Nekompletní soustruh
-
Konec roku se blíží a práce na zprovoznění veterána také.
Kompletně vyrobené přehazování posuvu a převody.-
Přeju všem krásné prožití vánočních svátku a hodně splněných přání.
Splnil jsem si předsevzetí že budu mít první vánoční šponu a dnes..
Takhle to začalo.Splnil jsem si předsevzetí že budu mít první vánoční šponu a dnes..
to byvala predloha, redukovaná 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsem dával dobrý pozor, tak ta předloha tam chyběla, už když to vykoupil ze šroťáku
Dodělat ji není velký problém, stačí dvě ozubená kolečka, hřídel s excentrem, nějaké to ložisko a tak, dohromady ani ne měsíc práce
Měnič ji imho více než nahradí.

Aleš Procháska
-
Dodělat předlohu jsem chtěl, ale musel jsem na 2 měsíce uspat renovaci, je na něm ještě spousta práce.
Měnič dostane až si ho zaslouží.
Začínám potupně proměřovat ať dělám co dělám nemohu se dostat na broušeném kolíku v univerzále pod 5 stovek.
Měnič dostane až si ho zaslouží.

Začínám potupně proměřovat ať dělám co dělám nemohu se dostat na broušeném kolíku v univerzále pod 5 stovek.
-
Mechanický stav sklíčidla se sice na první pohled nepozná, ale je-li tam to původní, tak to už vypadá, že má nárok i na víc než 5 setin. Zkus něco delšího přesného lehce přitahovat a až se čelisti dotknou tak zkus zda sedí v celé délce. U starších universál už drží jen vzadu a to už nesrovnáš. Dají se sice přebrousit čelisti, ale většinou už mají vůli v tělese a moc to nepomůže. Pokud je sklíčidlo v pořádku tak změřit házivost příruby a případně přetočit.
jo tak.. ale měnič tu předlohu nenahradí ani omylem, při nizkých otáčkách a větší špóně bude klouzat řemenprochaska píše:Jestli jsem dával dobrý pozor, tak ta předloha tam chyběla, už když to vykoupil ze šroťákuDodělat ji není velký problém, stačí dvě ozubená kolečka, hřídel s excentrem, nějaké to ložisko a tak, dohromady ani ne měsíc práce
Měnič ji imho více než nahradí.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Obecně samozřejmě ne, ale protože mám taky jeden takový muzeální soustruh, tak vím, že se od něj nedá spravedlivě chtít krouťák, při kterém by bez předlohy klouzal řemen
Kluzné uložení odpovídá době vzniku a létům provozu a takové řezné podmínky by chudák stroj už asi nerozchodil 

Aleš Procháska
předloha je fajn na závity, na stáčení nekulatých věcí a podobně, je hlučná ale i užitečná - i s měničem je užitečná
míval jsem obdobný stroj, odstupňovaná řemenice měla dost "masa" a tak jsem do prostředního stupně vypíchl drážky na klíňák.
míval jsem obdobný stroj, odstupňovaná řemenice měla dost "masa" a tak jsem do prostředního stupně vypíchl drážky na klíňák.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů