4čelisťová upínací hlava (sklíčidlo) + hřídel
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Aha, dík, na kleštiny to ale asi neni (pouze na sklíčidlo)..?
Btw. dopátral jsem se (asi) lubošova tipu ..Kamarád kupoval na 4 osu hřídel i s univerzálou na nějaký soustruh od OPTIMUM a nebyla to ani taková rána ( uživatel vasa).. (teď už spíš jen pro zajímavost).
Btw. dopátral jsem se (asi) lubošova tipu ..Kamarád kupoval na 4 osu hřídel i s univerzálou na nějaký soustruh od OPTIMUM a nebyla to ani taková rána ( uživatel vasa).. (teď už spíš jen pro zajímavost).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vevnitř je morse kužel tak můžeš mít kleštiny vtahovací dovnitř , a nebo si koupit takovou tu "náhradu univerzálky na kleštiny" a tu přidělat na tohle místo univerzálky.. to se dělá v ER kleštinách nebo 5C
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
nevím co to má Kvako za systém, ale třeba to na 5C kleštiny vtahuje normální sklíčidlovou kličkou kleštinu za závit na kleštině
http://littlemachineshop.com/products/p ... uctID=3047" onclick="window.open(this.href);return false;
nicméně to už je docela drahá sranda..
bejt tebou tak nejdřív vyřeším soustruh a pak řeším příslušenství..
http://littlemachineshop.com/products/p ... uctID=3047" onclick="window.open(this.href);return false;
nicméně to už je docela drahá sranda..
bejt tebou tak nejdřív vyřeším soustruh a pak řeším příslušenství..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
je to všechno vté dokumentaci co jsem ti dal víš...jmenuje se to camlock. na přírubě jsou tři čepy co zasuneš do těch dír a utahneš to pak zboku kličkou jak univerzalu... a to je vše. výměna cca 30 vteřin
je to origoš vřeteno z té normy 702
je to origoš vřeteno z té normy 702
přikládám foto dalšího provedení ( v katalogu Tos provedení B)
na fotu hlavy na mašině je zprava: univerzálka, mezipříruba, konec vřetene, zajišťovací bajonetový kroužek
funguje to tak, že univerzálka s mezipřírubou s natočenými šrouby a maticemi přesně tak jak je to na druhém fotu se prostrčí i s maticemi dírami v přírubě vřetene a ztázoveň zajišťovacího kroužku, kroužek se rukou pootočí o pár stupňů, tím se pod matice dostane část kroužku s užší dírou ( v zajišťovacím kroužku jsou 4 díry/drážky ve tvaru zámkové vložky) a plochým klíčem se nijak zvlášť velkou silou dotáhnou ty 4 matice M12, tím se univerzálka s mezipřírubou dotáhnou na kužel a čelní plochu vřetene
toť vše, trvá to 32 vteřin, opakovaná přesnost upnutí univerzálky dokonalá
lze jen doporučit
určitě je to i výrazně snazší, rychlejší a tužší než systém s mezipřírubami na závit jako je to na starších strojích
na fotu hlavy na mašině je zprava: univerzálka, mezipříruba, konec vřetene, zajišťovací bajonetový kroužek
funguje to tak, že univerzálka s mezipřírubou s natočenými šrouby a maticemi přesně tak jak je to na druhém fotu se prostrčí i s maticemi dírami v přírubě vřetene a ztázoveň zajišťovacího kroužku, kroužek se rukou pootočí o pár stupňů, tím se pod matice dostane část kroužku s užší dírou ( v zajišťovacím kroužku jsou 4 díry/drážky ve tvaru zámkové vložky) a plochým klíčem se nijak zvlášť velkou silou dotáhnou ty 4 matice M12, tím se univerzálka s mezipřírubou dotáhnou na kužel a čelní plochu vřetene
toť vše, trvá to 32 vteřin, opakovaná přesnost upnutí univerzálky dokonalá
lze jen doporučit
určitě je to i výrazně snazší, rychlejší a tužší než systém s mezipřírubami na závit jako je to na starších strojích
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chceš soustružit, doporučuji KOUPIT soustruh. Myslím, že důvody, proč soustruh vyrábět a ne kupovat, mohou být v zásadě tyto:Thomeeque píše:Ahoj,
koupil bych 4čelisťovou upínací hlavu nejlépe rovnou i s nějakou hřídelí, chtěl bych si zkusit vyrobit takové primitivní soustružidlo. Spíš něco menšího, ale zase průchod alespoň 20mm.
Díky za případné nabídky, T.
1) Chci ušetřit, mám velmi dobré strojní vybavení a zkušenosti, a spoustu času, jehož cenu nepočítám.
2) Chci ušetřit, nemám vybavení ani zkušenosti, ale mám známého ve fabrice, který mi vše udělá za sranda-ceny.
3) Chci postavit něco speciálního, co se nedá koupit, výslednou cenu musím akceptovat.
4) Chci postavit běžný soustruh, ale mnohem lepší kvality, než co se dá koupit - možnost jen pro ty, co fakt uměj a nešetřej
Ale pokud chceš opravdu stavět, tak to udělej tak, aby tam šla dát 3-čelisťovka i 4-čelisťovka.
Obávám se ale, že Tvůj problém je, že chce uplést z ho*na bič. Neupleteš. A když upleteš, tak nezapráskáš
Petr Spáčil
Jsou tam nakreslený ty čepy a tak, po zkouknutí nějakého videa, kde pán ukázal, jak se mění chuck, jsem to dokonce i pochopil, ale myslím, že mechanizmus upínání kleštin tam zcela pokrytej neni (chybí tam ten přípravek).. ale za pomoci klíčového slova "camlock" už jsem sto to dohledat, díkKvako1 píše:je to všechno vté dokumentaci co jsem ti dal víš..
Rozumim, skvěle popsáno, díky moc!testone píše:přikládám foto dalšího provedení ( v katalogu Tos provedení B)
na fotu hlavy na mašině je zprava: univerzálka, mezipříruba, konec vřetene, zajišťovací bajonetový kroužek..
Dík za doporučení a hezký rozbor, můj případ je nejblíže té trojce s tím, že mě ta stavba prostě i láká jen tak si to zkusit, už i jen todle vymejšlení a vyptávání mě baví..Krutor píše:Pokud chceš soustružit, doporučuji KOUPIT soustruh. Myslím, že důvody, proč soustruh vyrábět a ne kupovat, mohou být v zásadě tyto:
1) Chci ušetřit, mám velmi dobré strojní vybavení a zkušenosti, a spoustu času, jehož cenu nepočítám.
2) Chci ušetřit, nemám vybavení ani zkušenosti, ale mám známého ve fabrice, který mi vše udělá za sranda-ceny.
3) Chci postavit něco speciálního, co se nedá koupit, výslednou cenu musím akceptovat.
4) Chci postavit běžný soustruh, ale mnohem lepší kvality, než co se dá koupit - možnost jen pro ty, co fakt uměj a nešetřej
Jo jo..Krutor píše:Ale pokud chceš opravdu stavět, tak to udělej tak, aby tam šla dát 3-čelisťovka i 4-čelisťovka.
No jo, jsem nepoučitelný zhovnapletKrutor píše:Obávám se ale, že Tvůj problém je, že chce uplést z ho*na bič. Neupleteš. A když upleteš, tak nezapráskáš
Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 24. 4. 2013, 10:31, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
o nic nejde? nakonec a vždy jen o peníze..
ono vyrábět soustruh je určitě zábava, ale stejná zábava je i vyrábět něco jiného co se dá dělat hned na hotovém soustruhu..a podle mě přece děláš soustruh pro to abys na něm pak něco vyráběl ne proto že chceš dělat soustruh ne? a co chceš vlastně vymyslet, vyrobit jinak než mají levné komerční soustruhy..
No dyťRaS píše:o nic nejde? nakonec a vždy jen o peníze..
Podobnou otázku jsi mi položil už na předchozí straně, najdeš tam i odpovědRaS píše:ono vyrábět soustruh je určitě zábava, ale stejná zábava je i vyrábět něco jiného co se dá dělat hned na hotovém soustruhu..a podle mě přece děláš soustruh pro to abys na něm pak něco vyráběl ne proto že chceš dělat soustruh ne? a co chceš vlastně vymyslet, vyrobit jinak než mají levné komerční soustruhy..
T.
jojo už to čtu.. nicméně poslední dotaz, vzal jsi si kus papíru a nakreslil jsi co chceš stavět? já teda nerozumím ničemu a jen do všeho reju,ale nějak mě to nevychází.. mikro soustruh je pro Tebe malej tak chceš postavit něco co bude ve velikosti mini rozměrově (univerzálka)ale tam ti nesedí délka, takže ji chceš srazit na velikost mikro.. souhlasí?
no a když jsi psal, že chceš postavit něco co bude dlouhé 40-45cm, koupíš vřeteno z mini soustruhu které má odhadem tak 20, dáš tam přírubu s univerzálkou a jseš pomalu na 30, pak by asi soustruh měl mít nějaký suport s nožovou hlavou a asi i koníka... jak to všechno chceš nacpat na 45cm?
no a když jsi psal, že chceš postavit něco co bude dlouhé 40-45cm, koupíš vřeteno z mini soustruhu které má odhadem tak 20, dáš tam přírubu s univerzálkou a jseš pomalu na 30, pak by asi soustruh měl mít nějaký suport s nožovou hlavou a asi i koníka... jak to všechno chceš nacpat na 45cm?
Na kolik procent úkonů na soustruhu stačí prvních 10-15cm rozjezdu?
Pokud pracuju v tomto rozsahu, potřebuju nutně koníka?
Když nikam nepospíchám, nezastane některé úkony prováděné za pomoci koníka support s nějakým nástavcem?
Případně nestačí na tomto rozsahu nějaký jednoduchý pevný koník, kde by se hýbala pouze pinola (nevim, jestli tento termín používám správně, snad jo)?
Papír, tužku, CAD, zatím jen hodně nástřelově. Vřeteno jsem si plánoval nechat vyrobit, celkově i se stovkou hlavou to má na dýlku 23cm (ale teda jen s jednoduchým uchycením sklíčidla bez mezipřírub atp., zhruba alá Vávra).
Navíc ten rozměrový rámec platí pro stav, kdy soustruh budu uklízet do poličky, za provozu může samozřejmě kde co vesele vyčuhovat.
Já samozřejmě chápu, že v mojí hlavě nevznikne dokonalý funkčně neošizený minisoustruh poloviční délky, než na jaký se za těch sto nebo kolik let vývoje ustálil, bude to samozřejmě strašný prdítko s mnoha kompromisy, o který by si skutečný soustružník ani neopřel kolo a na kterym bych asi ani já nikdy nechtěl dělat nějakou seriózní práci (taky jsem to původně pokorně ani soustruhem nenazval, teď už tomu tak pro jednoduchost řikám), ale stejně jako moje šílené CNC by mi to mohlo dělat radost.
Pokud pracuju v tomto rozsahu, potřebuju nutně koníka?
Když nikam nepospíchám, nezastane některé úkony prováděné za pomoci koníka support s nějakým nástavcem?
Případně nestačí na tomto rozsahu nějaký jednoduchý pevný koník, kde by se hýbala pouze pinola (nevim, jestli tento termín používám správně, snad jo)?
Papír, tužku, CAD, zatím jen hodně nástřelově. Vřeteno jsem si plánoval nechat vyrobit, celkově i se stovkou hlavou to má na dýlku 23cm (ale teda jen s jednoduchým uchycením sklíčidla bez mezipřírub atp., zhruba alá Vávra).
Navíc ten rozměrový rámec platí pro stav, kdy soustruh budu uklízet do poličky, za provozu může samozřejmě kde co vesele vyčuhovat.
Já samozřejmě chápu, že v mojí hlavě nevznikne dokonalý funkčně neošizený minisoustruh poloviční délky, než na jaký se za těch sto nebo kolik let vývoje ustálil, bude to samozřejmě strašný prdítko s mnoha kompromisy, o který by si skutečný soustružník ani neopřel kolo a na kterym bych asi ani já nikdy nechtěl dělat nějakou seriózní práci (taky jsem to původně pokorně ani soustruhem nenazval, teď už tomu tak pro jednoduchost řikám), ale stejně jako moje šílené CNC by mi to mohlo dělat radost.
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ale takhle je koncipována spousta automatů, to není nic divného. A koník potřeba není, osové nástroje se upínají do nožové hlavy. Spíš jde o to vyřešit tu nožovku rozumně, aby se tam vešlo víc nástrojů vedle sebe (švýcarské uspořádání).Thomeeque píše:Na kolik procent úkonů na soustruhu stačí prvních 10-15cm rozjezdu
Aleš Procháska