výroba nožů z Radeka

Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 6:36

petrL píše:Závit M24x0.5 s tímto nožem nepujde protože má jak píšeš úhel 55st. a metrika má 60st.
Myslím, že u závitu s takto malým stoupáním je to úplně jedno, těch 5 stupňů nehraje roli. Osobně řežu metrické závity i whitworthy jedním metrickým nožem, a nikdy nebyl problém. Stejně většinou soustružíš závit tak dlouho, dokud tam ten protikus nepasuje.
Petr Spáčil
kiko01
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 9:37

na nase bezne pouzivanie stupnik-dva fakt nehraju rolu,ked ide len o spojenie protikusov, ja som tiez doteraz nemal staznost na ziadny zavit a uz ich bolo dost, tiez mam len priblizne uhol ako withwort...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 9:46

8) vrátil bych se k tomu prvnímu původnímu dotazu,abych nemlátil prázdnou slámu tak přidám i fotku
nebudu se bavit o výměnných závitových destičkách protože jsem pochopil,že ti jde o výrobu závitu v domácích podmínkách na nějakém menším domácím struhadle a ne na CNC

především vybírám podle toho o jaký průměr závitu jde,stoupání není tak důležité
pokud budu dělat závit zhruba do M12 vyplatí se nůž vybrousit(vrchní dva,první na M4))
nad M12 seženeš už originál závitový nůž (třetí) ale i pod M12 se dělají
od M20 už se vyplatí vyrobit si držák a ládovat do něj kupované a už vybroušené radeka (cca 40kč) jak 60 tak 55 st. různých průměrů podle průměru držáku a vkusu každého soudruha :lol:
na větší závity se ale už dají sehnat i větší závitové vnitřní nože

jinak pokud mám závitník tak to vyříznu závitníkem :wink:

na výměnné závitové destičky potřebuješ nejenom tuhou mašinu ale hlavně pořádnou hloubku třísky a posuv jinak děs a hrůza :wink:

taky záleží na tom kolik těch šroubů-matek budeš dělat
pokud jednu tak klidně nožem,ale pokud jich budu dělat víc tak si radši nasadím očko-závitník a mám jeden jak druhej :wink:

pokud už nůž brousím tak nahrubo na brusce(brousit-chladit) a pak v hlavě na kameníčku zaúhluju ,v ruce to uděláš samozřejmě taky ,ale je potřeba sehnat soustružnickou měrku na závity a pořád u broušení přikládat :lol: a málokdy je to kolmé na tělo nože

mám i větší nože,ale ty se mě nevlezou do ruky :lol:
Přílohy
P1040641.JPG
petrL

23. 10. 2009, 5:29

Krutor píše:
petrL píše:Závit M24x0.5 s tímto nožem nepujde protože má jak píšeš úhel 55st. a metrika má 60st.
Myslím, že u závitu s takto malým stoupáním je to úplně jedno, těch 5 stupňů nehraje roli. Osobně řežu metrické závity i whitworthy jedním metrickým nožem, a nikdy nebyl problém. Stejně většinou soustružíš závit tak dlouho, dokud tam ten protikus nepasuje.
Tak to sedám na prdel. Měl jsem Vás za polobohy pro které desetina je jako světelný rok. V jiných částech fora členové nahání tisíciny milimetru a jiným doporučí fušeřinu.
rawen
Sponzor fora

23. 10. 2009, 5:52

Kde rostou ty malý předbroušený Radeka?
Jojanisberg

23. 10. 2009, 6:18

lze použít destičky které se dávají do závitových fréz a držák si každej snad vyrobí

http://www.emugefranken.cz/index.php?menu=130
Johanisberg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2009, 7:14

rawen píše:Kde rostou ty malý předbroušený Radeka?
www.kovonastroje.cz
pan čejka jich má fůru (aspoň předpokládám páč jsem to kupoval u něj ve zlíně na kšeftě a měl jich dost) :wink: jak na metriku tak na whitworth a všiml jsem si že se tady na fóru taky zaregistroval
stačí si udělat jen držáček a závitit :lol: můžeš to použít jak na vnější tak na vnitřní
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2009, 8:02

petrL píše:Tak to sedám na prdel. Měl jsem Vás za polobohy pro které desetina je jako světelný rok. V jiných částech fora členové nahání tisíciny milimetru a jiným doporučí fušeřinu.
Nejsem žádný polobůh, ale normální řemeslník, který dělá tak přesně, jak je potřeba. Závit se stoupáním 0.5 mm má hloubku asi 0.3 mm - neříkej mě, že jsi schopen změřit, jestli jsem takový závit udělal nožem s úhlem 60 stupňů nebo 55 stupňů.

Něco jiného je, pokud se budeme bavit např. o závitu se stoupáním 3 mm. Pokud to bude metrický závit a já to udělám whitworthovým nožem 55 stupňů, tak to tam nepůjde zašroubovat.
Petr Spáčil
petrL

23. 10. 2009, 8:37

Dobrá nebudu se přít.Kus pravdy v tom je.

Jen mám pocit že člověku který se to chce naučit (tím myslím RAWEN)by se neměli takové návody dávat.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2009, 9:28

tumlik píše:na výměnné závitové destičky potřebuješ nejenom tuhou mašinu ale hlavně pořádnou hloubku třísky a posuv jinak děs a hrůza
A to jako proč? Spíš jsem pozoroval opačný jev, že to řeže líp než cokoliv jsem si kdy vybrousil z Radeka :-) A když vytočíš malý suport o 60 resp. 62.5 stupňů a zajíždíš do řezu takhle tak nemůže nastat už vůbec žádný problém :-)
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2009, 10:07

proč co?
pravda je ta,že jsem nic nenapsal o materiálu
šrouby a matky točím z 12 060,12 050 pokud chci něco echtovnějšího tak 11 600,11 700
když to je něco obyč nefunkčního tak automatovka
závitové destičky mám sice taky, ale v zásadě je nepoužívám z důvodů které jsem psal výše ,nějak jsem se s těma závitovýma zkrátka nezkamarádil ,ale klasické destičky samože používám ovšem platí tam to stejné co už jsem napsal.Pokud chci aby to fakt řezalo a dělalo to pěkný povrch tak tomu musím naložit,jak otáčky,tak posuv tak i třísku
hliník,dural,mosaz,bronz,automatovka radekem,nebo kovaným který je bych řekl ještě lepší
12 050,060 se radekem dá taky ,lepší SK plátek
11600,700 jedině SK plátkem nabroušeným diamanťákem na břitvu

při soustružení chladím emulzí i s SK plátkem a pokud řežu ty zmiňované závity tak do toho matlu vepřové sádlo pokaždé,krásný povrch a nůž fakt řeže :wink:

je ale možné že máš jiný zkušenosti,nepřu se jen jsem vyjádřil svůj názor z mojí praxe a dodávám že dělám na SV 18 a podobných typech
nože si brousím na nástrojovce,radeko brousím keramickým kotoučem,vylapuju na diamanťáku a doladím ručním brouskem

na vnější závity mám kotoučové nože s veškerým možným metrickým stoupáním a veškeré whitworthy

natočený suport je pěkná věc ale řekl bych že u většího stoupání ,tak do 2mm se nevyplatí ,lepší je vzít na to očko :lol:
Ferda

24. 10. 2009, 8:29

tumlik píše:
při soustružení chladím emulzí i s SK plátkem a pokud řežu ty zmiňované závity tak do toho matlu vepřové sádlo pokaždé,krásný povrch a nůž fakt řeže :wink:
Ahoj, Turomane!!!
Tak teď zas nevim jestli to je pravda nebo nás tak nějak houpeš :roll: Pozor, já jsem ten typ co si něco někde přečte a jde to hned vyzkoušet a nerad bych byl za vola :evil: Zrovna dneska jsem přemýšlel, že bych si dal růžovoučký škvarky a tak by to sádlo bylo.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Bob
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2009, 9:44

No pravda to asi bude, staří soustružnici mluvili také o mazání starým lojem, :wink: a já jsem dříve používal při řezání závitů fermež, a taky jsem slyšel o mazání ricinovým olejem, ale nikdy jsem to neskusil :wink: Rosta
jova
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2009, 10:23

Já závity mažu olejem z řízků a zatím pokojenost. Od fermeže jsem měl zalepený očka a nože, tak občas manželce sleju olej z pánvičky. :lol:
Ferda

25. 10. 2009, 4:23

Ahoj,
Tak to sádlo bude asi pravda :!: Fermež to znám, ale bacha na to, zalepí to uplně všecko. To sádlo opravdu slyším prvně Díky. :wink:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Odpovědět

Zpět na „pro soustruh“