Rotační osa
Na normální soustruhu to nejde ani vyosením konika čím víc by si posunul šneka tím nenší polocha by zabírala - snižující se dloubka šneku nebo by to dřív drhlo o šnekové kolo
Ani posuvem zkusil jsem to nejdříve jsem řízl stoupání 4mm pak jsem dal palec stoupání 6.5 což je 3,907mm
a je to strašně moc na 4x4mm cca 12mm už z následujícího zavitu pomalu nic nezbylo
Ale jak píše Josef asi není problém to vytočit ale nabrousit nebo to nechat bez zušlechtění - ta dělička toho zase tolik nenaběhá
Ani posuvem zkusil jsem to nejdříve jsem řízl stoupání 4mm pak jsem dal palec stoupání 6.5 což je 3,907mm
a je to strašně moc na 4x4mm cca 12mm už z následujícího zavitu pomalu nic nezbylo
Ale jak píše Josef asi není problém to vytočit ale nabrousit nebo to nechat bez zušlechtění - ta dělička toho zase tolik nenaběhá

- jova
- Kontaktovat uživatele:
Tomu nějak nerozumím. Mohl by jsi mi to prosím vysvětlit včem je problém?Monteg píše:Na normální soustruhu to nejde ani vyosením konika čím víc by si posunul šneka tím nenší polocha by zabírala - snižující se dloubka šneku nebo by to dřív drhlo o šnekové kolo
Ten průměr šneku bude stále stejný, tak proč by to mělo o něco drhnout? Bude se měnit pouze šířka zubů.
Nůž kterým bych to řezal (na obrázku hnědý), může být přeci delší než je nutné pro šnekový závit a tím udělám hlubší drážku.
Beru to stále pouze jako cvičení pro klasické obrábění. Dělat to nehodlám, jen by mě zajímalo proč by to nemělo jít.
Ale vždyť to na tom obrázku máš celkem dobře popsáno. Hloubka profilu je stejná tak jako velký průměr šneku po celé délce. Problém je, jak na klasice dokážeš v polovině šneku místo stoupání 5 mm jet najednou stoupáním 4,8 mm. Profil nože se také nemůže měnit, tím by jsi jen vyrobil něco co zahodíš. CNC soustruh to zvládne, měl by zvládnout i samotné obroušení, pokud umí použít hnaný držák se stavitelným úhlem a alespoň 5 000 ot./min. Moriseiki NL2500 to umí, stejně jako mnoho jiných šikovných věcí, bude-li při broušení zapnuto chlazení a kotouči nebude vadit emulze, pak by ani vedení tolik netrpělo.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja to pochopil tak ze stoupani je porad stejne (jinak by to ani nemohlo fungovat)
jen vemes normalni zavit a jeden bok profilu jeste odeberes o chloupek vetsim stoupanim
tedy treba 4ku pak jeste liznes stoupanim 4.01 takze kdyz se ti na zacatku bude kudla jen dotykat tak po 10ti otackach budes o 40.1mm dal tj. ten profil uz tam bude ubrany a desetinu uzsi
problem bude ve vymenych kolech, kde dohnat takhle malou odchylku
ve finale by to mozna ani nemelo smysl a bylo by rozumejsi udelat na soustruhu jen ten zakladni zavit a zbytek nechat na brouseni ne?
doufam ze to chapu spravne
jak jsem uz psal hadam ze na te brusce je to podobne
ta promenna hloubka by mela jit na klasice udelat kuzelovym pravitkem (taky jsem vzivote nepouzil takze hadam)
jen vemes normalni zavit a jeden bok profilu jeste odeberes o chloupek vetsim stoupanim
tedy treba 4ku pak jeste liznes stoupanim 4.01 takze kdyz se ti na zacatku bude kudla jen dotykat tak po 10ti otackach budes o 40.1mm dal tj. ten profil uz tam bude ubrany a desetinu uzsi
ve finale by to mozna ani nemelo smysl a bylo by rozumejsi udelat na soustruhu jen ten zakladni zavit a zbytek nechat na brouseni ne?
ta promenna hloubka by mela jit na klasice udelat kuzelovym pravitkem (taky jsem vzivote nepouzil takze hadam)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Nevím ale když nato koukám tak není to jen vtom že jedna půlka má klasický rozměr přesně pro kolo a druhá půlka je jen těsnější ( mín rozjetá dostran)se stejným stoupáním? pak by se to dalo realizovat , že by se šnek říznul užžším nožem a půlka by se pak rozjela dostran na požadovanej rozměr a druhá půlka by se nechala, nebo to řešit větším a menším dobroušením?
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Asi si nějak nerozumíme. Je mi jasné že na klasickém soustruhu nemůžu měnit za chodu stoupání ani profil šneku.sidonie píše:Ale vždyť to na tom obrázku máš celkem dobře popsáno. Hloubka profilu je stejná ...
Na obrázku ten rozdíl v šířce vytvářejí rozdílným stoupáním pravé a levé strany závitu. Já se domnívám že dokážu díky tomu vyosení a říznutí hlubšího závitu na jedné straně než druhé vytvořit šnek se stejnými vlastnostmi - šnek který má na jedné straně šířku zubu menší než na druhé.
Právě díky té rozdílné šířce se dá posunem šneku vymezit vůle na minimum. Je to o šířce zubu ne o změně stoupání (oni pouze tou změnou stoupání mění tu šířku).
Přebroušení na rozdílné hloubky by mělo fungovat stejně.
Možná máš pravdu, ale jak potom přesně ustavíš nůž, aby se ti nezměnil úhel boků profilu? Pokud to vyosíš, tak hned budeš dělat kužel a to na všech plochách, profil bude mrsknutej. Nejsnadnější možnost jak to udělat je robokopem popsaný způsob.jova píše:Asi si nějak nerozumíme. Je mi jasné že na klasickém soustruhu nemůžu měnit za chodu stoupání ani profil šneku.sidonie píše:Ale vždyť to na tom obrázku máš celkem dobře popsáno. Hloubka profilu je stejná ...
Na obrázku ten rozdíl v šířce vytvářejí rozdílným stoupáním pravé a levé strany závitu. Já se domnívám že dokážu díky tomu vyosení a říznutí hlubšího závitu na jedné straně než druhé vytvořit šnek se stejnými vlastnostmi - šnek který má na jedné straně šířku zubu menší než na druhé.
Právě díky té rozdílné šířce se dá posunem šneku vymezit vůle na minimum. Je to o šířce zubu ne o změně stoupání (oni pouze tou změnou stoupání mění tu šířku).
Přebroušení na rozdílné hloubky by mělo fungovat stejně.
robokop píše:ja to pochopil tak ze stoupani je porad stejne (jinak by to ani nemohlo fungovat)
- jova
- Kontaktovat uživatele:
A nebo se dá natočit i ten nůž podle vyosení.sidonie píše:... Možná máš pravdu, ale jak potom přesně ustavíš nůž, aby se ti nezměnil úhel boků profilu? Pokud to vyosíš, tak hned budeš dělat kužel a to na všech plochách, profil bude mrsknutej. Nejsnadnější možnost jak to udělat je robokopem popsaný způsob...
Tak za takový natáčení a polohování bych ruku do ohně natož do malýho ohníčku nedal.jova píše:A nebo se dá natočit i ten nůž podle vyosení.sidonie píše:... Možná máš pravdu, ale jak potom přesně ustavíš nůž, aby se ti nezměnil úhel boků profilu? Pokud to vyosíš, tak hned budeš dělat kužel a to na všech plochách, profil bude mrsknutej. Nejsnadnější možnost jak to udělat je robokopem popsaný způsob...
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jova má určitě pravdu, pokud by k tomu použil kopírku nebo kuželové pravítko jak psal Robokop tak je to přesně to co by potřeboval a dělal to zezadu tak jak to nakreslil je to naprosto správně, v půlce toho šneku by byl dotyk nože na obrobek(nulu) a pak jet doleva a začít řezat na hloubku toho závitu. Jinak brousit závit jde i na soustruhu úplně stejným způsobem, pokud by to bylo opravdu nutné tak to není problémjova píše:Tomu nějak nerozumím. Mohl by jsi mi to prosím vysvětlit včem je problém?Monteg píše:Na normální soustruhu to nejde ani vyosením konika čím víc by si posunul šneka tím nenší polocha by zabírala - snižující se dloubka šneku nebo by to dřív drhlo o šnekové kolo
Ten průměr šneku bude stále stejný, tak proč by to mělo o něco drhnout? Bude se měnit pouze šířka zubů.
Nůž kterým bych to řezal (na obrázku hnědý), může být přeci delší než je nutné pro šnekový závit a tím udělám hlubší drážku.
Beru to stále pouze jako cvičení pro klasické obrábění. Dělat to nehodlám, jen by mě zajímalo proč by to nemělo jít.

U šneku je přeci jedno jaká je hloubka to malého d3, ten se stejně dna šnekového kola nedotýká.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění