Sice jsem říkal, že už se k tomuto tématu nebudu vyjadřovat, ale jelikož jsem se zrovna dostal k drobnému obrábění železné řemeničky určené pro předělání dalšího soustruhu na cnc,tak můžu jen říci, že to nebyl žádný problém:
Bral jsem to po 4mm na průměru vesměs jen z toho důvodu, že s železem zkušenosti mám výrazně menší než s ostatními materiály, ale šlo by to určitě výrazněji víc. Obrábění bylo klidné, obdobně jak u duralu, jen by bylo potřeba větší přísun chladící emulze.
Ještě dodám to, že zde nikdo nenapsal, že se mluví o zmíněné značce Proma skoro 10 let zpět. Takže například proti mému soustruhu se tu porovnání stroje s rozdílem výrobního stáří 8 let. Sám vím, že i za 1-2 roky může být kvalita výrobku od stejného výrobce diametrálně rozdílná a v normálním případě se věci výrazně zlepšují, díky nabitým zkušenostem, zvládnutí jednotlivých technologií a již prošlapaným cestičkám, které nevedou do slepé cesty, pokud tedy není tlačen požadavek na snižování ceny a kvality přímo od dodavatelů, což jak zde bylo psáno, ale většinou neovlivňuje výrobce ale zadavatel výroby.
Také nechci říct, že zmíněné stroje jsou stejné. Jelikož proma se nerovná bernardo a bernardo se nerovná optimum. Některé díly pravděpodobně pocházejí ze stejné fabriky, ale pokud kontrolor řekne ne tohle nesplňuje naše požadavky, tak to klidně může být tak, že ten samý díl putuje jinému zadavateli výroby za nišží cenu, který už řekne ok, pro nás dostatečný a vše se řídí starým známým heslem, každé zboží má svého kupce.
Fórum je zde o výměně informací, takže všechny zde popsané informace mají pro čtenáře svůj význam. Pokud bych já například nenapsal ty své, tak by si každý mohl říct, že takovýto stroj nemá vůbec žádný smysl a třeba by z tohoto důvodu nerealizoval vlastní projekt,jelikož by neměl Xset tisíc na profi stroj i když by ho také nemusel vůbec potřebovat a požadovanou práci by udělali tyto soustruhy lehké váhy.
Naopak jiné příspěvky můžou pomocí někomu, kdo je zvyklí z fabriky na staré stroje a těžkou strojařinu a z nich pochopí, že takovýto stroj lehké váhy by pro něj nebyla dobrá volba.
Podstata tohohle příspěvku je jednoduchá. Vidět věci jen černobílé je to nejhorší jak člověk může myslet a ne jen ve vztahu ke strojařině ale obecně. Svět není digitální v podobě jen 1 a 0, kde jiná volba není, ale analogový a nabývá více stavů, než jsou dva vzájemně protichůdné póly.