Univerzálka 80 mm a radiální házivost

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 10:31

Normální zakázka v přípravkárně, ale bez dokladu.
613ziza

13. 10. 2011, 11:01

Tu univerzálu MUSÍŠ sundat a přeměřit samotnou přírubu radiálně i axiálně!
http://www.youtube.com/watch?v=25sep7Pm ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=HitMZCdh ... re=related ...určitě najdeš i lepší videa
Univerzálu pak usadíš a "naklepeš" na minimální házivost trnu. To se rozhodně nauč, protože až budeš mít i čtyřčelisťovku a upínací desku, tak je budeš přehazovat třeba i několikrát za den.
Možná taky, že je mezi přírubou a sklíčidlem jen nějaký svinčík a univerzála jenom nesedí. Co jsem zatím tak na netu četl, tak zrovna Proma má dost i velmi nepěkných referencí... ale SEDM desetin na sklíčidle? To se mně porád nezdá být chybou z výroby.
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 11:05

A mas ty pakny s ploskou v miste styku nebo s britem?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
calibos

14. 10. 2011, 6:52

Samotna priruba resp. to osazeni ktere vymezuje polohu univerzaly ma radialni i axialni hazivost 1-1,5 setiny... pokud merim po vnejsim obvode priruby (tedy nefunkcni plocha) tak je radialni hazivost 4 setiny...

Co se tyce paken tak to se budu muset podivat zda maji brit nebo plosku - to si nevybavuji.

Na videa kouknu diky.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 7:39

Univerzálka je na spindlu naražená na těsno? Pokud ano tak i vzhledem k tomu, že si tam chceš dát 100mm univerzálu, pod kterou budeš muset udělat mezipřírubu, můžeš to osazení o nějakou desetinu odtočit nožem a hlavu potom budeš rovnat na hodinky, při povolených šroubech paličkou. Na to vyrovnávání je dobré si opatřit nějaký trn a pokud nejsou jiné možnosti, výborně vyhoví vodící tyč ze starší analogové kopírky, nebo alespoň z tiskárny HP (nejenom). Tyto tyče jsou povrchově cementované a broušené a jsou překvapivě přesné. průměry se kterými jsem se setkal 7-18mm. Kdyby to házelo při upínání různých průměrů pokaždé jinak, svědčilo by to o nečistotách uvnitř univerzálky, pokud to háže pořád stejně, bude chyba jinde.
sidonie

14. 10. 2011, 8:14

Nevím jak ostatní, ale já bych v první řadě vyšrouboval pakny ven a poté je nasadil ve správném pořadí. Toto je v 85% příčina házivosti u hobby soustruhů. Nasazuje se vždy jako první čelist číslo 1 do drážky číslo 1. Po nasazení první čelisti se sleduje náběh šneku v druhé drážce a hned se nasadí další čelist číslo 2. Hodněkrát jsem se již setkal s "MATLÁKY" co neumí nasadit správně čelisti, doufám, že to není tento případ.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 8:27

To máš samozřejmě pravdu, ale mám dojem se to tu řešilo a tazatel se dušoval že je to správně a že i při zkoušení pootočit čelisti v hlavě byl výsledek stejný. Možná to chce vzít fixu čelisti očíslovat zepředu (podle vyraženého čísla) udělat značku na hlavě a zkoušet. A taky utahovat pořád jedním pastorkem.
calibos

14. 10. 2011, 9:03

Já jsem samozrejme zkousel vsechny varianty nasazeni celistí, výsledek (hazivost) v podstate stale stejna...

Ta univerzala je na te prirube v postate bez vuje (max. 1 setina) takze bych ji opravdu musel o desetinu liznout ale...

nyni premyslim ze soustruh vratim a koupim si nejaky jiny kus nebo bych sel do asista a osobne si ho necham predvest s nakupy na netu jsem s timto druhem zbozi skoncil...

Jen nevim jestli se doba reklamace zapocitava nebo nezapocitava do tech 14 dnu kdy je mozno zbozi vratit.
sidonie

14. 10. 2011, 9:33

Záruka je od data koupě, těch 14 dní je na možnost vrácení zboží i když je "funkční".

Pokud je to tak jak píšeš, tak bych vůli a házivost nehledal na skličidle, ale na přírubě. Je také možné, že nesedí příruba kloudně na vřeteni, pak už jsou jen ložiska vřetene, což bych taky nevylučoval.

PS. Ještě může být nakopnutý/ohnutý vřeteno.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 10:00

14 dnu je mozne zbozi vratit po zakoupeni a to z duvodu toho ze se to kupovalo mimo beznou provozovnu atd...
tedy sis to nemohl prohlidnout a protoze nesouhlasis s tim co ti prislo tak to muzes vratit

je to podle me jiny pripad nez reklamace nejake vady kde se zarucni doba mimo jine prodluzuje o dobu co zbozi lezelo na reklamaci
takze na toto to asi neuhrajes

ale minimalne jsi mel pozadovat nahradu skody od prepravce nebo toho kdo zpusobil skodu pripreprave jak jsi psal a na to jsi mel narok nejpozdeji poukazat nasledujici den (dle pravidel ceske posty, jiny prepravce jina pravidla - napriklad nejpozdeji ihned pri prevzeti zasilky)

dal mas sanci reklamovat znova jeste dvakrat tuto stejnou zavadu, jestli ji budou resit stejne jako poprve, mas velikou sanci ze ti budou muset vratit celou kupni cenu

hod sem nejdriv fotku z cela jak jsou ty pakny zavreny naprazdno
to me celkem zajima jak to bude vypadat
a podle toho se muze rozhodnout co dal

osobne bych takovou vec nereklamoval ale poresil vlastnimi silami
tyhle stroje jsou na dodelani doma a obecne se o tom vi
ani to za ty penize nemuze byt jinak

takove veci jako projet pakny by mel kazdej zvladat, patri to k obcasne udrzbe

napriklad ja mel soustruh od koupe vporadku
ale ted (pote co jsem ho pujcil kamosovi) uz ma svy nejlepsi leta zasebou
paknicky trosku vychozeny a nejaka ta stovecka kuzelovitosti pri upnuti dela brikule
takze to prijde liznout (ale 0.7 je fakt dost hodne o tom zadna)
calibos

14. 10. 2011, 10:14

Ja jsem zbozi zakoupil, za 5 dni reklamoval, pak bylo 25 dni na reklamaci, vcera mi to privezly, a dnes bych to chtel vratit, tak se pidim po tom jestli na to mam vubec jeste narok? Protoze pokud by se doba po kterou bylo zbozi na reklamaci nezapocitavala do tech 14 dnu tak bych mel mit stale moznost zbozi vratit...

Robokop: nez jsem to dopsal tak jsi mi v podstate odpovedel, uvidim co napisi z eshopu...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 10:35

hadam ze to zamitnou protoze to jsou dve ruzne veci a nelze je michat
budto zbozi nevyhovuje, je to neco jineho neb sis to nemohl prohlednout pri elektronicke koupi

nebo zbozi vyhovuje ale ma nejakou vadu pak klasicky reklamace a prodluzovani zaruky
ale ta lhuta 14 dnu neni zarucni lhutou a zbozi sis uz urcite prohledl a neuplatnil svuj narok na vraceni naopak jsi reklamoval zavadu

je to proste neco jineho

podle me nepochodis
ale rovnou jim rekni ze jestli to takhle hodlaji resit (tu reklamaci) ze si muzete zkratit utrpeni a ze ti muzou vratit penize rovnou
a nebo ti slibej ze se tim budou opravdu zabyvat
613ziza

14. 10. 2011, 11:12

Není-li to tajné, kdo Ti tu Promu prodal?

Já bych do čelistí ustřelených o 70 stovek vůbec nevrtal!
Také mám univerzálu z Číny a z netu. Na netu jsem koupil i další a další "číňany" - frézku, svěráky, kleštiny, sklíčidla, jiné mašinky, aj.aj., vlastně skoro všechno co mám - něco direct z Honkkongu, něco z Anglie (ani pořádně nevím od koho), něco od pražského zastoupení Wetra ... žádnej problém! To, co v letáku za ty prachy slibovali, tak to vždycky dělalo. A přesností některých "číňáků" (např. ER32) jsem byl velice příznivě překvapený! Dost možná, že Tvůj hlavní problém bude sama Proma, resp. přímý prodejce. Stroj má záruku a pokud si jsi jistý správnou montáží univerzály, upnutím a měřením, tak mu soustruh rovnou hoď na hlavu, ať řve jak chce. Nooo, nebo teda aspoň mu tu bednu šikovně upusť na nohu. :wink:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
calibos

14. 10. 2011, 11:24

Koupil jsem to v noto.cz oni to vsak jen preposilali do servisu Promy. Ve zprave z reklamace ze servisu se pise ze tolerance vretena je ve stovce a ze tech 6 setin v upnuti je bezna tolerance a neni to duvod k reklamaci (a jeste zduraznili ze sam vyrobce zadnou toleranci neuvadi). Pokud pry pozaduji presnejsi upnuti doporucili mi zakoupit presnou univerzalu od TOS ktera pry ma garantovane 2 setiny...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 11:31

V tom pripade klasika, vylhali se z toho a ty mas smulu
Ostatne to uz jsem psal na zacatku, ze to nema smysl
Akorat jsi me ted rozhodil jestli jde o 7 setin nebo 7 desetin
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“