Výroba přesného koníka k původnímu zatím ještě nerepasovanému koníku ze schaublina. Tohle je podle toho modelu co dodávají švýcaři, k těm novým typům a já jsem to moc chtěl k tomu soustruhu, jen jsem si upravil systém zajištění směrového a výškového posuvu desek po nakloněné rovině k mým výrobním možnostem, jinak je to to samý.
Základ tvoří tři zabroušené a zaúhlované litinové polotovary, to úhlování tam není pro srandu králíkům, ale jde o využití jakékoli plochy jako plochy referenční, kolmé, rovnoběžné při výrobě, jinak samozřejmě to bude nakonec celé hozené do barvy
Až na T drážky stahovacích čepů mezikusu a vrchního dílu + otvory jsou všechny i šikmé plochy vyrobené jen na obrážečce a samozřejmě brusce na plocho

vývrt pro pinolu v délce 240mm je vyroben vrtací tyčí na horizontce, podařil se mi otvor v toleranci 30H6 tak, abych to mohl před další operací položit na kalibry a srovnat plochy dle otvoru(rozdíl po vývrtu od referenčních ploch byl 0,03mm

), dál budu honovat.
Hmotnost jen těchto tří obrobených polotovarů je přes 10 kg, celkem by měl mít cca 13kg i s ručním kolem a pinolou plus další drobnosti jako stahovací čepy a tak
Vhodným technologickým postupem jsem docílil toho, že osa pinoly je rovnoběžná bez jakýchkoli úchylek jak s horizontální tak vertikální rovinou se spodní zaškrabanou plochou pro vedení koníka a o to mi šlo
Všechno dopodrobna zdokumentováno, pár fotek z výroby základního těla přikládám

- přesně broušené polotovary

- mezikus

- broušené dosedací plochy

- zalícování spodních ploch s ložem

- broušení šikmé plochy spodního dílu

- srovnání referenčních ploch dle osy otvoru