VELMI AMATÉRSKÁ STAVBA 3D HOBBY ROUTERU

fotky našich strojů, aneb co máme doma
zami

24. 2. 2014, 11:11

Malda píše:Tak mám obrovské dilema. Ono to není o tom "trochu" si připlatit, ale je to o tom připlatit si min. 12000,- Potřeboval bych to posoudit z hlediska využitelnosti pro hobby frézování. Myslím tím ty 3f krokové motory vs. ACserva. Bude to opravdu tak diametrální rozdíl pro hobby frézování? Myslím tím pěnové hmoty, překližka, MDF, popřípadě hliníkový/duralový plech.
Myslím, že je potřeba trochu jinak položit otázku.
Jaké materiály chceš frézovat už víme, ale co z nich chceš frézovat je asi důležitější. Pro 2 a 2,5D v pohodě stačí ty 3F krokáče. Pokud chceš trochu smysluplně frézovat 3D tvary , tak Ti po chvíli bude vadit ta ukrutně dlouhá doba frézování. A je úplně jedno, jestli je to MDF nebo třeba polystyrén. O nebezpečí vypadnutí kroků ani nemluvě.
Není moc amatérů, kterým se poštěstilo, to co mě. Měl jsem možnost postupně přímo na svém stroji vyzkoušet různé pohony, které mi nezištně poskytovali pánové z Gravosu. A ztráta kroku mě začala děsit stále víc. Jeden den naladíš pohon aby to slušně jezdilo, pro jistotu snížíš rychlost třeba o 20 procent, aby určitě nevypadly kroky, a druhý den přijdeš ke stroji, spustíš to a oni začnou vypadávat kroky. Jasně, bylo v dílně chladněji, mazací olej trochu ztuhl, taky se to třeba trochu zaprášilo a problém je na světě.
2,5D jezdím tak do 60mm/s (3,6m/min.) 3D to chce ale minimálně 80mm/s (4,8m/min), ale běžne to lítám přes 100mm/s. Tak 130mm/s je už hraniční rychlost. Ne pro serva ale pro konstrukci stroje.

Pokud plánuješ dělat 3D, doporučuji jednoznačně serva. Ten cenový rozdíl za ten klid a pohodu opravdu stojí.....
(To si povíme tak za rok, dva.....a dáš mi za pravdu. :wink: (
Miloš.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2014, 7:08

Mad_BOXs píše:
Na toto snad ani nemá cenu odpovídat .......mm/step a rozlišení encoderu?????

Pardon asi to dopadne jako nedávno smazané vlákno autorem (nas....) z důvodů jak to tu napsal kolega Ivčo. Má můj obdiv.

no s tim jsi prisel ty, doted tu byla debata o servu, ty do toho motas mechaniku

ja se tady snazim jen vysvetlit to na co jsi zapomel ze tva rada ma jedno velke ALE
a to to ze rozliseni nerovna se presnost
nekdo by se toho mohl chytit a udelat blbost

na masine na umele drevo je to mozna jedno ale i tak dostavaj srouby zabrat

zkousel jsem to na tehle masine:
http://www.youtube.com/watch?v=OjAS2t9fXxs" onclick="window.open(this.href);return false;
byla primarne urcena na dural a honili jsme tam stovecky takze to hralo roli
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

25. 2. 2014, 7:28

ivčo píše: Jo, a ta dobrá rada z této stránky,ať si na to borec dá serva, ta je obzvláště výživná.....
kdybys nebyl tak kurevsky nasranej, neviděl rudě a četl to celé pořádně tak bys možná pochopil smysl té rady.. ten nebyl v tom dát servo na hobby mašinku, ale v tom že pokud už je pisatel rozhodnutej vyhodit 22000 za krokáče, že už má zvážit nákup serv, které jsou jinde mnohdy za podobnou cenu... pokud by plánoval motorky s tiskáren zadarmo nebo za pár korun běžná serva tak mu takovouhle radu nedám..dále tomu následovala rada, že se na to má vykašlat pokud nemá vyřešenou mechaniku..
pokud tě mé příspěvky pohoršují a způsobují infarktové nasrávací stavy není nic jednoduššího než mě hodit do ignorace..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2014, 7:43

http://www.ebay.com/itm/SAMSUNG-200W-SE ... 3cb57d0fef" onclick="window.open(this.href);return false;

3x servo samsung 200W a jeste mu ze zminene sumy zbyde
(pozor u techto setu na napajeci napeti aby bylo 230V a tohle by step/dir melo umet)
Malda

25. 2. 2014, 8:30

Otázkou je jaká pro mě bude mezní rychlost posuvu. Vzhledem k tomu, že nemám lineární vedení a kuličkové šrouby, tak si nejsem jistý, zda bych se vůbec dostal např. na těch zmiňovaných 80mm/s. Nicméně nikdy asi nepůjdu do plnohodnotného 3D. Myslím tím napři. kopyta na formy letadel atd. Pod tím 2,5D si představuji např. vyfrézování obrázku, který bude podle určitého algoritmu převeden do prostorové podoby. To je asi maximum, tak bych se chtěl dostat. Jinak pozoruji, že moje dotazy tu způsobily rozepře mezi místními členy. Omlouvám se tedy pokud moje dotazy působí hloupě a budí dojem, že bych se vlastně o nic takového neměl pouštět. Samozřejmě, že jsem si zde studoval a procházel různá vlákna, ale mám z toho vždy rozporuplný pocit a nevím vlastně jaký udělat závěr. Je to způsobeno tím, že mnou považovaní zkušení členové mají v některých případech diametrálně odlišné názory na konkrétní problematiku. Nicméně chtěl bych moc poděkovat všem členům, kteří se tu plně věnují a poskytují ceněné rady takovým blbcům jako jsem já :D
zami

25. 2. 2014, 4:20

Buď v klidu a přispívej a dotazuj dál. Ať to tu úplně neumře.
A rozhodnout se budeš muset nakonec jenom ty. Nikdo jiný to za Tebe neudělá. :wink:
Miloš.
Malda

23. 3. 2014, 11:44

Tak jsem opět malinko pokročil a otestoval konečně osu X. Po úmorném laborování s trapézovými šrouby jsem je nakonec vyměnil za kuličkové(25/5). Trapézové byly díky obrovským vibracím nepoužitelné. Po diskuzi s prodejcem mi byly doporučeny tyto 2f krokové motory http://www.cncshop.cz/86hs45-krokovy-2- ... otor-4-5nm" onclick="window.open(this.href);return false; a tyto drivery http://www.cncshop.cz/em806-driver-pro- ... y-80v-8-2a" onclick="window.open(this.href);return false; Prý je to propracovaný systém s dlouhým vývojem a dosahuje lepších výsledků než 3f krokové motory. Nyní jsem na mezní rychlosti 60mm/s pak už vypadávají kroky. Jsem přesvědčen, že po lepším seřízení domků by se dalo dostat ještě na trochu vyšší rychlost. Myslíte, že by se dalo s 3f krokáčema dosáhnout lepších výsledků? Ještě video z testování osy X https://www.youtube.com/watch?v=Ke_qVNz ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Stabilizovaný zdroj se 7812cv pro napájení oddělovací desky.
Stabilizovaný zdroj se 7812cv pro napájení oddělovací desky.
Napájecí zdroj, gretzův můstek s vyhlazovacími kondenzátory.
Napájecí zdroj, gretzův můstek s vyhlazovacími kondenzátory.
Provizorně sestavený a umístění napájecí zdroj.Touha zkoušet byla prostě silnější :D
Provizorně sestavený a umístění napájecí zdroj.Touha zkoušet byla prostě silnější :D
Po obrovským útrapách a laborování s trapézovými šrouby, jsem se rozhodl pro radikální řešení a objednal kuličkové šrouby.
Po obrovským útrapách a laborování s trapézovými šrouby, jsem se rozhodl pro radikální řešení a objednal kuličkové šrouby.
Sestavený pohon, připravený na testování.
Sestavený pohon, připravený na testování.
CZ_Pascal

23. 3. 2014, 2:09

... no jestli to nebude tím že tak jak to máš spřevodovaný do pomala tak ten brutální motor 4,5Nm má při těch 60mm/sec necelý jeden Nm :!:

Tedy jestli správně počítám tak na těch 60mm/sec má kuličková matice 720 rpm a tím pádem motor kolem 1330 rpm.

Kdybys tam dal 2,2Nm motor tak se bude chovat stejně a možná i líp :oops:

Podle momentove charakteristiky by se tenhle motor neměl moc pohybovat nad 700 rpm (kde už mment klesá "baj voko" pod 40%)
Malda

23. 3. 2014, 2:41

CZ_Pascal píše:... no jestli to nebude tím že tak jak to máš spřevodovaný do pomala tak ten brutální motor 4,5Nm má při těch 60mm/sec necelý jeden Nm :!:

Tedy jestli správně počítám tak na těch 60mm/sec má kuličková matice 720 rpm a tím pádem motor kolem 1330 rpm.

Kdybys tam dal 2,2Nm motor tak se bude chovat stejně a možná i líp :oops:

Podle momentove charakteristiky by se tenhle motor neměl moc pohybovat nad 700 rpm (kde už mment klesá "baj voko" pod 40%)

Jestli tomu dobře rozumím, tak kdybych dal větší řemenici, mohl bych se dostat na vyšší rychlost aniž bych ztrácel kroky? Mám totiž připravenou ještě větší řemenici, akorát stačí vyšťouchat drážku na pero.
packa

23. 3. 2014, 4:40

máš drier který umí hodně mikrokroků takže není důvod to hnát převodem tolik dopomala a pak honit motor tak vysoko , když necháš převod 1:1 tak budeš mít při tý samý rychlosti k dyspozici vyšší krouták .
Malda

23. 3. 2014, 4:54

packa píše:máš drier který umí hodně mikrokroků takže není důvod to hnát převodem tolik dopomala a pak honit motor tak vysoko , když necháš převod 1:1 tak budeš mít při tý samý rychlosti k dyspozici vyšší krouták .
O moment strach nemám. I když jsem vynaložil svoji nejvyšší sílu, tak se mi portál nepodařilo zastavit. Potřeboval bych vyšší rychlost.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2014, 5:06

jenze od toho je tu ta momentova charakteristika
tedy moment versus rychlost
packa

23. 3. 2014, 6:04

ten momemnt s otáčkamy prudce klesá takže , když dáš převod 1:1 tak se dostaneš třeba i na víc než dvojnásobnou rychlost než máš ted
Malda

25. 3. 2014, 5:58

Zdravím,
tak jsem vyzkoušel dát o 3cm větší řemenici na motor a rychlost pouze asi o 5mm/s vyšší. Tudíž bude asi problém ještě někde jinde. Ještě zvažuji výměnu za 3f krokáče, jestli bych s nimi nedosáhl lepších výsledků. Případně tento motor http://www.cncshop.cz/86hs35-krokovy-2- ... otor-3-5nm" onclick="window.open(this.href);return false; momentová charakteristika je tam o něco posunutá.
shaggy

25. 3. 2014, 6:59

Zami taky zkousel co nejvic vyuzit KM a stejnak to k nicemu nevedlo a presel na serva.. vyhodis spoustu penez .. mel jsi koupit 200w serva a jeste by ti zbylo jak tu napsal velitel..
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“