Rada se skolnim projektem

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
tommyjay

22. 3. 2016, 9:05

Napadlo se me jeste zeptat jednu otazku.

Nevite nekdo, jak 'prelozit signal' z DC motoru do Stepper motoru?

Pro posun papiru pouziva tiskarna DC motor, ktery pomoci ozubenych kol pohani papir. Je nejaky zpusob, jak je mozne data prelozit z tohoto motoru do stepper motoru (konkretne NEMA17)?

Originalne jsem se dotoho vubec nechtel hrabat, a chtel jsem se nejak pokusit pouzit existujici komponenty pro pohyb, ale cim vic se do vseho dostavam, tim vic bych to chtel udelat....lepe. Snazil jsem se vyhledat neco na internetu, ale asi nevim jak spravne formulovat moji otazku. Pointa je, ze bych chtel pouzit stejne elektricke signaly z tiskarny, ale vymenit motor a ozubene kola, a mit stejny (bohuzel na milimetr presny) pohyb. Je to vubec mozne? Nize jsou fotky originalniho mechanizmu, a to co bych chtel docilit jako vysedek.

Obrázek
Obrázek

Predem znovu dekuju!
Mex

22. 3. 2016, 9:15

Velmi-velmi-velmi složitě.
Ten DC motor funguje jako servo a jeho ovládání si řeší software tiskárny, ten prostě neovlivníš.
Dalo by se to udělat tak, že bys měřil DC napětí a podle toho generoval pulzy pro krokáč, odměřování bys nechal zapojené. To by se dalo udělat třeba něčím jako je Arduino.
Ale byla by to velké práce, a podle mě naprosto zbytečná.
tommyjay

22. 3. 2016, 9:19

Mex píše:Velmi-velmi-velmi složitě.
Ten DC motor funguje jako servo a jeho ovládání si řeší software tiskárny, ten prostě neovlivníš.
Dalo by se to udělat tak, že bys měřil DC napětí a podle toho generoval pulzy pro krokáč, odměřování bys nechal zapojené. To by se dalo udělat třeba něčím jako je Arduino.
Ale byla by to velké práce, a podle mě naprosto zbytečná.
Ahoj Mex, Diky za odpoved. Zbytecna v tom smyslu ze by to bylo moc prace za malo odmeny?
Arduino planuju pouzivat pro limit sensory u ty tiskarny, nicmene to je hrozne jednoduchy princip, oproti tomu co pises. Asi neni jednoduchy zpusob.. :(
Mex

22. 3. 2016, 9:40

tommyjay píše:Ahoj Mex, Diky za odpoved. Zbytecna v tom smyslu ze by to bylo moc prace za malo odmeny?
Bylo by to hodně práce a laborování.
A nechápu, co by ti to přineslo. Servo (tedy stávající řešení s DC motorem a odměřováním) je lepší řešení než krokáč.

Proto to taky začali výrobci používat. Není to proto, že by chtěli za každou cenu ušetřit, ale dobře vyladěné servo je moc fajn věc.
A oni už měli hodně času na to dobře to vyladit.
tommyjay

22. 3. 2016, 9:51

Mex píše:
tommyjay píše:Ahoj Mex, Diky za odpoved. Zbytecna v tom smyslu ze by to bylo moc prace za malo odmeny?
Bylo by to hodně práce a laborování.
A nechápu, co by ti to přineslo. Servo (tedy stávající řešení s DC motorem a odměřováním) je lepší řešení než krokáč.

Proto to taky začali výrobci používat. Není to proto, že by chtěli za každou cenu ušetřit, ale dobře vyladěné servo je moc fajn věc.
A oni už měli hodně času na to dobře to vyladit.
A kdyz porovnas ty dve fotky, jak bys pouzil ten tiskarny DC motor (s tema ozubenejma kolama), abys ho dal misto toho Stepper s ozubenym koleckem pro ten pas? Samozrejme ze nejake napady mam, ale lepsi se zeptat :)
Mex

22. 3. 2016, 9:56

Sorry, ale vůbec nechápu, čeho chceš docílit.
Chceš a té tiskárny vyndat servo a nahradit ho krokáčem? Proboha proč? Jenom zhoršíš parametry.
Nebo chceš z nějaké jiné tiskárny vytáhnout servo a použít ho pro nějaký pojezd tiskárny? Na to se tenhle motor moc nehodí (je rychlý a s malým momentem).
tommyjay

22. 3. 2016, 10:38

Mex píše:Sorry, ale vůbec nechápu, čeho chceš docílit.
Chceš a té tiskárny vyndat servo a nahradit ho krokáčem? Proboha proč? Jenom zhoršíš parametry.
Nebo chceš z nějaké jiné tiskárny vytáhnout servo a použít ho pro nějaký pojezd tiskárny? Na to se tenhle motor moc nehodí (je rychlý a s malým momentem).
Vnitrnosti te tiskarny musim namontovat na neco vetsiho. Musim premenit pohyb papiru na pohyb tiskarny. V tomhle prototypu jsem to vyresil tak ze jsem pouzil ten 'valec' ktery otaci motor o kterem se ted bavime, obmotal jsem ho statickym provazkem, a tiskarna misto toho aby hybala papirem tak se pohybovala rotovanim kolem otoceneho provazku. Ted to potrebuju udelat 'poradne' coz znamena dat tiskarnu na koleje. Volnobeh je jednoduchej, ale jak 'preformatuju' pohyb papiru na pohyb tiskarny?
Mex

22. 3. 2016, 11:31

tommyjay píše:jak 'preformatuju' pohyb papiru na pohyb tiskarny?
Nijak.
Tiskni vždy jen jeden řádek, pak popojeď s vozíkem a vytiskni další.
tommyjay

22. 3. 2016, 11:42

Mex píše:
tommyjay píše:jak 'preformatuju' pohyb papiru na pohyb tiskarny?
Nijak.
Tiskni vždy jen jeden řádek, pak popojeď s vozíkem a vytiskni další.
Vzdyt to se snazim udelat, to byla moje originalni otazka.
Mex

22. 3. 2016, 11:47

tommyjay píše:Vzdyt to se snazim udelat, to byla moje originalni otazka.
Tím si nejsem jistý.
Ty (podle mě) chceš, aby pohyb řídila tiskárna.
Já ti navrhuju, aby pohyb řídilo Arduino. Najede na pozici 1. řádku, pošle do tiskárny data pro 1. řádek, počká na vytištění, popojede na pozici 2. řádku, pošle do tiskárny data pro 2. řádek, ...
tommyjay

22. 3. 2016, 11:56

Mex píše: Ty (podle mě) chceš, aby pohyb řídila tiskárna.
To chci jednoduse z toho duvodu, ze je defakto nemozne 'preprogramovat' standartni tiskarnu... Kdyby to slo, tak bych napriklad vyresil jiz zmineny problem cisteni trysek, nebo kompletne odstranil paper sensor.
Mex píše:Já ti navrhuju, aby pohyb řídilo Arduino. Najede na pozici 1. řádku, pošle do tiskárny data pro 1. řádek, počká na vytištění, popojede na pozici 2. řádku, pošle do tiskárny data pro 2. řádek, ...
Nechci rict ze cely projekt je o rychlosti, ale rychlost je definitivne velka cast. Proto napriklad nechci pouzit ty sroubove mechanismy k vertikalnimu vzdvihu (protoze bylo receno ze by se to pohybovalo nejakych 2 metry za minutu). A I kdybych pouzil tvoji metodu jednoho radku, tak tiskarna je stejne naprogramovana uz od pocitace aby ten jeden radek byl na jeden kus papiru, pak by se cekalo na odeslani druheho pozadavku z pocitace, a tiskarna by zas tiskla. Tim by se teoreticka A4 prodlouzila na nekolik minut.
Mex

23. 3. 2016, 12:27

Ještě můžeš vzít napětí na motoru jen jako signál, že máš popojet o řádek. Když probíhá tisk řádku, tak motor stojí a napětí na něm nebude. Pokud se na něm napětí objeví, tak to znamená, že jede posun papíru a ty místo toho můžeš cuknout celým vozíkem s tiskárnou.

Jenže to je teorie. V praxi ani nikdy nedosáhneš takové rychlosti pojezdu toho 5-20kg těžkého zařízení, jako to dokáže tiskárna s lehoučkým papírem. To bys musel pohánět nějakým kilowattovým servem a ne malým krokáčem. A ani tak by to možná nevyšlo. Fyziku a setrvačné síly neukecáš.
tommyjay

23. 3. 2016, 12:42

Mex píše:Ještě můžeš vzít napětí na motoru jen jako signál, že máš popojet o řádek. Když probíhá tisk řádku, tak motor stojí a napětí na něm nebude. Pokud se na něm napětí objeví, tak to znamená, že jede posun papíru a ty místo toho můžeš cuknout celým vozíkem s tiskárnou.
To byl muj originalni plan. Chtel jsem bypasovat motory prez Arduino, tim ze by Arduino 'preposlalo' signaly z tiskarny do motoru, a potom by Arduino po dokonceni tisku vratilo tiskarnu zpatky. Myslim ze by to bylo idealni, nicmene jak rikas nevim jak realne by to bylo. Mel bys napady, rady, zkusenosti, priklady?
Mex píše: Jenže to je teorie. V praxi ani nikdy nedosáhneš takové rychlosti pojezdu toho 5-20kg těžkého zařízení, jako to dokáže tiskárna s lehoučkým papírem. To bys musel pohánět nějakým kilowattovým servem a ne malým krokáčem. A ani tak by to možná nevyšlo. Fyziku a setrvačné síly neukecáš.
Nastesti by tohle pohybovalo jenom ten printer caddy, takze se ted bavime jen o 2-3kg v klidu, a ktomu pricist silu kdyz to tiskne, coz jak jsem rekl je docela nasilne. Navic by pohyb byl horizontalni pro tuto osu.
Mex

23. 3. 2016, 1:23

tommyjay píše:ze by Arduino 'preposlalo' signaly z tiskarny do motoru
Vždyť píšu, že by nemuselo přeposílat signály, ale když by se na motoru objevilo napětí, tak je to signál odjet o 1 řádek. Jak je řádek vysoký víš, tak nemusíš nic přeposílat, jenom ujedeš fixní vzdálenost.
tommyjay píše:Nastesti by tohle pohybovalo jenom ten printer caddy, takze se ted bavime jen o 2-3kg v klidu, a ktomu pricist silu kdyz to tiskne, coz jak jsem rekl je docela nasilne. Navic by pohyb byl horizontalni pro tuto osu.
Tohle nechápu. Horizontálně (tedy zprava doleva) se přece bude pohybovat tisková hlava, ne ten vozík. Vozík pojede vertikálně při posunu na další řádek.
Tady je dobré, že to pojede vždy jen směrem dolů, takže ta dynamika by nemusela být tak mizerná (to jsem si v minulém postu neuvědomil). Ale stejně by to muselo být proklatě rychlé, vždyť papír z inkoustovky jenom lítá. A nepohybovalo by se 2-3kg, ale celá ta osa, tj. ten příčník a na něm namontovaná tiskárna, což bude určitě víc než 3kg.

Ale je taky možné, že to celé chápu úplně blbě.
bronek999

23. 3. 2016, 5:38

Ten dc motor je spojeny s optickym enkoderom. On poskytne softveru tlaciarne spatnu vazbu ze sa motor rozbehol, kde sa nachadza a ci uz treba brzdit. Ak nebude fungovat enkoder tak to je pre tlaciaren chybovy stav a dotlacila. Samozrejme ze je tam nejaky casovy interval dokedy to musi ten motor posunut, lebo tiez chyba. Na youtube su nejake prestavby epson tlaciarni na dtg. Skus pohladat
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“