CNC ve FreeCAD

Odpovědět
sco_27

7. 6. 2015, 3:59

Percentá sú v kg, mne to vychádzalo tiež okolo 10-12% epoxidu. Epoxid som vážil, 1kg živice = 0,82l (+-; bez tužidla).

Čo sa týka hmotnosti EG ako takého, vychádza to okolo 2,2kg/dm^3 (viz. foto)

S tvrdidlom nebol žiadny problém, myslím že je v tom výrazný rozdiel keď tuhne epoxidová živica sama a keď tuhne ako časť celého kompozitu. Miešal som elektrickým miešadlom na stavebné zmesi v nádobe hneď vedľa formy, postupne namiešal, následne pechoval a medzitým druhý človek miešal ďalšiu várku (podieľala sa na tom celá rodina :lol: ). Exotermickej reakcie pri zmiešaní zložiek živice sa neboj, miešal som naraz niekoľko litrov, nádoba bola síce teplejšia ale akonáhle som živicu pridal do kameniva nebol najmenší problém. Doporučujem však dodržiavať ochranné zásady, okuliare a rukavice sú nutnosť, a nestáť priamo nad živicou keď sa zmiešavajú zložky.

Základňu som odlieval s epoxidom R&H Epoxy Resin L + Hardener L, ale ten by som už neodporúčal. Objednával som z Rakúska, vysoká cena, horšie sa spracovával a vytvoril horší povrch.

Ľ.
Přílohy
photo.JPG
Vepr

7. 6. 2015, 8:01

Tak že jsi míchal například po 20 kilogramech a ve formě jsi to na sebe vrstvil ?
Namíchat 2,4 kg epoxy512 + 0,24 kg P11 a potom smíchat se 17,6 kg písku ?

Na hlavni stůl o objemu 74 litru x 2,2kg tedy spotřebuji 162,8kg materiálu.
Z toho 12% = 19,5kg chs-epoxy512 a 88% = 143,3kg písku.

Portál má objem 72 litrů a stejným výpočtem dojdu k 19kg chs-epoxy512 a 139,5kg písku.
Musím tedy celkem koupit 40kg chs-epoxy512 a 4kg P11.

Jakou to těsto má konzistenci, teče to, nebo je to spíš sypké ?
Na obrázku vidím v té kostce jen písek, stačí to, nebo je použití hrubšího kamení nutné ?
Má smysl do konstrukce ještě vložit nějaké další armatury ?

V datasheetu na 512 + P11 je při smíchání s plnivem uvedená 2x delší doba (20-40 minut) vytvrzování, tak formu snad stihnu plnit :-)
.
sco_27

7. 6. 2015, 9:05

Ahoj,

1) Myslím že výpočty máš správne, presne tak som to robil. CHs Epoxy 512 má ešte výhodu v pomere v akom sa zmiešava s tvrdidlom (100:10) takže spotrebuješ menej drahého tvrdidla (oproti R&G - 100:40).

2) Konzistenciu to má "medovú", pracuje sa s tým ale pomerne ľahko. Postupne som zmes hádzal do formy a utláčal rôznymi pomôckami z dreva, resp. z toho čo bolo po ruke a malo vhodný tvar. Treba dbať na to aby si materiál poriadne utlačil medzi kotvy ktoré držia ocelové tyče. Vibrovaniu som sa snažil vyhnúť, nakoľko som dostal echo že sa to nevyplatí - najväčšia frakcia sa potom uloží na spodok formy a plnivo v EG nie je rozložené podľa Fullerovej krivky ako by malo byť.

3) Frakciu kameniva stanovíš tak, že nájdeš najtenšiu stenu odliatku (v mojom prípade okolo 20mm) a 1/4 z toho by mala byť najväčšia frakcia. Od toho odvodíš ostatné - menšie. Používa sa iba plnivo s ostrými hranami, ja som použil čadič + kremičitý piesok, všetko ľahko k dostatiu v Aqua shopoch alebo Bauhause. Plnivo musí byť suché!

4) Ďalšie armatúry nie sú potreba, a osobne si myslím že sú skôr na škodu. Oceľ má inú teplotnú rozťažnosť a vo vnútri kompozitu by to nemuselo robiť dobrotu. Stačia kotvy, zaliate matice a prípadne nejaké jednoduché upevnenia tyčí pod vedenie (mne sa tyče pri utláčaní pohli a muselo sa viac frézovať). Odporúčam dopredu premyslieť rozvody elektrického zapojenia, mazania, chladenia (prívod/odvod) a využiť možnosti všetko elegantne zaliať do odliatkov.

Za 40minút sa to stihnúť dá, pomocné ruky sú ale vždy prínosom. :wink:

Ľuboš

PS: Upozorňujem že sám nie som odborník, iba posúvam vedomosti ktoré som nadobudol bádaním a skúsenosti z vlastnej stavby. :)
Vepr

8. 6. 2015, 5:47

Našel jsem chs-epoxy 512 186Kč/kg včetně DPH(Havel Composites), má smysl hledat levnějšího dodavatele ?
Trochu mi zarazilo že ten 512 skoro nikde nemají.
.
sco_27

8. 6. 2015, 6:07

Môžem pozrieť faktúru koľko vychádzalo kg keď som kupoval ja, ale až v piatok.
Vepr

10. 6. 2015, 10:53

Formy se vyrábí a železo do betonu stále jen objednáno.
Začal jsem se opět věnovat desce Z.
Svisle pohyblivá část Z by podle přiložených obrázků měla mít asi 33 kilo, to mi připadne docela dost, když na to ještě přijde vřeteno atd. má to smysl odlehčovat, nebo je to normální ?
Přílohy
deska Z.png
deskaZ.png
.
karelsklo

10. 6. 2015, 6:25

Ahoj
Nabídnu zase svůj názor se kterým třeba nebudou všichni souhlasit... :)

Záleží na tom co a tím pádem i jak rychle chceš obrábět.Jestliže bude celá mašina tuhá (na což určitě vypadá) a budeš chtít obrábět ocel anebo minimálně al. slitiny a brát větší šponu,nic bych neodlehčoval.
Ale v tom případě ani není vhodné dávat tam čínského vodníka který je na obrázku...

Ale jestli chceš lítat rychle s menší špónou třeba na tom al a dělat to vysokootáčkovým vřetenem,pak bych se to snažil trošku odlehčit.
Taky hodně záleží na tom co tam chceš mít za pohony...
Větší serva zacvičí i daleko větší vahou ale cena...

Tolik názor amatéra... :)
Vepr

10. 6. 2015, 7:28

Ahoj Karle.

Původně jsem měl v plánu nahradit 2D laserové řezání z Al plechu v síle od 3 do 8mm.
Potom se ale samozřejmě dostaly do hry úvahy když už to dělám proč to neudělat tužší a mít možnost vzít větší šponu.

S CNC mám zkušenost jen z bývalého zaměstnání,kde byly brusky ve výrobě ložisek, tenkrát se tomu ale neříkalo CNC :-),tam se posuvy řešily hydraulikou a i s třeba centimetrovou vůlí byl nakonec výsledek v tisícině.
Krokové motory byly použity jen na rovnání brusu, tady jsem si všiml ohromné síly, když je vhodná zátěž - v prstech jsem motor udržel, ale za hřídel v kleštích to bylo na zlomení ruky.
Motory byly velké asi tak jako mám teď nema42, jen byly válcové.
Nemám tedy starost že by motor Zetko kvůli velké váze nezvedl, jen mi to připadlo divné aby to nakonec s vřetenem a kolejnicemi mělo přes 40 kilo a ve vřetenu 3 fréza :-).
Už jen co ty moje záda až to budu nasazovat :-)
Stále nemám vybrané vřeteno a i když tam mám namalovanou čínu nejsem rozhodnutý.
Přílohy
Z.png
Z.FCStd
(687.56 KiB) Staženo 208 x
.
Pepa z depa

11. 6. 2015, 5:39

čau, jestli budš pálit na laseru ty "trojúhelníčky" do pásku, pak věz, že se nepotkáš s rozměry a nepůjde Ti to bez obrobení sešroubovat (dělal jsem kdysi do hospody takový přesný masivní šroubovaný držák pod ještě CRT velikou televizi ve stylu pana Eifela :D) , protože laser to nepatrně tepelně ovlivňuje a kroutí se to!!! Proto doporučuji řezat každopádně vodním paprskem s přáním povrchu řezu FINAL !! (nebo kvůli ceně alespoň dosedací stranu šroubů)
Hodně úspěchů PePe
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Vepr

11. 6. 2015, 10:43

Hlavní otázka je zda to vůbec odlehčovat ?
Jinak díky za upozornění na ten laser - že se to zkrouti.
Počítal jsem v každém případě z následným obrobením, asi frézování.
Potom by laser byl OK , nebo jednoznačně řezat vodou ?
.
karelsklo

11. 6. 2015, 12:13

Jestli chceš trošku rychlost a budeš tam mít krokové motory tak bych to odlehčil.
Jinak (u hmotných celků) je problém s rychlostí k.motorů-ani ne tak s max.rychlostí ale s náběhem na plnou rychlost (rampou).
Náběh na max.rychlost pak trvá dlouho a nedá se libovolně zkracovat,km pak ztrácí kroky.

Vím to z vlastní zkušenosti,hýbu krokáčem(a) se stolem která má 1200 kilo a rampa tam musí být nastavená na 1s :( .
Mě to nevadí ale třeba při obrábění kde mašina často mění směr to zdržuje...
Pepa z depa

11. 6. 2015, 12:44

... jde o cenu, pokud to budeš obrábět, tak stačí laserem (on dokáže i na laseru udělat geometrii solidní, ale musí si nechat můstky, neotevírat tvar, nebo trochu myslet, ale to v běžné fabrice nečekej :wink: ), ale dobře seřízený klasický pálící stroj kyslíko-acetylen, nebo plazma udělá za menší peníz taky solidní povrch ... na druhou stranu vodní paprsek je už běžně dostupná technologie i cenově pohoda (ceny se odvíjí od tvrdosti materiálu/tloušťky/kvality - rychlosti řezu), co se týká oceli nad tloušťku 3mm, nevidím tam žádnou výhodu laseru.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Vepr

11. 6. 2015, 12:58

Ok odlehčím to tedy.
Na odlehčení zadní největší části desky Z potřebuji ale tvar uchycení vřetena. To je trochu problém, protože jsem si vřeteno ještě nevybral.
Pokud koupím čínu například tohle http://www.aliexpress.com/item/Water-Co ... 41053.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo ATAS tak budu mít pro vřeteno naprosto jiný držák, tak aby mi nakonec nevyšly šrouby do odlehčovací díry. U toho čínskýho vřetena se mi líbí že s ním v držáku mohu axialně posouvat.
Krokáče už mám, takže serva jsou mimo hru, a zatím ani nevím jek moc pomalé to bude proti servům, nebudu dělat sériovku, takže žádný spěch :-)
.
RaS

11. 6. 2015, 1:17

než tohle řezat vodou tak to budeš mít asi levnější a přesnější frézované, a když to budeš frézovat tak to ani nemusíš frézovat skrz (ty záda) ale necháš třeba 3mm stěnu takže to odlehčíš ale zůstane ti dosedací plocha pro vřeteno a neodlehčené místa pro uchycující šrouby, vozíky atd.. to vodou ani laserem neuděláš.. to jen tak pro zamyšlení..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Pepa z depa

11. 6. 2015, 2:53

... nechci rýpat do věčného rýpala :D, ale ta voda fakt není drahá, necháváme si řezat běžně nerez 10 až 50mm plechy a proti obrábění šetříme.
Pokud máš vlastní frézku a děláš si to sám, nebo známý a bez režie, tak jo :wink:
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“