SU 32
OKecht píše:... tak už jen zalít a po vy-tvrdnutí rozříznout

Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
tlumík - nevím jak si to přesně myslel ... rád si nechám poradit od zkušenějšího
* po mechanické stránce lze matici logicky na jednu stranu šroubu zcela vytočit
* jestli máš na mysli různé opotřebení závitu v celé délce šroubu - tak matici dám ke kraji, kde je opotřebení nejmenší a po pár otočeních bude matice venku
* nebo máš vyzkoušeno že se to chytne, separátor ne/separátor a vytočit to nepůjde ?
... když o tom tak uvažuji, tak asi by bylo dobrý závit nejprve opravit a až pak zalévat
* po mechanické stránce lze matici logicky na jednu stranu šroubu zcela vytočit
* jestli máš na mysli různé opotřebení závitu v celé délce šroubu - tak matici dám ke kraji, kde je opotřebení nejmenší a po pár otočeních bude matice venku
* nebo máš vyzkoušeno že se to chytne, separátor ne/separátor a vytočit to nepůjde ?
... když o tom tak uvažuji, tak asi by bylo dobrý závit nejprve opravit a až pak zalévat
tak zalito - ale pravděpodobně to budu muset vyplnit ještě jednou - mělo to špatnou konzistenci / budou tam určitě mezery jako prase
* příště to musím předem nahřát alespoň na 40-50 C, aby to bylo tekutější a zateklo to tam kam má / bude to sice na úkor doby zpracovatelnosti, ale to nevadí
* příště to musím předem nahřát alespoň na 40-50 C, aby to bylo tekutější a zateklo to tam kam má / bude to sice na úkor doby zpracovatelnosti, ale to nevadí
nevím jestli se to už neřešilo nebo jestli jsem to celé blbě nepochopil
ale
já bych ale největší problém viděl v umístění osy té nové odlité matice proti ose šroubu - a hlavně ose jeho ložiska - ložisek
aby se to při přiblížení matice ke konci šroubu nekřížilo
možná by to chtělo ten domeček mít při lití natvrdo přišroubovanej k suportu, šroub v ložiskách a pak to teprve vylejt
tím by se nemusela řešit souosost ložisek šroubu a matice, to je docela problém, možná existuje nějakej fígl, ale já ho neznám
asi by nebylo od věci tu matici odlejt jako dvoudílnou s dělící rovinou v ose šroubu
ale
já bych ale největší problém viděl v umístění osy té nové odlité matice proti ose šroubu - a hlavně ose jeho ložiska - ložisek
aby se to při přiblížení matice ke konci šroubu nekřížilo
možná by to chtělo ten domeček mít při lití natvrdo přišroubovanej k suportu, šroub v ložiskách a pak to teprve vylejt
tím by se nemusela řešit souosost ložisek šroubu a matice, to je docela problém, možná existuje nějakej fígl, ale já ho neznám
asi by nebylo od věci tu matici odlejt jako dvoudílnou s dělící rovinou v ose šroubu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kvůli tomu jsem zvolil tuhle konstrukci (abych nemusel dělat žádný další upínací bazmek )
... přez celou matici je přesná díra, rovnoběžná s vrchní upínací plochou - šroub je tak po vložení sám vystředěn
* po vyjmutí šroubu se otvory v krajích lehce zvětší - a je to hotový
* vzdálenost osy od upínací plochy je odměřená z původní matice
... přez celou matici je přesná díra, rovnoběžná s vrchní upínací plochou - šroub je tak po vložení sám vystředěn
* po vyjmutí šroubu se otvory v krajích lehce zvětší - a je to hotový
... no tak nakonec to dopadlo dobře - hmota pěkně zatekla, závit je téměř bez vad
- pravda, na to odtržení bylo zapotřebí docela brutální násilí - ale povedlo se

- z části zalité 8 šrouby šly vytočit bez problémů
*vzhledem k tomu, jak to pěkně chodí, tak matici už dělit nebudu - příprava tam na tom je, takže až se to časem ochodí, tak to říznu aby šla vymezit vůle - teď to není zapotřebí
- pravda, na to odtržení bylo zapotřebí docela brutální násilí - ale povedlo se

- z části zalité 8 šrouby šly vytočit bez problémů
*vzhledem k tomu, jak to pěkně chodí, tak matici už dělit nebudu - příprava tam na tom je, takže až se to časem ochodí, tak to říznu aby šla vymezit vůle - teď to není zapotřebí
no to je právě to co se mi nelíbíecht píše: ... přez celou matici je přesná díra, rovnoběžná s vrchní upínací plochou - šroub je tak po vložení sám vystředěn
když tam budeš něco takhle měřit, tak tam desetina dvě tři ulítne jako prd, ať už na výšku nebo do strany, a už se to na koncích bude křížit
napadlo mě, že právě výroba matice litím by byla dobrá cesta jak tenhle problém vyřešit
zabít dvě mouchy jednou ranou - vůle + pozice matice
udělat tam někde seshora kanálek na lití a zalejvat to smontovaný, domeček té lité matice by byl natvrdo přišroubovaný k suportu, šroub v uložení jako za provozu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
... poloha šroubu v matici je jasně daná - kostka je přesně vyrobená, tam není co řešit
ps. polohu matice při upnutí lze doladit vůlí na upínacích šroubech - je tam volnost upnutí cca 0,5mm všemi směry
ps. ta hmota co jsem použil já, není nic tekutého co by šlo protlačit hadičkou - na to zapomen - to je nesmysl
ps. polohu matice při upnutí lze doladit vůlí na upínacích šroubech - je tam volnost upnutí cca 0,5mm všemi směry
ps. ta hmota co jsem použil já, není nic tekutého co by šlo protlačit hadičkou - na to zapomen - to je nesmysl
- Francotirador
echt, povedlo se ti to
vypadá to pěkně.
Vrtá mi hlavou, jak budeš dostávat tu hmotu z těch 4 závitových děr pro přišroubování k suportu?
Když jsem spekuloval nad fotkama, že je kapsa pro hmotu profrézovaná až do těchto děr - tak jsem si říkal, že tam nejspíš budeš mít ty 4 šrouby (napatlané separátorem) už při zalévání trapézu.
No ale, při pohledu na fotky výsledku, vidím ty díry zalitý
Vzhledem k tomu, že v nich už závity připravený byly, bude náročné (aspoň myslím) se přesně trefit při odvrtání a opětovném proříznutí závitu.
Teď mě napadá: možná, že jsi tam ty šrouby měl, ale krátký tzn. vznikly slepé díry. Nenapadá mě však žádná výhoda slepých oproti průchozím.

Vrtá mi hlavou, jak budeš dostávat tu hmotu z těch 4 závitových děr pro přišroubování k suportu?
Když jsem spekuloval nad fotkama, že je kapsa pro hmotu profrézovaná až do těchto děr - tak jsem si říkal, že tam nejspíš budeš mít ty 4 šrouby (napatlané separátorem) už při zalévání trapézu.
No ale, při pohledu na fotky výsledku, vidím ty díry zalitý

Teď mě napadá: možná, že jsi tam ty šrouby měl, ale krátký tzn. vznikly slepé díry. Nenapadá mě však žádná výhoda slepých oproti průchozím.
Vertikálně taky? Jak je to řešený? Bez podkládání si to nedovedu představit (leda, že by šlo šoupat také tím v čem je uložený šroub).echt píše:... je tam volnost upnutí cca 0,5mm všemi směry...
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
... šrouby jsem měl samozřejmě při zalévání osazené
... to že je zalitá část závitu je schválně, jelikož po rozříznutí musí ta hmota také v něčem držet - na což jsou z části pro-frézované závity ideální
*upínací plocha je z druhé strany
vertikálně nic stavět nemusím - tam je poloha odměřená z původní matice

*upínací plocha je z druhé strany
vertikálně nic stavět nemusím - tam je poloha odměřená z původní matice
- Francotirador
No to je vlastně pravdaecht píše:... to že je zalitá část závitu je schválně, jelikož po rozříznutí musí ta hmota také v něčem držet

Každého asi napadne otázka: Byla ta původní matice přesně a jak přesně to lze odměřit na vyčvachtané?echt píše:... vertikálně nic stavět nemusím - tam je poloha odměřená z původní matice
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
vnitřní průměr matice byl v mém případě čistých 15.0 mm a to zcela nedotčen (vydřené jsou boky trapézu, nikoliv vnitřní pr. )
polohu jsem měřil na obou stranách matice se stejným výsledkem
* samozřejmě by to šlo doměřit přímo na soustruhu vůči vodícím plochám, ale proč to dělat složitě, když to jde jednoduše ...
* jinak na to padlo 25 cm³ hmoty - což je cca 46g + tužidlo
polohu jsem měřil na obou stranách matice se stejným výsledkem
* samozřejmě by to šlo doměřit přímo na soustruhu vůči vodícím plochám, ale proč to dělat složitě, když to jde jednoduše ...
* jinak na to padlo 25 cm³ hmoty - což je cca 46g + tužidlo