Stará dobrá klasika

obrabeni na klasice
Odpovědět
Oliver Rovný

12. 1. 2011, 11:11

2 Zbýňa: Ta vrtacka sa mi moc paci, ako si ju zrenovoval, aj farba sa jej podla mna hodi. Len ta frezka mala podla mna povodne prijemnejsi make up, tento mi pride trochu neprirodzeny... teda ked uz sme pri tej kozmetike :)

Inak neda mi, aby som sa nepochvalil mojim kuskom klasiky - dnes som to bol obhliadnut vo vedlajsom meste a bola to laska na prvy pohlad. Je to S-28 vyrobeny 1965 do V3S-ky ako vojensky opravarensky sustruh do terenu. Vlastni ho jeden lesnik, co ho ziskal od vojakov, ale nikdy ho moc nepouzival. Vravel, ze ten stroj nikdy nic nerobil, ze ho vojaci len pucovali. Ked som kontroloval vedenia (aj ked len pohladom) a hlavnu vodiacu skrutku, tak to ozaj vyzeralo ako nove. Naviac k tomu ma dve univerzaly, licnu dosku, obe lunety, priruby, dokonca aj povzdlzny doraz s jemnym nastavenim, unasacie srdcia... som myslel, ze sa mi sniva

Len nechapem, kam do certa miznu informacie o stupaniach zavitov z tych hlinikovych tabuliek, ci sa to rozpusti casom aleboco. Len malo sustruhov S 28, co som videl malo tabulky ako tak citatelne. Neviete niekto cim to je?

V kazdom pripade, u mna ho bude cakat rozborka, kontrola a potom zrejme aj novy kabat, ale najradsej by som bol, aby vyzeral ako novy aj z hladiska odtiena. Je podla mna strasne, ako niektori ludia vedia zohyzdit stroje aj farbou.
Přílohy
DSC01483.JPG
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2011, 10:13

Ty tabulky jsou vylisovane z cisteho hliniku a casem se proste osoupou. Staci jak si v nich soustruznik ukazuje prstem. Vsimni si, ze nejvic znicena je vzdycky metricka cast :-) (a ted vazne: asi hlavne od spon)

BTW, osoupani tabulek je dobra indikace toho, jak intenzivne se ten stroj pouzival :-)
Aleš Procháska
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2011, 3:24

Oliver Rovný píše:Je to S-28 vyrobeny 1965 do V3S-ky ako vojensky opravarensky sustruh do terenu. Vlastni ho jeden lesnik, co ho ziskal od vojakov, ale nikdy ho moc nepouzival. Vravel, ze ten stroj nikdy nic nerobil, ze ho vojaci len pucovali.
Tak to je jednoznačně nejpoetičtější báchorka o původu stroje, jakou jsem kdy slyšel :D
Ale něco to za sebou musí mít, jinak by to nemělo na tolika místech obouchanou barvu. Jasně, občas do toho někdo něčím nechtěně buchne, zvlášť když se má stočit s matrošem se V3S-skříňi :-) , ale osobně bych doporučil se po původu stroje vůbec neptat. Rozhodující je pouze stav stroje tak jak ho zjistíte při důkladné prohlídce a zkoušce.
Petr Spáčil
RaS

13. 1. 2011, 5:57

no z fotky toho moc poznat není, ale připadá mi to obouchaný, vodící plochy šrouby orezlý atd.. viděl jsem několik S28ček v běžném i bídném stavu ale všechny byly řekl bych na první pohled lepší než tahle ve špičkovém stavu.. snad jen zdání klame a běhá to dobře..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Zbýňa

13. 1. 2011, 8:55

2 Oliver Rovný: Dík za pochvalu. Zelená není ve skutečnosti tolik jedovatá jako na fotce. Bohužel jsem musel vystačit s nabídkou barev místního obchodu, protože není čas někde složitě shánět barvu a objednávání přes net by se zbytečně prodražilo. Šedou syntetiku na vrtačce jsem si vlastnoručně namíchal ze zbytku bílé a šedé :D
Oliver Rovný

14. 1. 2011, 11:44

Zbýňa píše:Zelená není ve skutečnosti tolik jedovatá jako na fotce. Bohužel jsem musel vystačit s nabídkou barev místního obchodu, protože není čas někde složitě shánět barvu a objednávání přes net by se zbytečně prodražilo. Šedou syntetiku na vrtačce jsem si vlastnoručně namíchal ze zbytku bílé a šedé :D
No inak to je pravda, hlavne ked sa foti s bleskom, tak sa farby hodne zmenia.

Zaujimalo by ma, ako sa tie stroje povrchovo upravovali vo vyrobe. Nevie niekto aky bolpostup? Teda mam na mysli ake vrstvy sa pokladali, a sposob, ako sa to robilo.
Ked pozeram na ten moj buduci obuchany S-28 tak tam vidim naspodu asi daku cervenu zakladovku, miestami presvita daco belave a az potom vojenska zelen.

Inak musim uznat, obuchany je dost,ale co ma celkom potesilo, vyzera ze to ma vsetky paky kompletne, povodne a neohnute. Teda az na jednu bakelitovu paku nortonky, z ktorej kusok chyba.
RaS

14. 1. 2011, 11:48

Oliver Rovný píše:
Zbýňa píše:Zelená není ve skutečnosti tolik jedovatá jako na fotce. Bohužel jsem musel vystačit s nabídkou barev místního obchodu, protože není čas někde složitě shánět barvu a objednávání přes net by se zbytečně prodražilo. Šedou syntetiku na vrtačce jsem si vlastnoručně namíchal ze zbytku bílé a šedé :D
No inak to je pravda, hlavne ked sa foti s bleskom, tak sa farby hodne zmenia.

Zaujimalo by ma, ako sa tie stroje povrchovo upravovali vo vyrobe. Nevie niekto aky bolpostup? Teda mam na mysli ake vrstvy sa pokladali, a sposob, ako sa to robilo.
Ked pozeram na ten moj buduci obuchany S-28 tak tam vidim naspodu asi daku cervenu zakladovku, miestami presvita daco belave a az potom vojenska zelen.

Inak musim uznat, obuchany je dost,ale co ma celkom potesilo, vyzera ze to ma vsetky paky kompletne, povodne a neohnute. Teda az na jednu bakelitovu paku nortonky, z ktorej kusok chyba.

to bílé otřískané je tmel.. litinové odlitky jsou nastříkané tmelem asi aby se vyrovnaly nerovnosti z formy nekde to je milimetr nekde treba 3.. to cervene je pak asi nejakej zaklad a pak barva..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Oliver Rovný

14. 1. 2011, 12:43

RaS píše:no z fotky toho moc poznat není, ale připadá mi to obouchaný, vodící plochy šrouby orezlý atd.. viděl jsem několik S28ček v běžném i bídném stavu ale všechny byly řekl bych na první pohled lepší než tahle ve špičkovém stavu.. snad jen zdání klame a běhá to dobře..
On sice vyzera dost zanedbane, ale pre mna bol hned sympatak. Mozno paradoxne prave preto, ze bol dobuchany - ale povodny nater. Preto som mal hned lepsi pocit z toho, ze zrejme neprechadzal z ruky do ruky ludom, co pri svojich bastleniach div nenatru vodiace plochy atd. Som rad ze miesto toho sustruh radsej trosku zahnival v dakej plesnivej Prage. Ale to bol len moj pocit.

Hned som isiel preverit tie casti, na ktorych stroskotala kupa poslednej S-28, co som bol obhliadnut. Mozno si pamatate, bolo to nedavno http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=6056. Ta S-28 (aj ked bola zrejme este z volmanovskej doby) na fotke vyzerala lepsie. Ale ked som ju s kamaratom obrabacom bol pozriet, nezdala sa mi - loze sa mi videlo pomerne doskrabane, suche, kde tu kusok odbity. Vedenie konika bolo pri univerzale riadne dosekane, neviem co sa tam dialo. Nozova hlava a nozove aj priecne sane boli hodne "rozmazle" od univerzaly - zrejme nepouzivali doraz. Ale ten moj kamos - odborny poradca obrabac hovoril, ze to je v pohode, ze mi to bude sluzit a ze to vobec nie je nejak zle. No ale mne sa to proste nezdalo, odstupil som od toho. Inak vreteno a prevody boli dobre mazane.

Ked som spominane veci preveroval na tomto S-28, tak sa to proste nedalo zrovnavat. Hlavne vedenie hladucke, aj ked trochu narezle na oboch koncoch ako RaS poznamenal. Vsetky sane a nozovka (a aj univerzala) bez skrabanca (okrem jedneho zaderiku na priecnych saniach, je to aj vidno, ale to je absolutne nic oproti tomu co moj kamos minule nazval pohoda. Tak toto by potom muselo byt "pohoda suvix exklusiv".

Dufam ze Vas nenudim, viete dobre poradit, preto sa tak vykecavam... Zijeme bohuzial v dobe, ked je tazke narazit na niekoho, kto je poctivy a nesnazi sa s vami vyd...t, hlavne ked su v tom peniaze. Aspon ja to tak pocitujem. Preto mi dobre padne tento web. Ale nebudem odbacat uz tolko...

Inak na tejto 28-ke som nic nekontroloval v tom vyzname, ze by prebehla nejaka kvantifikacia vol vo vedeniach a vretene, maticiach atd. Vsetko bola zatial len opticka kontrola. Tieto veci planujem preverit az nabuduce, aj ked neviem ci to ma velky vyznam, ked ten sustruh nie je nijak ustaveny a staci sa on trosku zapriet a lieta hore-dole 5cm - proste ked ho ten lesnik pred rokmi polozil do tej dielne, tak zrejme ani neodpratal bordel zo zeme, vsak to tam aj tak vyzera...
Co si myslite?
Ale myslim, ze neexistuje dovod, preco by som ten sustruh nabuduce nevzal.

PS: Sranda je, ze ked si pozriete obrazok toho stareho tyrkysoveho S-28 co som nan dal link, tak on ma metricku cast tabuliek v pohode citatelnu :?:
Oliver Rovný

14. 1. 2011, 1:50

2 Zbýňa: Cim si tak pekne vylestil kola i ostatne casti na tej vrtacke? Povodne to bolo hodne zarezle podla fotky. Neprezradis recept?
Dik
Zbýňa

14. 1. 2011, 4:48

Oliver Rovný píše:2 Zbýňa: Cim si tak pekne vylestil kola i ostatne casti na tej vrtacke? Povodne to bolo hodne zarezle podla fotky. Neprezradis recept?
Dik
Používám různé drátěné kotoučky do vrtačky ve stojanu. Brusné houbičky (molitan s nalepeným brusivem) a občas něco přelíznu i filcovým kotoučem a pastou na leštičce. občas je potřeba použít i copánkový dráťák do flexy. Samozřejmě záleží na tom o jakou plochu se jedná. Na funkční plochy nejlépe jenom konkor a hadr, když je hůř tak ocelovou vatu a když je nejhůř brusnou houbičku, ale samozřejmě né třeba na plochu do kluznýho ložiska. Nejdřív všechno umeju od mastnoty benzínem, protože šudlat výše popsanejma metodama mastnou špínu nemá smysl. Barvu co se loupe škrábu šábrem, tmelení neřešim, sice chci aby byly mašiny hezký, ale mám je na práci, takže to až tolik nehrotim. Drátěný kotoučky do vrtačky jsou supr třeba na čštění šroubů atp. Většinu šroubů mám na mašinách nemetrickejch, takže se snažim používat původní.

PS: Na kameníčkovi jsem se už dostal na 2mm šponu a ještě pořád mám v rukávu dost vylepšení :D
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2011, 9:15

Oliver Rovný píše:ked ten sustruh nie je nijak ustaveny a staci sa on trosku zapriet a lieta hore-dole 5cm - proste ked ho ten lesnik pred rokmi polozil do tej dielne, tak zrejme ani neodpratal bordel zo zeme, vsak to tam aj tak vyzera...
No jestli to bylo takhle, tak doufej, že ten soustruh není zkroucený. Já teda nevím ani jsem se s tím osobně nikdy nesetkal, ale Pupák tu kdysi řešil jak narovnat soustruh, který léta stál špatně ustavený a vlastní vahou se zkroutilo lože o 1 mm. Snad to nebude Tvůj případ.
Petr Spáčil
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2011, 9:49

S28 by se IMHO tolik kroutit neměl, je dost kompaktní, spolu s podstavcem tvoří uzavřený rám. Když jsem míval S28 tak při ustavování poslední nivelační šroub vodováhou prakticky nehýbal, zatímco třeba u SN50 který má dvoudílný podstavec je to vidět na první pohled.

Nemá být vojenský soustruh spíš zelený? :-) http://www.vojenskatechnika-plzen.cz/na ... br=125.jpg
Aleš Procháska
Oliver Rovný

15. 1. 2011, 11:31

Ano, ten sustruh vyzera dost sebestacny sam o sebe, ale predsa len, ked to clovek nestastne postavi na dva hrboly diagonalne, tak pri jednej tone neviem neviem. Ale podla toho co vravis by zrejme aj toto mala S-28 ako tak zniest. Diki za skusenost.

Inak ked neuvazujes zakladnu farbu, git, hrdzu a zaschnuty olej s prachom, tak ten sustruh je krasne vojensky zeleny, zrovna ako V3S :D
Naposledy upravil(a) Oliver Rovný dne 15. 1. 2011, 11:44, celkem upraveno 1 x.
Oliver Rovný

15. 1. 2011, 11:43

Zbýňa píše:No jestli to bylo takhle, tak doufej, že ten soustruh není zkroucený. Já teda nevím ani jsem se s tím osobně nikdy nesetkal, ale Pupák tu kdysi řešil jak narovnat soustruh, který léta stál špatně ustavený a vlastní vahou se zkroutilo lože o 1 mm. Snad to nebude Tvůj případ.
Fuha, to si ma nepotesil. Ale dobre vediet ze aj to sa da so sustruhom spravit. Cize ak na dostatocnu dobu vnesies do liatiny napatia, tak moze creepovat? Myslel som, ze to prebieha len pri vyssich teplotach. Asi tam hlavnu rolu zohrava velkost skrutenia a cas...

No Nevsimol som si, ako bola tato S-28 polozena. Bola "krasne vyvazena", lebo ako som uz spominal, stacilo sa zlahka opriet a pri vyse jednej tone sa bez problemu zacal hompalat. Zrejme je podstatne, ci mal nerovnosti pod protilahlymi rohmi podstavca, alebo niekde blizsie osi podstavca. Najblizsie to skontrolujem.

Inak cisto teoreticky by stacilo skruteny sustruh vynivelovat do roviny a mal by sa casom navracat k povodnemu tvaru. Nepamatas si ako to Pupák vyriesil?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2011, 11:52

Pokud by se tohle stalo tak bych to řešil ještě před koupí a to sprintem zpátky k autu :-) Když tak si vem strojařskou vodováhu a zkus ten soustruh ještě v hájovně ustavit do roviny a změřit na obou koncích lože.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“