Pokus se železem

fotky našich strojů, aneb co máme doma
vencavagon

24. 8. 2013, 3:25

RaS píše:mě jsi nijak neurazil.. diskuzní fórum mě urazit nemůže..
a k věci pokud si myslíš že postavíš stroj za 25000 tak si ho kup hotovej a nebo si radši hraj s tou autodráhou jak jsi psal.. za cenu té BFky nekoupíš ani materiál na ni.. o práci ani nemluvě..
Tak to jsem rád.
Mně to připadá, že ty buď nečteš, co píšu a nebo si z toho vybereš jenom část.
Já jsem přece psal, že 25 000 je pouze na materiál konstrukce. Domnívám se, že za tu cenu jej musím koupit i kdybych nechtěl.
Práci samozřejmě do toho nebudeme počítat, je to hobby.
Jí si myslím, že okolo ceny 25 000 v materiálu včetně vedení pro osy XYZ je většina těch frézek, které jsou zde na foru vyobrazeny - nepočítám práci.
Proč bych tedy za ty peníze nenakoupil 4 metry Učka.
Třeba na S-bazaru jsem našel finální výrobek jednoho člena fora s portálovkou na kov za cenu cca 50 000 i s kompletním řízením - jako výrobce.
Nepředpokládám, že by výrobu sponzoroval, naopak od toho jistě očekává zisk.
lubos
Sponzor fora

24. 8. 2013, 3:41

Třeba jen rychle, jak jsi psal že se i s vedením pro osu XYZ vejdeš do 25tis

vezmu nejobyč Hiwin 15 , na osu 4 vozíky tj 16 ks na mašinu , 950 Kč bez dph kus tedy s daní 18392 Kč, kolejnice při rozezdech co jsi psal cca 2.5 metru tedy dalších 6650 kč a jsi skoro na tom co jsi chtěl dát za materiál jen za vedení. Když koupíš malý křížový stůl zaškrábeš ho a zkulturníš tak zjistíš že v něm není moc místo na pořádný šroub ( za předpokladu že nebudeš chtít použít trapéz). Myslím že jen málokdo tu dodržel rozpočet, spíš to nakonec vyjde minimálně 2x tolik.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
vencavagon

24. 8. 2013, 4:09

Takže když se to veme kolem a kolem, tak stavět frézku se nevyplatí.
Tím je to v podstatě vyřešený a jestli jsem to správně pochopil nemá význam koumat nad jakoukoliv náhražkou.
To je to, co jsem chtěl vědět a co jsem očekával od mého prvotního dotazu - nikoliv to že to nemá cenu, ale do jaké míry nebo za jakých okolností, případně jaký kompromis.

Teď jen zběžně jsem se koukal na lin.vedení Hiwin 15 délky 1 m se 2 vozíky za 120 euro v Německu. Takže při počtu 6 ks jsem na nějakých 18 700 včetně vedení. Včetně DPH.
Neznamená to ale, že musím koupit 6 m vedení. Pokud mi stačí koupit 3 m vedení tak si dokoupím pouze 3+3 vozíky po cca 30 Eurech.
V tomto případě mně to bude stát cca 14 100 Kč včetně DPH.
Kvako1
Sponzor fora

24. 8. 2013, 4:51

myslím si že tě nikdo odrazovat od stavby nechce.
ono je potřeba taky říct že jde taky o čas, a nejen u profi ale i u hobby. pokud na to nespěcháš tak seženeš časem material že to postavíš i za těch 25k. jde o to že poshaníš nejake železo ve šroťaku i tam se daji sehnat učka plechy atd.. lineary se daji koupit i nove na aukru , bazoši nebo i tady za zlomek ceny co stoji normalně..
a pak je to o tom jestli si dily udělaš sám nebo u znamych atd..
na moji první frezu jsem měl rozpočet 70k a ve finale jsem se dostal na 120 cca
teť stavím soustruh a tam určitě nepřekročím rozpočet 50 k už vím kde co sehnat atd...
pak se chystam ještě na jednu frezu velkou a tam už mám taky veškerý material nakoupený, včetně serv , vřetena linearu, broušených šroubu, železa atd.. cca v rozmezí jednoho roku a taky nepřekročím rozpočet 50 k
takže pokud na to nespěcháš , shaněj a shaněj a nenech se odradit. ale jak píšu za tyden tohle levně neseženeš..
a křižový stul nekupuj , lineary jsou lineary...
vencavagon

24. 8. 2013, 6:01

Děkuji,

křížový stůl mám koupený z dřívějška, ale neznamená to že jej musím za každou cenu použít.
Jedná se mi o to, že jsem se rozhodoval mezi portálovkou, která by samozřejmě byla komplet na lineárech a mezi konstrukcí v podstatě sloupovou, kde bych použil uvedený KS a konstrukce by byla jak je v nákresu.
Jak jsem již psal, jedná se mi hlavně o přenositelnost konstrukce.
Původně jsem rozmýšlel portálovku, ale mám obavy, že nebude dostatečně tuhá na měď a občas opatrně do železa - dejme tomu 1 mm do hloubky s nástrojem o průměru 6 mm.
Ani tak moc mi nejde o přesnost, ale o to aby mi to neposkakovalo a byl hladký povrch. Také mám obavy z hmotnosti, uvažoval jsem o použítí např. profilů Kinetik jak jsem již psal, jsou tam i profily které by se teoreticky daly použít na pracovní desku - jsou tvaru spojených 5-ti XXXXX kdy výška profilu je 50 mm. Myslím že je to vidět i na fotografii. Otázka je, zda budou tyto profily dostatečně tuhé.
V případě, že bych variantu křížového stolu úplně opustil a uvařoval o osách na lineárech (neberme v potaz cenu celé konstrukce), je zde opět několik otázek:

- volit sloupovku nebo portálovku - pro a proti
- na lineárech např. typu Hiwin
- nikoliv na pojezdech s uzavřenými maticemi byť o průměru třeba 25 mm
- základní konstrukce např. z jeklů 60x60
- dostatečná tuhost pro pracovní rozsah dejme tomu 400 x 200 x 250 mm eventuelně 500 x 250 x 300 mm - tím pádem budou plochy stolu větší

Pro jistotu opět zdůrazňuji, že se nejdná o produkční stroj, ale o stroj v podstatě hobby - teoreticky by zde byla na místě úvaha s upevněním 4. osy za účelem ověřování správnosti programu - např. na duralových obrobcích. Občas měď, do oceli pouze nějaké drážky apod.

Do detailu vzato, klidně bych si koupil třeba portálovku např. z Ebaye - teď nevím 400x300x300 za 3000 Euro, bude lehká, ale bude stěží na dural.
Kvako1
Sponzor fora

24. 8. 2013, 6:16

tohle za tebe bohužel nikdo nerozhodne, to musíš sám. dej tomu jak jsem psal trochu času a pohledej co seženeš.
zaleží jaky maš prostor možnosti atd..
tahle odpověď tě asi nepotěší , ale je to tak.. rozhodnout se musíš sám.
vencavagon

24. 8. 2013, 6:22

JJ, to jsou právě ty informace.

Nevím proč, ale konstrukce z obrázku ve mně nebudí moc velkou důvěru.
Přestože tam píší že je to i na ocel. Cena 3100 Euro komplet.

Koukám, že je vyrobena z profilu Kinetik 80x80 mm a průměr pojezdů s uzavřenými maticemi X a Y 25 mm Z 20 mm.
Přílohy
B1500Svorne.jpg
RaS

24. 8. 2013, 7:06

portálovka bude tužší než sloupová konstrukce, pokud tedy sloupy portálu a celý portál bude srovnatelný se sloupem té sloupové konstrukce, ty portálky co jsou tady na eshopech aukru atd za pár desítek tisíc to je tak na balzu.. každá konstrukce má své pro a proti a co se do tuhosti, zastavěného prostoru týče tak konstrukce typu horní gantry je na tom podle mě dost dobře, jenže ty máš prostě podle mě naprosto scestné požadavky přesnost, kovy a váha a ve finále cena.. to se prostě skloubit nedá.. lehká přenosná frézka ti nikdy nebude dělat dokonalej povrch na kovu to se prostě roztřese jak drahej pes.. když dáš vysokootáčkové vřeteno tak to taky s kovama zas tak moc kamarádit nebude a sousedi se utlučou do zdí..o ceně se nemá smysl ani dohadovat.. chceš-li aby to chodilo přesně nemůžeš mít levné čínské lineáry, šrouby, ložiska atd..

já tě nechci nijak odradit zkus si to a uvidíš sám.. takovejhle jako jsi ty tady máme do měsíce několik .. takže nadšenců do stavby je mnoho ale finální strojek co to ve finále vše splní, jsem tady za tu dobu co tady jsem ještě asi neviděl... většina lidí koupí komerční mašinu a upraví tu a využije už masivní základ na kovy, zastávám názor, že to co lze normálně koupit, ve stejné kvalitě za stejné peníze prostě nekoupíš.. smysl má dělat to co není..
Naposledy upravil(a) RaS dne 24. 8. 2013, 7:18, celkem upraveno 1 x.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

24. 8. 2013, 7:08

diskuzní fórum mě urazit nemůže.. to je zase perla :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vencavagon

24. 8. 2013, 7:16

Rozumný slovo, potíž je v tom, že hledám lehkou věc na těžkou práci.
To půjde asi opravdu vyřešit těžko a budu muset ustoupi nějakým směrem.
Vypadá to tak, že směr ze kterého nemůžu slevit je hmotnost, to znamená ve výsledku tak 60 - 70 kg max v případě nerozebíratelného stroje.
O těžkých strojích nemá absolutně smysl uvažovat.
To znamená - je reálné u těchto strojů obrábění duralu a mědi? Myslím zhruba u portálovek o celkové hmotnosti 70 kg.

Ještě se zeptám takto na základě tvoji odpovědi - pokud bych tedy vyrobil portálovku o celkových rozměrech dejme tomu 600x400x300 mm s tím, že rám bude z U80 a portál Z U120, případně O120 bude to schůdné řešení?
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 24. 8. 2013, 7:19, celkem upraveno 1 x.
Kvako1
Sponzor fora

24. 8. 2013, 7:18

pokud chceš jit cestou duralu, nebudeš to dělat ze železa, tak bych zvolil spíš poskladat to z desek o sile min. 10mm
to by bylo asi idealni na portalovku..
pokud chceš sloupovku. sežeň si někde na bazoši litinovou přiměrnou desku třeba 300 x 500 a na to pořádnej sloup třeba z jeklu alespoň 150x150 a na to všechen ten zbytek . jako zaklad to bude asi nejpevnější
ja mam na te moji sloup 180x180 stěna 16 mm litinovej a stejně se to někdy rozklepe jak ratlik...
takže pořadnej zaklad. desku si myslim seženeš do 2k jekla za cca 700. ktomu třeba lineary 15 nebo 20. šroubu bych se nebál ani trapezovejch.. idealni kuličkače ale to zaleži na tobě.. trapez alespoň 16mm dvě matky proti sobě na vymezení vule.
ktomu par desek na suporty a je to.
jinak k te vaze, stejně si myslím že se pak dostaneš na nějakých cca 100 kg pokud to ma byt alespoň trošku ksvětu.
ja nejsem žadnej odborník, ale jednu stavbu už mam za sebou a druha bude za chvilku taky ve finale , lecos jsem se naučil ale hlavně to že pokud něco odrbeš na začatku 2x se ti to vymstí a stejně to pak budeš předělavat..
a pokud to budeš kreslit tak přemýšlet i jestli to pujde vyrobit a jak. není problem něco nakreslit , ale pak to vyrobit je někdy oříšek...

měď a dural si myslím že pujde ale zapoměň na ten typ co jsi tu dal ten obrazek. na tom by to možna taky šlo ale bude to utrpení..
vencavagon

24. 8. 2013, 7:22

JJ, díky, ten obrázek byl pouze jako ilustrace.
Ve finále bych to stejně chtěl vidět v chodu a vybíral bych ve více typech.
Hmotnost 100 kg bych snad ještě ustál, určitě by to šlo domů donést rozdělané na rám a portál a doma složit.
To už není takový problém. U BF20 je to horší, ta má tuším 130 kilo a je na nošení dost neforemná.
Když ji přivezou, tak ji vyklopí na chodník a dělej co umíš. Než bych to rozmontoval a po šástech donesl domů, tak by mi to rozkradli.
Takhle mi přišla laserová gravírka, naštěstí jen 75 kg. A i tak to byl vopruz.
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 24. 8. 2013, 7:29, celkem upraveno 1 x.
Kvako1
Sponzor fora

24. 8. 2013, 7:28

podivej se třeba sem na mašinky od gravosu :
http://www.gravos.cz/galerie.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
ta portalka co tam je ste přiměrne desky je uplna parada. mě se strašně líbí.
koukni jenom pro inspiraci
vencavagon

24. 8. 2013, 7:44

[quote="Kvako1"]podivej se třeba sem na mašinky od gravosu :
http://www.gravos.cz/galerie.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
ta portalka co tam je ste přiměrne desky je uplna parada. mě se strašně líbí.
koukni jenom pro inspiraci[/quote
Je to ta s tím červeným podstavcem a pochrovaným portálem?
Kvako1
Sponzor fora

24. 8. 2013, 7:49

jj , ale je jich tam víc na koukani :) něco takoveho by jsi chtěl ??
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“