Rada se skolnim projektem

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
tommyjay

18. 3. 2016, 3:05

Dobry den,

Pro svuj projekt jsem hledal nejake soucastky, konstrukcni prvky, a napadlo me vas pozadat o radu. Nez vas odradim, chci jen rict ze si uvedomuji ze toto neni otazka primo na CNC frezu, nicmene konstrukcni, mechanicke, a elektronicke komponenty jsou stejne jako v velke CNC frezy, akorat misto frezy potrbuji upevnit stolni tiskarnu.

Momentalne dokoncuji bakalarske studium na Prague College, britska vysoka skola v Praze, se zamerenim na Fine Art/Experimental Media. Jako svuj posledni projekt chci vytvorit interaktivni, internetem pripojenou vertikalni tiskarnu.

Concept celeho projektu je to, ze kazdy ma svuj individualni hlas, kazdy ma svuj skveli napad, kazdy mame neco uzasneho co muzeme rict a dat svetu. Pomoci meho projektu je pak kazdy muze zvecnit a vytisknout na velike zdi (mural). Postupem casu se ale jednotlive napady/vzkazy zacnou prekryvat, a zacnou ztracet svoji individualitu, nez nakonec zmizi k neprecteni. Nicmene paralelne ke zniceni individuality se cely mural zacne podobat praci celku, necemu co mluvi za vsechny a ma svoji krasu v celku, ne individualite.

Cela konstrukce ma nekolik jednotlivych casti, ktere jsou spojene. Prvni cast ‘inputova’ cast se sklada z frontendu webovych stranek, kde je pouze textove pole do ktereho muze uzivatel vepsat jakykoliv text ktery chce. Tento text se odesle na server, ktery ho potom zvetsi na velikost A4. Tento prikaz se zpracova, a v tu chvily se 2-axis konstrukce na ktere je upevnena tiskarna rozjede a zastavi na random pozici. Pri zastaveni se vytiskne text, a tiskarna se vrati na svou ‘domovni’ pozici.

K teto zakladni funkci chci jeste pridat (dle casu) extra funkcionalitu toho, ze ucastnik dostane ‘uctenku zkusenosti’ (recipt of an experience), ktere by fungovalo tak ze pri odeslani textu si webkamera vyfoti uzivatele (jako input budou dve moznosti, pred konstrukci bude obrazovka a klavesnic, nebo pomoci mobilniho telefonu) tedy pouze v pripade ze bude na miste pred pocitacovou obrazovkou, a kombinace casu + fotky uzivatele + vyplneneho textu by se potom bezdratove jak vytiskla na termalni tiskarne, tak i postovala jako tweet. Pro tuto cast projektu chci pouzit Raspberry Pi ‘IoT Printer’ kit, ktery pouziva Python programovani a vyuziva existujici python scripts. Nicmene je to vedlejsi cast projektu.

Osobne mam malo zkusenosti s programovanim (jakeho koliv druhu), a pro tento projekt potrebuji konzultanty/spolu-projektanty, kteri pomuzou projekt prinest do reality. Co se tyce konstrukce, mam celkem jasne predstavy jak by to melo vsechno fungovat a hybat se, co se tyce programovani mam pouze jasne jake jsou jednotlive kroky, ale v jakem jazyku nebo jak presne co napsat, tam budu potrebovat velkou pomoc.

V pripade ze byste mi s jakoukoliv casti meho projektu dokazal pomoct, poradit, konzultovat, nebo vedel o nekom kdo by byl toho schopny, byl bych velice vstricny i za kontakt na nekoho. Toto muze znamenat cokoliv od ‘zaplatim vam za hotovou praci s vysvetlivkami’, ‘sedneme si na kavu a pokusime se o tom bavit’, nebo jen odkaz na nekoho kdo by mohl pomoct. Samozrejme nic nechci zadarmo, presto ze si projekt platim z vlastni kapsy jsem schopen investovat do cehokoliv co me dostane do cile.

Celkem projekt zahrnuje jiz zminenych nekolik casti, pomoc kterou potrebuju by se tykala: programovani Arduino, programovani Raspberry Pi, programovani front+back endu u internetove funkcnosti, programovani 2 axis konstrukce, design a vyroba 2 axis konstrukce vcetne nositka pro tiskarnu. Rozumim ze asi nenajdu jedineho cloveka, ktery by ovladal vsechny tyto znalosti, byl bych samozrejme rad za jakoukoliv pomoc v jakekoli casti meho projektu.

Mam nejake nakresy ktere rad zaslu, a co se tyce IoT printer a hackovane tiskarny jsem nasel par guides na internetu ktere bych mohl vyuzit.

V minulem roce jsem udelal dve instalace s pouzitim Arduino a troska programovani, pred rokem na skolni vystave This is a LASER Room a pred dvouma tydny individualni ukazku sveho ‘studio practice’. Dalsi prace mam online, a tady najdete par praci ktere jsem napsal pri studiu.

Obrázek

Momentalne jsem minuly tyden dokoncil proof of concept pro tiskanu, aby mohla jezdit a tisknout na materialy jine nez 'podavany papir'. Cele jsem to zdokumentoval tady (v anglictine). Momentalne jsem se zasekl na konstrukci, a nevim si rady, ani jaky system pohybu/polohovani by pro me byl nejlepsi, ani kde bych ho v cesku mohl zakoupit. Nejake nacrty jak by to mohlo vypadat jou tady (take v anglictine).

Byl bych moc rad za jakoukoliv pomoc. Dekuji predem moc!
t256

18. 3. 2016, 3:24

Rekl bych ze by bylo dobre napsat jaky mas financni strop na tohle. Mam pocit ze vubec nemas predstavu co takova vec obnasi. Tak at se zde neresi projekt ktery je uz na prvni pohled nerealizovatelny. A taky by nebylo od veci uvest technicke parametry, jako napr velikost te zdi apod.
tommyjay

18. 3. 2016, 3:40

t256 píše:Rekl bych ze by bylo dobre napsat jaky mas financni strop na tohle.
Doufal jsem, ze s konstukci (konstrukcni material, motory a ovladace, elektronika) bych se mohl vejit do triceti tisic. V pripade ze to je nerealne, tak bych urcite aspekty projektu mhl pozmenit. Celkove se chci vejit do padesati tisic, ale obnasi to i jine veci. Samozrejme cim levnejsi, tim lepsi, jelikoz si cely projekt platim z kapsy.
t256 píše: A taky by nebylo od veci uvest technicke parametry, jako napr velikost te zdi apod.
Od zacatku pocitam s rozmery 2x3m, ale to je celkem orientacni predstava. Hodne prvku pro mechanickou linearni konstrukci meli maximalni specifikaci 150cm. Rad bych si predstavil, ze se da spojit nekolik dilu, ale proto jsem prisel sem na toto forum, protoze tu je hodne lidi s realnymi zkusenostmi.
Naposledy upravil(a) tommyjay dne 18. 3. 2016, 5:03, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2016, 3:52

Chápu to dobře, že by se jednalo jen o umisťování tiskárny na konkrétní pozici na velké (svislé) ploše, ale tiskárna sama by už tiskla sama, včetně vlastních pracovních pohybů tiskové hlavy (v rozsahu velikosti tisknutého textu)? Takže přesnost vystavení i opakování by nemusela být vysoká a stačilo by aby zůstala stabilní jen po dobu tisku?
Aleš Procháska
tommyjay

18. 3. 2016, 4:19

prochaska píše:Chápu to dobře, že by se jednalo jen o umisťování tiskárny na konkrétní pozici na velké (svislé) ploše, ale tiskárna sama by už tiskla sama, včetně vlastních pracovních pohybů tiskové hlavy (v rozsahu velikosti tisknutého textu)? Takže přesnost vystavení i opakování by nemusela být vysoká a stačilo by aby zůstala stabilní jen po dobu tisku?
Obrázek
V podstate ano. Plocha po ktere to bude jezdit bude zed ve skole, na ktere bude natazeny velky kus papiru (takovy jako se pouziva jako backdrop pri foceni). Kvuli jednoduchosti chci aby osa po ktere bude jezdit tiskarna, a konstrukce X,Y budou mechanicky oddelene. Jinymi slovy, ta velka konstrukce X,Y nemusi byt presna (pro kazdy vytisk se urci nova, nahodna poloha). Musi ale jak pisete zustat celkem stabilni. Tiskarna samotna (alespon komponenty ktere budu pouzivat) by pak byla na oddelenych 'kolejkach', ktere budou jen pro pohyb tiskarny pri tisku. Toto rozhodnuti jsem udelal protoze tiskarna je slozita, a chova se celkem jak chce, takze bych radci aby dve velke osy dopravily tiskarnu na predbezne misto, a tak uz si 'tiskarna delala co chce'.
Obrázek
Mex

18. 3. 2016, 5:27

A to bude vždy tisknout jen vodorovně? To bude trochu fádní, ne?
Asi by tam měla být rotační osa, která by naklápěla celou tiskárnu. Nebo ji naučit tisknout pootočeně, ale pak při tisku A4 bude muset být její pracovní prostor o dost větší.
tommyjay

18. 3. 2016, 6:05

Mex píše:A to bude vždy tisknout jen vodorovně? To bude trochu fádní, ne?
Asi by tam měla být rotační osa, která by naklápěla celou tiskárnu. Nebo ji naučit tisknout pootočeně, ale pak při tisku A4 bude muset být její pracovní prostor o dost větší.
Jelikoz kazdy prikaz k tisku bude text ve velikost A4, nicmene kazdy tisk bude na nahodnou pozici, bude text citelny z nejake dalky. Po chvili se zacne text prekryvat, a z citelnych jednotlivych 'zprav' se casem zacne stat necitelnym celek, misto citelnych jednotlivcu.. To je tak nejak koncept celeho projektu. No, a kdyby to nahodou bylo nuddne, tak by to slo zmensit a rotovat v tiskarne.
Myslim, ze kazdym dalsim rotacnim nebo pohyblivym prvkem se projekt nejen zkomplikuje a prodrazi, ale i udela vic nestabilnim. Jak jsem zjistil testama, tiskarna musi mit docela nehybnou konstrukci. Jak rikal prochaska, musi byt stabilni po dobu tisku, a presnost koordinatu nemusi byt az tak presna.
Mex

18. 3. 2016, 6:15

To s tím rotováním v tiskárně nebude tak snadné. Pak bys při tisku musel popojíždět s jednou z os. Usadit tiskárnu na otočný talíř by možná vyšlo snažší.
Já jsem to zadání chápal tak, že je to něco jako ty různé "Lennonovské zdi". Pak by tisk pořád jen vodorovně vypadal spíš jako digitální maskování, než jako "umění".
tommyjay

18. 3. 2016, 6:30

Mex píše:To s tím rotováním v tiskárně nebude tak snadné. Pak bys při tisku musel popojíždět s jednou z os. Usadit tiskárnu na otočný talíř by možná vyšlo snažší.
Já jsem to zadání chápal tak, že je to něco jako ty různé "Lennonovské zdi". Pak by tisk pořád jen vodorovně vypadal spíš jako digitální maskování, než jako "umění".
Vetsina textu na Lenonove zdi je vodorovne.
Obrázek
Nicmene oboje jsou trochu jine veci. Rotovani tiskarny samotne je dobry napad, ktery urcite poznamenam ve svoji dokumentaci, a dekuji za porovnani k Lenonove zdi, coz jsem si ani neuvedomul.. Ale nechci se trd soustredit na funkci kterou jsem originalne nemel v planu, kdyz jeste nevim vse ohledne konstrukce, motoru, elektroniky, mechanizmu pohybu, coz je proc jsem se tady zeptal komunity.
Mex

18. 3. 2016, 6:55

Pokud to trochu promyslíš, tak to nebude zas tak složité, a možné ani ne moc drahé.
Jezdil bych po jeklech, pohon ocelovým lankem.
Jen to bude chtít udělat osu Z zvedací (tedy v tomto případě oddalovací od stěny). Při jízdě to pojede nad stěnou, před tiskem se to třeba pružinou přitlačí ke zdi, čímž zajistíš i stabilní polohu v průběhu tisku.
Tomáš Svoboda

18. 3. 2016, 7:04

Jako první bych otestoval zda daná tiskárna umí vůbec vertikálně tisknout. Většina tiskáren pracuje s tryskami dolů . Některé průmyslové věci tisknou i vertikálně ale mají na to přizpůsobený subtank na inkoust . Bude to klasický inkjet ?
Mex

18. 3. 2016, 7:07

Tomáš Svoboda píše:Jako první bych otestoval zda daná tiskárna umí vůbec vertikálně tisknout. Většina tiskáren pracuje s tryskami dolů . Některé průmyslové věci tisknou i vertikálně ale mají na to přizpůsobený subtank na inkoust . Bude to klasický inkjet ?
To už otestoval, má to na tom svém webu.
tommyjay

18. 3. 2016, 7:21

Mex píše:Pokud to trochu promyslíš, tak to nebude zas tak složité, a možné ani ne moc drahé.
Jezdil bych po jeklech, pohon ocelovým lankem.
Jen to bude chtít udělat osu Z zvedací (tedy v tomto případě oddalovací od stěny). Při jízdě to pojede nad stěnou, před tiskem se to třeba pružinou přitlačí ke zdi, čímž zajistíš i stabilní polohu v průběhu tisku.
Jestli chapu co je jekl, tak zaprve narazim presne na to proc se ptam na ceskem foru; takove to konkretni technicke nazvy neznam ani v anglictine, na toz v cestine. Hodne jsem cetl a premyslel o pouziti V-Slot, ktere jsem sice v cesku nikde nenasel, nicmene jsou vytvoreny presne aby byli velka stavebnice pro CNC/3D tiskarny. Bohuzel se ale hodne obavam ze nejen budou prilis male (maximalni rozmer 80x20mm, nebo C profil), ale pretetl jsem si nekde ze nejsou pilis dobre pro vetsi stavby. A i tam je nekolik zpusobu jak hybat s axis. Kvuli vaze a stabilite vodorovne axis se bojim investovat do retezove nebo lankove variace pohybu. a spis jsem se chtel priklonit ke sroubovemu systemu. Neco takoveho:
Obrázek

Nastesti se nemusim bat o mini Z axis, protoze tiskarna zvladne i vertikalne postavena mezeru nekolika milimetru mezi papirem a inkjet tryskami.
Mex

18. 3. 2016, 7:45

Pohon ocelovým lankem je pro tohle použití v pohodě, ta tiskárna nic neváží.
To zvednutí a dotlačení ke zdi jsem myslel proto, že pak je tiskárna při tisku fixovaná,
ale při jízdě nebude ramovat zeď, případně rozmazávat staré tisky.

Jekl a levné vedení - podívej se třeba sem:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=205274#p205274" onclick="window.open(this.href);return false;
t256

18. 3. 2016, 8:09

Ten tisk vypadal celkem zoufale, ale je mozne ze to jeste nejak vychytas, ja to cele necetl. Existuji tiskarny ktere jsou schopny tisknout primo z ruky. Jako napr tohle https://youtu.be/Va3A7QcBlLE" onclick="window.open(this.href);return false; . Figl je v tom, ze si opticky hlidaji jak ubiha povrch a podle toho tisknou. Nejsou ale uplne levne.

Jinak pro tohle bych klidne pouzil ty jekly+loziska jak uz nekdo navrhoval. Jako pohon vy stacily jakekoliv motory. Presnost polohovani nepozadujes prakticky zadnou, takze polohu muzes urcovat na pomoci doby chodu motoru v kombinaci s koncovymi spinaci. Na tom bys usetril.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“