fidel47: zbavovat se variátoru by asi bylo škoda. Přemýšlel jsem, že bych místo klíňáku použil plochý řemen a na variátor dal soudkovou řemenici. Jenomže klínová řemenice je na kolech na vřeteni navařená. Takže by se to muselu odřezat, zaretušovat atd. .. radši to udělám jak jsem psal.
Jinak jsem potřeboval soustruh zvednout, celkem hodně - mám něco ke dvoum metrům a strašně mě při práci bolely záda. Tak jsem dal dozadu rovnoběžně s ložem kus I traverzy (strana 200mm). Dopředu udělám jen nožičky ze stejného materiálu a provařím to nějakýma příčkama. Může to tak být? Dal jsem to rovnoběžně s ložem, takže nějaký kroucení nebo podobně by to způsobovat nemělo(?). Taky je použiju jako základnu pro ten variátor, protože předpokládám, že samostaně to stát nemůže (soustruh musí být s variátorem pěvně spojen)(?).
A co nějaký ten řemen? Koukal jsem, že jsou normální klíňáky, ale děrované. Zkrátí se na potřebnou délku a spojí spojkou jako je tato. Šlo by fiknout normální řemen, vystřihnout tam dírky a spojit to něčím takovým?