Malý soustruh

Odpovědět
RaS

6. 5. 2010, 6:26

varok píše:Já jsem myslel, že nechám v nějaké firmě třeba ofrézovat nějaký kus oceli na potřebný rozměr a třeba obrousit na magnetce. Potom bych postupně dodělával vřeteník apod. Jen zatím nevím kde začít, aby to mělo smysl. Nechci začít nějak blbě, abych udělal něco a pak zjistil, že nejde zase to druhé, jestli mě chápete.
takhle od stolu se daj vymejslet jednoduchy veci, ma-li to mit hlavu a patu a k necemu vypadat a nejak uspokojive fungovat musis si udelat dokumentaci, az tu dokumentaci udelas tak sam uvidis ze vsechno nekolikrat pozmenis.. pokud pujdes cestou ze ted si nejak prebrousis loze a pak ze na to neco nejak pridelas pravdepodobne dopadnes tak jak jsem napsal na zacatku.. a i tak az to udelas tak zjistis co jsi kde udelal blbe a chtelo to udelat jinak..
Zdenek Valter

6. 5. 2010, 7:52

varok píše:Já jsem myslel, že nechám v nějaké firmě třeba ofrézovat nějaký kus oceli na potřebný rozměr a třeba obrousit na magnetce. Potom bych postupně dodělával vřeteník apod. Jen zatím nevím kde začít, aby to mělo smysl. Nechci začít nějak blbě, abych udělal něco a pak zjistil, že nejde zase to druhé, jestli mě chápete.
Máš to opracování domluvené někde zadarmo ?
Pokud ne tak tohle hraní tě může přijít na mnohem více než kdyby sis pořídil nějakej klon S3 od různých výrobců. Občas bývá i okolo 10 000.
Pokud Ti nevadí krátký tak i tenhle:
http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/
varok

7. 5. 2010, 5:54

No, něco podobného mám v plánu, ale vlastními silami. Prostě malý soustruh, hooodně malinký. Sklíčidlo už jsem si koupil od jednoho člena fora a nákres si udělám. Ale dívám se, že tady k radám asi nepřijdu. Chtěl jsem jen poradit, jak začít stylrm: Udělej základnu. Na ni udělej vřeteník. K vřeteníku udělej lože. Nebo tak něco. Ale asi budu kutit po svému. Pořád tady píšu, že hotový kupovat nechci. Je jich velká škála, ale drahé a já si chci vyrobit svůj výtvor.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2010, 6:08

Problém je asi v tom, že nikdo kdo do toho vidí ti neporadí, že by sis měl vyrobit třeba lože a pak přemýšlet jak dál :-) Co je špatného na tom, co psal "RaS" - že se to má celé napřed nakreslit a pak teprve začít vyrábět? To je asi ta nejlepší rada jakou můžeš dostat.

Jinak od stavby vlastního soustruhu tě tu asi nijak masivně zrazovat nebudou, ostatně zlaté pravidlo opravdového kutila zní, že dokud to jenom na materiálu nestojí víc než kolik by to stálo celé hotové, tak to ani nemá cenu stavět :-)
Aleš Procháska
varok

7. 5. 2010, 6:17

Se omlouvám. Udělám tedy nejdříve výkresy a potom se teprve zeptám na rady, co a jak.
Kuba-Brno
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2010, 12:26

Varok: mas icq? Mam taky takovej plan jako ty a mozna bych vedel jak na to....
Kuba-Brno
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2010, 8:48

Tak muj napad:

Lože udlelat z ocelových hranolu tak aspon 5x5 svařit do obdelníku a vystužit přičně.
Vřeteník udelat z silnostěné oselove trubky delky cca20 , a konci vysoustružit osazení na ložiska do kterých se vloží hřidel vysoustružena s osazením aby se neposunovala v ložiskách, na jedne strane bude univerzalka a druha strana bude zajistena v ložisku třeba sejgrovkou a na konci hřidely třeba na peru bude drazky na klinovy řemen (s různýmy průmery)... na tu trubku budou navařeny dva obdelnikový pláty (na proti sobě) aspon z 10mm tlouštky, v plátech budou na každe straně aspon 3 díry.. Tim mame hotovo vřeteno.
Dále bych na lože prřovařil takový dva mostky na které by se přišroubovalo vřeteno.

S suportama je to horši co mě napadlo je koupit křížový stůl a přišroubovat ho podélně na lože, (nic jednoudusího mě nenapada), zárovren na stůl muzeme připnout ruzne nastroje....

Motor určitě aspon dvou rychlostní a na motor zase ty dražky s ruznýmy průměry na menění převodu pomocí klínáku. Mužeme přivařit dalši dva hranoly příčně na lože a na ne umistit motor..

To je můj napad jak udelat takovej home made soustruh, podle mě by na něm slo aji neco udelat.
Cena v podstatě závisí na příčným stolu protože ty hranoly se daji koupt za par kaček a svařeni třeba i COčkem není taky drahý...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2010, 9:44

Hlavně to nevařte... Vařit se dají vrata, ne soustruh který má běhat ve stovce :-)
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2010, 9:47

prochaska: když se dá vařit přesná bruska, tak je určitě možné vařit i soustruh.
Hellraiser17

11. 5. 2010, 9:58

Dobrý den. Teď náhodou řeším podobný problém, resp. bude zanedlouho snad vyřešen.
Nicméně pokud bych chtěl soustruh dělat úplně od nuly, tak bych spíš než hranoly použil plocháče tak 150x30 mezi ně ze stejného materiálu alespoň 3 příčky. Celé na fréze srovnat a z vrchu udělat prizma vedení. (takhle to mam já, jenže mám odlytek pod kterym je i vana, nicméně podobné rozměry lože (v průřezu) )
Vřeteno - spíše než z trubky, bych ho udělal z kulatiny pr. tak 40-50 (záleželo by na potřebném průchodu) a kulatinu provrtal, délku dle potřeby 200 - 300mm, na konci závit pro přírubu na sklíčidlo.ložiska... (někde na foru je napsané, jaká jsou nejlepší, nevím která, proto se omezuji pouze na výraz ložiska)
Celé tohle by přišlo do vřeteníku který by byl zespodu opatřen prizma drážkami a přišroubován k loži. Ve vřeteníku by mohla bejt dvojrychlostní převodovka 1:1 a 1:10.
Motor tak 1,5 kw minimálně a použít frekvenční měnič (když to pojede 50 - 3000 a 5 - 300ot/min) Koník a suport bych použil z jiného malého soustruhu, pouze spodek upravil pro lože a doladil výšku.
RaS

11. 5. 2010, 9:59

ja se teda do te vasi kovariny nechci moc montovat, ale osobne si myslim ze kdyz koupite promu asista nebo nejaky takovy klon radove za 10000 tak ze budete na tom o tridu lepe nez s tim co je tady popsano a cenove to urcite nevyjde draz.. zajistovat vretenik segrovkou to je sprominutim asi na nobelovku.. takhle ma zajistene vrtaci vreteno vrtacka od promy, kde se vule pri vrtani sama vymezi, a i to je k nicemu co to udela na soustruhu si nedokazu predstavit..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2010, 11:11

Mládenci než se do toho pustíte, tak vřele doporučuji pár týdnu studovat tyto stránky....
http://www.lathes.co.uk/page21.html

Najdete spoustu inspirace, ale naprosto upřímně jestli nemáte na čem to vyrobit a chcete si to nechat dělat někde zakázkově tak finančně vykrvácíte a stejně nebudete soustružit....
Maximálně vznikne dost drahá bytová dekorace.
Jo a jak už tu někdo psal...hlavně na dílech soustruhu nic nesvářejte!!!
:wink:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 8:05

RaS píše:ja se teda do te vasi kovariny nechci moc montovat, ale osobne si myslim ze kdyz koupite promu asista nebo nejaky takovy klon radove za 10000 tak ze budete na tom o tridu lepe nez s tim co je tady popsano a cenove to urcite nevyjde draz
To je právě to co kluci nechtěli - oni si chtějí soustruh udělat sami a já je úplně chápu. Jenom myslím, že když už něco stavět doma tak proto, aby to aspoň v jednom parametru bylo lepší než to co se dá koupit :-) Protože jestli je cílem si jen postavit něco čemu se s přimhouřením obou očí dá říkat soustruh tak se dá vzít kus trámku, na něj drátem přidělat vrtačku a soustruh je hotový za deset minut :-)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 8:25

QNX píše:když se dá vařit přesná bruska, tak je určitě možné vařit i soustruh
Já vím, ale to, že nějaký super machr dokáže navrhnout a vyrobit svařovanou brusku která funguje je jedna věc a že si chce svařit soustruh někdo kdo staví svůj první stroj je věc druhá :-) Osobně bych se na dílech které mají vliv na přesnost stroje jakémukoliv vaření vyhnul obrovským obloukem. Svařit podstavec nebo závěs motoru je ok, ale vařené lože je už opravdu "vyšší dívčí".
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

12. 5. 2010, 9:29

Pokud má jen představu, že chce malý soustruh, tak třeba ten, co vyšel v USS.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“