Elektronky
To je jasný že je v tom rozdíl, proto mě překvapilo co s tím Lubošův kamoš měl za problém.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Nic přesného nevím. Bavil jsem se o tom s neteří (sic gynekolog ale doktor) . Spousta lidí má různé drobné nedokonalosti na srdci, které za normálního života nevadí, ale v extrémním případě z nich může být velký problém. Takové nejpravděpodobnější problémy - velmi vysoký nebo nízký tlak při podráždění nebo poškození "bludného nervu" a nebo velmi nepravidelný tep pokud to zasáhne přímo srdce. Obojí je extrémně stresující a hlavně ve druhém případě musí být na podpoře životních funkcí. Obojí se dá vcelku slušně vyléčit.
p.s. ještě za totáče jsem si ve fabrice šáhnul na 2kV (stavěl jsem si zdroj na osciloskop) a dobrejch 10 minut jsem se nemohl hnout a pak dalších několik dnů jsem se klepal jako ratlík. To vše naprosto zdravej 30 letej kluk.
p.s. ještě za totáče jsem si ve fabrice šáhnul na 2kV (stavěl jsem si zdroj na osciloskop) a dobrejch 10 minut jsem se nemohl hnout a pak dalších několik dnů jsem se klepal jako ratlík. To vše naprosto zdravej 30 letej kluk.
Jasan, mě to spojení nervů a srdce nějak nenaběhlo. Myslel jsem že mu to poškodilo i nervy co vedou v ruce. Je pravda že když jsem jí do zdroje koupil protože mě nenapadlo nic chytřejšího než si šáhnout na katodu trubice která má hliníkový chladič jak moc je teplá, tak se mi pěkně zatmělo před očima. Což mi připomnělo jak jsem si asi ve 12 letech hrál se zdrojem pro neony v dílně zamčený a povedlo se mi chytnout oba konce kabelů, po cca 5 vteřinách se mi je naštěstí povedlo pustit ale byl jsem vcelku vystrašený 

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Návrat k tématu. BM215 měly na sobě kolíčkový přepínač. Tato součástka mi učarovala. Všechno by se sice dalo udělat několika kablíkovými propojkami, nebo použít hafo přepínačů. Já jsem se vydal touto cestou. Zlacený kolíček od čínského soudruha mě postrčil dál a po nějakém čase jsem vymyslel toto.
Kolíčky nemají plastové čepičky, tady nevím jestli 3D tisk nebo soustruh. Přepínač velikost 85x145 mm, přední panel ABS 0,4mm tryska

Originál jsem neviděl
a tak je to pouze moje představa. Dvě prokovené desky spojím skrze ty prokovené díry pružným kolíčkem. Začal jsem od kolíčků - mají průměr 4,5 mm, mosazné a zlacené. Protože prokovená díra fakt není rovná, hlavně v tloušce okolo 0,3 mm, musel jsem si to "prokovení" udělat. Z 0,3 mm měděného měkého plechu jsem vylisoval ty "prokovy". Lisoval jsem to na vrtačce, nástroj byl udělaný na míru postupným zkoušením a protikus byla textitivá kostka s dírou. Opět odzkoušeno na požadovaný průměr. Když vše sedělo, vyvrtal jsem plošňáky jeden s vertikálními a druhý s horizontálními pásky. Do děr jsem vletoval ty "prokovy", pak to očistil od přebytků cínu a celé sešrouboval. Mezi jednotlivými vrstvami jsou teflonové 0,5 mm podložky. Celá ta sranda mi trvala cca 50 hodin a bylo to na hranici mých technických možností. Samozřejmě by to šlo udělat i jinak, ale byl to prototyp. Kdybych jich měl dělat víc určitě bych využil můj CNC router.
p.s. Doufám, že už další dělat nebudu.

p.s. Doufám, že už další dělat nebudu.
Tak po týdnu na horách (od neděle do středy pršelo
) opět zpět. Protože jsem měl první dny opravdu hodně času, koukal jsem se jak elektronky řeší okolní vyspělý svět. Ošklivé překvápko, většinou "jednoúčelovka" na cca 10 typů populárních elektronek pro nf zesilovače za dost velký peníze, ty "obecnější", ale opět velice omezená množina za hodně velký peníze a nebo BM215 a podobné za šílené peníze. Jejich rok výroby 1947 - 1955, tedy bez významné repase jenom muzejní kousek.
Hned po návratu jsem se vrhnul na úpravy běžných digitálních voltmetrů 5-30 V z Alíka. Teď už mi funguje 0-30V, 0-50V, 0-300V a miliampérmetr 0-150mA. Teď ladím ~0-100mA, ale zatím to není úplně to pravé ořechvé.

Hned po návratu jsem se vrhnul na úpravy běžných digitálních voltmetrů 5-30 V z Alíka. Teď už mi funguje 0-30V, 0-50V, 0-300V a miliampérmetr 0-150mA. Teď ladím ~0-100mA, ale zatím to není úplně to pravé ořechvé.
Objevilo se světlo na konci tunelu.
Prohrabal jsem šuplíčky se součástkama a už je to tady.
Tedy není to nic světoborného, ale funguje to. 600V N-FET jako lineární regulátor, napětí pro Gate stabilizované zenerkami a regulované starým TP180 (ten opravdu těch 300V vydrží). To všechno dvakrát. Pro Ua ještě omezení proudu 150 mA a pro Ug2 20mA. Trochu prasárna je že na chladičích je plné napětí, ale zase to bude dobře přenášet teplo. Stejně nad tím bude ventilátorek.

Když se něco s-e-r-e.
Po kompletní výrobě krabice a předního panelu se mi tam nevešlo trafo. Použitá jiná krabice a po výrobě panelu na elektronkové patice už se mi tam nevešlo nic. Třetí pokus je optimističtější, pro změnu se mi tam nevejdou dva displeje. Nakonec jsem to vyřešil koupí dvou sdružených měřáků.