Moje frézka na balsu ... TRON

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2010, 7:03

Ahoj a co to rozebrat a nechat to od nějakého šikovného svářeče s rovnat a svařit ? Hlavně dávej bacha ať si neskřivýš i ty kolejnice při rovnání.
HonzaK

24. 10. 2010, 8:01

I to mě napadlo, v týdnu to zkusím. Utíká mi ale čas, od Vánoc už se tím asi nebudu moci tolik zabývat a představa, že to tu bude půl roku jen tak ležet se mi moc nelíbí. Musím se tedy rozhodnout a pak to udělat. Je teda fakt, že mýt hromadu plechu podruhé se mi nechce. Minimálně ty dlouhé bočnice ale vyměnit musím.
rawen
Sponzor fora

24. 10. 2010, 9:34

Mě vypálení a posvařování Trona přišlo na cca 4.000Kč. To je v celkových nákladech zanedbatelná položka => udělal bych to znova a pořádně a neztrácel čas s rovnáním. To pnutí tam je (když jsi to slepil křivé), plechy jsou bůhvíjaké,... uvaž to.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
HonzaK

24. 10. 2010, 9:54

Já vím, tyhle první plechy mě tolik nestály, byly "jen" za 1400, protože mi je obstaral kamarád v rámci velké zakázky. V celkové sumě stroje by se to dalo nazvat malou částkou, ale vzhledem k tomu, kolik beru.. wuuhuu :shock: Nejvíc mi vadí to všechno zase mýt, už celkem dlouho modelařím a od určité doby nemusím různé smrady - laky, ředidla, barvy, paliva atd. Celé čištění dílů jsem sice dělal venku, ale i tak jsem toho měl plné kecky. Ale to se jen opakuju. Zítra bude telefonický den a než se to sežene, nějaký ten týden si počkám.

Mimochodem, napište mi taky někdo něco k tomu obrázku, jestli vám to přijde jako ptákovina nebo ne.
petertn

11. 11. 2010, 3:10

chlapi, mal by som jednu otazocku, chcem zacat stavat Trona ale v rozmere cca 1mx1,5m
a chcel by som nejako implementovat na tento stroj aj moznost vypalovat polystyren, neriesili ste to niekto?
Paik

11. 11. 2010, 3:17

trona sice nemam ale rekl bych, ze bude hlavne problem s mistem mezi pracovni plochou a nejnizsim bodem osy Z...a pokud chces vypalovat 3D tvary na tetadla a pod. tak ti chybi jeste jedna osa
rawen
Sponzor fora

11. 11. 2010, 8:06

Řekl bych, že to bude na zásadní změnu konstrukce.
Trojka plech se kroutí a velikost Tronu je tak na hraně, kdy se to vyrovná opřením o podložku, sesazením zámků, vodícími podepřenými tyčemi atd. Při dvojnásobných rozměrech ti to bude navolno cvičit i o centimetry nehledě na to, že konstrukce má držet vedení a ne naopak.

Pokud chceš dělat jen polystyrén, postav si odporový drátořez - na obou stranách X nezávislé posuny na délku i na výšku, tj. 4KM. Když k tomu případně přidáš ještě rotační upevnění obrobku, vyrobíš najednou i 3D trup letadla okrájením z masivního bloku.

Radek
petertn píše:chlapi, mal by som jednu otazocku, chcem zacat stavat Trona ale v rozmere cca 1mx1,5m
a chcel by som nejako implementovat na tento stroj aj moznost vypalovat polystyren, neriesili ste to niekto?
motorovy

11. 11. 2010, 8:18

petertn píše:chlapi, mal by som jednu otazocku, chcem zacat stavat Trona ale v rozmere cca 1mx1,5m
tron v tých rozmeroch sa bude správať ako vytrasená koza.
petertn

11. 11. 2010, 10:26

motorovy píše:
uff tak to ste ma prekvapili, tak skuste poradit kde zohnat plan na nieco take vyhovujuce.
rawen
Sponzor fora

12. 11. 2010, 7:51

Obrovský stroj na polyš byl prezentován na www.gravirovanie.sk .
Jinak to vidím na dvě cesty:
- rám ve tvaru kvádru z hliníkových profilů
- svařit kostru z železných Uček

Radek

P.S.: Teď jsme od Trona i balzy utekli úplně pryč...
petertn píše:
motorovy píše:
uff tak to ste ma prekvapili, tak skuste poradit kde zohnat plan na nieco take vyhovujuce.
brum
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2011, 6:06

Tak se do rodiny Tronů narodil další přírůstek, nepospíchal ale má se hlasitě k světu. Teď se ho učím používat na účely pro které tato konstrukce postačuje. Laické povídání jak z nulových znalostí Tron vznikl je k vidění na mém občastníku http://www.brum.cz/včetně fotek a videa z první jízdy. Pocity novopečeného otce jsou trojí, nadšení že tato opravdová kombinace hardware, elektroniky a softu vážně funguje, určité zklamání z možností, které Tron poskytuje ale hlavně chuť pokračovat s cnc, studovat a dobrat se k dalšímu již lepšímu stroji :-)
Toto fórum mi poskytlo spoustu informací a spousta dalších jich tu na mne čeká. Stále jsem v této oblasti začátečník, který se neodvažuje vstupovat do diskuzí s experty, ale pokud bude kdokoliv potřebovat pomoc s hobby Tronem, rád ji poskytnu jako u mých ostatních projektů.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2011, 6:13

neboj se zapojit do diskuzi
urcite mas hodne co rict jako clovek ktery to dotahnul do finale
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
brum
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 8:49

Souhlasim, ze prachu je z toho dost a drzet vysavac se da jen pri kratkych pokusech, alespon pouzivam tichy centralni. Prosel jsem forum a jevi se mi jako reseni nekolikrat zminena Proma OPM - 150 (750W, podtlak 800Pa ). Papirove ale vychazi ve stejne cenove hladine lepe GAA 1000 T GÜDE, napriklad zde http://www.hobynaradi.cz/index.php?main ... ts_id=2771 (1100W, 2500Pa ). Ma s timto nekdo zkusenost, uvadi 85dB hlucnost, Proma hlucnost neuvadi.. Napady s konstrukci cyklonu se mi libi, ale cim generovat podtlak, klasicky vysavac nebude idealni.
jirkal
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2011, 12:45

Zdravim vsechny vespolek a Medveda, tve stranky me inspirovaly ke stavbe QUADU - Arducopteru :idea: o TRONU jsem si taky pocetl. Ale leze to vsechno sakramentsky do penez ze?

Jsem tesne pred dostavbou, uz chybi jen pridelat motory.

Pokud si muzu dovolit zhodnotit, tak zatim nejhorsi bylo to cele natrit. Dale vsem doporucuju misto lepeni svarovat, alespon jsem se to mohl na Tronu trochu "naucit". Vedeni slo ztuha, tak jsem pouzil v Honbachu zakoupeny PTFE sprej (pokud me pamet neklame, neco okolo stovky) a hned je to o necem jinem. Dalsi vec, na kterou jsem prisel - obrobene konce trapezovych sroubu maji 6mm, kdezto v rozpisu se pise u spojky 6,35. 6,35ku na 6ku pridelat jde, ale je to nadoraz.
Naposledy upravil(a) jirkal dne 27. 3. 2011, 4:42, celkem upraveno 1 x.
pes05

18. 3. 2011, 9:29

Tak už se taky hlásím s dostavěným Tronem, chvíli to trvalo, ale už jezdí a frézuje zatím z topolovky a tvrzeného PVC. Díky tomuto fóru jsem se do stavby pustil a zdárně ji i dokončil, díky všem kdo mi při stavbě radili. Jsem spokojen, na účely pro které to mám mi to zatím plně dostačuje. U vřetena jsem váhal mezi Kressem a asynchronním motorem a nakonec kvůli ceně a četnosti použití zvítězil Kress. Ještě mi chybí energetické řetězy, ale to je jen detail. Řídím ho EMC2, původně jsem si myslel, že odstraním pískání motorů úpravou HAL souboru a definováním vlastního výstupu "enable", ale nakonec jsem nebyl úspěšný - takže ještě možná časem vyměním H2 driver za něco lepšího. Jako CAM používám CamBam a dívám se po něčem co jede pod Linuxem - nemáte doporučení, klidně i placený program? Jo a frézku mám v bytě a sousedi jsou zatím ok.
Co bych udělal při stavbě jinak: použil jinou elektroniku, dopředu vyřešil uchycení řemenic kuželem, použil jiné pružné spojky - mám je moc dlouhé což mi při objednání nedošlo.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“