Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
fidel47

30. 12. 2016, 8:24

bobanbob píše:
fidel47 píše:Taky mám slabost pro tento druh dopravy, má to velkou výhodu, že spolujezdci mohou říkat co chtějí-já je neslyšim...
Příloha Anička v sajdě.JPG je dlouhodobě nedostupná.
tak to máš dobrý :D moji spolujezdci spíš chlastaj a blbě kecaj až po zastavení :D
Co bys čekal od člověka, co si vleze dobrovolně do sajdy, než chlast a remcání :wink: K750 jsem taky pojezdil, o víkendech v plném zatížení
SAJDA K750 001.jpg
a přes týden se sem tam musela nějaká ta nepatrná drobnost ubastlit
K750 Klikovka 001.jpg
.
Thomeeque

30. 12. 2016, 8:27

Mex píše:
Thomeeque píše:soustruh jsem chtěl řídit vektorově, vřeteno skalárně, teď si budu muset vybrat
A proč Ti vadí vektorové řízení na vřeteni? Aspoň Ti nebudou padat otáčky.
Nebo se bojíš přetížení vřetene? To snad nehrozí.
Zatim bojim :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 9:30

to fidel47 mno pěkný stroj i klikovka :D :D co se stalo ?? klasický ruský zmetek z výroby nebo něco jiného :D
já to musím zaklepat .. zatím dobrý :D :D
Mex

30. 12. 2016, 10:05

Thomeeque píše:
Mex píše:Nebo se bojíš přetížení vřetene? To snad nehrozí.
Zatim bojim :)
A je vůbec možné ho přetížit?
Když máš takové mocotáčkové vřeteno, tak v tom budeš předpokládám používat srandovní vrtáky nějakých 0.3-3mm a frézy do 1/8" (soudím podle sebe), a takovými nástroji snad ani nejseš schopný udělat takový řezný odpor, že by to tomu vřetenu (navíc nezávisle chlazenému vodou) mohlo ublížit, i když se měnič bude snažit za každou cenu udržet otáčky.
Nebo se pletu?

Mimochodem jak to budeš ovládat? Pro soustruh by se asi hodil potenciometr, ale na frézce by se to asi elegantněji řešilo pomocí RS485, ne?
Případně i na soustruhu to honit přes RS485, kterou by ale realizoval nějaký malý MCU, k němuž by pak byl připojený ten potenciometr, přepínače směru atd. A ten jednochip by mohl zařídit i to přepínání vektor/skalár, pokud bys na tom trval.
Naposledy upravil(a) Mex dne 30. 12. 2016, 10:09, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 10:09

jj
realne budes rad kdyz udelas 100W zatez pri frezovani hliniku a pod.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

30. 12. 2016, 11:11

Pokud bude vše šlapat jak má.. psal jsem zatim.
Mex píše:Mimochodem jak to budeš ovládat? Pro soustruh by se asi hodil potenciometr, ale na frézce by se to asi elegantněji řešilo pomocí RS485, ne?
Řízení ze systému přes RS485 zkusit rozchodit chci. Ale naopak spíš kvůli soustruhu (konstantní řezná rychlost). U frézky v mojí konfiguraci moc velký přínos nevidim, už jsem zvyklej to ovládat manuálně.
Mex píše:A ten jednochip by mohl zařídit i to přepínání vektor/skalár, pokud bys na tom trval.
Jak?

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

30. 12. 2016, 11:55

Thomeeque píše:
Mex píše:A ten jednochip by mohl zařídit i to přepínání vektor/skalár, pokud bys na tom trval.
Jak?
Budeš to předpokládám ovládat po Modbusu.
No a Modbus dokáže zapsat do kteréhokoli z parametrů měniče, takže tam může nasypat kompletní sadu nastavení.
Ty máš snad měnič Emarson nějaké starší řady (pokud si to správně pamatuju), tam to doufám jde taky, stejně jako u nových řad.

Pokud toho přeprogramováváš víc, tak je dobré se podívat, jestli se dá využít nějaký režim zápisu parametrů jen do RAM, abys zbytečně neojížděl EEPROM. Snad to tenhle Emerson taky nějak umí. Ale i kdyby ne, tak jedno přepsání parametrů při každém přehození ze stroje na stroj tu EEPROMu neutahá.

Jinak teda zvaž i to nastavování otáček na frézce z LinuxCNC. Já jsem kdysi taky nastavoval otáčky ručně potenciometrem, ale potom co jsem to předělal na ovládání z LinuxCNC, tak už bych to jinak nechtěl.
lubos
Sponzor fora

31. 12. 2016, 10:06

Tak jsem ještě s damascem trochu bojoval a vypiloval vánoční dárek.
Přílohy
DSC_0863.JPG
DSC_0865.JPG
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
azamo

31. 12. 2016, 10:28

Paráda ,hlavně originální .
Takové šperky jsem ještě nikde neviděl .
fidel47

1. 1. 2017, 8:22

Ahoj Bobanbobe,
chtěl jsem odpovědět soukromě, abych neplevelil strojařinu, ale když už jsme zatáhli rusáky a tady to nakousli, tak si dovolím ještě jeden plevel zasadit.
Tu svou ruskou motorku jsem koupil v původním opotřebovaným stavu z Ukrajiny,celou jí rozebral, přetěsnil motor a převodovku (všechny hřídele byly těsněny filcovými kroužky, nikoliv gufery),udělal jí novou elektriku, vypletl nově kola a dal jí vojenský kabát (koupil jsem jí v černé barvě) a začal ji používat v nejhrubším terénu a nešetřil jsem jí, najezdil jsem s ní asi 3 000 Km převážně po lesích a polích-protože neměla doklady. Vážné závady jsem měl tyto: Hned ze začátku praskla ta klikovka-při plné jízdě-důvod nevím-ale kromě toho popraskaného víka neudělala jinou škodu-fungl novou kliku jsem koupil na ukrajině tuším že vyšla v přepočtu na 6 000 Kč, pak se mi celkem často povolovaly šrouby v náhonu zadního kola-je tam asi 8 šroubů kolem dokola a jsou proti povolení zajištěny drátem, to vždy projevilo rachotem z náhonu jak hlavy narážely na víko, jednou mi vpraskla trubka zadní vydlice,sem tam ventilová pružina a nejhorší závada co mě potkala byla dosti ošajstlich- v plné jízdě s pasažérem v sajde (samozřejmě s kulometem před obličejem) v pravotočivé zatáčce na asfaltu praskl štít přední brzdy, ta se zablokovala a šli jsme několikrát přes "střechu" směrem do lesa-já z toho vylít stranou, pasažér zůstal v sajdě a byl fest potlučenej.
Když to zhodnotím, tak to byla skvělá motorka, která byla schopná čehokoliv, jen po celodenní jízdě potřebovala pojízdnou dílnu a kováře-což u tohoto stroje při "vojenském využití" považuju za úplně normální.
MOTO-STROJAŘINĚ ZDAR!
K 750 Motor 001.jpg
jova
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2017, 7:25

Já dneska řešil, jako už mnoho z vás, vůli na vřetenu čínské vrtačky co se maskovala za názvem GÜDE. Rozřízl jsem část těla vrtačky, na levé části vyříznul závit M8 a celé to stáhl do „bezvůlového“ stavu šrouby s kontramatkou.
Přílohy
4.jpg
2.jpg
1.jpg
5.jpg
testone
Sponzor fora

1. 1. 2017, 8:32

Kolik bylo v dutinách toho odlitku písku? :D :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jova
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2017, 8:37

Moc jsem to nestudoval. Pila se neztupila, tak jsem to vyfoukal a zase rychle raději smontoval :D
Thomeeque

1. 1. 2017, 9:27

Já točil redukce a experimentoval:

Obrázek

Více tudy. T.
Sahara
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2017, 9:44

Ta vůle vřetene je tohle?
https://www.youtube.com/watch?v=m_GpcEoUoTc" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“