SV 18 RA

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
mirek53

1. 12. 2020, 10:11

vrtani píše: 1. 12. 2020, 8:18 A by tyč hadzala tak stale to opisuje kruh nie?
Ano, házející tyč pořád opisuje kružnici. Ale pro přesnější měření, při použití dlouhé tyče, musíš započítat i ohnutí/pronesení tyče její vlastní váhou a o toto pronesení potom zkorigovat naměřený výsledek. A to zjistíš právě nadlehčením konce tyče polovinou její hmotnosti.
qwer

2. 12. 2020, 9:50

Tuto ponúka nejaké podložky na dvihnutie koníka: https://stroje.bazos.sk/inzerat/1188113 ... -18tky.php
118811320.jpg
1188.jpg
gaminn

4. 12. 2020, 3:44

Soustruh kompletně rozebraný, bude zábava to čistit.
IMG_20201204_135909.jpg
IMG_20201204_140439.jpg

Myslel jsem, že budu pískovat. Na jednom díle jsem to zkoušel a barva mizela celkem pěkně - jenže pak jsem zjistit, že zrovna tenhle díl na sobě neměl milimetrovou vrstvu tmelu. Takže jsem zvolil metodu odstraňovač nátěrů (https://www.balshop.cz/hostagrund-odstr ... eru-p8214/) + drátěný kartáč ve vrtačce. Po odstraňovači vrstva nátěru změkne, kartáčem ji odstraním (původně jsem to dělal špachtlí, kartáč je ale účinnější). Tohle jsem na celém vřeteníku zopakoval 4x a jsem na litině:
IMG_20201204_151301.jpg

Jinak malé díly máchám v louhu. Jediná nevýhoda (kromě bezpečnosti) je, že to samozřejmě sežere barvu úplně všude (i zevnitř dílu, kde by klidně mohla zůstat)
IMG_20201204_162111.jpg

Bohužel jsem si vybral trochu blbou dobu na renovaci soustruhu. Nemám dost dobře vytápěné prostory, kde bych to teď rovnou mohl začít tmelit a stříkat barvou, takže všechno nechám očištěné asi až do jara. Po broušení lože atd. všechny zrenovované plochy nakonzervuju a jak bude trochu tepleji, tak se vrhnu na povrchovou úpravu.
Petr68

4. 12. 2020, 10:40

Minulý rok jsem dělal přesně to samé, jen jsem nebrousil lože. Nejhorší práce byla tmelení a nekonečné broušení. Díl po díle očistit kartáčkem ve vrtačce, shánět nové díly za poškozené...
Čekají tě napínavé zážitky :lol:
Ale na konci budeš mít krásnou, přesnou mašinu a za to to sraní stojí. Držím palce :)
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
novic

10. 12. 2020, 10:30

Prikmotrim sa sem
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ako som pisal maznice boli zapchane tak to rozoberem a ked som zbadal toto tu tak je to jasne suportova skrina musi von :D .
Rozoberanie ide sikovne netreba z predneho dekla davat vsetko dolu vid foto, ( u mna to tam ostalo lebo nesli von koliky a nechcel som do toho tlct ) takto to uz rozoberem na stole. Treba davat pozor lebo ten predny dekel je celkom tenky na par miestach ziadne velke pacenie.
Tak ked to mam takto tak je jasne ze uz vymenim loziska pretesnim to a vycistim to bude pohoda, ale co dalej ?
Zaskrabat rybinu nemozem nemam pravitko, bol by som rad keby som tie suporty spevnil. Ake mam moznosti ?
Dakujem Postupne budem nahravat foto
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
matej

10. 12. 2020, 10:48

novic píše: 10. 12. 2020, 10:30
Sprav si radosť a daj tie vedenia prebrúsiť :D
novic

11. 12. 2020, 9:36

Vrch možno dám prebrusit, aj tie nefunkčné plochy lebo voľakedy to chlapi vo fabrike používali ako nakovu :lol:

Pokial nezohnam 50° pravítko a mostove pravitko tak zatiaľ nemá u mňa zmysel riešiť škrabanie suportov.

Lóže na RA nezaskrabem, a na brusku nepôjde :lol: .

Najviac priatelne riešenie mi príde vedenia suportov upravovať zaskrabavanim, v tedy by bolo lóže hladké a protikus (suport) by bol škrabany teda by sa v tom držal olej.
Takto mi to poradil jeden pán ktorý sa zaoberal repasom tosiek a celkom pekne to bolo popísané aj v jednej knihe kde sa písalo o tribologii. Dva brúsené povrchy sa k sebe nehodia.

Neskôr nahram fotky s nejakým tým meraním.
Menil niekto skrutky a matky suportov ?
Dakujem.
C.R.E.A.M
pilatdenis7

11. 12. 2020, 10:33

qwer píše: 2. 12. 2020, 9:50 Tuto ponúka nejaké podložky na dvihnutie koníka: https://stroje.bazos.sk/inzerat/1188113 ... -18tky.php
118811320.jpg1188.jpg
Daroval mi dve 0,5 on ich vyrába paradne jak originál
pilatdenis7

11. 12. 2020, 10:55

gaminn píše: 29. 11. 2020, 6:11 No já teda asi nechám vřeteno přebrousit a zkusím to zaškrabat.

Teď trochu něco jiného. Mám sundané lože, mělo by jít brzo na přebroušení. Ještě před tím ho potřebuju pořádně očistit, hlavně žebra uvnitř lože. Už jsem dost částí ze soustruhu čistil, ale tohle vypadá jako mnohem větší sousto (zažraná černá vrstva, navíc na docela špatně přístupných místech):

IMG_20201129_162345.jpg

Čím byste to čistili? Má šanci horká tlaková myčka? Nebo nějaký chemie? Rád bych to dostal do podoby, kdy by to šlo po přebroušení stříknout novou barvou.
Ja som cistil chémiou kastec na čistenie motorou išlo parádne len pozor na štítky lebo ja som nevedel a zotrel som ich (na štítky nestriekať !!) a musel som potom kupovať za 150€ aj pozor na farbu lebo keď sa nechá viac ako 5 minút pôsobiť tak ide aj farba dolu.
matej

12. 12. 2020, 12:20

novic píše: 11. 12. 2020, 9:36
No, to som pochopil, že brúsiť lóžu nemáš v pláne :lol: , tým pádom ani pozdĺžne vedenie supportu. Ale priečne vedenie a pomocný support nie je až taká nákladná položka a navyše to máš už rozobrané. A k tomu tie vedenia bývajú z pravidla nerovnomerne opotrebováné, takže čo to asi spraví, keď dáš novú skrutku s nalícovanou maticou? Nakresli si na papier kam sa posúva a aký pohyb vykonáva(priamka to nebude) opotrebením rybinového vedenia vrchný diel priečneho supportu(“padá” k zemi a posúva sa smerom ku klinovej lište) samozrejme tento pohyb vykonáva aj matica posuvu(vychyľuje sa z osi skrutky posuvu), kedže je k tomuto dielu priskrutkovaná, no a skrutka je uložená v ložiskách v protikuse, takže sa potom ohýba ako luk a vychyľuje zo svojej osi smerom za maticou. Stará matica aj skrutka sú zodraté a voľné, takže radiálne vychýlenie(v podstate ohyb)skrutky zo svojej osi je o túto vôľu menšie. Takže oprava vedenia pred výmenou skrutky s maticou je viac než vhodná. Na novej matici treba upraviť výšku, vyvŕtať diery a narezať závity pre skrutky, tak aby bola v osi s posuvovou skrutkou( meria sa to tam kde je skrutka uložená v ložiskovom domci, ideálne v tom bližšie k obsluhe) Druhá možnosť je maticu vyrobiť bez diery a závitu pre skrutku posuvu. Do ložiskového domca posuvovej skrutky bližšie k obsluhe vložiť tŕň s ostrým hrotom, presne v osi otvoru ložiska. Polotovar matice bez diery pre skrutku posuvu priskrutkovať k vrchnému dielu priečneho supportu. Celé priečne vedenie poskladať vrátane nastavenia klinovej lišty a potom hádaj čo? Potiahneš vrchný diel supportu smerom k obsluhe, matica narazí o špic pevne uloženého hrotu a máš označenú os pre dieru :D Potom už len vyrezať závit pre skrutku(ideálne závitníkom), vyrobiť skrutku a zlícovať. Alebo zregulovať starú skrutku a závit vyrezať nožom(tak malý traperz to je super zábava :lol: a ak nedodržíš geometriu a kolmosť noža k osi tak to môžeš rovno hodiť do koša...) a zlícovať so zreguloranou skrutkou. K tomu škrabaniu: myslíš, že keď máš dva brúsené diely je problém jeden z nich zaškrabať(len nazdobiť - vytvoriť olejové kapsy)? Ale tak môžeš dať obrúsiť len spodný diel a protikus doškrabeš aj to je možnosť ak máš na to čas.

PS: Ak chceš kontakt na firmu kde ti to obrúsia slušne, pomerne rýchlo a myslím si, že za rozumnú cenu, tak mi napíš SS.

EDIT: Príspevok nebol písaný priamo pre SV18(tam je tá posuvová skrutka a matica inak uložená) ale podstata je rovnaká.
Naposledy upravil(a) matej dne 12. 12. 2020, 9:28, celkem upraveno 1 x.
novic

12. 12. 2020, 7:10

Mám v predstave (naschvál nie v pláne :mrgreen: ) riešiť aj pozdĺžne vedenie suportu. To by nemalo byť tiež hriešne drahé keď sa to prebrusi (si myslím). Ale pustil by som sa do toho aj skrabakom len nemám čím opisovať vnútorné strany vedenia.
C.R.E.A.M
gaminn

12. 12. 2020, 7:35

pilatdenis7 píše: 11. 12. 2020, 10:55 Ja som cistil chémiou kastec na čistenie motorou išlo parádne len pozor na štítky lebo ja som nevedel a zotrel som ich (na štítky nestriekať !!) a musel som potom kupovať za 150€ aj pozor na farbu lebo keď sa nechá viac ako 5 minút pôsobiť tak ide aj farba dolu.
Můžeš prosím dát odkaz na konkrétní přípravek co jsi použil ty? Google mi moc nepomohl.
zverodoktor

12. 12. 2020, 9:41

novic píše: 10. 12. 2020, 10:30 Zaskrabat rybinu nemozem nemam pravitko, bol by som rad keby som tie suporty spevnil. Ake mam moznosti ?
Nepíšeš či sú vydraté do lavóra a tým pádom nevieš vymedziť vôľu tak aby na koncoch nedrhli, alebo sú už vydraté tak, že ti nestačí klinová lišta. Na tú lištu tu dakto dávnejšie doporučoval v takom prípade zozadu nalepiť kus prešpánu vhodnej hrúbky. Ja som toto riešenie použil na jednom malom suporte a výrazne to pomohlo. Skúšal som aj samolepiacu Al pásku, tiež funguje ak treba iba menšiu hrúbku podlepenia.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
zverodoktor

12. 12. 2020, 9:50

gaminn píše: 12. 12. 2020, 7:35 Můžeš prosím dát odkaz na konkrétní přípravek co jsi použil ty? Google mi moc nepomohl.
Síce to nieje otázka priamo na mňa, ja používam na doporučenie miestneho člena Maja tento prípravok a som maximálne spokojný. Aj zažratá špina lezie dole skoro sama. Nanáša sa štetcom, alebo postrekovačom koncentrovaný a po pár minútach prebehnúť kefkou, hubkou, prípadne drátenkou. Oplach, ale stačí aj viacnásobné otretie mokrou handrou. V prípade hrubej špiny zopakovať. Štítky žerie tiež :-)

https://www.autosuciastky.biz/kategoria ... -5-litrov/
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
novic

12. 12. 2020, 10:55

zverodoktor píše: 12. 12. 2020, 9:41
novic píše: 10. 12. 2020, 10:30 Zaskrabat rybinu nemozem nemam pravitko, bol by som rad keby som tie suporty spevnil. Ake mam moznosti ?
Nepíšeš či sú vydraté do lavóra a tým pádom nevieš vymedziť vôľu tak aby na koncoch nedrhli, alebo sú už vydraté tak, že ti nestačí klinová lišta. Na tú lištu tu dakto dávnejšie doporučoval v takom prípade zozadu nalepiť kus prešpánu vhodnej hrúbky. Ja som toto riešenie použil na jednom malom suporte a výrazne to pomohlo. Skúšal som aj samolepiacu Al pásku, tiež funguje ak treba iba menšiu hrúbku podlepenia.
Tak priecne mi už suport smerom ku mne drhol tak že som musel vyvíjať vecsiu silu, malý suport vôle vo všetkých smeroch listami sa to ešte dá vymedziť ale nikdy nie rovnomerne, predpokladám že opis na farbu by to pekne ukázal. Skúsim spraviť meranie a vložiť valčeky do vedenia a mikrometrom merať.
C.R.E.A.M
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“