14. 2. 2020, 7:03
Moje sestra je přesně ten typ IT nevzdělatelného člověka. Protože prodává nějaký šmuky na různých místech, nějaká větší pokladna pro ni nebyla naprosto použitelná. Nakonec jsem jí koupil za 3680 EET tiskárnu se simkou. Prvních 12 měsíců zdarma, další roky provozu 550 korun/rok. Ta tiskárnička samozřejmě umí komunikaci s počítačem, ale to sestra nedává. Tak si tam těch cca 300 položek naťukala ručně. To je veškeré EET, co má. Zadarmo se registrovala, 5000 korun jí vrátil stát z daňové povinnosti. Musí do toho kupovat ruličky s teplým papírem a to je vše. Když není signál, tak to jede off line a když naskočí, tak se to synchronizuje. Teď v létě tam bude muset naťukat nový certifikát a to je vše. Prostě to na účtenku přidá jednu řádku s kódem a EET je hotový. Nikde nic neeviduje, nikam nic neposílá. Nepřijde mi to nijak likvidační. Mě samotnýho se EET netýká, protože všechny peníze jdou přes účet a přes fakturu. U mě na patře sedí paní, daňová poradkyně a s ní jsem tyhle věci u kafe parkrát konzultoval. Jestli říkám, že EET pro živnostníka není nijaká zátěž, tak to není demagogie, ale reálná zkušenost. Samozřejmě, pokud počet položek přesáhne nějakou hranici, tak nároky na IT podporu stoupají, ovšem v tu chvíli už to není babka v koloniálu, co vše dělá z hlavy.
Na druhou stranu jsme přeci tohle všechno chtěli, míra nesvobody stoupá každým rokem, každej druhej úřednickej šmudla má právo prohlížet "registry", rok se schovávají všechna hovory, sms z mobilních telefonů, s E receptem si každej zjistí na co se léčíš, každej zasranej radar si tě vyfotí a fotku schová, i když nic neprovedeš a tady se budeme hrdlit kvůli píčovině EET.