Myslím, že je potřeba trochu jinak položit otázku.Malda píše:Tak mám obrovské dilema. Ono to není o tom "trochu" si připlatit, ale je to o tom připlatit si min. 12000,- Potřeboval bych to posoudit z hlediska využitelnosti pro hobby frézování. Myslím tím ty 3f krokové motory vs. ACserva. Bude to opravdu tak diametrální rozdíl pro hobby frézování? Myslím tím pěnové hmoty, překližka, MDF, popřípadě hliníkový/duralový plech.
Jaké materiály chceš frézovat už víme, ale co z nich chceš frézovat je asi důležitější. Pro 2 a 2,5D v pohodě stačí ty 3F krokáče. Pokud chceš trochu smysluplně frézovat 3D tvary , tak Ti po chvíli bude vadit ta ukrutně dlouhá doba frézování. A je úplně jedno, jestli je to MDF nebo třeba polystyrén. O nebezpečí vypadnutí kroků ani nemluvě.
Není moc amatérů, kterým se poštěstilo, to co mě. Měl jsem možnost postupně přímo na svém stroji vyzkoušet různé pohony, které mi nezištně poskytovali pánové z Gravosu. A ztráta kroku mě začala děsit stále víc. Jeden den naladíš pohon aby to slušně jezdilo, pro jistotu snížíš rychlost třeba o 20 procent, aby určitě nevypadly kroky, a druhý den přijdeš ke stroji, spustíš to a oni začnou vypadávat kroky. Jasně, bylo v dílně chladněji, mazací olej trochu ztuhl, taky se to třeba trochu zaprášilo a problém je na světě.
2,5D jezdím tak do 60mm/s (3,6m/min.) 3D to chce ale minimálně 80mm/s (4,8m/min), ale běžne to lítám přes 100mm/s. Tak 130mm/s je už hraniční rychlost. Ne pro serva ale pro konstrukci stroje.
Pokud plánuješ dělat 3D, doporučuji jednoznačně serva. Ten cenový rozdíl za ten klid a pohodu opravdu stojí.....
(To si povíme tak za rok, dva.....a dáš mi za pravdu.

Miloš.