebiče v kterých byl vypadlý integrák z patice(měl blbý dotek). Na drudou stranu nemyslím si že by byl tnto regulátor tak poruchový aby se muselo počítat s častou výměnou tdaček.
Pokud je deska zabudovaná tak, že jí důsledkem normálního provozu vypadne integráč z patice, tak je zabudovaná špatně (pokud to teda nebyla aušusová patice nebo špatně zastčený integráč, což vidim jako nejpravděpodobnější), protože to se s ní musí dít takové hrůzy, že se na ní dřív nebo později podělá něco jinýho. Za mne u takovéhoto obvodu rozhodně patici, precizní typ - pokud jsi vyloženě paranoidní, můžeš zvrchu zapájet dvě diagonální rohové nožičky, pak už to vypadnout prostě nemůže.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
mr.fahrad

1. 2. 2015, 11:19

Preciz patice by měla držet. Toto byli ještě teslácké patice. Ale spíš mám starch že regulátor budu dávat na soustruh. A přeci jen při obrábění by se soustruh mohl chvět. a možná i pro mou bezpečnost io zapájim nepavno. A za druhé odpájet io s 16 nohama snad nejni takovej problém při případné výměně.
Thomeeque

1. 2. 2015, 11:27

mr.fahrad píše:Ale spíš mám starch že regulátor budu dávat na soustruh
Přidělej to tak, aby se na to nepřenášelo chvění, přes nějaký gumový úchytky nebo něco. Otřesy trpí i pájený spoje, dráty, součástky..
mr.fahrad píše:snad nejni takovej problém při případné výměně.
Tak jsou určitě i horší úkony, ale srovnání s výměnou IO v patici to nesnese :) nejde jen o vypájení-zapájení, vem si, kolik ti to ušetří rozborky-zborky.. ale samozřejmě je to na rozhodnutí každého budovatele :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
mr.fahrad

1. 2. 2015, 11:34

Zabudování je určitě nejpodstatnější a kolikrát i nějvětší problém:-d A když by náhodou regurátor zkapal budu mít min 1 v záleze přehodim a pojedu dál:-d
Zdenek Valter

1. 2. 2015, 1:16

mr.fahrad píše:Lide neblbnete v čem je podstata obdobných for. Dozvědět se nějaké informace o danem tématu nebo někomu poradit nasměrovat ho. Ale ne tady hloupé slovičkařit. Kujva kuci každém něco umí něco ví. Tak proč nedat hlavy dohromady.
Sorry nejde o slovíčkažení, ale o správné používání termínů.
Termín má mít přesný význam a jeho špatným používáním dochází ke zmatkům a nedorozuměním.
Například fréza - frézka zkus si je zaměnit ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
filla
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2015, 1:28

Zdenek Valter píše:Například fréza - frézka zkus si je zaměnit ;-)
to zalezi, jestli se bavime o obrabeni kovu, nebo dreva a nedej boze o odklizeni snehu :wink:
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
mr.fahrad

1. 2. 2015, 1:39

Nobo hodinky a holinky obojí se natahuje:-d .
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“