Výhledově plánuji řezat závit se stoupáním 4 mm a vlastně také 6 mm (viz
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=44&t=17658" onclick="window.open(this.href);return false;).
Protože MN80A standardně "umí" jen do s = 3 mm začal jsem počítat výměnná kola.
Výměnná závitová kola mám jen standardní (a žádné z sady extra příslušenství pro imperiální atd. závity) nemohl jsem se moc rozšoupnout

V každém případě se mi nepodařilo ze sady poměr poskládat tak, aby zůstalo D kolo (planetovka) o 100 zubech.
Jedna z variant sestav mi vychází pro:
s = 4 mm bude A = 50 zubů, B = 30, C = 60 a místo planetovky
D = 75.
a pro s = 6 mm pak A = 50, B = 20, C = 60 a
D = 75.
Musel bych tedy planetovku se 100 zuby přehodit za kolo s 75 zuby (řezání závitu by byla poslední operace). To jsem nikdy nedělal a z popisu v manuálu si jistý nejsem.
Obrázek 11 se týká kleštin, kola jsem našel u obr. 4, kde chybí číslo jedné pozice (a šroub 14 v něm není).
Pak jsem ještě našel text k novějším MN80, kde lze sice šroub (tentokrát) 4 identifikovat, ale zase se zmiňují o šroubu D což je oz. kolo (vzhledem k předchozímu textu to bude asi překlep a mělo tam být 4).
Nedělal jste to někdo v poslední době? Šel by ten postup popsat jinými slovy, aby byl průhlednější.
Možná by mi to bylo jasnější, kdybych tušil co je myšleno tím rozpěrným kroužkem, jak vypadá a kam přijde.
Pak je ještě varianta sehnat si z extra sady kolo 80 zubů. Pak by šel převod poskládat:
s = 4 mm A = 50, B = 30, C =
80 a D = 100
s = 6 mm A =
80, B = 20, C = 50 a D = 100
Při nejmenších možných otáčkách soustruhu 150 ot/min a těchto stoupáních o nějakém reverzování nemůže být ani řeč. Naštěstí vychází rozpínat dělenou matku posuvu podle závitových hodinek s = 4 mm každý 4 dílek (např. 1, 3, 5, 7, 9, 11) a pro s = 6 mm každý druhý dílek (např. každou číslovanou rysku). Ovšem jestli lze při takhle "rychlým" stoupání rozumně zastavit rozpojením dělené matky budu muset vyzkoušet (což budu moct, až vyřeším výměnná kola).