Nové CNC z Rokycan
- Martinhora
Jsem stejného názoru .....
- Martinhora
Samozřejmě tam má být m/min, ale byl by to hukot m/s co?sidonie píše:V tom videu máš špatně v popiskách jednotky rychlosti. Není to v metrech za vteřinu, ale v metrech za minutu. Jinak je to celkem rychlá potvůrka

jj to bych chtěl vidět, hlavně v té rychlosti přesné dojíždění a hlavně zastavení
Při takové rychlosti se už ta hmota se kterou hýbeš nějak projeví, myslím, že bys Z-tko našel někde pod stolem a Y-nko někde ve zdi 
EDIT: Ale na druhou stranu 1 500 m/min. není až zas tak moc
Autem jezdím rychlejc, ale taky je pravda, že nepotřebuju ve většině případů zastavit na 0,001 mm přesně a hlavně ve zlomku vteřiny 

EDIT: Ale na druhou stranu 1 500 m/min. není až zas tak moc

- Martinhora
Včera dorazily řemenice. Tak jsem se na to vrhnul. Výsledek je takovej, že to chodí úplně perfektně. Na stroji mám nastavenou maximální rychlost F6000, hodnota start-stop 6 a akcelerace 500mm/s2, mikrokrokování nastaveno na 5000. V téhle konfiguraci proběhne ten původní program DISK i při rychlosti F6000 bez ztráty kroků. Ještě jsem se trochu trápil s ložisky. Dal jsem tam ty původní s kosoúhlým stykem a dotáhl. To fungovalo, ale po cca hodině se už zase začaly ozývat pazvuky. Zkoušel jsem všechno možný, utahovat, povolovat, mazat olejem, mazat hustým tukem a nic. Nakonec jsem je zahodil a dal tam obyč. ložiska. Nastavil jsem to tak aby mírně táhly a je to šepot květin.
Samozřejmě jsem zkoušel co to dělá bez portálu a se zapojeným portálem. Výsledek je takovej, že na to portál nemá vůbec vliv. Jak už tady někdo napsal rozhodující je s čím točí KM, to co je za šroubem už nemá takový vliv na chod KM. Největší problém byl ta velká řemenice a její setrvačné síly. Ještě dodám video jak to teď jezdí.
Samozřejmě jsem zkoušel co to dělá bez portálu a se zapojeným portálem. Výsledek je takovej, že na to portál nemá vůbec vliv. Jak už tady někdo napsal rozhodující je s čím točí KM, to co je za šroubem už nemá takový vliv na chod KM. Největší problém byl ta velká řemenice a její setrvačné síly. Ještě dodám video jak to teď jezdí.
- Martinhora
Udělal jsem to videjko. Nejdřív je tam ten program disk při rychlosti F4000 a nakonec při F6000 (max.rychlost stroje). Kroky se neztrácejí ani při té F6000. Takže při obrábění F3000 bude rezerva obrovská. Na ose X zůstal ten 2F 3Nm. Teď už jenom musím dát stroj a elektroniku zpátky do pořádku a začnu se konečně zaučovat při ovládání Armote.
- Přílohy
-
- test.wmv
- (9.04 MiB) Staženo 674 x
- Martinhora
Tak jsem se pustil do nového projektu. Je to F100 Supersabre o délce 250cm a opět pohonem turbínou. Nebudu tady zatěžovat výrobou modelu, jen pár věcí co se týče CNC. Nakonec se mi podařilo celkem obstojně model nakreslit v SolidWorks. Takže jsem přikročil k výrobě kopyta trupu. Původní záměr-umělé dřevo-jsem z finančních důvodů zamítl - po spočítání potřebného množství jsem došel k částce 30tis. - takovej blázen nejsem. Takže jsem použil styrodur. Ten se ofrézuje-olaminuje-vykytuje-vybrousí. Na mém CNC mohu obrobit max. 1m - takže jsem trup rozdělil na tři části - vlastně na šest, když beru v úvahu i poloviny. Hned na začátku jsem narazil na problém, že pro obrobení bych potřeboval frézu dlouhou 120mm (jinak by matice narážela do obrobku). Tu jsem neměl a dávat za ní 2tis. se mi taky nechtělo. Takže jsem to vyřešil tak, že ještě každý díl je ze dvou desek. nejdříve se obrobí jedna deska - přerovná - nalepí druhá - obrobí vše na jedno upnutí a je hotovo a stačí na to fréza s vyložením 70mm. Jako další jsem řešil uchycení ke stolu. Kopyto bude mít páteř z jaklu 50x50. Takže jsem vyrobil přípravek z jaklu 50x25- ten je vsazen v předem vyfrézované drážce. Drážka je udělaná dost nafest takže to tam drží samo, ale pro jistotu jsem to ještě zespoda pojistil vruty. Celek je přišroubován ke stolu.Problém je, že při obrábění kulovou frézou se musí zajíždět až pod obrobek (o polovinu jejího průměru). Vše je ještě nutné podložit. Nakonec jsem zvolil balsová prkna 10mm - je to rovný a měký. Hrubování je prováděno frézou 16mm 10tis.ot F3500 úběr v Z 15mm. Nikdy bych nevěřil jakej ten polystyren dělá kravál - větší než dural. Dokončení je provedeno kulovou frézou 10mm 12tis.ot. F4500. Další je patrný z fotek a pidividejka. Dál už s tím obtěžovat nebudu, jen jsem si myslel, že kdyby někdo dělal něco podobnýho tak tady má jednu z možností... Každopádně pokud by někoho něco napadlo - nějaké vylepšení nebo kritika sem s tím - budu za to rád. Ještě dodám, že na obrobení tohoto kusu bylo zapotřebí 270 tis. řádků G-kódu. Celkový čas byl 2,5 hodiny.
- Přílohy
-
- kopyto.wmv
- (5.56 MiB) Staženo 399 x
Počkej, počkej..... jak "dál už s tím obtěžovat nebudu "? Předpokládám, že to tady budeš do nás valit celou dobu práce na kopytu....
Nepíšu to jen tak, pokud se mi bude abnormálně dařit, čeká mě v zimě to samé. ( Ale na F3A).
A proto.........bedlivě sleduji toto vlákno a budu neptrpělivě čekat na další postupy a výsledky.
Díky. Miloš.
Nepíšu to jen tak, pokud se mi bude abnormálně dařit, čeká mě v zimě to samé. ( Ale na F3A).
A proto.........bedlivě sleduji toto vlákno a budu neptrpělivě čekat na další postupy a výsledky.
Díky. Miloš.
- Martinhora
Přidám jeden problém se kterým se teď potýkám. Při frézování mi zcela náhodně vyskakuje chyba v Armote "chyba komunikace" - po odklepnutí to jede dál, ale někdy se ztrátou kroků. Řešíme to s chlapama Gravosáckejma. Ty mi opět ve své nekonečné dobrotě zapůjčí optické oddělení COM portu. Bylo zjištěno, že nedochází až tak k zarušení linky, ale k výpadkům COM portu. Bylo mi naznačeno, že problém je pravděpodobně se zemními smyčkami. To mi přišlo trochu divný, protože předtím přes LPT to chodilo bez problémů. Další nápad byl, že při současném frézování styroduru dochází k akumulaci statické elektřiny ve stroji a ta občas kopne přes elektroniku do COM portu a způsobí jeho výpadek. Nutno podotknout, že dříve sjem tento materiál nikdy nefrézoval. Řešení by bylo uzemnit stroj. Ten jsem uzeměný měl. Ale byl uzeměný na "zelený vodič" přívodu. Trochu mi to vrtalo hlavou, protože stejně mám nakonec v jističích zelený propojený s modrejma. Nakonec jsem zkusil před dílnou zarazit železnou tyč do země a propojit jí se strojem. Ale chyba se opakovala. Pak jsem dostal vnuknutí propojit to hodně silným kabelem. Od té doby se již chyba nevyskytla (cca 5 hodin frézování). Takže se uvidí co bude dál a každopádně tam ještě dám to optické oddělení. Elektrika je pro mě španělská vesnice a asi v tom mám nějaký bordel (zemní smyčky atd.). (doufám, že jsem nenapráskal moc pravopisných chyb
)