kopil jsem soustruh a nevím co je to za typ

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Filipasek76

23. 12. 2011, 5:17

Dobrý den.Koupil jsem soustruh SN 20 a chybí mu šroub podélného posuvu saní
(na závity).Mohl by mi tady někdo prosím změřit co je tam za závit?Z manuálu sice
vím že by to měl být TR 32x 4z/1" ,ale trapéz se standardně s takovým
stoupáním nedělá.Objevil jsem ještě na NETu závit PLOCHÝ ,jehož stoupání se
udává právě v počtu závitů na jeden palec.Tento závit ale není nikde ve
strojírenských tabulkách.Patrně se dnes již nepoužívá.Nebo se v době výroby
soustruhu používalo pro plochý závit označení TR...Nevím. Děkuji
Filip Ivančík Obrázek
Jan Danda
Sponzor fora

23. 12. 2011, 9:26

Podle mě je ve výkrese chyba,správné značení by mělo být ACME 32*1/4" . V manuálu pro sn45 jsou dvě varianty posuvného šroubu.Bud metrika TR 40*6 nebo palcové provedení ACME 40*1/4" .
Filipasek76

24. 12. 2011, 6:09

ACME? To je nějaká americká norma?Mohl by to někdo změřit a přidat nákres tvaru profilu závitu?
RaS

24. 12. 2011, 8:57

ACME by měl být nestandartní lichoběžníkovej závit s jiným úhlem náběhu nebo jak to nazvat, normální trapez má 30st a tohle má něco kolem 15ti myslím že 14,5 nebo 15,5 .. pokud tam nemáš ani matici nemá smysl to podle mě tímhle komplikovat..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

24. 12. 2011, 9:39

RaS píše:ACME by měl být nestandartní lichoběžníkovej závit s jiným úhlem náběhu nebo jak to nazvat, normální trapez má 30st a tohle má něco kolem 15ti myslím že 14,5 nebo 15,5 .. pokud tam nemáš ani matici nemá smysl to podle mě tímhle komplikovat..
...... a taky by možná stálo za to zamyslet se nad tím jestli na tom chceš řezat M nebo INCH závity, jaký máš kola a podle toho se rozhodnout jestli tam dáš metrickej (40x6) nebo palcovej (40x1/4" (=6,35mm)) šroub. Spíš se asi rozhodnout podle toho co je pro Tebe snáz dostupnější, zda kola nebo šroub, i když je to možná ve výsledku jedno.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Filipasek76

24. 12. 2011, 2:40

Podle tabulek je možný na tom řezat Moduly,Whitworty i Metriku,takže řezat se bude a ne,že ne.A dělená matice tam je.Po novým roce sundám,udělám otisk pomocí kriminalistický metódy :D a budu měřit a měřit.Kdyby čert na koze jel,budu vědět úhel i tvar,jakož i průměr.Myslel jsem jen že by se tu našel někdo kdo by mi to drobet usnadnil a navíc počítám,že matice bude malinko opotřebená.Takže ten kdo má tuhle mršku doma a umí měřit úhly a podobný věci by při změření šroubu byl přesnější a rychlejší.. Samozřejmě jsem rád za jakoukoliv tech. pomoc v tištěné podobě příspěvků. :wink: A fotku sem lusknu hned po večeři. :D
Obrázek
Obrázek
A ještě drobnou poznámku..Na mý mašině není štítek s označením výrobce.Nejprv mě zmátl ten nálitek na noze pod vřeteníkem,ale pak jsem si uvědomil....pracoval jsem relativně ještě nedávno v Kovosvitu v Sezimovo Ústí a vím že Kovosvit dodával a dodává výrobcům strojů na zakázku samotné odlitky.Nejspíš měli s fabrikou TOS uzavřený smlouvy na dodávky odlitků a TOS pak montoval celej zbytek stroje.Psal jsem do TOS Trenčín a tam mi paní odepsala že takový stroj nevyrábí.Pochybuju ale že se podívala do výrobních produktů jaksi staršího data.Takžemi moc nepomohla a nevím přesně výrobce.Jestli je to z toho Trenčína,Galanty či Vansdorfu apod...?Je to SN20/2000 Je teda možný do toho upnout dvoumetrovej kus.
Pátral jsem pátral a na Wikipedii jsem se dočetl,že americkej trapéz má vrcholovej úhel 29°.Evropa má 30° a to bude asi jedinej rozdíl.Takže to vypadá,že šroub SN 20tky má možná jen o jeden stupeň jinej vrcholovej úhel a malinko roztažený stoupání oproti metrice.Ve výkrese tudíž nebude chyba a skutečně se nejspíš jedná o TR.No nic-docela by mě zajímalo jak to ta TOSka dělala-takovýhle psí kusy. :D Hned jak to budu mít oměřený dám sem náčrt skutečnýho provedení,aby jiní netápali jako já..
soustružník

26. 12. 2011, 1:53

Na soustruzích SN 20 nejsou, bůh ví proč když dřív byly na všem, štítky s výrobcem, typem, rokem výroby a podobně nikdy. Proto je i tady na fóru tolik dotazů ohledně jeho identifikace. Možná ale , že dotaz by měl směřovat právě do Kovosvitu. V návodu je na jedné stránce v hlavičce napsáno Kovosvit, národní podnik Tábor-Sezimovo Ústí.
Změřit přesně úhel boku závitu vodícího šroubu na stroji je dost těžké, to by chtělo vyndat na profilprojektor či dílenský mikroskop nebo alespoň šablonu. Kromě toho stejně nevím jestli to mají SN 20 a SN 20 A stejné.
capumpor

26. 12. 2011, 4:40

Svět je malý. Tuhle SN20/2000 znám a musím říct, že mě dost mrzí že jsem ho nekoupil sám. Dělal jsem na něm hřídelku průměr 15 a délku 400 bez lunety a bylo to v desetině.
Teď nemám v práci na čem dělat :(
Jen se zeptám, kam až to šlo?
Sběratel strojů :-)
Jan Danda
Sponzor fora

26. 12. 2011, 5:45

Zkus nastavit na na převodovce ,jako by si chtěl řezat metrický závit se stoupánín 4mm ,pak si udělej rysky na vřetenu a náhonu šroubu.Otoč vřetenem o jednu otáčku a koukej na rysky.To samé zkus i se stoupáním 5 a 6mm.Pokud bude někde poměr 1:1 ,máš stoupání šroubu.Pokud né, máš to nejspíš v palcích.Možná tech otáček budeš muset udělat více,aby byl rozdíl víc zřetelný.Zkus rovnou to stoupání 6mm.Je to jen nápad,ale mohlo by to fungovat.
golansk

26. 12. 2011, 6:24

neco z dobovej literatury
Přílohy
005geh.jpg
Filipasek76

26. 12. 2011, 6:48

Jan Danda píše:Zkus nastavit na na převodovce ,jako by si chtěl řezat metrický závit se stoupánín 4mm ,pak si udělej rysky na vřetenu a náhonu šroubu.Otoč vřetenem o jednu otáčku a koukej na rysky.To samé zkus i se stoupáním 5 a 6mm.Pokud bude někde poměr 1:1 ,máš stoupání šroubu.Pokud né, máš to nejspíš v palcích.Možná tech otáček budeš muset udělat více,aby byl rozdíl víc zřetelný.Zkus rovnou to stoupání 6mm.Je to jen nápad,ale mohlo by to fungovat.

To je výbornej nápad.Je to logické a jasné.Co říct- :D Díky.No teď se k mašině nedostanu...škoda.Až po novým roce.Ale dám vědět jak jsem dopadl s měřením touhle metódou.Zamyslím se-jestliže nastavím převody na řezání metrického závitu se stoupáním 6mm,měl by se šroub(pokud je jeho stoupání 6mm),otočit přesně o jednu otáčku stejně jako vřeteno.Pokud ryska na náhonu šroubu nebude sedět a na vřeteni jo,znamená to že stoupání šroubu je v palcích.Uvažuju správně?
Naposledy upravil(a) Filipasek76 dne 26. 12. 2011, 7:05, celkem upraveno 1 x.
Filipasek76

26. 12. 2011, 6:49

capumpor píše:Svět je malý. Tuhle SN20/2000 znám a musím říct, že mě dost mrzí že jsem ho nekoupil sám. Dělal jsem na něm hřídelku průměr 15 a délku 400 bez lunety a bylo to v desetině.
Teď nemám v práci na čem dělat :(
Jen se zeptám, kam až to šlo?
Je v CHomutově a tady už stopro zůstane hooodně dlouho. :D
Filipasek76

26. 12. 2011, 6:54

Prosím kohokoliv tady na fóru-pokud máte doma nějakej návod,manuál či jakoukoliv literaturu,která se k tomu vztahuje,dejte jí sem na fórum ofocenou.DÍKY za všechny co mají SN 20tku. :) Například manuál co mám doma neobsahuje titulní stranu,takže by mě zajímal ten kde je napsáno Kovosvit Tábor-Sezimovo Ústí."Baťovy závody" jsou také velmi zajímavé čtení určitě,jen by to chtělo tady uveřejnit....
soustružník

27. 12. 2011, 1:30

Sledováním otáček vřetena a vývodu pro šroub by se určitě stoupání šroubu zjistilo, ale pokud to někdo nepředělal tak tam patří šroub se 4z/".
Pro jistotu bych ještě zkouknul zda tabulky na závity odpovídají těm z návodů, pokud ano musí být šroub stejný.
Návod na SN 20 A je tady na fóru od Zdeňka Daňka http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=13457" onclick="window.open(this.href);return false; (je stejný jako na tumlikovo).
Návod na SN 20, kde je na straně 17 uveden Kovosvit byl od uživatele Zde na ulozto.cz, ale už je smazán. Já si ho uložil a tady je.
Doufám, že to půjde otevřít, já se snažím být s počítačem kamarád, ale on se mnou jen někdy :D :? :shock: :evil:
Přílohy
návod SN 20.rar
(6.28 MiB) Staženo 640 x
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“