Sústruh Bernardo Standart 150 Plus

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Baťa1

11. 4. 2015, 9:03

Tomáš S. píše:Dělal jsem na téměř stejném čínském soustruhu co měl Baťa více než rok a docela fest.
jova píše:Třeba to bude tím, že každý zrovna nepotřebuje obrábět nápravu od traktoru :roll:
A nemusela to být zrovna náprava z traktoru. Většinou to byla ocel nebo nerez do průměru 40mm.
Odfláknutá výroba, koník "zaškrabaný" flexou, olej z vřeteníku tekoucí úplně všude už zde bylo zmíněno. Já to ještě doplním:
Převodovka, kde polovinu z 18-ti rychlostí jsem neřadil protože na přehození řemenů na motoru bych musel rozebrat půl soustruhu. Zbylé rychlosti naprosto debilně odstupňované takže ve výsledku jsem jich používal jen pár. Kola v převodovce hrubě opracovaná, takže celá převodovka velmi hlučná. Nad 700 ot. to chtělo špunty do uší. Maximálních 1800 ot. jsem neměl odvahu dát aby se to nerozlítlo. Vřeteník měl ostré hrany a při utahování univerzály to pěkně skříplo prsty. Kola na lyře s velkou vůlí a hlučná. Lože nemělo otvory a špóny se rychle vršily pod univerzálou. Když jich bylo dost, namotaly se a pokud člověk neuhnul, flákli ho po čuni. Plechový stolek se třepal jak sulc a vyrovnat soustruh do roviny bylo nemožné. Vana na třísky nešla utěsnit a emulze tekla úplně všude. Šroub pinoly měl stoupání 4mm a vrtat větším vrtákem dalo dost zabrat i když jsem předvrtával. Pinola měla v koníku nadměrnou vůli a byla z šufánkový oceli. Strhnout kužel kousnutým vrtákem nebyl problém.
Soustruh jsem dostal v bývalém zaměstnání jako nový a prvotní nadšení z nového stroje rychle vyprchalo. Sice si na sebe také vydělal ale to bylo spíš dobrými zakázkami než kvalitou stroje..
přesně takto sem to měl taky akoráď stym rozdílem že jako když ten křáp kópi podnikatel které má roční obrat kolem miliónu nebo víc tak si řekne no tak sem vyhodil stotisíc ale stejně natym dělá támdle pohunek franta ochlasta na údržbě a pro teho je drašího stroja škoda ale já jako pětadvacetileté naiva sem za sóstruh SPC 900PA před víc jak deseti letama dal 120tisíc což na moju finanční situaci nebylo málo, dělal sem v kovošrotě jako palič za 8tisíc hrubého a na ten verg sem šetřil nekolik let, myslel sem naco táhat ze šrotu staré krám kópim nové a budu to mět dosmrti kdybych tehdá měl internet tak bych se přihlásil sem na fórum přečetl si tady ten muj příspěvek a sakra bych zvažoval jestli opravdu rači kópit staré vehikl když ve šrotě sme jich měli plny vagóny a mlatilo se to do hutí, no a já když vyrobím zmetek tak ho znehodnotím a vyhodím aby nemohla vzniknót situace že ten kdo by si ode mě zmetek kópil sic levněš jak bezvadnó věc tak aby si pak nemyslel že takto vyrábím normálně natož aby pak šířil "pomluvy" nechápu teda tu politiku číňana co sem posílá ty křápy a zmetky, jako kdo to má poznat dyž to stojí v obchodě na podstavcu jestli to je hoby šunt na parádu nebo profi stroj na přesnó výrobu dyž je to pohledově uplně stejny
robokop píše:no ono to bude asi o urovni ceny
stav trhu je nyni takovy ze za 120 000 si nemas sanci koupit novy profi stroj na praci
jestli mas ten dojem ze to ma jit tak mas proste spatnou predstavu

stejne jako ze za 200 000 si nemuzes koupit poradny auto
proste dejmetomu nejakou dacii,
ale to neni na denni jezdeni dalek kde nechces z auta vylezt utahanej ale jezdit to bude a spouste lidi to bude vyhovovat a hlavne na to financne dosahnou

proste uz je to par let a ty ceny jsou nekde jinde a brecenim ze za 120 000 to neni profi stroj to nespravis
kvalita odpovida cene
dost dobre si nedovedu predstavit ze by jsi za tyhle penize vyrabel kvalitnejsi stroj a jeste zivil firmu

bez si poptat cenu noveho ceskeho stroje a dostanes se do reality a pochpis ze brecis na spatnym hrobe kdyz ocekavas vysokou kvalitu za cenu ciny
to ze se vysoce kvalitni stroj pohybuje v cenach treba 500 000 je proste fakt a to ze trh dnes nabizi i kvalitni stroje i mene kvalitni a vse je za ruzne ceny je taky fakt
z tohoto pohledu vubec nechapu co tu resis
takto muže kecat leda prodejce této šméd kategorie, jako když ten křáp kópi podnikatel které má roční obrat kolem miliónu tak ho to tak nebolí jak mě, já jako pětadvacetileté naiva sem za sóstruh SPC 900PA před víc jak deseti letama dal 120tisíc což na moju finanční situaci nebylo málo, dělal sem v kovošrotě jako palič za 8tisíc hrubého a na ten verg sem šetřil nekolik let, apropo dobry auto se dá kópit do 100tísic bude sice použité ale když se poštěstí tak to bude luxus oproti novýmu za jednó tolik nejaká dacia z rumunska
robokop píše:cenzura tu neni
asi jsi ho blbe odeslal
napsal sem to trochu ostřéší proti tvojé osobě tak sem se domníval že je tu cenzůra tak tada asi su debil a neodeslal to ikdyž jako odeslaný příspěvek se mě to zobrazilo tak nevim a pardon za narážku
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2015, 11:08

logika toho je jednoducha
co chces to cinan vyrobi
smejd za par kacek nebo kvalitu za vic
nekde mezi zakaznikem a cinanem jsou ruzny prekupnici ktery chcej za co nejmin koupit a za co nejvic prodat
zakaznici taky chteji co nejlevneji

to ze jsi nemel na poradnej stroj to je mi lito ale za malo penez malo muziky (taky nemam na poradnej vercajk a kupuju smejdy, ale plne si to uvedomuju a nebrecim tu vim ze to je moje chyba)

koupil jsi lacinej stroj za par kacek
za 300+ by jsi si asi koupil profi stroj ale kdyz si okupis za 120 hobby stroj a chces na nem delat profi praci tak je asi neco spatne a nebude to ani cena ani kvalita za tu cenu
a nerikej ze 120 000 je hodne penez za hobby soustruh, ty beztak taky nedelas za 30 na hodinu
vzdyt za 120 000 na to nekoupis ani material na takovej stroj
takze fakt nemas narok se rozcilovat

to ze je dnes problem mit na kvalitni vercajk je fakt
tak si kupujem smejdy ktery nam praskaj a ohejbaj se v rukach
to ze mame pocit ze si muzem vsechno koupit za par penez ale zahy zjistime ze to je atrapa te veci
a ze to mnohdy ani nejde realne pouzivat je vec jina a je to spis o politicke debate nez o strojich a jeji kvalite

holt driv ty veci treba nebyli, ale to co bylo, bejvalo na dozivoti
ted mame na oko vsechno ale realne to neni kvalitni a kdyz uz to ma byt kvalitni tak na to nemame

tedy doufam ze uz jsi pochopil co jsem se tim snazil rict
myslim si ze jako bejvalej dovozce nekolika takovychto stroju mam vetsi prehled co se kde a za kolik da a jak to vlastne je s tou povestnou kvalitou a kolik vlastne ta kvalita treba muze stat

ve finale me stve ze i renomovany vyrobci se kvuli poptavce zamerili na lacine vyrobky v nizsi kvalite
a kvalitni veci ktere jeste pred 5ti lety meli v sortimentu proste prestali vyrabet protoze je nikdo nekupoval
mnohdy se proste ta kvalita vytratila z trhu uplne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 5:52

a co chcete ... i Ferrari bude dělat 6tiválec s turbem
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Tomáš S.

12. 4. 2015, 8:18

robokop píše:
koupil jsi lacinej stroj za par kacek
za 300+ by jsi si asi koupil profi stroj ale kdyz si okupis za 120 hobby stroj a chces na nem delat profi praci tak je asi neco spatne
Problém je ale v tom, že tohle ti žádný prodejce předem neřekne. Naopak ti bude klavírovat do štrycle jak je to skvělý stroj a jak na něm budeš vydělávat. A až zjistíš že tě prodejce přechcal, tak už je dávno v ).( i s tvýma prachama.
Začínal jsem s malým soustruhem od promy, pásovou pilu od téhož prodejce mám dosud a za ty peníze celkem v pohodě. Ten bernardo junior 150 bych po zkušenostech ale fakt nikomu nedoporučil.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 8:26

no takze se konecne dostavame k tomu ze spis jde o toho prodejce ze lze nez o ten stroj
a v neposledni rade by si i kupujici mel uvedomit ze za ty penize to nejde

to je stejne jako kdyz mi nekdo nabidne novy rols royce za 500 000
a ze abych mu poslal penize na ucet ze mi ho priveze

na prvni pohled podraz
necekal bych ze ty prachy nebo zbozi nekdy uvidim
kdyby mi privezl skodovku s logem RR, asi bych se nemohl za ty prachy prilis rozcilovat na kvalitu skodovky, vzdyt je to adekvatni beznym cenam
jen ten obchodnik me podrazil ale to bylo zrejme uz na zacatku ze to smrdi
Baťa1

12. 4. 2015, 12:21

robokop píše:no................................. ale to bylo zrejme uz na zacatku ze to smrdi
nevim co je natym k nepochopení, já nikde nebrečim já jenom radím ze svojé skušenosti, prostě sem byl naiva a nechal sem se napálit, jaks sám degfakto přiznal nekde to smrdí ovšem kde to se obyčejné člověk nedoví a nejaké podobné naiva jak já má pak sklamání a zbytečně, nikdo mu neporadil aby se nato vyprdnul a zašel rači mrknót na bazoš na nejakó staró herku, je v podstatě upně jedno kolik to stojí stálo nebo kolik natym má překupnik a kolik výrobce a co to je jestli hoby nehoby profi neprofi prostě je to šunt a fertik
samozřejmě je možná nejaké výjimka kde se naklonila konstalace a díly s menším druhem vady se sešly a vznikne dobré kus ale jak to zjistit to je nemožny to by se musel vehikl přímo v tym obchodě rozebrat absolutně do šróbku všecko skontrolovat všecko proměřit a to ti žádné prodejce techto zgarbů nedovolí ikdybys zaplatil předem si je moc dobře vědomé teho že to je šunt, bohužel jak už už jenom to že nejak rychle při dovozu oné dřevěné bedny rychle spichali že mají eště cosi kdesi, vyložili bednu odlóplo se víko tady je to tady to máte je to komplet? no snad jo řikám, nic my spicháme tak nashledanó, netušil sem že to je sbohem a dělé co umiš a klidně se mlať do hlavy, to sme zase jednyho nachytali ejchuchůů stodvacet tisíc máme a ty už nevydáme.. a dyž už sme u tech aut tak sem teda nikde neviděl ani na tym nélevněším autě že by třeba chybělo na odlitku motoru kus materiálu a bylo to dodělany kytem nebo že třeba by bylo ohnuty kolo nebo že by na převodovce byli takovy vůle aby steho olej vychcal už při prvnim kilometru natož aby hučeli ložiska nebo převody už při odjezdu z obchodu
Naposledy upravil(a) Baťa1 dne 12. 4. 2015, 12:38, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2015, 12:31

Proto tu je tohle forum
Baťa1

12. 4. 2015, 6:36

robokop píše:Proto tu je tohle forum
proto to sem taky pišu, je to moja skušenosť a myslim že nejenom moja, co takovéch anonymních lidí co ani dnes ten internet nemají to kópili a teď považujó sóstružení za scestnó technologii, jenomže tehdá kdy sem vergl kupoval tak sem neměl ani internet natož povědomost o nejakym fóru, k sóstruhu sem měl přístup leda u kamoša které kópil bulhara, neco velikosti SU50 v metrové délce byla to nepoužitá uloženka za 60tisíc proto taky by mě ve snu nenapadlo že stroj za dvojnásobek bude zgarb
RaS

12. 4. 2015, 7:23

zase na druhou stranu zkušenosti jsou nepřenosné.. i když se tady bude dokola psát co je to za šunt tak se najdou tací co se o tom musí přesvědčit na vlastní kůži a nabít si hubu a peněženku..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Andrew

2. 5. 2015, 11:24

Sice jsem říkal, že už se k tomuto tématu nebudu vyjadřovat, ale jelikož jsem se zrovna dostal k drobnému obrábění železné řemeničky určené pro předělání dalšího soustruhu na cnc,tak můžu jen říci, že to nebyl žádný problém:
CIMG0194.JPG
Bral jsem to po 4mm na průměru vesměs jen z toho důvodu, že s železem zkušenosti mám výrazně menší než s ostatními materiály, ale šlo by to určitě výrazněji víc. Obrábění bylo klidné, obdobně jak u duralu, jen by bylo potřeba větší přísun chladící emulze.

Ještě dodám to, že zde nikdo nenapsal, že se mluví o zmíněné značce Proma skoro 10 let zpět. Takže například proti mému soustruhu se tu porovnání stroje s rozdílem výrobního stáří 8 let. Sám vím, že i za 1-2 roky může být kvalita výrobku od stejného výrobce diametrálně rozdílná a v normálním případě se věci výrazně zlepšují, díky nabitým zkušenostem, zvládnutí jednotlivých technologií a již prošlapaným cestičkám, které nevedou do slepé cesty, pokud tedy není tlačen požadavek na snižování ceny a kvality přímo od dodavatelů, což jak zde bylo psáno, ale většinou neovlivňuje výrobce ale zadavatel výroby.
Také nechci říct, že zmíněné stroje jsou stejné. Jelikož proma se nerovná bernardo a bernardo se nerovná optimum. Některé díly pravděpodobně pocházejí ze stejné fabriky, ale pokud kontrolor řekne ne tohle nesplňuje naše požadavky, tak to klidně může být tak, že ten samý díl putuje jinému zadavateli výroby za nišží cenu, který už řekne ok, pro nás dostatečný a vše se řídí starým známým heslem, každé zboží má svého kupce.
Fórum je zde o výměně informací, takže všechny zde popsané informace mají pro čtenáře svůj význam. Pokud bych já například nenapsal ty své, tak by si každý mohl říct, že takovýto stroj nemá vůbec žádný smysl a třeba by z tohoto důvodu nerealizoval vlastní projekt,jelikož by neměl Xset tisíc na profi stroj i když by ho také nemusel vůbec potřebovat a požadovanou práci by udělali tyto soustruhy lehké váhy.
Naopak jiné příspěvky můžou pomocí někomu, kdo je zvyklí z fabriky na staré stroje a těžkou strojařinu a z nich pochopí, že takovýto stroj lehké váhy by pro něj nebyla dobrá volba.
Podstata tohohle příspěvku je jednoduchá. Vidět věci jen černobílé je to nejhorší jak člověk může myslet a ne jen ve vztahu ke strojařině ale obecně. Svět není digitální v podobě jen 1 a 0, kde jiná volba není, ale analogový a nabývá více stavů, než jsou dva vzájemně protichůdné póly.
soustružník

2. 5. 2015, 6:29

Andrew píše:... v normálním případě se věci výrazně zlepšují, díky nabitým zkušenostem, zvládnutí jednotlivých technologií a již prošlapaným cestičkám, které nevedou do slepé cesty...
Upřímně ti závidím tvé vnímání světa.
Andrew

9. 5. 2015, 2:04

Já v tomto zastávám názor pod anglickým výrazem grow or die, který ale osobně uznávám spíš než v přesném překladu jako, zlepšuje se nebo skončíš. Tedy pokud někdo chce něco dělat a v určitém okamžiku si už řekne že to dělá dost dobře a dále to nezlepšuje, tak se zachvilku najde někdo kdo ho prostě převálcuje, jelikož oproti němu dále pracuje na zlepšování. V českém podání asi nejlépe vystihující usnutí na vavřínech. Tenhle princip funguje i zde, pokud nějaký Číňan bude něco vyrábět stále stejně blbě dokola, tak se najde jiný Číňan, který to udělá lépe či levněji a tamten skončí.
Jen pro ilustraci uvedeu co se na mém soustruhu hlavně dělá a co jsem dělal posledních pár týdnů. K tomu se ještě dělají větší sériové dílu z duralu do průměru 35mm a občas něco okolo 100mm ale né sériově :
Přílohy
CIMG0199.JPG
CIMG0202.JPG
CIMG0202.JPG
CIMG0203.JPG
CIMG0204.JPG
Francotirador

9. 5. 2015, 3:02

To je fakt. Na takovéhle díly je Standart 150 Plus http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... -150-plus/" onclick="window.open(this.href);return false; asi i zbytečně předimenzovanej - nejspíš by stačil 3 x levnější http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... y-350-vdm/" onclick="window.open(this.href);return false;
:D :D :D
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Andrew

9. 5. 2015, 3:32

To nestačil. Teď dokončuji předělávu nového tohoto http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... -wq-400-v/" onclick="window.open(this.href);return false; a už u tohodleto bude těsné s revolverovou hlavou a ani nebudu moci udělat vanu na špóny přímo na suportu.
Navíc i tento bude určen jen na díly na fotce. Díly o průměru většímj ak 26mm jsou mimo, jelikož neprotáhnu tyč větší jak 26mm skrz vřeteno, takže ta 150 je taková nejlevnější funkční varianta na většínu dílu, díky průchodu vřetene 38mm, což většinou neměli ani většina starších menších soustruhů, proto jsem je ani neřešil.
Také uvidím jak bude fungovat ten bernardo 550wg, měření je zatím bezproblému, ale uvidím jak bude držet přesnost, jelikož u ty 150 s tím problém nemám ani po 3 týdnech dělání jednoho stejného dílu 8h denně a měním jen teplotní korekce, než se soustruh zahřeje. Toto můžu prohlásit, jelikož soustruh je osazen digitálním odměřováním, které jsem už min. měsíc nenuloval.
Francotirador

10. 5. 2015, 12:50

Jaká je u Standart 150 Plus dle manuálu max. hmotmost obrobku?
Ve specifikacích překupníků to nějak nemůžu najít.

Pro porovnání soustruh podobných točných rozměrů:
Obrázek
"Unese" Bernardo taky kolem těch 130 Kg?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“