Umístění příčného supportu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
elbarto

17. 11. 2015, 12:15

Kdyz budes rychlejsi nez metelesku blesku mozna tady budes po ranku prvni. Ted se to objevilo. Jako zaklad proti tomu co pachas moc pekny. V usetrenem casu radeji pichni nejakou babovku :-)

http://dum.bazos.cz/inzerat/54243671/Pr ... ustruh.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador

17. 11. 2015, 10:04

TrustJawa píše:
Francotirador píše:
TrustJawa píše:Ne prvně osoustružil vnější stranu z jedné strany pak to otočil a zdruhé strany a až měl udělanou vnější plochu za kterou to může chytnout tak teprve dělal to uložení.
Z toho popisu stejně vůbec nechápu, jak to uložení vlastně dělal. Přední i zadní na jedno upnutí - dlouhým vnitřním zapichovákem?
Absolutně nechápu v čem je problém to dělat na dvě upnutí ? Hřídel se točí krásně tak nevím, co se řeší ?
Smutné :roll:
copak hřídel (u soustruhu se jmenuje vřeteno - ale tobě je to evidentně jedno), ale ty ložiska, ty asi dostanou pěkně na prdel.
TrustJawa konečně si něco o soustruzích přečti - jak o jejich konstrukci tak o soustružení.
Dost literatury je právě u maestra Tumlíka - jestli nevíš kdo to je, tak použij vyhledávač.
Pokud ti četba či hledání na netu připadá jako ztráta času, tak se na celou stavbu soustruhu vybodni a rači ten čas věnuj provozování radovánek s holkama.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
TrustJawa

17. 11. 2015, 11:18

Já jsem všechno řešil s lidma co na soustruhu dělají a všechno mi radili oni, takže jen tak z hlavy jsem si to nevymyslel. A ne vřetenu není hřídel. Hřídel je ve vřeteníku a vřeteno je na hřídeli.
Habešan
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2015, 11:45

Tak stav. Čím dřív ti to bude soustružit, tím dřív naše kritika poleví.
Jestli to není podvod, někdo z Fóra by to měl vzít (peníze mohu půjčit).
5Kč/kg je fajn cena, ve sběrně by stál víc.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
GeeSnake
Sponzor fora

17. 11. 2015, 11:56

Ty truste, brzo si tady nasereš i ty co ti odpovídají......podle mne si fracek
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
testone
Sponzor fora

17. 11. 2015, 12:05

komu není rady...
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2015, 12:15

TrustJawa píše:Absolutně nechápu v čem je problém to dělat na dvě upnutí ? Hřídel se točí krásně tak nevím, co se řeší ?
To, že se točí, ještě neznamená, že je to správně :-) Je-li to dělané na dvě upnutí, bude to s nejvyšší pravděpodobností nesouosé (samozřejmě v řádu desetin, prostým pohledem to nepoznáš). Nemáš-li souosá ložiska, stanou se dvě věci. Jednak budou ložiska nepřiměřeně namáhaná (a to je to, co ložiska rychle ničí, ne provozní zatížení), jednak to bude házet - radiálně, axiálně nebo obojí najednou. Ale jestli je ti to jedno a chceš se jen bavit stavbou soustruhu, tak je to asi v pořádku :-)
Aleš Procháska
elbarto

17. 11. 2015, 12:57

Po prvnich radcich mi mladoch prisel jako pridrzly fakan. Potom koukam na outubko, lita na fichtlu, tak si rikam OK. Po desitkach nesmyslnych blabolu, kde naprosto ignoruje stare pardaly co se mu maximalne snazi poradit a stale mele svoje nesmysly souhlasim s Gesnackem a rikam tez nakopat do kouli. Jedno bastlici video je mozna vtipne, dalsi uz jsou trapnym serialem o vlastni blbosti. Poslu krasny soustruh za smesnou cenu a snad treba dekuju ? Ostatne slovo dekuju tady snad ani nikdy napadlo a to mazaci radi, jak muzou. Maximalne hogofogo hlasky" "kdyz to nepujde ve sveraku namrskam to na freze" atd. u cloveka co neumi vyvrtat diru ha,ha.
T.Andrlik

17. 11. 2015, 1:25

Elbatro, výstižné!!!
Ještě že nemám děti, nedovedu si představit že by sledovali na youtube jeho videa a brali si z nich inspiraci "jak se to spravně dělá" což pro tebe asi znamená totéž jako "jak to dělám já" když koukám na tu sebejistotu a pocit, že když si se bavil s Frantou co má doma soustruh na dřevo, že už přeci musíš vedět víc, než všichni tady dohromady.
Pokud si chceš ulehčit zivot, nasetři tisíc korun a dojdi si někam do bordelu zapí...t.
TrustJawa

17. 11. 2015, 6:05

Jak tak vidím tak většina z vás umí jenom kritizovat něčí práci ale neporadit jak to vylepšit. Člověk co mi chce pomoct tak mi řekne třeba že ne takhle to nedělej lepší by to bylo takhle. A ne hned, vykašli se na to a podobně... Další věc, nikde neříkám v těch mých videích jak se to správně dělá.
TrustJawa

17. 11. 2015, 6:12

elbarto píše:Po prvnich radcich mi mladoch prisel jako pridrzly fakan. Potom koukam na outubko, lita na fichtlu, tak si rikam OK. Po desitkach nesmyslnych blabolu, kde naprosto ignoruje stare pardaly co se mu maximalne snazi poradit a stale mele svoje nesmysly souhlasim s Gesnackem a rikam tez nakopat do kouli. Jedno bastlici video je mozna vtipne, dalsi uz jsou trapnym serialem o vlastni blbosti. Poslu krasny soustruh za smesnou cenu a snad treba dekuju ? Ostatne slovo dekuju tady snad ani nikdy napadlo a to mazaci radi, jak muzou. Maximalne hogofogo hlasky" "kdyz to nepujde ve sveraku namrskam to na freze" atd. u cloveka co neumi vyvrtat diru ha,ha.
Hlavně že ty tu radíš jak můžeš, kromě keců si nic nepomohl a většina z vás taky ne. Někteří mi poradili dobře a to jsem rád.
lukin1156

17. 11. 2015, 6:39

A kdo říká že jeho videa jsou návody jak se to má dělat ?
K tomu soustruhu co jste dávali odkaz. Volal jsem tam a večer byl pryč. Tak nevím. Že je drzý ? A znáte ho ? Nevím.. Ale docela mi to tady přijde na hlavu. Vlastně většina témat je jenom buzerování. Z těch 4 stránek co tady jsou je asi jenom jedna k tématu. Zbytek nadávání a urážky. To s tím uložením ložisek je pravda. Mělo by se to dělat na jedno upnutí, o tom žádná. Ale tak vždycky může vzít felxu říznout to a udělat znovu. Přeci říkal že chce soustruh na srovnání čela a podobně. Tisíciny na tom nahánět nebude a miliardu kusů za rok taky ne. A navíc to už takto udělal tak co už s tím. Přeci vždycky to může odvézt na šrot.
Ale zpátky k tématu. Ptal se na konstrukci příčného supportu. Chtěl ho udělat pouze na jednu stranu, s tím že by se dalo přejet lehce za střed. Chtěl to aby měl větší průchod nad supportem. Ale když se nad tím teď zamýšlím tak to vyjde na stejno jako kdyby to bylo přes celé. Tak se to udělá přes celé a tečka. Teď ale ke konstrukci. Rybina klasika 60 stupňů. Zatím jenom frézovaná. Pokud do té doby vybavím brusku tak to třeba i přebrousím ? Když to budu frézovat tak horní(pohyblivý) kus udělám širší z jedné strany třeba o 5 mm a pak tam přidám lištu která se bude štelovat jako u činských soustruhů. Lišta by měla být asi z bronzi co ? Potom šrouby.. Zatím bude muset stačit kupovaný. Matku vytočíme a rozřízneme aby se dala štelovat vůle. Může být ? Potom se to celé přišroubuje ( a skolíkuje) na ten podélný support.
Vím, není to nejlepší řešení. Ale asi jediné možné. Tak už se uklidněte :) :wink:
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C, Brother TC 201
TrustJawa

17. 11. 2015, 11:02

robokop píše:Tak ta vule tam treba vznikne uz tim jestli ty loziska das daleko od sebe a provozem se to ohreje a roztahne
Tj co bude za studena predepnuty akorat bude po ohrati uz predepnuty malo
Uz jsem takovou konstrukci serizoval a bylo to na nekolikrat
Proto ocenim kosouhly pary ktere jsou predepnute vlastnim nabrousenim uz z vyroby (a davaji se hned vedle sebe nebo jen kousek od sebe rozeprene stejne nabrousenymi trubkami) a konec se nechava jen radialne ulozeny
Ale to je tak treba 3000,- za lozisko
Tady na fóru jsem našel jak jeden chtěl taky stavět vřeteno a měl tam i graf jak hodně zahřívá gufero hřídel.
gufero a narust teploty.bmp
(922.69 KiB) Staženo 282 x
Jinak nevím jestli ty ložiska se budou tak hodně zahřívat :/
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“