Soustruh samodomo - (do)stavba, identifikace

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Fifík

21. 4. 2013, 6:44

Je mi nabízen tento odlitek (2ks), je to litina velký průměr 150, malý 120, výška 120, cena 30kč/kg. Počítám ale, že obrobit to by bylo ještě dražší. Co vy na to?

P. Bratřík: super nápad, mě tyhle praktický věci prostě nenapadnou. :) Napojil jsem to přes obrácený ozubec na Volmana a točí to pěkně. Vypižlal jsem si jednu řemenici z pertinaxu, ale zjistil jsem, že mám většinu nožů tupých, takže do kovu to moc nejde (resp do hliníku celkem jo, ale dělá to rýhy (taky zatím dost špatná tuhost S-N-O), do oceli stejně, ale trošku horší). Taky mi chybí vnější čelisti na tu univerzálu (nemá někdo na 125?), což mě omezuje.

Cjuz: Tohle je můj sen! Akorát místo toho elektromotoru povede transmise ven a tam bude stát parní stroj, nebo spalovací motor s genarátorem dřevoplynu. Ještě rád pak za mnou po blackoutu přijedeš, aby sis mohl vyrobit nějakou kloudnou zbraň. :D Jsem na tyhle historický věci celkem ujetej. Přijde mi to poctivější a oduševnělejší, než dnes. Holt se tenkrát nemusely katovat kosty. :!:

Ben Ash: Svůj oblíbený supermarket kovošrot budu muset navštívit, myslím, že by se tam dola sehnat spousta věcí co se mi bude hodit. :wink:
Obraz019.jpg
Petr Bratřík

21. 4. 2013, 9:19

Fifík píše: ... a točí to pěkně. Vypižlal jsem si jednu řemenici z pertinaxu, .......... do hliníku celkem jo,........ do oceli stejně, ale trošku horší
A před čtrnácti dnama se tu navrhovaly hutě ...
Miller
Sponzor fora

21. 4. 2013, 9:30

Taky jsem rád, že to nevzdal, já mu fandil hned od začátku :)
Mini soustruh SC-4
Fifík

22. 4. 2013, 9:19

Na ten litinový špalek kašlu. Řemenice nějak promyslím. Potřebuji zase radu,.. Čím ošetřit kluzné plochy aby mi nerezly a nelepily se tam třísky? Takhle při použití chlazení vodou tam mám do druhého dne lišku a to i když to utřu. Nejde to bohužel vysušit všude.
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 9:43

Na chlazení do té vody musíš přidat speciální olej. Vytvoří to mazací emulsi a stroj nerezne.
Více třeba zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=53&t=992" onclick="window.open(this.href);return false;
Na mazání kluzných ploch používám ten nejlevnější nalévaný ložiskový olej Paramo OL- J 22
soustružník

22. 4. 2013, 9:56

Chlazení čistou vodou pro soustruh nebude dobré. Měl by jsi si opatřit emulsní olej, který se mísí s vodou asi 1:10 (nebo dnes různé syntetické chladící kapaliny třeba až 1:100).
Kluzné plochy se běžně mažou olejem, nejlépe určeným právě na kluzné plochy, protože nestéká, ale stačí skoro jakýkoliv. Proti nalepeným třískám chrání suport stírátka, většinou plsť tvarem kopírující saně přitažená plechem na bok suportu.
P.S. Teď koukám, že než jsem to sesmolil, už to napsal Jova, ale mazat už to nebudu.
Miller
Sponzor fora

22. 4. 2013, 10:15

Omluva za OT - četl jsem si ten odkaz o mýdlové emulzi a pak jsem si stáhnul "Advanced Machine Work", na který tam upozornil myslím "ziza###" - kdo má rád staré knihy tohoto typu, ať to nepropásne! :)
Mini soustruh SC-4
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 10:26

Už to tu je i v jiných vláknech tak stručně:
Máš malý a slabý strojek emulzi (vodu) nepotřebuješ
Na hliník petrolej štětcem
na závity řepkový olej
na upichování obyčejný třeba ten J22. vystačíš s plechovkou a štětcem
Per aspera ad astra
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 10:28

Hlavně se při mazání kluzných ploch vyhni rostlinným olejům z kuchyně.I když vypadají lákavě, po čase zhoustnou, zatuhnou a stroj ti totálně zalepí.
Na co jsou ale znamenité, je řezání závitů, jak nožem, tak očkem, A když použiješ olej z řízků od neděle, to je pak vůně :D
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 10:39

Ben Ash píše:
Ben Ash píše:...Máš malý a slabý strojek emulzi (vodu) nepotřebuješ
...
Dovolím si nesouhlasit. Není to o výkonu struje ale od použitých nožů. Pokud bude mít kované nebo z radeka, tak chladit potřebovat bude určitě. Ta emulse ve skleničce se štětcem stačí, ale nutná je! Určitě se to projeví na trvanlivosti ostří a obrobeném povrchu.
Fifík

24. 4. 2013, 4:09

Je prostě vidět, že o tom nic nevím. Zkusil jsem štětec a vyjeteý motorový olej a celkem to vypadalo k světu. Díky páni.
Jinak momentálně na to asi nebude moc času, nastává čas zkoušek a to občas i strojaři musí začít něco dělat. :P
No, můžu alespoň po chvílích shánět na netu součásti, které mi chybí. Postupně to snad nějak dám dohromady.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2013, 4:13

Použij raději nevyjetý olej, neobsahuje částečky kovů a různé karbonové částice ze spalin
Per aspera ad astra
Fifík

2. 5. 2013, 6:15

Mám otázku ohledně koníku. Bude smysluplnější doobrobit (nechat doobrobit) ten odlitek, který k tomu je, nebo koupit hotového koníka a přidělat jenom patřičnou základnu?
RaS

2. 5. 2013, 6:28

má-li to být udělané tak jak se to normálně dělá, zušlechtěná broušená pinola vystruženej koník, pinola s popisem, nonius.. tak pokud si to neuděláš sám tak se nedoplatíš.. resp koupě hotového koníka bude jistě levnější..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Fifík

2. 5. 2013, 9:47

Taky jsem uvažoval tímto směrem. Pinola se sice dá koupit (12€) a zbytek jistě taky, ale seskládat to určitě nebude jednoduché o obrobení odlitku nemluvě. Takhle by měly stačit rybinové saně ("jenom") a na ně naroubovat sehnaný koník (nemáte někdo? :) ), taky pracné, ale jednodušší varianta.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“