Stolní soustruh pro za začátečníka

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
MišoS

15. 6. 2013, 6:18

Ssa ospravedlňujem, je to len môj osobný názor, mal som v práci 8 rokov aj MN 80-ku s komplet výbavou (neviem, ako sa to podarilo, ale bola dovezená z bývalej NSR ako nová) a že veru "hrala". Len sa mi ju nepodarilo, keď sa firma kátila odkúpiť. Veď vieme všetci väčší pes j... - áno, má to niekto výhodu :) . Preto by som si to asi ja osobne rozmyslel, a príplatil za niečo iné.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2013, 7:39

MišoS píše:Ssa ospravedlňujem, je to len môj osobný názor, mal som v práci 8 rokov aj MN 80-ku s komplet výbavou (neviem, ako sa to podarilo, ale bola dovezená z bývalej NSR ako nová) a že veru "hrala". Len sa mi ju nepodarilo, keď sa firma kátila odkúpiť. Veď vieme všetci väčší pes j... - áno, má to niekto výhodu :) . Preto by som si to asi ja osobne rozmyslel, a príplatil za niečo iné.
Netřeba se omlouvat... :)
Je to vždy o tom co kdo chce a potřebuje dělat. Já mám 95% svých soustruhů bez strojních posuvů a bez možnosti dělat závity, ale pochopitelně čas od času taky narazím na věc která je jak se říká soustružnickou klasikou a pro ten případ mám něco většího ... tedy S28-ku (zapínám ji tak čtyřikrát do roka... :oops: ). Ale popravdě řečeno závity jsem na ni dělal asi dvakrát. No a když se vyskytla nutnost dělat "spirálový" věci v sériovce, tak jsem pořídil malý CNC soustružík, protože sem línej měnit kola na posuvech a ve finále na řadu věcí ani ta kola nešla ustavit.
Na modelařinu a někam domu do malýho kutlochu je ten soustruh z inzerátu dokonalej .... nemluvě o tom, že má frézování a dokonce tuším i strojní posuv. Bude stoprocentně tužší než MN80-ka ... jen vypadá poněkud jinak, pro někoho možná podezřele. :lol:
Pochopitelně kdo potřebuje točit futra do traktoru a jiný podobně velký věci, tak musí sáhnout po něčem jiným. :D
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2013, 8:44

Z pohledu Thomeeque (úprava na CNC) to vrhá na mašinku úplně jiné světlo.
Takto poladěnou bych si ji dovedl dobře představit, to by bylo úplně jiný kafe než ty ruční kličky.

Aby bylo jasno jedná se o toto http://aukro.cz/modelarsky-soustruh-vla ... 96018.html
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

17. 6. 2013, 3:54

Btw. netušíte prosím někdo, co myslí pán tím NPS, já žádný NPS soustruh ani lathe nevygooglil.. Ď
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

20. 6. 2013, 11:21

Tak jsem si ho koupil, mazlíka, už se na něj těšim :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2013, 12:19

Thomeeque píše:Btw. netušíte prosím někdo, co myslí pán tím NPS, já žádný NPS soustruh ani lathe nevygooglil.. Ď
NPS = nejspíš "návod postav sám" resp. časopis "Urob si sám"
Takže budeš konvertovat? :lol:
oscar

20. 6. 2013, 12:27

Za pet koupil, sest da do konverze a za osum proda..... :D
Engineer
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2013, 12:39

oscar píše:Za pet koupil, sest da do konverze a za osum proda..... :D
Ale má mazlíka !!!! Náhodou ta konstrukce je na konvertování ideální ... bude s tím mít minimum práce. :)
Peníze jsou přeci druhořadé, hlavní je získávání CNC poznatků a mít se s čím pomazlit !!! :wink:
Thomeeque

20. 6. 2013, 12:48

Takže budeš konvertovat? :lol: - Pokud to bude jen trochu dávat smysl, nedovedu si představit, že bych odolal :) Myslím, že by to mělo dorazit zhruba v době, kdy se soused vrátí z montáže, takže ho asi poprosím o názor na základní funkčnost (a následně o rychlokurz soustružení :)), dám vědět..

Má pravdu, Engineer :)
Thomeeque

21. 6. 2013, 2:29

Tak mě napadá, když pán o motoru píše "El. motor 220/380, hvězda/trouhelník, 370 W, 1350 ot/min", to asi přímo do klasické jednofázové zásuvky nezapojim.. nebo jo? Sice jsem plánovat ten motor časem vyměnit za něco decentnějšího, ale pro začátek by bodlo ho rozchodit.. Někde jsem tu zaregistroval jakousi fintu s kondenzátorama, ale do toho by se mi moc nechtělo..
RaS

21. 6. 2013, 3:19

zapojíš ho kamkoliv, třeba na 9V baterku, ale nebude se točit :D musíš dát kondy.. a nebo pořídit 1fázovej
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

21. 6. 2013, 3:23

nech ten motor jak je
provizorně ho roztočíš i z jedné fáze 220V tak, že jedno fázové vinutí připojíš přímo na síť a další jedno z těch dvou zbývajících taky na síť přes "rozběhový" kondenzátor cca 8-10 mikroF, třetí zůstane nezapojené
pak si kup měnič
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

21. 6. 2013, 3:25

..ale nebude se točit :D - nějakej moment by to asi chtělo, já kouknu na tu kondíkofintu, aspoň se naučim zase něco novýho :)
Thomeeque

21. 6. 2013, 3:28

testone píše:nech ten motor jak je
provizorně ho roztočíš i z jedné fáze 220V tak, že jedno fázové vinutí připojíš přímo na síť a další jedno z těch dvou zbývajících taky na síť přes "rozběhový" kondenzátor cca 8-10 mikroF, třetí zůstane nezapojené
pak si kup měnič
Ty jsi kamsi dával i link na celý článek, že? Já si to najdu, díky.
RaS

21. 6. 2013, 3:32

to jsem dával já celkem nedávno, hledej..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“